filippo2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Chciałem się przywitać, gdyż pierwszy raz pisze na forum. Oczywiście pisze z powodu problemów Moim problemem jest armat, a w zasadzie jego brak. Póki co, warzę z ekstraktów z własnym chmieleniem. I dla przykładu zestaw ostatni: - Ekstrakt słodowy niechmielony 1,7 kg 2x - ekstrakt suchy 1,0 kg - Ekstrakt płynny pszeniczny 0,25 kg Gotowanie w 5 l. wody, chmielenie: - Zeus 50 g - 60 min - cascade 30 g - 10 min - citra (na zimno) 30 g - na cichej Całość po gotowaniu dopełniam wodą zimną (mineralna z baniaków) do 23l aby uzyskać temperaturę ok 20-25 stopni. Zadanie drożdży us05 - 2 saszetki BLG początkowe 15, po burzliwej, która szybko się rozpoczęła jak i szybko skończyła ( 5dni) BLG zeszło do 5. Podczas fermentacji, cały pokój wypełnia śliczny zapach właśnie zeusa i cascade, jednak już przy zlewaniu na cichą zapachu brak, bądź jest bardzo słaby, w smaku w piwie czuć tylko gorycz. Powyżej podałem tylko przykład mojego składu, ale w różnych kombinacjach warzenia zawsze mam ten sam problem. Wg mnie nie daję mało chmielu, aromat gdzieś ucieka. Ostatnio mam tez problem z kiepską fermentacją, tj. zatrzymuje się na 5 bądź 4 BLG (7-10 dni burzliwej w temp. 22-24 stopnie), na cichej, już niestety nic nie schodzi. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, proszę o radę. NorrisOl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 trzeba sypnac chmiel na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A jak z klarownością tego piwa kolego ? Rzuciło Ci się coś w oczy przy przelewaniu na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Również jestem początkujący i podobnie jak ty do tej pory warzę z ekstraktów z własnym chmieleniem. Piwa wychodzą mi coraz lepsze jednak do tej pory gotowałem w 10 l garnku czyli czyste HGB, prawdopodobnie powodowało to, że odczucia "chmielowe" były słabe. Ty gotujesz w 5 l garnku czyli masz brzeczkę jeszcze bardziej stężoną. Teraz kupuje gar zacierny 30 l, będę warzył ostatni raz z ekstraktów i zabieram się za zacieranie. Uważam, że HGB w warunkach domowych powodują moje problemy z niskim odfermentowaniem piw oraz niewłaściwymi aromatami chmielowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Co do rzucania chmielu na cichą, to próbowałem w różnych konfiguracjach, słabe wyniki, mam wrażenie, że cały aromat "ucieka" na burzliwej przez rurkę. Co klarowności, hmmm, może lekko mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ostatnio robiłem Apę. Najpierw na cichą dodałem z 50 gram, było słabo. To sypnąłem 100g Amarillo i jest cacy Po za tym, 2 saszetki US-05 na 23 litry to przypadkiem nie za dużo? 15 blg, to nie jest aż taka gęstość,żeby dwie saszetki dawać. Jako pierwszą warkę popełniłem AIPA 17 blg. Jedna saszetka z 17 zeszła do 3 bodajże. Dodanie dwóch saszetek, według mnie, to błąd. Ważne jest dodanie odpowiedniej ilości drożdzy. W tym wypadku, wydaj mi się za dużo co też może być skutkiem braku aromatu. Drożdże przykryły Ci pewnie te 30 gram z cichej. Jeżeli jestem w błędzie, niech bardziej doświadczeni mnie poprawią ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Co do rzucania chmielu na cichą, to próbowałem w różnych konfiguracjach, słabe wyniki, mam wrażenie, że cały aromat "ucieka" na burzliwej przez rurkę. Co klarowności, hmmm, może lekko mętne. Wrzucasz na cichą i aromat ucieka podczas burzliwej? Chmiel dodajesz do piwa kiedy fermentacja jest już zakończona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Tak, jak pisałem, mam problem ostatnio z