Nachmieldalacz Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Warka #59 - White IPA 15 blg, 19IBU, 87 IBU, wydajność BT 83- warzony 29.11.2015 r. słód : pilzeński (Strzegom) - 3 kg (51%) pszeniczny (Weyermann) - 1 kg (17%) dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 1,5 kg (25%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg (7%) kolendra indyjska zmielona w młynku - 6g swieże skórki pomarańczy 4szt/cytryny 2szt - 63g + 20g chmiel - Iunga (11AA%) - 31g - 60' Citra (13,5AA%) -20 g - 20' Citra (13,5AA%) -20 g - 10' Mosaic (12AA%_-20g - 5' Amarillo (9,5AA%) - 50g -0' przyprawy 2' płatki wrzucone do 9.5 l wrzątku - 10 minu w 100c dolałem 11 l wody i dosypałem słody temperatura spadła do 65,5 c 60 min - 65,5c>65c 72c >71c- 43 min (+1,5ml kwasu mlekowego 80%) wygrzew do 78 c i filtracja 16 l wody do wysładzania + 2ml kwasu mlekowego 80% gotowanie: 70 min Drożdze Brewferm Blanche gęstwa po Witbierze -180 ml dość rzedkiej gęstwy do fermentacji poszło 22 l 15 blg. fermentacja w temp 22-23 c chmielenie na zimno 3 dni Citra- 40g Mosaic - 32 g Amarillo - 62g Rozlew 19.12.2015 z 100 g cukru 40 butelek x 0,5 l blg końcowe 3,5 Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #60 - Extreme Session IPA - 12,2 blg -170 IBU - data warzenia 06.12.2015 - wydajność wg BT 80% słód pilzneński strzegom - 4,5 kg (100%) gotowanie: 85 min chmielenie: Iunga 11AA%- 71 g -75' Galaxy 14,5AA% - 40 g - 35' Galaxy 14,5AA% - 30g - 20' Galaxy 14,5AA% - 30 g - 15' Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 44 min w przy użyciu 16 l wody w 62,5c + 2ml kwas mlekowy 80% 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 27 litrów filtratu Wyszlo ok 21,75 brzeczki 12,2blg. Drożdze zadane w temp 20 c Fermentacja 13 dni od 15c do 21 c na koniec + chmielenie na zimno w niższej temperaturze- 100 g Galaxy - 3 dni Rozlew 22.12.2015 - 39 butelki Syrop cukrowy z 98 g cukru Blg końcowe 2,2 Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 1.75 brzeczki to mało trochę...chyba ze w dekalitrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 1.75 brzeczki to mało trochę...chyba ze w dekalitrach Dzięki za uwagę, cyfrę mi zjadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #61 -Black IPA - 16,0 blg -63 IBU - data warzenia 12.12.2015 -wydajność wg BT 85% słód pilzneński strzegom - 5 kg (75%) pszeniczny Weyermann - 0,82 kg (12%) carahell Weyermann - 0,2 kg (3%) cukier 0,25 kg (4%) carafa special typ III- 0,4 kg (6%)dodana do złoża na początku wysładzania gotowanie: 70 min chmielenie: Columbus 12,5AA%- 15 g - 60' Columbus 12,5 AA%- 20 g - 30' Columbus 12,5 AA%- 18 g - 30' Citra 13,5 AA% - 10g - 15' Equinox 13,1AA% - 10g - 15' Mosaic 12AA% - 10g - 15' Citra 13,5 AA% - 10g - 5' Equinox 13,1AA% - 10g - 5' Mosaic 12AA% - 10g - 5' Citra 13,5 AA% - 30g - 0' Equinox 13,1AA% - 310g - 0' Mosaic 12AA% - 32g - 0' Planowane chmielenie na zimno Drożdze gęstwa US-05 po stoucie 9 łyżek stołowych dosyć gęstej 3dniowej po #57 Zacierane 60 min w przy użyciu 21 l wody w 67>64c (1,8 ml kwasu mlekowego 80%) 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania (2ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 29 litrów filtratu Wyszlo ok 22,5 brzeczki 16blg. Czas warzenia - 6 h 30 m Drożdze zadane w temp 19,5 c Fermentacja - start szybciej niż 12 h do dnia 10 - 16-17 c D11-12 - 17,5>18 c do dnia 17 podniesienie do 21 c D18 - schłodzenie do 19c i wrzucenie Equinox 53 g, Mosaic 47 g, Citra 50g chmielenie na zimno 5 dni - 17c >10c butelkowane przy użyciu syropu 80 g cukru i 60 g ekstraktu płynnego WES 8000 EBC wyszło 41 butelek Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #62 -Black IPA - 15,5 blg -70 IBU - data warzenia 13.12.2015 -wydajność wg BT 83% słód pilzneński strzegom - 5 kg (73%) pszeniczny Weyermann - 1 kg (15%) carahell Weyermann - 0,2 kg (3%) cukier 0,25 kg (4%) pszeniczny czekoladowy (Fawcett) 800-1200 EBC- 0,4 kg (6%)dodana na chwilę przed przeniesieniem do filtracji gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 35 g - 60' Simcoe 11,4 AA%- 20 g - 30' Simcoe 11,4 AA%- 40 g - 15' Simcoe 11,4 AA% - 50g - 5' Citra 13,5 AA% - 50g - 0' Planowane chmielenie na zimno Galaxy i Citra Drożdze gęstwa US-05 po stoucie 9 łyżek stołowych dosyć gęstej 4dniowej po #57 Zacierane 60 min w przy użyciu 21,5 l wody w 66>65c (2 ml kwasu mlekowego 80%) 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16,5 l wody do wysładzania (2ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 29,5 litrów filtratu Wyszlo ok 23 brzeczki 15,5blg. Czas warzenia - 6 h 30 m Drożdze zadane w temp 19,5 c Fermentacja - start szybciej niż 12 h do dnia 10 - 16-17 c D10--11- 17,5>18 c do dnia 17 podniesienie do 21 c D17 - schłodzenie do 20 i wrzucenie Galaxy 103g, Citra 50g chmielenie na zimno 5 dni - 17c >13c butelkowane przy użyciu syropu 77g cukru i 80g ekstraktu płynnego WES 800 EBC wyszło 42 butelki 0,5 blg końcowe 4 Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Warka #63 -Whisky Stout - 14,5 blg - warzone w kooperacji 20.12.2015 (do uzupełnienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #64 -Belgian Pale Ale - 12,5 blg -25 IBU - data warzenia 03.01.2016 -wydajność wg BT 86% pale ale castlemalting - 3 kg(61%) monachijski castlemalting - 1,2 kg (24%) abeey castlemalting 0,5 kg - 0,5 kg (10%) carabelge 0,2kg (4%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 10 g - 60' Styrian Goldings 5,3 AA%- 25 g - 30' Styrian Goldings 5,3 AA%- 25 g - 10' Drożdze Wyeast THG - starter 1,2l (120 g ekstrakt słodowy) - data produkcji 07.12.15 Zacierane 40 min w przy użyciu 17 l wody w 64>62c (1,8 ml kwasu mlekowego 80%, 5ml chlorek wapnia 33%) 30min w 72 c?70c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 29,5 litrów filtratu Wyszlo ok 22 brzeczki 12,5blg. Drożdze zadane w temp 19 c Fermentacja D1-D5 19>19,5 c pozostałe dni 21c D14 przelanie na cichą D21 23.01.16 - butelkowanie 44 butelki i wielki fuckup. Zapomniałem dolać syropu cukrowego. Nastepnego dnia otwierania i dolewanie strzykawką. W sumie na 42 butelki poszło 146 g cukru. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #65 - Session IPA - 12,2 blg -49 IBU - data warzenia 06.01.2016 - wydajność wg BT 84% słód pilzneński strzegom - 4,5 kg (94%) carahell Weyermann - 0,3 kg (6%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 7 g -70' Mosaic 12AA% - 75 g - 15' Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 40 min w przy użyciu 16,5 l wody + 1,8ml kwas mlekowy 80% 64c>63c 25min w 72 c>71c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16,5 l wody do wysładzania (2,3ml kwasu mlekowego 80%) chłodzenie 25 min do 