Skocz do zawartości

Browar domowy Dowlasz


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #59 - White IPA 15 blg, 19IBU, 87 IBU, wydajność BT 83- warzony 29.11.2015 r.


słód :


pilzeński (Strzegom) - 3 kg (51%)


pszeniczny (Weyermann) - 1 kg (17%)


 


dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 1,5 kg (25%)


płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg (7%)


kolendra indyjska zmielona w młynku - 6g


swieże skórki pomarańczy 4szt/cytryny 2szt - 63g + 20g


chmiel - Iunga (11AA%) - 31g - 60'


Citra (13,5AA%) -20 g - 20'


Citra (13,5AA%) -20 g - 10'


Mosaic (12AA%_-20g - 5'


Amarillo (9,5AA%) - 50g -0'


przyprawy 2'


 


płatki wrzucone do 9.5 l wrzątku - 10 minu w 100c


dolałem 11 l wody i dosypałem słody


temperatura spadła do 65,5 c


 


60 min - 65,5c>65c


72c >71c- 43 min (+1,5ml kwasu mlekowego 80%)


wygrzew do 78 c i filtracja 


 16 l wody do wysładzania + 2ml kwasu mlekowego 80%


gotowanie: 70 min


 


Drożdze  Brewferm Blanche gęstwa po Witbierze -180 ml dość rzedkiej gęstwy


 


do fermentacji poszło 22 l 15 blg.


fermentacja w temp 22-23 c


chmielenie na zimno 3 dni


Citra- 40g


Mosaic - 32 g


Amarillo - 62g


Rozlew 19.12.2015 z 100 g cukru


40 butelek x 0,5 l


blg końcowe 3,5


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Warka #60 - Extreme Session IPA - 12,2 blg -170 IBU - data warzenia 06.12.2015 - wydajność wg BT 80%


słód pilzneński strzegom - 4,5 kg (100%)


 


gotowanie: 85 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 71 g -75'


Galaxy 14,5AA% - 40 g - 35'


Galaxy 14,5AA% - 30g - 20'


Galaxy 14,5AA% - 30 g - 15'


 


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 44 min w przy użyciu 16 l wody w 62,5c + 2ml kwas mlekowy 80%


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 27 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 21,75  brzeczki 12,2blg. 


 


Drożdze zadane w temp 20 c


 


Fermentacja 13 dni od 15c do 21 c na koniec + chmielenie na zimno w niższej temperaturze- 100 g Galaxy - 3 dni


 


 


Rozlew 22.12.2015 - 39 butelki


Syrop cukrowy z 98 g cukru 


Blg końcowe 2,2 


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #61 -Black IPA - 16,0 blg -63 IBU - data warzenia 12.12.2015 -wydajność wg BT 85%


słód pilzneński strzegom - 5 kg (75%)


pszeniczny Weyermann - 0,82 kg (12%)


carahell Weyermann - 0,2 kg (3%)


cukier 0,25 kg (4%)


 


carafa special typ III- 0,4 kg (6%)dodana do złoża na początku wysładzania


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Columbus 12,5AA%- 15 g - 60'


Columbus 12,5 AA%- 20 g - 30'


Columbus 12,5 AA%- 18 g - 30'


Citra 13,5 AA% - 10g - 15'


Equinox 13,1AA% - 10g - 15'


Mosaic 12AA% - 10g - 15'


Citra 13,5 AA% - 10g - 5'


Equinox 13,1AA% - 10g - 5'


Mosaic 12AA% - 10g - 5'


Citra 13,5 AA% - 30g - 0'


Equinox 13,1AA% - 310g - 0'


Mosaic 12AA% - 32g - 0'


Planowane chmielenie na zimno


Drożdze gęstwa US-05 po stoucie  9 łyżek stołowych dosyć gęstej 3dniowej po #57


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 21 l wody w 67>64c  (1,8 ml kwasu mlekowego 80%)


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania (2ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 29 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 22,5  brzeczki 16blg. 


