Jump to content

Pierwsza warka, powitanie i pytanie


janczo

Recommended Posts

Witam serdecznie forumową brać piwowarską :).

Po długich przemyśleniach wreszcie się stało i zakupiliśmy mały zestaw piwowara.

Na pierwszy ogień idzie (bo jeszcze nie doszedł) pszeniczniak z receptury BA (zacieranie).

Po długich bojach z zacieraniem (na kuchence elektrycznej to na prawdę wyzwanie) uzyskaliśmy 17,5 L 14 BLG w temp 24C ( nie daliśmy rady dłużej czekać bo zastała nas 1 rano).

Piwko nastawiliśmy 25.11 (środa), fermentacja w temp 18C i dziś zrobiliśmy pomiar BLG i wyszło 4,5, i teraz pytanie do bardziej doświadczonych - kiedy butelkować (bez robienia cichej fermentacji)?

Piwko ma dość mocno drożdżowy posmak, ciągle fermentuje (bąbluje w rurce).

Przy butelkowaniu ile glukozy do każdej butli 0,5?

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej jest poczekać miesiąc.

Nie ma co przesadzać. Nadaje sie do picia jak tylko się nagazuje czyli po ok 10 dniach.

Również tak sądzę 2 tyg. wystarczy i jest już bardzo dobry :D

Link to comment
Share on other sites

Najlepiej jest poczekać miesiąc.

Nie ma co przesadzać. Nadaje sie do picia jak tylko się nagazuje czyli po ok 10 dniach.

Również tak sądzę 2 tyg. wystarczy i jest już bardzo dobry :D

Ja wyczuwam lekkie ostre jakby zbożowe posmaki przez jakiś czas po butelkowaniu. Później piwo robi się fajne czyste i wyłażą na wierzch same banany, goździki i słody.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.