Skocz do zawartości

malinowe ale


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ochotę na taki wynalazek.

 

 

zasyp na ok 23-24l 12 °Blg

 

3,5 kg słodu pilźnieńskiego

0,5 kg monachijskiego

0,05 kg karmelowego jasnego

1,5 l syropu malinowego z Biedronki ( zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, nie zawiera słodzików )

 

30 g lubelskiego

 

us-05

 

Zacieranie

 

10 min w 64 °C

40 min w 72°C

78 °C filtracja

 

60 min gotowania z chmielem. Syrop na 5 min przed końcem gotowania.

 

 

ma ktoś doświadczenie w takich piwach smakowych ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś w starych wątkach Marusia pisała, że miała dobre rezultaty z sokiem malinowym Paola.

Ten przepis jest (jako jedyny mój) w książce Znakomite Receptury, ale tam najważniejszym czynnikiem były drożdże Belgian Abbey II- otrzymujemy piwo typu belgijskiego specjalnego z delikatną maliną w tle (trudno wręcz rozpoznawalną). Niestety, soki są nierówne, przy kolejnej warce piwo było zbyt malinowe i zniechęciłam się.

W syropie musi być odpowiednia korelacja sztucznych aromatów i tych naturalnych - jeśli tych pierwszych jest zbyt dużo = piwo z sokiem, jeśli jest zbyt mało = nie czuć dodatku. Dlatego przy użyciu soków domowych efekt jest krótkotrwały ( w końcu drożdże w butelce przerobią wszystko do zera).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.