18c Wyszlo 22l brzeczki 12,2blg. Czas pracy (z sprzątaniem) - 5 h 45 min Start w nocy, poniżej 12 h Fermentacja 8 dni - 13,5>15c D9-D11 16c>19c D12-D16 - 19 c D16 - wrzucone 80 g Mosaic Chłodzenie do końcowego 11 c Rozlew 21 dnia - 26.01.16 przy użyciu 98 g cukru Blg końcowe 2,5 WYszło 41 butelek 0,5 l Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #66 - American Wheat - 11,5 blg -25 IBU - data warzenia 09.01.2016 - wydajność wg BT 83% słód pilzneński strzegom - 2,25 kg (50%) słód pszeniczny strzegom - 2,25 kg (50%) gotowanie: 70 min chmielenie: Enigma 16,5AA%- 9 g -70' Galaxy 14,5AA% -15 g - 15' Enigma 16,5AA%- 34 g -0' Galaxy 14,5AA% - 31 - 0' Drożdze gęstwa US-05 - 6 łyzek stołowych Zacierane 45 min w przy użyciu 16 l wody + 1,8ml kwas mlekowy 80% 65c>62c 30 min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) chłodzenie 25 min do 19c Wyszlo 21l brzeczki 11,5 blg. Start w nocy, poniżej 12 h D2 - 17c D3-D7 - 15-16c D8 - 17c D9 - podniesienie do 19c D10-D15 - 19c D 16 - podniesienie do 21 C D17 - 21 C - na zimno 56g Enigma, 66 g Galaxy D 18 -21 c D19 - 17>15,5 c D20 - 14c D 21 - 13c D22 -13c - rozlew Rozlew 22 dnia - 30.01.16 przy użyciu 95 g cukru Blg końcowe 3 WYszło 39 butelek 0,5 l i 1 0,66 l Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #67 - American Wheat - 11,5 blg -26 IBU - data warzenia 10.01.2016 - wydajność wg BT 83% słód pilzneński strzegom - 2,25 kg (50%) słód pszeniczny strzegom - 2,25 kg (50%) gotowanie: 70 min chmielenie: Citra 13,5AA%- 10 g -70' Equinox 13,1AA% -20 g - 15' Citra 13,5 AA% -41g - 0' Equinox 13,1AA% - 32 g - 0' Drożdze gęstwa US-05 - 6 łyzek stołowych Zacierane 40 min w przy użyciu 16 l wody + 1,8ml kwas mlekowy 80% 64c 20 min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) chłodzenie 25 min do 19c Wyszlo 21l brzeczki 11,5 blg. Start w nocy, poniżej 12 h D2 - 16>15c D3-D6 - 15c D7- 16c D8 - 17c>18c D9 - 18c D10-D14 - 19c D 15 - podniesienie do 21 C D16 - 21 C - na zimno Eqinox 52 g, Citra 47 g D 17 -19,5 c D18 - 19>18 c D19 - 17,5>17c D 20 - 17c D21 -18c - rozlew Rozlew 21 dnia - 30.01.16 przy użyciu 110 g cukru Blg końcowe 2,5 WYszło 40 butelek 0,5 l Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #68 -Tripel IPA - 20 blg -100 IBU - 8,8 vol data warzenia 17.01.2016-wydajność wg BT 91% słód pilzneński strzegom - 5,5 kg (75%) monachijski Castlemalting - 0,8 kg (11%) cukier 1kg (14%) pożywka dla drożdzy ok 1 g gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11AA%- 55 g -70' Columbus 12,5 AA%- 50 g - 20' Galaxy 14,5AA%- 54g - 10' Galaxy 14,5AA%- 50g - 0' Planowane chmielenie na zimno Galaxy Drożdze gęstwaok 200 ml po #54 Zacierane 40 min w przy użyciu 22 l wody w 64>62c (2 ml kwasu mlekowego 80%) 40min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) Odebrałem ok 28 litrów filtratu Wyszlo ok 22 brzeczki 20blg. Drożdze zadane w temp 19c Fermentacja D1-D2 18>18,5 c D3 - 21 C spadek do 19,5 C D4 - dogrzanie do 21 D5 - 22C>23C D6>D7 - 23,5 C D8 - D17 - 24C D18-D21 - 23,5 D21 - przelanie na chmielenie na zimno 103 g Galaxy 22c D22 - 18c D23 - 17,5 c D24- 17,5 > 15c D25- 15>14 c D26 - 14c D27 rozlew 13c syrop z 104 g cukru zabutelkowałem 19,9 l, blg końcowe 3 D14 przelanie na cichą D21 23.01.16 - butelkowanie 44 butelki i wielki fuckup. Zapomniałem dolać syropu