Czas warzenia  - 6 h 30 m


Drożdze zadane w temp 19,5 c


 


Fermentacja - start szybciej niż 12 h


do dnia 10 - 16-17 c


D11-12 - 17,5>18 c


do dnia 17 podniesienie do 21 c


D18 - schłodzenie do 19c i wrzucenie Equinox 53 g, Mosaic 47 g, Citra 50g


chmielenie na zimno 5 dni - 17c >10c


butelkowane przy użyciu syropu 80 g cukru i 60 g ekstraktu płynnego WES 8000 EBC


wyszło 41 butelek


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #62 -Black IPA - 15,5 blg -70 IBU - data warzenia 13.12.2015 -wydajność wg BT 83%


słód pilzneński strzegom - 5 kg (73%)


pszeniczny Weyermann - 1 kg (15%)


carahell Weyermann - 0,2 kg (3%)


cukier 0,25 kg (4%)


 


pszeniczny czekoladowy (Fawcett) 800-1200 EBC- 0,4 kg (6%)dodana na chwilę przed przeniesieniem do filtracji


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 35 g - 60'


Simcoe 11,4 AA%- 20 g - 30'


Simcoe 11,4 AA%- 40 g - 15'


Simcoe 11,4 AA% - 50g - 5'


Citra 13,5 AA% - 50g - 0'


 


Planowane chmielenie na zimno Galaxy i Citra


Drożdze gęstwa US-05 po stoucie  9 łyżek stołowych dosyć gęstej 4dniowej po #57


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 21,5 l wody w 66>65c  (2 ml kwasu mlekowego 80%)


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16,5 l wody do wysładzania (2ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 29,5 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 23  brzeczki 15,5blg. 


Czas warzenia  - 6 h 30 m


Drożdze zadane w temp 19,5 c


 


Fermentacja - start szybciej niż 12 h


do dnia 10 - 16-17 c


D10--11- 17,5>18 c


do dnia 17 podniesienie do 21 c


D17 - schłodzenie do 20 i wrzucenie Galaxy 103g, Citra 50g


chmielenie na zimno 5 dni - 17c >13c


butelkowane przy użyciu syropu 77g cukru i 80g ekstraktu płynnego WES 800 EBC


wyszło 42 butelki 0,5


blg końcowe 4


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #64 -Belgian Pale Ale - 12,5 blg -25 IBU - data warzenia 03.01.2016 -wydajność wg BT 86%


pale ale castlemalting - 3 kg(61%)


monachijski castlemalting - 1,2 kg (24%)


abeey castlemalting 0,5 kg - 0,5 kg (10%)


carabelge 0,2kg (4%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 10 g - 60'


Styrian Goldings 5,3 AA%- 25 g - 30'


Styrian Goldings 5,3 AA%- 25 g - 10'


 


Drożdze Wyeast THG - starter 1,2l  (120 g ekstrakt słodowy) - data produkcji 07.12.15


Zacierane 40 min w przy użyciu 17 l wody w 64>62c  (1,8 ml kwasu mlekowego 80%, 5ml chlorek wapnia 33%)


30min w 72 c?70c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 29,5 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 22  brzeczki 12,5blg. 


 


Drożdze zadane w temp 19 c


 


Fermentacja D1-D5 19>19,5 c


pozostałe dni 21c


D14 przelanie na cichą


D21 23.01.16 - butelkowanie


44 butelki i wielki fuckup. Zapomniałem dolać syropu cukrowego.


Nastepnego dnia otwierania i dolewanie strzykawką.  W sumie na 42 butelki poszło 146 g cukru.


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #65 - Session IPA - 12,2 blg -49 IBU - data warzenia 06.01.2016 - wydajność wg BT 84%


słód pilzneński strzegom - 4,5 kg (94%)


carahell Weyermann - 0,3 kg (6%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 7 g -70'


Mosaic 12AA% - 75 g - 15'


 


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 40 min w przy użyciu 16,5 l wody  + 1,8ml kwas mlekowy 80% 64c>63c


25min w 72 c>71c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16,5 l wody do wysładzania (2,3ml kwasu mlekowego 80%)


 


chłodzenie 25 min do 18c


Wyszlo 22l  brzeczki 12,2blg. 


 


Czas pracy (z sprzątaniem) - 5 h 45 min


 


Start w nocy, poniżej 12 h


Fermentacja 8 dni - 13,5>15c


D9-D11 16c>19c


D12-D16 - 19 c


D16 - wrzucone 80 g Mosaic


Chłodzenie do końcowego 11 c


Rozlew 21 dnia - 26.01.16 przy użyciu 98 g cukru


Blg końcowe 2,5 


WYszło 41 butelek 0,5 l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #66 - American Wheat - 11,5 blg -25 IBU - data warzenia 09.01.2016 - wydajność wg BT 83%


słód pilzneński strzegom - 2,25 kg (50%)


słód pszeniczny strzegom - 2,25 kg (50%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Enigma 16,5AA%- 9 g -70'


Galaxy  14,5AA% -15 g - 15'


Enigma 16,5AA%- 34 g -0'


Galaxy  14,5AA% - 31 - 0'


 


Drożdze gęstwa US-05 - 6 łyzek stołowych


 


Zacierane 45 min w przy użyciu 16 l wody  + 1,8ml kwas mlekowy 80% 65c>62c


30 min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


 


chłodzenie 25 min do 19c


Wyszlo 21l  brzeczki 11,5 blg. 