odfermentowaniem np. do 3 BLG, wiec stwierdziłem że zapodam 2 saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Co do rzucania chmielu na cichą, to próbowałem w różnych konfiguracjach, słabe wyniki, mam wrażenie, że cały aromat "ucieka" na burzliwej przez rurkę. Co klarowności, hmmm, może lekko mętne. Wrzucasz na cichą i aromat ucieka podczas burzliwej? Chmiel dodajesz do piwa kiedy fermentacja jest już zakończona... Nie, podczas burzliwej "ucieka" aromat (pokój za to pachnie cudnie) i podczas przelewania na cichą już aromat słaby. Czy Wam podczas burzliwej też pokój wypełnia się aromatem chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Gotowanie w 5 l. wody, chmielenie: - Zeus 50 g - 60 min - cascade 30 g - 10 min - citra (na zimno) 30 g - na cichej Nie robiłem piw z ekstraktów, ale może te 5l to za mało, żeby chmiel oddał pożądane cechy. Z kolei chmieli (110 g) jest za mało, z czego połowa poszła na goryczkę. Wyraźny aromat uzyskiwałem przy 150 g chmielu. zatrzymuje się na 5 bądź 4 BLG Pwio nie jest przegazowane? Warząc z ekstraktów, to producent określa stosunek cukrów fermentowalnych do resztkowych. Może zmień producenta. Podczas fermentacji Nie oceniaj piwa podczas fermentacji, bo piwo zmienia się w czasie. 7-10 dni burzliwej w temp. 22-24 stopnie Może obniż temperaturę przynajmniej do 19-20 °C. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Jedna saszetka z 17 zeszła do 3 bodajże. Dodanie dwóch saszetek, według mnie, to błąd. Ważne jest dodanie odpowiedniej ilości drożdzy. W tym wypadku, wydaj mi się za dużo co też może być skutkiem braku aromatu. Drożdże przykryły Ci pewnie te 30 gram z cichej. Jesteś w błędzie. Drożdże i tak się mnożą do ustalonej liczby komórek na mililitr, w momencie wsypywania chmielu na zimno nie ma już znaczenia czy dodałeś był jedną czy dwie saszetki. Po prostu przy dwóch saszetkach drożdże mają łatwiejszy start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Gotowanie w 5 l. wody, chmielenie: - Zeus 50 g - 60 min - cascade 30 g - 10 min - citra (na zimno) 30 g - na cichej Nie robiłem piw z ekstraktów, ale może te 5l to za mało, żeby chmiel oddał pożądane cechy. Z kolei chmieli (80 g) jest za mało, z czego połowa poszła na goryczkę. Wyraźny aromat uzyskiwałem przy 150 g chmielu. zatrzymuje się na 5 bądź 4 BLGPwio nie jest przegazowane? Warząc z ekstraktów, to producent określa stosunek cukrów refermentowalnych do resztkowych. Może zmień producenta. Podczas fermentacji Nie oceniaj piwa podczas fermentacji, bo piwo zmienia się w czasie. 7-10 dni burzliwej w temp. 22-24 stopnieMoże obniż temperaturę przynajmniej do 19-20 °C. 5 L wody do tego ekstrakty, wiec w sumie jest ok 10 l. Dziękuje bardzo za odpowiedzi, w piątek warzę z zacieraniem, mam nadzieję ze to rozwiąże wszystkie moje powyższe problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 rozwiąże wszystkie moje powyższe problemy. Przynajmniej ten z odfermentowaniem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A czy Wam również, pokój pachnie np. citrą podczas fermentacji burzliwej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak warzyłem wita, to owszem pachniało mi w komorze fermentacyjnej cytrusami ale ostatecznie ten aromat w piwie był niewyczuwalny. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 jak pachnie goryczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 anteks,nie obierałeś nigdy grapefruita cascade 30 g - 10 min takie ni w ząb ni w oko ten czas na cichą dawaj na 3 dni przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się