darko Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 IRA w butelkach. Jutro zacieranie i filtracja Żytniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) Jutro zacieranie i filtracja Żytniego. Napisz jak Ci poszło! Ja po pierwszym Żytnim postanowiłem, że to mój ostatni... :rolleyes: Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Nie poszło. Zacznę najwcześniej w niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Żytniego się zachciało #38 Żytnie 2000.00 gm Munich Malt (17.7 EBC) Grain 45.3 % 2000.00 gm Żytni (Weyermann) (5.9 EBC) Grain 45.3 % 400.00 gm Crystal 120 EBC (120.0 EBC) Grain 9.1 % 11.00 gm Carafa III Spezial (1400.0 EBC) Grain 0.2 % Woda - 4 l/kg Zacząłem filtrację. Zacier ma konsystencję rzadkiego kisielu, łuska nie opadła na dno . Dzisiaj zapewne nie skończę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Odbieraj i podgrzewaj. Utrzymuj najwyższą możliwą temperaturę. Rozcieńcz wodą. Mieszaj warstwę filtracyjną. 3mam kciuki. Lekko nie będzie. Ja się wyleczyłem (na razie) z roggena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Odbieraj i podgrzewaj. Utrzymuj najwyższą możliwą temperaturę. Rozcieńcz wodą. Mieszaj warstwę filtracyjną.3mam kciuki. Lekko nie będzie. Ja się wyleczyłem (na razie) z roggena. Dzięki za porady. Owinę kadź kocem. Co mam podgrzewać? Gotować będę jutro jak wrócę z pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Co mam podgrzewać? Zawartość filtratora. Co jakiś czas sprawdzaj jaką ma temperaturę i jeżeli spadnie poniżej 70°C to odbierz znaczną część (nawet połowę) i podgrzej do 78-80°C. Jeszcze jedno: NIE ZAWRACAJ FILTRATU. Bierz mętny i się nie przejmuj. Jak tylko odbierzesz litr przesączu zaraz dolej do zacieru litr gorącej wody, nie czekaj z wysładzaniem aż pokaże się młóto (przynajmniej dopóki nie zacznie jakoś w miarę normalnie lecieć) Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Dzięki radom jkocurka uwinąłem się w niecałe trzy godziny. Dzięki. Teraz podgrzewam brzeczkę do gotowania. Do kotła pójdzie 25g granulatu Tettnang 3,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Dzięki radom jkocurka uwinąłem się w niecałe trzy godziny. Dzięki. Faktycznie doskonały wynik. Cieszę się, że pomogłem . Ja miałem pompkę a i tak zajęło mi to chyba 5 godzin. Ale popełnione błędy pozwoliły mi dać Ci tych kilka rad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Dodałem jeszcze 5g Sinamaru a do fermentacji pół saszetki WB-06 otwartej rok temu. Mam nadzieje, że tragedii nie będzie. Wyszło 18 litrów brzeczki 13 °Blg. Wydajność marna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Przelewam na cichą. Przeraża mnie ta konsystencja przypominająca sok "Kubuś". Chyba nic z tego nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Dobrze będzie. Tak ma właśnie być! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Zabutelkowałem 5 litrów, czego kilka butelek wziąłem do Kazimierza. Wyszło kiepskie. Zbyt glutowate. Reszta piwa z cichej wylądowała w kiblu. Na razie z żytnim daję sobie spokój, choć chodzi mi po głowie koźlak z niewielkim dodatkiem słodu żytniego. Ukręciłem starter Wyeast 1388 Belgian Strong Ale więc będzie seria Belgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Zabutelkowałem 5 litrów, czego kilka butelek wziąłem do Kazimierza. Wyszło kiepskie. Zbyt glutowate. Reszta piwa z cichej wylądowała w kiblu. Przykro słyszeć. Tyle pracy włożyłeś i spuściłeś ja w kiblu. Szkoda. Nie wiem tylko, po jakiego grzyba robiłeś w roggenie cichą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Też się dziwię. Ten roggen był całkiem dobry, bywa, że gorsze piwa butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Zostało mi kilka butelek więc Was poczęstuję Nie miałem czasu zabutelkować, w końcu do środka wleciało kilka muszek więc była duża szansa na infekcję. Nie widzę potrzeby butelkowania, a tym bardziej picia marnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Wyszło kiepskie. Zbyt glutowate. Reszta piwa z cichej wylądowała w kiblu. Na razie z żytnim daję sobie spokój, choć chodzi mi po głowie koźlak z niewielkim dodatkiem słodu żytniego. Mój Roggen też ma konsystencję przypominającą soki owocowe ale z wiekiem jest co raz lepszy. Bardzo konkretne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Coś na rozruszanie drożdży, ma być BPA: #39 Wełniana Istota 3000.00 gm Munich Malt 1000.00 gm Pilsner 300.00 gm Biscuit 200.00 gm Karapils (Litovel) (19.0 EBC) 15.00 gm Perle [8.80%] (60 min) 132 GPH 20.00 gm Goldings, East Kent [5.50%] (15 min) 110 GPH Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, starter 1,5 litra Zacieranie: 53 °C - 15 min. 62 °C - 30 min. 70 °C - 30 min. Takie zacieranie daje optymalne dla mnie odfermentowanie (pozorne 75%). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Do fermentacji poszło 21 litrów brzeczki 12,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Ekstrakt końcowy 2,5 °Blg, co daje odfermentowanie pozorne równe 80%. Przy ustalaniu sposobu zacierania muszę brać pod uwagę charakterystykę danego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Dzisiaj mały "jubileusz", czterdziesta warka w garze, więc nazwa też jubileuszowa . #40 15 lat Biedronki - Belgian Tripel 6000 gm Pilsner 150 gm Biscuit Malt 50.00 gm Zakwaszający 780 gm Cukier biały 25.00 gm Perle [8.80%] (60 min) 220 GPH 15.00 gm Tettnang [4.50%] (10 min) gęstwa Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) Zacieranie 61°C -30 min, 70°CC -45 min. Gotowanie 90 min, po 15 minutach obfity przełom. Cukier poddany hydrolizie, dodany chwilę przed drugim chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Wyszło 18,5 litra brzeczki 22°Blg, rozcieńczyłem kranówą do 19,5°Blg. Podoba mi się warzenie mocnych piw, następny będzie quadrupel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 #40 15 lat Biedronki - Belgian Tripel a już zamierzałem użyc tej nazwy, ale mnie ubiegłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Jakoś mi głupio :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Strasznie leniwe te drożdże. Zjadają jeden stopień Ballinga w dwa dni Przez pierwsze trzy, cztery dni piana była obfita, potem opadła prawie do zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się