 


Start w nocy, poniżej 12 h


 


D2 - 17c


D3-D7 - 15-16c


D8 - 17c


D9 - podniesienie do 19c


D10-D15 - 19c


D 16 - podniesienie do 21 C


D17 - 21 C - na zimno 56g Enigma, 66 g Galaxy


D 18 -21 c


D19 - 17>15,5 c


D20 - 14c


D 21 - 13c


D22 -13c - rozlew


 


Rozlew 22 dnia - 30.01.16 przy użyciu 95 g cukru


Blg końcowe 3 


WYszło 39 butelek 0,5 l i 1 0,66 l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #67 - American Wheat - 11,5 blg -26 IBU - data warzenia 10.01.2016 - wydajność wg BT 83%


słód pilzneński strzegom - 2,25 kg (50%)


słód pszeniczny strzegom - 2,25 kg (50%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Citra 13,5AA%- 10 g -70'


Equinox  13,1AA% -20 g - 15'


Citra 13,5 AA% -41g - 0'


Equinox  13,1AA% - 32 g - 0'


 


Drożdze gęstwa US-05 - 6 łyzek stołowych


 


Zacierane 40 min w przy użyciu 16 l wody  + 1,8ml kwas mlekowy 80% 64c


20 min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


 


chłodzenie 25 min do 19c


Wyszlo 21l  brzeczki 11,5 blg. 


 


Start w nocy, poniżej 12 h


 


D2 - 16>15c


D3-D6 - 15c


D7- 16c


D8 - 17c>18c


D9 - 18c


D10-D14 - 19c


D 15 - podniesienie do 21 C


D16 - 21 C - na zimno Eqinox 52 g, Citra 47 g 


D 17 -19,5 c


D18 - 19>18 c


D19 - 17,5>17c


D 20 - 17c


D21 -18c - rozlew


 


Rozlew 21 dnia - 30.01.16 przy użyciu 110 g cukru


Blg końcowe 2,5 


WYszło 40 butelek 0,5 l 


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #68 -Tripel IPA - 20 blg -100 IBU - 8,8 vol data warzenia 17.01.2016-wydajność wg BT 91%


słód pilzneński strzegom - 5,5 kg (75%)


monachijski Castlemalting - 0,8 kg (11%)


 


cukier 1kg (14%)


pożywka dla drożdzy ok 1 g


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11AA%- 55 g -70'


Columbus 12,5 AA%- 50 g - 20'


Galaxy 14,5AA%- 54g - 10'


Galaxy 14,5AA%- 50g - 0'


 

Planowane chmielenie na zimno Galaxy


Drożdze gęstwaok 200 ml po  #54


 


Zacierane 40 min w przy użyciu 22 l wody w 64>62c  (2 ml kwasu mlekowego 80%)


40min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 14,5 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


Odebrałem ok 28 litrów filtratu


 


Wyszlo ok 22  brzeczki 20blg. 


 


Drożdze zadane w temp 19c


 


Fermentacja D1-D2 18>18,5 c


D3 - 21 C spadek do 19,5 C


D4 - dogrzanie do 21


D5 - 22C>23C


D6>D7 - 23,5 C


D8 - D17 - 24C


D18-D21 - 23,5


D21 - przelanie na chmielenie na zimno 103 g Galaxy


22c


D22 - 18c


D23 - 17,5 c


D24- 17,5 > 15c


D25- 15>14 c


D26 - 14c


D27 rozlew 13c


syrop z 104 g cukru


zabutelkowałem 19,9 l, blg końcowe 3


 


D14 przelanie na cichą


D21 23.01.16 - butelkowanie


44 butelki i wielki fuckup. Zapomniałem dolać syropu cukrowego.


Nastepnego dnia otwierania i dolewanie strzykawką.  W sumie na 42 butelki poszło 146 g cukru.


