Przemas.IE Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Słabo szukałeś https://www.google.ie/search?q=pude%C5%82ko+ze+styropianu+do+piwa&sa=X&espv=2&biw=1280&bih=709&tbm=isch&imgil=VDTohqIZrlOx-M%253A%253B2bGywdirk9chDM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.piwo.org%25252Ftopic%25252F7701-diy-pudlo-izolacyjne-na-fermentor%25252F&source=iu&pf=m&fir=VDTohqIZrlOx-M%253A%252C2bGywdirk9chDM%252C_&usg=__pFavAHfJ6dG0mVTZjvp62ohvhF8%3D&ved=0CEcQyjdqFQoTCJK5-biFnscCFeEU2wodhjkJRA&ei=dlnIVZKmNuGp7AaG86SgBA#imgrc=VDTohqIZrlOx-M%3A&usg=__pFavAHfJ6dG0mVTZjvp62ohvhF8%3D Na forum też dużo porad jak to zrobić . Sam używam i jestem zadowolony z efektów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Pozostaje DIY jak kolega zaproponował albo no zakup gotowego (albo dwóch sztuk jeśli za małe http://www.gumtree.pl/a-inne-do-domu-i-ogrodu/lech/pudla-skrzynki-styropianowe/1001305293600910662930409 Ostatnio podarowałem koledze takie, pasowało prawie idealnie na standardowy fermentor, musiał tylko podwyższyć go o kilka centymetrów bo nie chciało mu się frezować dna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Pozostaje DIY jak kolega zaproponował albo no zakup gotowego (albo dwóch sztuk jeśli za małe http://www.gumtree.pl/a-inne-do-domu-i-ogrodu/lech/pudla-skrzynki-styropianowe/1001305293600910662930409 Ostatnio podarowałem koledze takie, pasowało prawie idealnie na standardowy fermentor, musiał tylko podwyższyć go o kilka centymetrów bo nie chciało mu się frezować dna Pytanie jaka jest grubość styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Ten co dałem koledze jak w linku, miał grubość ścianek około 40mm (na oko). Był do styropian twardy (podobny do ekstrudowanego) Na OLX jest kilka ofert, ale firmy zajmujące się produkcją opakowań jednorazowych także mają w ofercie . Wymiary chyba takie w przedstawionej aukcji: Wymiary: wysokość: 43cm (56cm z pokrywą)szerokość: 58cmgłębokość: 58cm Są odrobinę za małe i trzeba albo frezować dno i pokrywę albo dorobić samemu kołnierz podwyższający - i to jest dobre rozwiązanie. Możemy podnieść pokrywę np o 10cm (kupując gruby styropian) i zmieści się jeszcze rurka fermentacyjna Ja jeszcze koledze sprezentowałem wkłady chłodzące 500g - pół pudła więc będzie mógł chłodzić do woli. Patentem jest jeszcze kupienie taniego termometru (z zewnętrznym czujnikiem) i zainstalowanie go w pudle. Ps. Mam do wydania dużo takich wkładów - jakieś 10-15 sztuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Ten co dałem koledze jak w linku, miał grubość ścianek około 40mm (na oko). Był do styropian twardy (podobny do ekstrudowanego) Na OLX jest kilka ofert, ale firmy zajmujące się produkcją opakowań jednorazowych także mają w ofercie . Wymiary chyba takie w przedstawionej aukcji: Wymiary: wysokość: 43cm (56cm z pokrywą) szerokość: 58cm głębokość: 58cm Są odrobinę za małe i trzeba albo frezować dno i pokrywę albo dorobić samemu kołnierz podwyższający - i to jest dobre rozwiązanie. Możemy podnieść pokrywę np o 10cm (kupując gruby styropian) i zmieści się jeszcze rurka fermentacyjna Ja jeszcze koledze sprezentowałem wkłady chłodzące 500g - pół pudła więc będzie mógł chłodzić do woli. Patentem jest jeszcze kupienie taniego termometru (z zewnętrznym czujnikiem) i zainstalowanie go w pudle. Ps. Mam do wydania dużo takich wkładów - jakieś 10-15 sztuk Pytanie, czy przez taki kołnierz nie ucieknie za dużo ciepła. 