Sinister Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Od którego sprzedawcy najlepiej kupić taką beczkę 20 albo 30 litrów? Znalazłem kilku, z których każdy się chwali atestami itp., ale czy prawda to nie wiem. Mam jedną taką beczkę nie wiem skąd, ale chyba jej nie użyję bo chyba była używana do kapusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Zależy jaką beczkę nową czy używaną. Nowe beczki trzeba samemu uzdatniać i uszczelniać (ew. wypalać) więc dla mnie to średnia opcja. Najlepsze są używane po czymś (whisky albo winie)- wnoszą ciekawe smaki i aromaty wtedy do piwa, ale w takim litrażu sporo kosztują. We Wrocku jedna firma je dystrybuje, trzeba przedzwonić i się zapytać tu: http://brewservice.pl/ Edit. Nie ten link Już poprawione. Edit 2: No to już powinno działać. Edytowane 16 Lipca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinister Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 One juz są wypalane. Cena nowej około 300zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Nazwa linku wyświetlana w poście poprawiona ale nadal odwołuje się do piwo.org. Trzeba jeszcze w jednym miejscu podmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Nazwa linku wyświetlana w poście poprawiona ale nadal odwołuje się do piwo.org. Trzeba jeszcze w jednym miejscu podmienić Już naprawiłem coś się potegesowało. One juz są wypalane. Cena nowej około 300zl. To po co ten temat nie rozumiem? Jak już znalazłeś beczki i to tanio to w czym masz problem? No to podziel się linkiem skoro masz takie dojścia albo kontaktem może ktoś skorzysta... Ten co ja podałem beczki są pewne i korzystają z nich różne browary np. Widawa, Alebrowar, Olimp i Artezan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinister Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Bednarstwo.eu Pytam czy ktos używał, bo w Internecie różne rzeczy sprzedają. Edytowane 16 Lipca 2015 przez Sinister Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Ja kupiłem swoją co prawda 10 litrów na allegro. Sprzedajacy pisze że są z Węgier. We wtorek zlewalem z niej stouta i aromat był bardzo ciekawy. Wcześniej. Miałem w niej swój destylat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Bednarstwo.eu Zapytaj gościa czy klepki są cięte czy łupane. Jak to pierwsze to możesz sobie z nich ładną ozdobę zrobić. Będą zawsze ciekły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinister Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Pisze, że łupane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jablo Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Bednarstwo.eu Zapytaj gościa czy klepki są cięte czy łupane. Jak to pierwsze to możesz sobie z nich ładną ozdobę zrobić. Będą zawsze ciekły. Niestety, ale to mit. Nawet łupane klepki są potem strugane, więc nie ma żadnej różnicy. A czy beczki są łupane czy cięte, zależy od technologii. Do łupania nie potrzeba dużego parku maszynowego, dlatego jest to tradycyjna metoda, ale tak jak mówiłem nie ma żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Do łupania nie potrzeba dużego parku maszynowego, dlatego jest to tradycyjna metoda, ale tak jak mówiłem nie ma żadnego znaczenia. Jak to nie ma. Nasz pocięty dąb będzie ciekł. Z łupanego masz ok 70% strat drewna, dlatego tną, bo taniej, a nie tradycja. Amerykański dąb ma inną strukturę i można go ciąć. straty ok 40%. Nowa amerykańska 225l ok 300-400$. Europejska 700-800$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jablo Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Do łupania nie potrzeba dużego parku maszynowego, dlatego jest to tradycyjna metoda, ale tak jak mówiłem nie ma żadnego znaczenia. Jak to nie ma. Nasz pocięty dąb będzie ciekł. Z łupanego masz ok 70% strat drewna, dlatego tną, bo taniej, a nie tradycja. Amerykański dąb ma inną strukturę i można go ciąć. straty ok 40%. Nowa amerykańska 225l ok 300-400$. Europejska 700-800$ Przykro mi, ale to nie prawda. Nie będzie ciekł. Chyba, że spasowany będzie tak, że beczka będzie miała dziurę Jakie znaczenie ma to czy deski są łupane czy cięte skoro później i tak są strugane? Czyli cięte. Amerykański dąb ma faktycznie inną strukturę (ma większe promienie łykodrzewne) od dębu Europejskiego, ale obydwa mają tzw. zastawki. Takie "zatyczki" które blokują możlwiość przenikania płynów przed drewno. To przez nie drewno dębowe jest tak trudno zaimpregnowac ciśnieniowo. 70% straty przy łupaniu to jakoś i tak mało. W 40% nie jestem w stanie uwierzyć (przy dowolnej metodzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się