cukrowego. Nastepnego dnia otwierania i dolewanie strzykawką. W sumie na 42 butelki poszło 146 g cukru. Edytowane 12 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #69 - American Wheat - 11,3 blg -25 IBU - data warzenia 23.01.2016 - wydajność wg BT 80% słód pilzneński strzegom - 2,25 kg (50%) słód pszeniczny strzegom - 2,25 kg (50%) gotowanie: 70 min chmielenie: Citra 13,5AA%- 10 g -60' Citra 13,5AA% -15 g - 15' Citra 13,5 AA% -15g - 5' Amarillo 9,5AA% - 50 g - 0' Drożdze gęstwa US-05 po 66# - 6 łyzek stołowych Zacierane 40 min w przy użyciu 16 l wody + 1,8ml kwas mlekowy 80% 64c 20 min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) chłodzenie 25 min do 19c Wyszlo 21l brzeczki 11,3 blg. Start w nocy, poniżej 12 h D2 -D4 - 15c D5- 15c>16c D6 - 16c>17c D7-D9 - 17c D10- 18c> 19c D 11 - D14 19c przelanie do drugiego fermentora - na zimno Amarillo 54 g, Citra 60 g D 15 ->17 c D16 - 16>15,5 c D17 - 15c D 18 - 14C -16c i rozlew (09.02.16) Rozlew 18 dnia - 09.02.16 przy użyciu 105 g cukru Blg końcowe 2,5 WYszło 35 butelek 0,5 l 1 butelka 1 litr 1 litr przepadł przez gapiostwo - otwarty kranik Edytowane 9 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #70 - Dry Stout - 11,5 blg -40 IBU - data warzenia 24.01.2016 - wydajność wg BT 88% słód pale ale strzegom - 3,4kg (76%) płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,6 kg (13%) jęczmień palony strzegom - 0,25 kg (6%) pszeniczny czekoladowy (Fawcett) -0,2kg (4%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 2015 (11,6AA%)- 67' Drożdze gęstwa US-05 po 66# - 6 łyzek stołowych Zacierane 60 min w przy użyciu 16 l wody 65,5c>63c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) chłodzenie 25 min do 18c Wyszlo 21l brzeczki 11,5 blg. Start w nocy, poniżej 12 h D2 -D4 - 16 c D5- D8 17c D9-D11 - 18c>19,5c D12-D14 - 20c D16- 17c> 20,5c D118-D22 18,5?13,5 D 22 rozlew w 16c (14.02.16) Rozlew 22 dnia - 14.02.16 przy użyciu 73 g cukru Blg końcowe 3 WYszło 40 butelek 0,5 l 1 butelka 1 litr 1 but. 0,4 l RAZEM: 21,4l Edytowane 14 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) W browarze małe święto. Dokładnie rok temu uwarzyłem swoją 1 warkę a w czwartek #61 zapewniła mi awans do półfinału Szczecińskiej Ligi Piwowarów Warka #71 - Rye Stout - 15,3 blg -46 IBU - data warzenia 31.01.2016 - wydajność wg BT 89,5% słód pale ale strzegom - 4,6kg (76%) karmelowy żytni Fawcett - 0,5 kg (8%) płatki żytnie błyskawiczne -0,4 kg (6%) carafa II special - 0,25 kg (4%) płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2 kg (3%) jęczmień palony strzegom - 0,25 kg (4%) pszeniczny czekoladowy (Fawcett) -0,090kg (1%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 2015 (11,6AA%)- 70' - 50 g Drożdze gęstwa US-05 po 66# - 6 łyzek stołowych Zacierane 65 min w przy użyciu 20 l wody 65c>62c 20 min 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%) chłodzenie 25 min do 18c Wyszlo 23l brzeczki 15,3 blg. Start w nocy, poniżej 12 h D2 -16 c>15- D3 - 15-> 16c D4-D5- 16c D6 -17c D7 - 17 >18c D8-19>19,5c D9-D14- 21c D15-D17 - 21,5c D18- 22c D19-22>18c D20-do 15c D21-15c Rozlew 20.02.16 przy użyciu 88 g cukru W butelkach 21,9 l Edytowane 20 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Dokładnie rok temu uwarzyłem swoją 1 warkę a w czwartek #61 zapewniła mi awans do półfinału Szczecińskiej