56 cm wysokości minus 8 cm sturopianu to daje 48. Powinno wystarczyć standardowo wiadra kręcą się w okolicy 38 cm. najwyżej rurkę głębiej wepchniesz. Poszukam czy na allegro nie ma takich ofert bo wygląda kusząco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Spokojnie. Podwyższenie jest bezpieczne. Kupujesz gruby styropian- płyta 10cm powinna być ok. Tniesz gruby styropian na paski i doklejasz je (kołnierz w moim rozumieniu) klejem do styropianu albo łączysz kołkami (patyczkami) drewnianymi lub długimi wkrętami. Zaraz zejdę do piwnicy i zmierzę swój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Spokojnie. Podwyższenie jest bezpieczne. Kupujesz gruby styropian- płyta 10cm powinna być ok. Tniesz gruby styropian na paski i doklejasz je (kołnierz w moim rozumieniu) klejem do styropianu albo łączysz kołkami (patyczkami) drewnianymi lub długimi wkrętami. Zaraz zejdę do piwnicy i zmierzę swój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Wymiary tego pudła jakie mam to 40x42 i wys 37cm. Dokładasz do tego butelki z zamrożoną wodą lub wkłady i wymieniasz je 2-3x dziennie zależnie od temp jaką chcesz uzyskać. Ew jest też patent: kupujesz większr wiadro albo beczkę, montujesz na dnie kran, wstawiasz fermenfor, instalujesz to w łazience jeśli cię żona nie wyrzuci... i działasz w płaszczu wodnym, wymieniając całą wodę płaszcza kila razy dziennie albo podłączając pod indtalację zraszacza ogrodowego czasowo. Wlewasz wodę na dole, nadmiar sam się wylewa syfonem u górze... sky is the limmit zawsze mogę coś wymyśleć zaleta.... może stać pod prysznicem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Albo zrób jak ja - skorzystaj ze Belgi lubią cieplo, poczytaj o drozdzach, puść belga - np. Saisona na belgian saison - te drożdże mogą startować od 25 c, a pod koniec mogą mieć nawet 35 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Pozostając przy Belgach... polecisz jakieś dobre belgijskie dostępne w handlu (w normalnej cenie?)Polecisz jakiegoś belga z brewkitu? Gozdawa ma belgijskie, polecają do nich dać 1kg cukru kandyzowanego... jest sens w ogóle?Pozostając przy Belgach... polecisz jakieś dobre belgijskie dostępne w handlu (w normalnej cenie?)Polecisz jakiegoś belga z brewkitu? Gozdawa ma belgijskie, polecają do nich dać 1kg cukru kandyzowanego... jest sens w ogóle? W temacie "lodówek" dla naszych browarów wymyśliłem jeszcze dwie rzeczy: 1. Po prostu dorwać jakąś starą małą lodówkę i w niej trzymać piwo (jak brzydka to schować za jakąś płytą drewnopodobną. Warto popytać znajomych albo gumtree, lub OLX, może ktoś odda za free jeśli się ja tylko samemu zabierze... Teraz jest pora na wymiany sprzętu, remonty.. warto się zakręcić 2. Do pudła styropianowego o którym pisałem wcześniej, dołożyć jedno albo dwa ogniwa peltiera (takie jak w lodówkach samochodowych) i potencjometrem regulując napięcie, regulować moc chłodzenia... (powinno zadziałać jak się nie otwiera za często (bo chłód ulatuje) tak przy upale padło mi na głowę więc wymyślam. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 i potencjometrem regulując napięcie, regulować moc chłodzenia... tiaa... niejeden chciał tylko to nie takie proste (nie każdy prosty pomysł jest łatwy w realizacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 tiaa...niejeden chciał tylko to nie takie proste Oj tam Doktorze - efekty zapachowe i być może nawet wizualne na pewno będą zapewnione :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Uprzedziłem że mi czaszkę przegrzało. Zawsze jak będzie za niska temp można rozszczelnić pojemnik. O co chodzi z efektami zapachowymi? Wczoraj na fazie patrzyłem ba olx. Ludzie sprzedają lodówki za ok 100zł. Zawsze można takowego starocia (niską wersję) zakupić i tam prowadzić proces w temp jaka pasuje dla danego gatunku piwa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 O co chodzi z efektami zapachowymi? Podłącz jak chciałeś potencjometr bezpośrednio aby regulować napięcie, a zobaczysz co mam na myśli (tylko żeby popłynął większy prąd niż kilka mA) Wczoraj na fazie patrzyłem ba olx. Ludzie sprzedają lodówki za ok 100zł. Zawsze można takowego starocia (niską wersję) zakupić i tam prowadzić proces w temp jaka pasuje dla danego gatunku piwa.... Do tego sterownik i można działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 A już czaję... Czu ja wiem czy sterownik będzie potrzebny? Może się uda ustawić w lodówce odpowiednią temp dla fermentacji... ile potrzebujesz? 