biedron123 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Witam, proszę o sprawdzenie receptury mojego lekko podkreconego milk stouta, mam także pytanie, jak zacierać te ciemne słody? Wrzucić je od początku? Jeżeli nie to kiedy i które.Ekstrakt początkowy 14,7*P, końcowy 5.1*P IBU 36.5 planowane 25 litrówSŁODY3.5kg pale ale0.6kg słód czekoladowy ciemny0.5kg CaraAroma0.4kg słód karmelowy crystal 120ebc0.4kg jęczmień palony0.4kg słód pszenicznydo tego 0.5kg laktozyCHMIEL60g granulat kent goldings na 60 minutINNEmech irlandzki 10g na 15minlaska wanilli sztuk 2 na 50min i 2 sztuki na 15 minDROŻDZEsafale S-04 - jedna torebkaZ góry dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Po co Ci ten mech irlandzki do stouta . Tzn wiem do czego służy mech ale w stoucie jest on chyba zbyteczny z drugiej strony raczej nie zaszkodzi Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Mech w stoucie jak najbardziej zbyteczny. Zapobiega on zmętnieniu na zimno co jest widoczne w jasnych piwach. W stoucie nie ma takiej potrzeby . Wanilia raczej na cichą ale mogę się mylić tutaj się nie sugeruj . Dużo karmelu i laktoza to dość słodkie będzie.Na słodko raczej nie zacieraj , no chyba że lubisz słodkości Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Do mojego stouta dodałem 2 laski wanilii na cichą na 20l. Teraz bym wrzucił 4. Piwo się układa gdzieś 2 miesiąc w butelce i dopiero ledwo ledwo wychodzi wanilia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biedron123 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) A czy wszystkie słody dodawać na początku zacierania? Czy może ciemne na koniec? Jak prowadzić zacieranie tego? Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez biedron123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Możesz dodać od początku wtedy będzie większa paloność , jeżeli nie przepadasz możesz dodać na ostatnie 15 minut lub po negatywnej próbie jodowej jak wolisz . Ja zacierałbym w 64 stopniach 60 minut wystarczy,Masz dużo karmelii laktozę więc i tak będzie dość słodkie i pełniejsze w smaku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Slody palone dodałem po negatywnej próbie jodowej.Z palonosci byłem zadowolony. 2 laski wanilii na cichą ~ 20l nie dały u mnie żadnych efektów. Może wanilia wyjdzie później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Ja bym zmniejszył słody palone(palony jęczmien i czekoladowy ciemny) do 10% zasypu i dał na początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Według moich eksperymentów - jedna laska wanilii na 4 litry piwa na cichą daje przyzwoite efekty. Jak chcesz mieć nega wanilie to daj dwa razy więcej (przy stoucie nawet wskazane.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się