Skocz do zawartości

prośba o sprawdzenie receptury vanilla milk stouta


biedron123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o sprawdzenie receptury mojego lekko podkreconego milk stouta, mam także pytanie, jak zacierać te ciemne słody? Wrzucić je od początku? Jeżeli nie to kiedy i które.
Ekstrakt początkowy 14,7*P, końcowy 5.1*P IBU 36.5 planowane 25 litrów

SŁODY
3.5kg pale ale
0.6kg słód czekoladowy ciemny
0.5kg CaraAroma
0.4kg słód karmelowy crystal 120ebc
0.4kg jęczmień palony
0.4kg słód pszeniczny
do tego 0.5kg laktozy

CHMIEL
60g granulat kent goldings na 60 minut

INNE
mech irlandzki 10g na 15min
laska wanilli sztuk 2 na 50min i 2 sztuki na 15 min

DROŻDZE
safale S-04 - jedna torebka

Z góry dziekuje
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mech w stoucie jak najbardziej zbyteczny. Zapobiega on zmętnieniu na zimno co jest widoczne w jasnych piwach. W stoucie nie ma takiej potrzeby .

Wanilia raczej na cichą ale mogę się mylić tutaj się nie sugeruj .

Dużo karmelu i laktoza to dość słodkie będzie.Na słodko raczej nie zacieraj , no chyba że lubisz słodkości :)

Edytowane przez Przemas.IE
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz dodać od początku wtedy będzie większa paloność , jeżeli nie przepadasz możesz dodać na ostatnie 15 minut lub po negatywnej próbie jodowej jak wolisz . 

Ja zacierałbym w 64 stopniach 60 minut wystarczy,Masz dużo karmelii laktozę  więc i tak będzie dość słodkie i pełniejsze w smaku . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.