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #69 - American Wheat - 11,3 blg -25 IBU - data warzenia 23.01.2016 - wydajność wg BT 80%


słód pilzneński strzegom - 2,25 kg (50%)


słód pszeniczny strzegom - 2,25 kg (50%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Citra 13,5AA%- 10 g -60'


Citra 13,5AA% -15 g - 15'


Citra 13,5 AA% -15g - 5'


Amarillo  9,5AA% - 50 g - 0'


 


Drożdze gęstwa US-05 po 66# - 6 łyzek stołowych


 


Zacierane 40 min w przy użyciu 16 l wody  + 1,8ml kwas mlekowy 80% 64c


20 min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


 


chłodzenie 25 min do 19c


Wyszlo 21l  brzeczki 11,3 blg. 


 


Start w nocy, poniżej 12 h


 


D2 -D4 - 15c


D5- 15c>16c


D6 - 16c>17c


D7-D9 - 17c


D10- 18c> 19c


D 11 - D14 19c


przelanie do drugiego fermentora - na zimno Amarillo 54 g, Citra 60 g 


D 15 ->17 c


D16 - 16>15,5 c


D17 - 15c


D 18 - 14C -16c i rozlew (09.02.16)


 


Rozlew 18 dnia - 09.02.16 przy użyciu 105 g cukru


Blg końcowe 2,5 


WYszło 35 butelek 0,5 l 


1 butelka 1 litr


1 litr przepadł przez gapiostwo - otwarty kranik

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #70 - Dry Stout - 11,5 blg -40 IBU - data warzenia 24.01.2016 - wydajność wg BT 88%


słód pale ale strzegom - 3,4kg (76%)


 płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,6 kg  (13%)


jęczmień palony strzegom - 0,25 kg (6%)


pszeniczny czekoladowy (Fawcett) -0,2kg (4%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 2015 (11,6AA%)- 67'


 


Drożdze gęstwa US-05 po 66# - 6 łyzek stołowych


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 16 l wody   65,5c>63c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)


 


chłodzenie 25 min do 18c


Wyszlo 21l  brzeczki 11,5 blg. 


 


Start w nocy, poniżej 12 h


 


D2 -D4 - 16                             c


D5- D8 17c


D9-D11 - 18c>19,5c


D12-D14 - 20c


D16- 17c> 20,5c


D118-D22 18,5?13,5


 


D 22 rozlew w 16c (14.02.16)


 


Rozlew 22 dnia - 14.02.16 przy użyciu 73 g cukru


Blg końcowe 3


WYszło 40 butelek 0,5 l 


1 butelka 1 litr


1 but. 0,4 l


RAZEM: 21,4l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W browarze małe święto. Dokładnie rok temu uwarzyłem swoją 1 warkę  a w czwartek #61 zapewniła mi awans do półfinału Szczecińskiej Ligi Piwowarów :)

Warka #71 - Rye Stout - 15,3 blg -46 IBU - data warzenia 31.01.2016 - wydajność wg BT 89,5%

słód pale ale strzegom - 4,6kg (76%)

karmelowy żytni Fawcett - 0,5 kg (8%)

płatki żytnie błyskawiczne -0,4 kg (6%)

carafa II special - 0,25 kg (4%)

 płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2 kg  (3%)

jęczmień palony strzegom - 0,25 kg (4%)

pszeniczny czekoladowy (Fawcett) -0,090kg (1%)

 

gotowanie: 70 min

chmielenie:

Iunga 2015 (11,6AA%)- 70' - 50 g

 

Drożdze gęstwa US-05 po 66# - 6 łyzek stołowych

 

Zacierane 65 min w przy użyciu 20 l wody 65c>62c

20 min 72 c

Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 16 l wody do wysładzania (3ml kwasu mlekowego 80%)

 

chłodzenie 25 min do 18c

Wyszlo 23l  brzeczki 15,3 blg. 

Start w nocy, poniżej 12 h

 

D2 -16 c>15-

D3 - 15-> 16c

D4-D5- 16c

D6 -17c

D7 - 17 >18c

D8-19>19,5c

D9-D14- 21c

D15-D17 - 21,5c

D18- 22c

D19-22>18c

D20-do 15c

D21-15c

Rozlew 20.02.16  przy użyciu 88 g cukru

W butelkach 21,9 l

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :) Sprzęt bardzo prosty. Garnek emaliowany 30 l., filtrator z oplotu, standard. Fermentuję w 4 skrzynkach styropianowych uzupełnianych zmrożonymi butelkami. Fermentory przezroczyste z naklejonymi termometrami ciekłokrystalicznymi. 

