Skocz do zawartości

Pytanie o przepis i wysładzanie


ms7

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.
W końcu znalazłem czas i mam odpowiednią temperaturę w piwnicy, żeby uwarzyć pierwsze piwko.

Do zestawy z Twojbrowar.pl dostałem przepis na Pszeniczne ciemne 12 blg na 20 litrów i mam jedno pytanie związane z tym przepisem.
Najpierw mam do 12L wody wsypać słody itp. i to jest jasne, jednak dalej na samym końcu mam napisane: Wysładzać 14L wody w temp 78C. Tutaj rodzi się moje przedszkolne pytanie, mam tam dolać 14L wody czy dolewać tyle żeby w fermentorze było 14L?


pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zerknij sobie na to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Anteks Ci zresztą już odpowiedział.

 

P.S. Uważam, że piwo.org powinno nagradzać medalami i robić konkursy na to, kto zada najbardziej proste pytanie biorąc pod uwagę to, że odpowiedź można znaleźć w kilkanaście sekund ponieważ jest ona albo w wiki albo pierdylion razy była na forum :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ms7

bez urazy - czytając Twoje pytanie uważam, że jeszcze chwilkę powinieneś przygotować się teoretycznie do tematu.

E tam, zepsuje ze trzy 'warki' :smilies: i pojmie temat. Na start kupiłem sobie książkę a dopiero potem net, taka inna kolejność była u mnie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.