zbyszek73 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 niedługo będę warzył Roggenbier ,a i mam pytanie do ludzi którzy robili to piwko jak najlepiej filtrować może pomysł zrobienia filtra do słdodow żytnich jak wiadomo kisielowate zastanawiałem się czy nie zebrać po małej porcji młóta w pieluszkę i wyciskać no ale czekam na porady Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 niedługo będę warzył Roggenbier ,a i mam pytanie do ludzi którzy robili to piwko jak najlepiej filtrować może pomysł zrobienia filtra do słdodow żytnich jak wiadomo kisielowate zastanawiałem się czy nie zebrać po małej porcji młóta w pieluszkę i wyciskać no ale czekam na porady Pozdrawiam Zapomnij o pieluchach. Filtrator z oplotu i mash out i nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Na koniec podgrzej wysoko, do 78* i szybko filtruj, zeby nie zdążyło wystygnąć. jak się zatka, pogrzej znowu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1973 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Tydzień temu warzyłem roggena z zestawu BA, więc mam do podziału spostrzeżenia na świeżo. - Filtracja trwa dużo dłużej niż przy innych piwach, ale według mnie nie na tyle długo, by warto było robić rewolucję sprzętową. Ja filtrowałem standardowym filterkiem z oplotu i poradził sobie całkiem poprawnie. Zarezerwuj tylko więcej czasu na filtrowanie i będzie ok. "Normalne" piwa filtrowały się błyskawicznie i ślicznie, więc żyto dużo dłużej w porównaniu, ale nie całą noc. Czasu nie mierzyłem, na oko to między 2 a 3 godziny. - Podobnież dużo czasu spędziłem przy cedzeniu brzeczki przed fermentacją, to też warto wziąć pod uwagę szacując czas warki. Poszło szybciej niż z filtracją zacieru, ale też dłuuugie chwile zmitrężyłem. W sumie wyszło głupawo to pierwsze warzenie żyta w moim wydaniu, bo specjalnie zacząłem warzyć wcześniej, żeby inaczej niż zwykle nie kończyć nad ranem, a wyszło tak właśnie. Zastanawiałem się w trakcie filtracji, czy sprawie nie pomógłby filtrator o podwójnej długości, w sumie rurka nie majątek. Co myślicie starsi koledzy, czy dłuższy filtrator z oplotu rozwiązałby problem ? Edytowane 12 Grudnia 2009 przez kris1973 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zastanawiałem się w trakcie filtracji, czy sprawie nie pomógłby filtrator o podwójnej długości, w sumie rurka nie majątek. Co myślicie starsi koledzy, czy dłuższy filtrator z oplotu rozwiązałby problem ? Nie tyle dłuższy filtrator co dłuzszy wężyk odprowadzający, a dokładnie to różnica poziomów między lustrem brzeczki a wylotem wężyka - da większe ssanie. Lepiej też śrutować możliwie grubo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Nie warto też rezygnować z przerwy białkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1973 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 czy sprawie nie pomógłby filtrator o podwójnej długości' date='[/quote']Nie tyle dłuższy filtrator co dłuzszy wężyk odprowadzający, a dokładnie to różnica poziomów między lustrem brzeczki a wylotem wężyka - da większe ssanie.. Hmm, teoretycznie racja, ale, moja rurka ma 2 m długości, różnica poziomów około 60 cm, a ssanie było jakie było. Rurka nie była w całości wypełniona płynem, byłe w niej sporo powietrza i do rurki po prostu ciurkało brzeczką. Nie wymyśliłem w trakcie filtracji jak by ją zalać w całości praktycznie a prosto, choć zastanawiałem się nad tym, i tym samym nie jestem pewien czy takie ssanie i tempo miało być, czy może konkretny słup cieczy w rurce ssałby szybciej. Mój rozumek tyle mi podpowiedział, żeby zapewnić tłoczenie, wodą do wysładzania od góry, i sporo tej wody nad złożem utrzymywałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Postaw gar wyżej, krzesło na stół itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Hmm, teoretycznie racja, ale, moja rurka ma 2 m długości, różnica poziomów około 60 cm, a ssanie było jakie było. Rurka nie była w całości wypełniona płynem, byłe w niej sporo powietrza i do rurki po prostu ciurkało brzeczką. Nie wymyśliłem w trakcie filtracji jak by ją zalać w całości praktycznie a prosto, choć zastanawiałem się nad tym, i tym samym nie jestem pewien czy takie ssanie i tempo miało być, czy może konkretny słup cieczy w rurce ssałby szybciej. Mój rozumek tyle mi podpowiedział, żeby zapewnić tłoczenie, wodą do wysładzania od góry, i sporo tej wody nad złożem utrzymywałem. Nie koniecznie musi być dużo cieczy nad złożem co: Zacytuje siebie smile "Filtrator ustawiam 1,5 m. wyżej od wiaderka. Po przelaniu czekam ok. 20 min. Pierwsze 2 do 4l. brzeczki zwracam do filtratora , do uzyskania czystego płynu w wężyku, a sam wężyk daję na dno wiaderka aby nie dostawało się powietrze. Istotne jest aby wężyk był pełny wtedy słup cieczy powoduje podciśnienie we filtratorze i filtracja przebiega znacznie szybciej." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Wysoki poziom cieczy pomaga w zwiększeniu ciśnienia, ale jednocześnie zgniata i zbija młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 dzięki za odpowiedzi ja też mam filtr z oplotu i do tego dodam tylko wężyk na kranik i postawie wyżej filtrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się