 

Co do spijania, do znajdują się chętni do pomocy  :) Sam nie dałbym rady, pomimo szczerych chęci  :)

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #72 - Double IPA - 18,5 blg - data warzenia 06.02.2016


pilzneński strzegom - 5,5 kg (71%)


pszeniczny Bestmalz- 1,0 kg (13%)


monachijski strzegom - 0,5 kg (6%)


Carabelge Weyermann 40 EBC - 250 g (3%)


gotowanie: 90 min


chmielenie: wszystkie chmiele rocznik 2015


Warrior 14,1 AA% - 10 g - 90'


Warrior 14,1%-55 g - 60'


Warrior 14,1AA% - 25g - 30 min


Simcoe 12,3 AA% - 25 g - 20'


Citra 13,5AA% - 25 g - 15'


Cascade 6,8AA% - 25 g - 10'


Cascade 6,8AA% -25g -5'


Ctra 13,5 AA%% - 25g -2'


Simcoe 12,3AA% - 25 g - 1'


 


dodatki: cukier 0,5 kg75 - 15'


pożywka Wyeast - 2 g - 10'


kwas fosforowy % po 2,2 ml do zacierania i 3,2 ml wysładzania


 


Drożdze US-05 3 pokolenie gęstwa po #69 American Wheat


Zacierane 60 min w przy użyciu 22 l wody w 67>65,5c


20min w 72 c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 18 l wody do wysładzania


Odebrałem ok 28 litrów filtratu + 1 l dolany do garnka


 


Wyszlo ok 21,5  brzeczki 18,5 blg. 


 


 Drożdze zadane w 18,5c


 


2D - 13,5>14,5


d3 - 14


d4 - 15>16


d5-d7 - 17


d8- 17>17,5


d9 - 18,5


d10-d12 - 19


d13-d14- 20>21


d15-16 -21


d17 - 17,5>16


chmiel na zimno: Cascade, Simcoe, Amarillo - po 50g, Citra- 60 g


D18 - D21 - chmielenie w temp 15,5 c, schłodzenie


do 11 c i D 22 - rozlew


27.02 rozlew - 90 g cukru, blg końcowe 4


wyszło 30 x 0,5 l


11 X 0,33 l = 18,7 l

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #73 -Belgian Tripel  - 18,7 blg -33 IBU - data warzenia 07.02.2016-wydajność wg BT 87, butelkowane 08.03.16


słód pilzneński strzegom - 6 kg (83%)


Carabelge Weyermann - 0,2 kg (3%)


 


cukier 1kg (14%)


 


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11,6AA%- 30 g -60'


Iunga 11,6 AA%- 15 g - 15'


cukier -15'


pozywka WY 2g - 15'


 

Drożdze gęstwa WY THG 2 pokolenie 7 łyżek gęstej gęstwy  po  #68


 


Zacierane 40 min w przy użyciu 21,5 l wody w 64>63c  (3 ml kwasu fosforowego 75%)


20 min w 72 c>71c


Podgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 15 l wody do wysładzania (3ml kwasu fosforowego 75%)


Odebrałem ok 29 litrów filtratu


 


Wyszlo ok  23  brzeczki   18,7  blg. 


 


Drożdze zadane w temp    19,5 


start w nocy w 16c


D2 - 17


D3 - 17 - niepotrzebnie chciałem utrzymać niską temperaturę startu fermentacji i drożdze stwierdziły, że w takich warunkach to one pracować nie będą. Przeniesienie w cieplejsze miejsce i kołysanie fermentorem szybko podziałało. 


D4 -22>23c


Pozostała temperatura fermentacji 23,5-23 c


W butelki poszło: 32 x 0,5 l


14 x 0,4 l


1 x 0,33 l


Blg końcowe ok. 0,2 blg, spławik sprawdzony na wodzie.


