maku13 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wczoraj przelewałem piwo do butelek, było późno itd.. Dzisiaj jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem dwie niezakapslowane butelki. :o Zakapslowałem je natychmiast, ale nie wiem czy nie powinienem od razu je wylać? W sumie zawsze mogę to zrobić... Macie jakieś doświadczenia z tego typu "leżakowaniem" piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wczoraj przelewałem piwo do butelek, było późno itd..Dzisiaj jakież było moje zdziwienie jak zobaczyłem dwie niezakapslowane butelki. :o Zakapslowałem je natychmiast, ale nie wiem czy nie powinienem od razu je wylać? W sumie zawsze mogę to zrobić... Macie jakieś doświadczenia z tego typu "leżakowaniem" piwa? Oznacz butelki, a później podziel sie doświadczeniem A tak na poważne, to butelki stały całkowicie bez kapsli, czy kapsle były, ale nie zaciśnięte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Butelki oznaczyłem Stały całkowicie bez kapsli wśród pustych butelek (zawsze przygotowuję ich więcej), przez jakieś 14h w piwnicy w 18 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Na razie nie wylewaj, jak oznaczyłeś to odstaw z innymi i kiedyś sprawdzisz. Wylać zawsze zdążysz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację Nie zauważyłem żadnych wad, piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjan Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację Nie zauważyłem żadnych wad, piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :beer: Jeśli stały ~12 godzin to po miesiącu powinny być o ~1/60 mniej nagazowane niż pozostałe. Raczej nie do wykrycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację Nie zauważyłem żadnych wad' date=' piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :beer:[/quote'] Jeśli stały ~12 godzin to po miesiącu powinny być o ~1/60 mniej nagazowane niż pozostałe. Raczej nie do wykrycia Zdradź proszę, jak to obliczyłeś :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjan Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Po miesiącu zrobiłem pierwszą degustację Nie zauważyłem żadnych wad' date=' piwo z "zapomnianych butelek" nie różni się niczym od reszty. :beer:[/quote'] Jeśli stały ~12 godzin to po miesiącu powinny być o ~1/60 mniej nagazowane niż pozostałe. Raczej nie do wykrycia Zdradź proszę, jak to obliczyłeś :rolleyes:. Oj, żartowałem oczywiście. Piwo przez 30 dni "się gazowało". Dwie butelki gazowały się o połowę dnia mniej, czyli o 1/60 całego okresu. Mogłoby to mieć sens, przy założeniu, że intensywność procesu jest liniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się