Ligi Piwowarów Gratulacje! Dobre tempo warzenia masz, na jakim sprzęcie warzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 warzenia jak warzenia, ale tempo spijania to dopiero tempo;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Dziękuję Sprzęt bardzo prosty. Garnek emaliowany 30 l., filtrator z oplotu, standard. Fermentuję w 4 skrzynkach styropianowych uzupełnianych zmrożonymi butelkami. Fermentory przezroczyste z naklejonymi termometrami ciekłokrystalicznymi. Co do spijania, do znajdują się chętni do pomocy Sam nie dałbym rady, pomimo szczerych chęci Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Warka #72 - Double IPA - 18,5 blg - data warzenia 06.02.2016 pilzneński strzegom - 5,5 kg (71%) pszeniczny Bestmalz- 1,0 kg (13%) monachijski strzegom - 0,5 kg (6%) Carabelge Weyermann 40 EBC - 250 g (3%) gotowanie: 90 min chmielenie: wszystkie chmiele rocznik 2015 Warrior 14,1 AA% - 10 g - 90' Warrior 14,1%-55 g - 60' Warrior 14,1AA% - 25g - 30 min Simcoe 12,3 AA% - 25 g - 20' Citra 13,5AA% - 25 g - 15' Cascade 6,8AA% - 25 g - 10' Cascade 6,8AA% -25g -5' Ctra 13,5 AA%% - 25g -2' Simcoe 12,3AA% - 25 g - 1' dodatki: cukier 0,5 kg75 - 15' pożywka Wyeast - 2 g - 10' kwas fosforowy % po 2,2 ml do zacierania i 3,2 ml wysładzania Drożdze US-05 3 pokolenie gęstwa po #69 American Wheat Zacierane 60 min w przy użyciu 22 l wody w 67>65,5c 20min w 72 c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania Odebrałem ok 28 litrów filtratu + 1 l dolany do garnka Wyszlo ok 21,5 brzeczki 18,5 blg. Drożdze zadane w 18,5c 2D - 13,5>14,5 d3 - 14 d4 - 15>16 d5-d7 - 17 d8- 17>17,5 d9 - 18,5 d10-d12 - 19 d13-d14- 20>21 d15-16 -21 d17 - 17,5>16 chmiel na zimno: Cascade, Simcoe, Amarillo - po 50g, Citra- 60 g D18 - D21 - chmielenie w temp 15,5 c, schłodzenie do 11 c i D 22 - rozlew 27.02 rozlew - 90 g cukru, blg końcowe 4 wyszło 30 x 0,5 l 11 X 0,33 l = 18,7 l Edytowane 27 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Warka #73 -Belgian Tripel - 18,7 blg -33 IBU - data warzenia 07.02.2016-wydajność wg BT 87, butelkowane 08.03.16 słód pilzneński strzegom - 6 kg (83%) Carabelge Weyermann - 0,2 kg (3%) cukier 1kg (14%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11,6AA%- 30 g -60' Iunga 11,6 AA%- 15 g - 15' cukier -15' pozywka WY 2g - 15' Drożdze gęstwa WY THG 2 pokolenie 7 łyżek gęstej gęstwy po #68 Zacierane 40 min w przy użyciu 21,5 l wody w 64>63c (3 ml kwasu fosforowego 75%) 20 min w 72 c>71c Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania (3ml kwasu fosforowego 75%) Odebrałem ok 29 litrów filtratu Wyszlo ok 23 brzeczki 18,7 blg. Drożdze zadane w temp 19,5 start w nocy w 16c D2 - 17 D3 - 17 - niepotrzebnie chciałem utrzymać niską temperaturę startu fermentacji i drożdze stwierdziły, że w takich warunkach to one pracować nie będą. Przeniesienie w cieplejsze miejsce i kołysanie fermentorem szybko podziałało. D4 -22>23c Pozostała temperatura fermentacji 23,5-23 c W butelki poszło: 32 x 0,5 l 14 x 0,4 l 1 x 0,33 l Blg końcowe ok. 0,2 blg, spławik sprawdzony na wodzie. 140 g cukru do refermentacji Edytowane 8 Marca 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Co do spijania, do znajdują się chętni do pomocy Sam nie dałbym rady, pomimo szczerych chęci Jak to ta znana szczecińska rodzina to nie dziwię się, jest was masa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Co do spijania, do znajdują się chętni do pomocy Sam nie dałbym rady, pomimo szczerych chęci Jak to ta znana szczecińska rodzina to nie dziwię się, jest was masa I tu się mylisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Warka 74# Hefeweizen -warzone 13.02.16 -11,3 blg, słód : pszeniczny (Strzegom) - 2,25kg (50%) pilzneński (Strzegom) - 2,25 kg (50%) zacieranie 20min - 44c>43c 40 min 63 c +2,5 ml kwas fosforowy 75% + 2,5 ml chlorek wapnia 20 minut - 72c c wygrzew do 78 c 15,5l zacieranie + 17,5 l wysładzanie + 3 ml kwas fosforowy 75% filtracja gotowanie: 70 min 10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY chmielenie: Iunga (11,6AA%)14 g- 60' Drożdze WY 3638 Bavarian Wheat - starter ok 1,5 l Do fermentacji poszło 23l (razem ze starterem) 11,3 blg Fermentacja ruszyła po niecałych 12 godzinach Drożdze zadane w 19c D2-D4- 14,5 c D5-6 - 15c D7-8 - 15,5c D9 - 16>17c D10-17,5 c D11 - 18c D12-14 - 18,5 Butelkowane D15 w 19 c 140 g cukru blg końcowe 3 wyszło 4 x1 l 35 x 0,5l 1 x 0,66 l Łącznie 22,66 l Edytowane 28 Lutego 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Warka #75 - Session IPA -12blg -69 IBU - data warzenia 14.02.2016 - wydajność wg BT 85 słód pilzneński strzegom - 2,75 kg (58%) pale ale strzegom - 2 kg (42%) gotowanie: 70 min chmielenie: Iunga 11,6AA%- 6g -70' Citra 2015 13,5AA% - 100g - 15' Drożdze uwodnione US-05 Zacierane 60 min w przy użyciu 17 l wody +2ml kwas fosforowy 75% 65c>62c 20min w 72 cPodgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu fosforowego 75%) chłodzenie30 min do 19,5 c Wyszlo 22l brzeczki 12 blg. Drożdze zadane w 18,5c Start w <12 h 2D - 17>15,5 c d3 - d4 - 15.5c d5-d9 - 16c d10- 17>18c d11 - 19c d12-d14 - 19,5 c 14 dnia przelane do drugiego fermentora d15-20,5 -17,5c - wrzucone 100 g Citry d16 - 17>16c d17 - 15,5c d18 - 14,5>14c d19 - d 20 - 14c d20 schłodzenie do 11,5c i butelkowanie wyszło 38 but 0,5, 1 but 1 l - razem 20 l blg końcowe 2,5 zabutelkowane z 85 g cukru chmiel na zimno: Cascade, Simcoe, Amarillo - po 50g, Citra- 60 g D18 - D21 - chmielenie w temp 15,5 c, schłodzenie do 11 c i D 22 - rozlew 27.02 rozlew - 90 g cukru, blg końcowe 4 wyszło 30 x 0,5 l 11 X 0,33 l = 18,7 l Edytowane 4 Marca 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Warka #76 - Witbier 12,2 blg, - warzony 21.02.2016 r. słód : pilzeński (Strzegom) - 2,5 kg (50%) pszeniczny (Strzegom) - 0,3 kg (6%) dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 2 kg (40%) płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg (4%) kolendra indyjska ziarna - 7g swieże skórki pomarańczy 3szt/cytryny 2,5 szt - chmiel - Cascade (7,7AA%) - 20g - 60' 15 g - 15' 15 g - 5' połowa przypraw na 10 min, połowa na 2 min płatki wrzucone do 10 l wrzątku - 10 minu w 100c dolałem 8,5 l wody i dosypałem słody zacieranie 65min - 67,5 >66,5 c 72c - 30 min wygrzew do 78 c i filtracja 16 l wody do wysładzania gotowanie: 70 min Drożdze uwodnione Brewferm Blanche do fermentacji poszło 21,5 l 12,2 blg. Start w ok 12h Drożdze zadane w temp 18,5 D2 - 20,5>19,5 D3 - 21,5 D4 -DD15-D16 - 23 D17-D21-22 W butelki poszło: 40 x 0,5 l 12.03.2016 Blg końcowe 5blg 110 g cukru do refermentacji Edytowane 13 Marca 2016 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się