Samson_Miodek Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Wiem, że poruszane były i to często dyskusje na temat tzw. dzikiego chmielu. Jak się dowiedzialem generalnie "dzikusy" nie nadają się do użycia w piwowarstwie że względu na kompletną nieprzewidywalność takiego chmielu (to akurat można sprawdzić chmielac takim kandydatem), ale również masę niepożądanych aromatów, albo brak jakiegokolwiek o goryczce nie wspominając. Na mojej dzialce odkrylem, że drzewo brzoskwiniowe całe porośnięte jest takim dzikusem, zerwałem kilka szyszek , aromat jest przepiekny, a szyszki bardzo dorodne. Oczywiście uwarze na nim jakąś próbna warkę ,ale zanim to zrobię może znajdzie się jakiś ekspert, który na podstawie zdjęć po morfologii szyszki nie określi, czy to przypadkiem nie jest jednak jakas znana odmiana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 mi przypomina lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 wow,a to nie karczochy ? robiłem raz na dzikusie,też pachniał pięknie,goryczka wyszła ok ale smak jak bym to przez wiadro ziemi przepuścił i świeżo skoszoną trawą okrasił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Słowem aromaty ziemiste i trawiaste? Brzmi zachęcająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Słowem aromaty ziemiste i trawiaste? Brzmi zachęcająco. Dokładnie! Jeśli ten chmiel ma nadać piwu takie aromaty, to trafię 6 w lotka;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi