sleepwalker Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Dzień dobry! Jako, że to pierwszy post witam się. Do rzeczy. Jakiś czas już warzę i przyszła pora na pierwszego RIS'a, ale jestem strasznie cienki z układania receptur i chciałbym poprosić Was o pomoc w jej ułożeniu. Zależy mi na klasycznym, standardowym imperial stout'cie, jako baza dla dalszych eksperymentów, prób etc. Oto czym dysponuje: - 6,5 kg Pale Ale - 1 kg Monachijski typ I - 1 kg Carapils - 0,5 kg Carahell - 0,5 kg jęczmień prażony - 0,5 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Monachijski typ 2 - 0,4 kg płatki owsiane - 0,25 kg Czekoladowy jasny - 0,25 kg Czekoladowy ciemny - 1,7 kg WES Bursztynowy - 100 g Marynka - 100 g Lubelski - 50 g Equinox Dysponuje gęstwą US05 (jutro przelewam piwo na cichą więc liczyłem na wlanie świeżej brzeczki do tego fermentora) oraz paczką sucharów US04 (jedna paczka to chyba za mało?). Prosiłbym o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Masz tu 11,4 kg słodów/płatków/ziarna. Aby to zacierać za jednym razem potrzebujesz gara co najmniej 40l (u mnie w 30l garze 10kg ledwo daje radę i też z wątpliwym efektem) Ile piwa i jakie Blg chcesz uzyskać? Ja z 9kg uzyskałem ostatnio 21l o 22°Blg, więc Tobie powinno się udać uzyskać z tego jakieś 20l o 25°Blg (przy dość długim gotowaniu) + puszka, która podbije wynik o kolejne 5°Blg. Osobiście bałbym się przekraczania 25°Blg na tych drożdżach, choć niby powinny nieco więcej pociągnąć... No i masz zapędy jak ja swego czasu by przekombinować piwo. Ogranicz się do 3-4 różnych słodów na początek i to będzie dobry punkt wyjścia do przyszłych modyfikacji receptury. Dokładniej się nie wypowiadam, bo się nie znam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleepwalker Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 To nie jest konkretna receptura, tylko to czym dysponuje na dzień dzisiejszy Bardziej chodziło mi o to jak te słody i chmielenie dobrać żeby uwarzyć w miarę klasycznego, standardowego RIS'a (może nie wyraziłem się zbyt jasno ). Co do gara to mam 30l, dlatego też nabyłem puchę ekstraktu dla podbicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Teraz rozumiem Jednak nie podejmuję się nic konkretnego podpowiadać, bo mój pierwszy RIS jeszcze dojrzewa w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Z dostępnych surowców proponuję receturę na 20l, 24Blg: pale ale 6,500 kg monachijski I 1,000 kg jęczmień prażony 500,000 g karmelowy 150 500,000 g monachijski II 500,000 g Carahell 250,000 g czekoladowy 1200 250,000 g Marynka 100g na 60' Lubelski 50g na 15' Gęstwa z US-05 Edytowane 18 Lipca 2015 przez wizi sleepwalker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sleepwalker Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Bardzo dziękuje. Swoją drogą wlałem brzeczkę z risem do gęstwy po zlewaniu AIPA'y i ku mojemu zdziwieniu zaczęło pracować po niespałna godzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się