bnp Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Mam ochotę na taki wynalazek. zasyp na ok 23-24l 12 °Blg 3,5 kg słodu pilźnieńskiego 0,5 kg monachijskiego 0,05 kg karmelowego jasnego 1,5 l syropu malinowego z Biedronki ( zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, nie zawiera słodzików ) 30 g lubelskiego us-05 Zacieranie 10 min w 64 °C 40 min w 72°C 78 °C filtracja 60 min gotowania z chmielem. Syrop na 5 min przed końcem gotowania. ma ktoś doświadczenie w takich piwach smakowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Cześć Dawałem kiedyś tego soku 1 butelkę na 5 albo 10 l (już nie pamiętam) i efekt był mierny. Być może ilość która przewidujesz okaże się słuszna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Gdzieś w starych wątkach Marusia pisała, że miała dobre rezultaty z sokiem malinowym Paola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam.Robiłem lagera na domowym soku wiśniowym,dałem ok.1 l/20 l warkę.Efekt ciekawy(dziewczynom smakowało ),sok dodałem do cichej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Gdzieś w starych wątkach Marusia pisała, że miała dobre rezultaty z sokiem malinowym Paola. Ten przepis jest (jako jedyny mój) w książce Znakomite Receptury, ale tam najważniejszym czynnikiem były drożdże Belgian Abbey II- otrzymujemy piwo typu belgijskiego specjalnego z delikatną maliną w tle (trudno wręcz rozpoznawalną). Niestety, soki są nierówne, przy kolejnej warce piwo było zbyt malinowe i zniechęciłam się. W syropie musi być odpowiednia korelacja sztucznych aromatów i tych naturalnych - jeśli tych pierwszych jest zbyt dużo = piwo z sokiem, jeśli jest zbyt mało = nie czuć dodatku. Dlatego przy użyciu soków domowych efekt jest krótkotrwały ( w końcu drożdże w butelce przerobią wszystko do zera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 us-05 Odfermentują tak, że mordę będzie wykrzywiać Zrobiłem onegdaj "maliniaka" na US-05, teraz (pomny doświadczeń) ponowiłem na S-33 do tego zacieranie bardziej "na słodko", polecam syropy Herbapolu na fruktozie, daję 3 syropy na ok 22-25 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się