janczo Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam serdecznie forumową brać piwowarską . Po długich przemyśleniach wreszcie się stało i zakupiliśmy mały zestaw piwowara. Na pierwszy ogień idzie (bo jeszcze nie doszedł) pszeniczniak z receptury BA (zacieranie). Po długich bojach z zacieraniem (na kuchence elektrycznej to na prawdę wyzwanie) uzyskaliśmy 17,5 L 14 BLG w temp 24C ( nie daliśmy rady dłużej czekać bo zastała nas 1 rano). Piwko nastawiliśmy 25.11 (środa), fermentacja w temp 18C i dziś zrobiliśmy pomiar BLG i wyszło 4,5, i teraz pytanie do bardziej doświadczonych - kiedy butelkować (bez robienia cichej fermentacji)? Piwko ma dość mocno drożdżowy posmak, ciągle fermentuje (bąbluje w rurce). Przy butelkowaniu ile glukozy do każdej butli 0,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 jak fermentuje to dajcie mu jeszcze spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janczo Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedź, a ile powinno być BLG jak przestanie bąbelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedź, a ile powinno być BLG jak przestanie bąbelkować? trudno powiedzieć , jeśli to na WB to chyba do 2 zejdzie , po tygodniu powinno być koniec jak blg przestanie spadać to będzie koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janczo Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Dzięki wielkie za wskazówki, pozostaje tylko czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janczo Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 No i pierwsza warka w butelkach i tu jeszcze pytanie - kiedy można zacząć się do pszenicznego dobierać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Najlepiej jest poczekać miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janczo Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 No nie na to to bym nie liczył (coś czuję, że za miesiąc to tylko wspomnienie zostanie), choć kilka butki zostawię dla eksperymentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 ja z pszeniczniakem dałem rade tylko tydzień od za butelkowania ale reszta czeka na urodziny żony i święta AdamZet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Najlepiej jest poczekać miesiąc. Nie ma co przesadzać. Nadaje sie do picia jak tylko się nagazuje czyli po ok 10 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Najlepiej jest poczekać miesiąc. Nie ma co przesadzać. Nadaje sie do picia jak tylko się nagazuje czyli po ok 10 dniach. Również tak sądzę 2 tyg. wystarczy i jest już bardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Najlepiej jest poczekać miesiąc. Nie ma co przesadzać. Nadaje sie do picia jak tylko się nagazuje czyli po ok 10 dniach. Również tak sądzę 2 tyg. wystarczy i jest już bardzo dobry Ja wyczuwam lekkie ostre jakby zbożowe posmaki przez jakiś czas po butelkowaniu. Później piwo robi się fajne czyste i wyłażą na wierzch same banany, goździki i słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Śmiało po 10 dniach możesz pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się