9oC to chyba najmniej. Ppwinna lodówka pociagnac na minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Wczoraj na fazie patrzyłem ba olx. Ludzie sprzedają lodówki za ok 100zł. Zawsze można takowego starocia (niską wersję) zakupić i tam prowadzić proces w temp jaka pasuje dla danego gatunku piwa.... Sprzedają, sprzedają I to jest dobra droga - pod warunkiem, że nie rzucisz tej zabawy po 3 warkach Do tego dokupujesz sobie na Alibabie chiński sterownik temperatury STC-1000 i.... hulaj dusza, piekła nie ma Czu ja wiem czy sterownik będzie potrzebny? Może się uda ustawić w lodówce odpowiednią temp dla fermentacji... ile potrzebujesz? 9oC to chyba najmniej. Ppwinna lodówka pociagnac na minimum Przyda się - termostat w lodówce ma mały zakres. Na lagery może i ustawisz, ale poza tym nie masz za bardzo pola manewru. EDIT: Ahh, i żeby nie było tak różowo - Lagery są generalnie trudniejszymi piwami niż Ale. Lepiej zacząć od górnej fermentacji Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 No wiadomo. Jak już wydawać kasę to z sensem. Pudlo styropianowe czy to kupne czy zrobione z płyt styropianowych plus butelki z zamarzniętą wodą to jakieś 30-40zl... Zamiast 100 plus sterownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Przyda się - termostat w lodówce ma mały zakres. Na lagery może i ustawisz, ale poza tym nie masz za bardzo pola manewru. Zakres jak zakres, ale ustawić na nim jakąś konkretną temperaturę to niezła loteria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) W sumie racja... Poszperałem troszkę o tym kontrolerze na forum... Super sprawa! Na Ebay'u to koszt około 13$ (z przesyłką) ale czas oczekiwania pewnie miesiąc... ale można z lodówki zrobić wielofunkcyjne urządzenie klimatyzacyjne dla naszego Piwka Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Na Ebay'u to koszt około 13$ (z przesyłką) ale czas oczekiwania pewnie miesiąc.. Do mnie zwykle przychodzi w przeciągu 10 dni Sprawdź jeszcze na Alibaba Express - tam zwykle chłopaki kupowali taniej niż na Ebayach. Poczytaj: http://www.piwo.org/topic/4650-sterownik-temperatury-do-lodowki/ ale można z lodówki zrobić wielofunkcyjne urządzenie klimatyzacyjne dla naszego Piwka Dokładnie - gdy nie potrzebuję jej do fermentacji Ale i aktualnie nie robię żadnego dolniaka, to zwyczajnie trzymam tam piwo, drożdże itp. Choć tak konkretnie to ja posiadam zamrażarkę, a nie lodówkę Daje ona jeszcze lepszą możliwość regulacji temperatury - zakres od -20C do jakichś +25C obecnie (cieplej w piwnicy nie mam ) - temperatury ujemne pozwalają na stworzenie idealnych warunków do lagerowania. Dodatkowo trzeba pamiętać, że sterownik STC-1000 posiada dwa wyjścia prądowe - jedno do chłodzenia, drugie do grzania. Takim sposobem możesz w lodówce zamontować np. grzałkę akwariową i zamiast chłodzić, to grzać. Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zamiast grzałki akwarystycznej użyłbym promiennika halogenowego (takiej farelki)... ale racja. Dobry patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Przyda się - termostat w lodówce ma mały zakres. Na lagery może i ustawisz, ale poza tym nie masz za bardzo pola manewru. Zakres jak zakres, ale ustawić na nim jakąś konkretną temperaturę to niezła loteria Próbowałeś czy teoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się