140 g cukru do refermentacji


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do spijania, do znajdują się chętni do pomocy  :) Sam nie dałbym rady, pomimo szczerych chęci  :)

Jak to ta znana szczecińska rodzina to nie dziwię się, jest was masa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 74# Hefeweizen -warzone 13.02.16 -11,3 blg, 

słód :

pszeniczny (Strzegom) - 2,25kg (50%)

pilzneński (Strzegom) - 2,25  kg (50%)

zacieranie

20min - 44c>43c

40 min 63 c +2,5 ml kwas fosforowy 75% + 2,5 ml chlorek wapnia

20 minut - 72c c

wygrzew do 78 c

15,5l zacieranie + 17,5 l wysładzanie + 3 ml  kwas fosforowy 75%

filtracja 

gotowanie: 70 min

10 min przed końcem pół łyżeczki pożywki dla drożdzy WY

chmielenie:

 

Iunga (11,6AA%)14 g- 60'

Drożdze WY 3638 Bavarian Wheat - starter ok 1,5 l

Do fermentacji poszło 23l (razem ze starterem) 11,3 blg

 

Fermentacja ruszyła po niecałych 12 godzinach

Drożdze zadane w 19c

D2-D4- 14,5 c

D5-6 - 15c

D7-8 - 15,5c

D9 - 16>17c

D10-17,5 c

D11 - 18c

D12-14 - 18,5

Butelkowane D15 w 19 c

140 g cukru

blg końcowe 3

wyszło

4 x1 l

35 x 0,5l

1 x 0,66 l

Łącznie 22,66 l

Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #75 - Session IPA -12blg -69 IBU - data warzenia 14.02.2016 - wydajność wg BT 85


słód pilzneński strzegom - 2,75 kg (58%)


pale ale strzegom - 2 kg (42%)


 


gotowanie: 70 min


chmielenie:


Iunga 11,6AA%- 6g -70'


Citra 2015 13,5AA% - 100g - 15'


 


Drożdze uwodnione US-05


 


Zacierane 60 min w przy użyciu 17 l wody  +2ml kwas fosforowy 75% 65c>62c


20min w 72 cPodgrzewanie do 78 i filtracja przy użyciu 17 l wody do wysładzania (3ml kwasu fosforowego 75%)


 


chłodzenie30 min do 19,5 c


Wyszlo 22l  brzeczki 12 blg.


 


 Drożdze zadane w 18,5c


Start w <12 h


2D - 17>15,5 c


d3 - d4 - 15.5c


d5-d9 - 16c


d10- 17>18c


d11 - 19c


d12-d14 - 19,5 c


14 dnia przelane do drugiego fermentora


d15-20,5 -17,5c - wrzucone 100 g Citry


d16 - 17>16c


d17 - 15,5c


d18 - 14,5>14c


d19 - d 20 - 14c


d20 schłodzenie do 11,5c i butelkowanie


wyszło 38 but 0,5, 1 but 1 l - razem 20 l


blg końcowe 2,5


zabutelkowane z 85 g cukru


chmiel na zimno: Cascade, Simcoe, Amarillo - po 50g, Citra- 60 g


D18 - D21 - chmielenie w temp 15,5 c, schłodzenie


do 11 c i D 22 - rozlew


27.02 rozlew - 90 g cukru, blg końcowe 4


wyszło 30 x 0,5 l


11 X 0,33 l = 18,7 l


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #76 - Witbier 12,2 blg, - warzony 21.02.2016 r.


słód :


pilzeński (Strzegom) - 2,5 kg (50%)


pszeniczny (Strzegom) - 0,3 kg (6%)


 


dodatki: płatki pszenne błyskawiczne - 2 kg (40%)


płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg (4%)


kolendra indyjska ziarna - 7g


swieże skórki pomarańczy 3szt/cytryny 2,5 szt -


chmiel - Cascade (7,7AA%) - 20g - 60'


15 g - 15'


15 g - 5'


połowa przypraw na 10 min, połowa na 2 min


 


płatki wrzucone do 10 l wrzątku - 10 minu w 100c


dolałem 8,5 l wody i dosypałem słody


 


zacieranie 65min - 67,5 >66,5 c


72c - 30 min 


wygrzew do 78 c i filtracja 


 16 l wody do wysładzania


gotowanie: 70 min


 


Drożdze uwodnione Brewferm Blanche


 


do fermentacji poszło 21,5 l 12,2 blg.


Start w ok 12h


 


Drożdze zadane w temp  18,5 


D2 - 20,5>19,5


D3 - 21,5


D4 -DD15-D16 - 23


D17-D21-22


W butelki poszło: 40 x 0,5 l 12.03.2016


 


Blg końcowe 5blg


110 g cukru do refermentacji


Edytowane przez Nachmieldalacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.