Samson_Miodek Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Witam, mam "mały" problem - zakupilem w jednym że sklepów piwowarskich chmiel "admiral". Jestem w trakcie chmielenia, otwierm plastikowe opakowanie, kieruje w jego strone nozdrza, aby uraczyc się znajomym aromatem i czuje zapach... Farby? Rozpuszczalnika? Ogólnie aromat bardzo dziwny i kompletnie nie mający nic wspólnego z zapachem chmielu. Macie jakiś pomysł jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Oczywiście tego chmielu nie dodam i będę zmuszony chmielic tylko i wylacznie hallertauer taurus i marynka... Trudno, najwyżej dochmielę na zimno;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Rozpuszczalnik w chmielu? Brzmi dziwnie. Jeśli już może być coś nie tak z chmielem to kwas izowalerianowy, ale to są aromaty sera pleśniowego/przepoconej skarpety. O takim przypadku pierwszy raz słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Również byłem bardzo zaskoczony, nigdy się z czymś podobnym nie spotkałem. Zapach zdecydowanie acetonowy, rozpuszczalnikowy. Chmiel szczelnie zamknąłem w opakowaniu próżniowym, poczeka, aż ktoś znajdzie sposób na wyjaśnienie tego fenomenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi