konrados78 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Witam, jestem poczatkujacym piwowarem, mam na swoim koncie dopiero 3 warki. Wszystkie to rózne wariacje na temat piw górnej fermentacji typu Pale Ale. Mam pytanie do doświadczonych piwowarów domowych odnośnie goryczki w piwie. Wszystkie uwarzone przeze mnie piwa miały goryczke dośc mocno zalegającą. Po wypiciu kilku łyków, po dłuższym czasie pozostawał gorzki posmak w ustach. Ja lubie goryczke w piwie ale przeszkadza mi jej zaleganie. Jakie czynniki (i w jaki sposób) wpływają na zalegającą goryczke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Użycie złej odmiana chmielu przy chmieleniu na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Użycie zbyt dużo chmielu, użycie złej odmiany chmielu, użycie starego chmielu, wyplukanie garbnikow ze slodu, infekcja, bardzo zła woda (zbyt dużo siarczanow), zbyt wczesne nachmielenie na zimno, nachmielenie na zimno zbyt dużą ilością chmielu /za długo w za wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Dodałbym do powyższego wysokie pH brzeczki. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 O, tego nie wiedziałem. Ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Jeżeli jednak wydaje Ci się, że wszystko robisz dobrze, to ja bym stawiał na twardą wodę - sam taką mam (ok. 230-250 ppm) i niestety choćbym nie wiadomo, co zrobił, to w jasnym, mocno chmielonym piwie szorstkość goryczki zawsze wychodzi. Jest oczywiście dużo lepiej, jak zacząłem modyfikować wodę - pod jasne piwa trzeba zbić alkaliczność (poprzez dodatek kwasu), natomiast pod mocno chmielone piwa buduję przewagę chlorków na siarczanami, np. stosunek 1,4 : 1. Mam świadomość, że bez zmiękczenia wody problemu do końca nie wyeliminuję, ale przynajmniej mogę sprawić, że jest mniej uciążliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ja bym raczej obstawial zle nachmielenie lub infekcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Jeżeli do warzenia używasz wody z kranu, zastąp ją wodą źródlaną sklepową. Będziesz mógł wyeliminować jeden czynnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 A którą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me-to Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Może chłodzenie trwa za długo? Używasz chłodnicy czy chłodzisz w wiadrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) to ja bym stawiał na twardą wodę - sam taką mam (ok. 230-250 ppm) Masz wodę zbliżoną do miękkiej, w ostateczności średnio-twardą. Nie twardą. Edytowane 6 Września 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się