cen16 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) W tym sezonie piwowarskim chciałbym zacząć fermentować na drożdżach płynnych np. Fermentum Mobile. Na pewno chce uwarzyć Grodziskie np. z takim zasypem: Weyermann - Grodziski 2kg Weyermann - Smoked Malt 0,5kg Pilzneński 0,5kg Chmiel: Iunga 20g na 60 min Później chciałbym odebrać gęstwę i zrobić mocno wędzone piwo. Zasyp: Weyermann - Smoked Malt 5kg Pilzneński 1kg Chmiel: Iunga 40g na 60 min Lubelski 20g na 10min Później chciałbym odebrać gęstwę i zrobić jakieś piwo powyżej 20blg z dodatkiem cukru. I tu na razie nie mam pomysłu na na zasyp. Ale proszę o podpowiedzi jakie drożdże będą najlepsze do takich planów myślałem o FM51 Grodzie Dębowe, czy jak zaczynam od Grodziskiego 8 blg to muszę robić starter, czy coś zmienić w tych zasypach i jaki zasyp proponujecie na piwo powyżej 20 blg? Edit: Oczywiście wszystkie warki na około 20L. Edytowane 20 Września 2015 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Jak chcesz warzyć dobre piwa to zawsze używając drożdży płynnych rób starter. Zdajesz sobie sprawę z tego, że słód wędzony Wayermanna jest dosyć subtelny i piwo z jego udziałem w zasypie 84% niekoniecznie będzie jakoś ekstremalnie wędzone? Pytanie o zasyp na piwo 20blg zbyt ogólnikowe, można miliard piw zrobić o takim ekstrakcie. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jak chcesz warzyć dobre piwa to zawsze używając drożdży płynnych rób starter. Ok. tak zrobię. Zdajesz sobie sprawę z tego, że słód wędzony Wayermanna jest dosyć subtelny i piwo z jego udziałem w zasypie 84% niekoniecznie będzie jakoś ekstremalnie wędzone? No szczerze mówiąc myślałem że już przy 60% będzie dobrze wędzone. To jaki słód wędzony polecasz do mocno wędzonego? Tylko nie Whisky, chciałbym żeby było czuci szynkę, kiełbasę, ognisko itp. a nie palone kable. I najlepiej z alepiwo.pl lub z Centrum piwowarstwa bo tam najczęściej wszystko zamawiam. Pytanie o zasyp na piwo 20blg zbyt ogólnikowe, można miliard piw zrobić o takim ekstrakcie. Chodzi mi o to żeby pasowało do tych samych drożdży, chyba najlepiej jakieś jasne albo bursztynowe może być też lekko wędzone. No i jeszcze jakie drożdże do tego wybrać, te FM51 będą dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 No szczerze mówiąc myślałem że już przy 60% będzie dobrze wędzone. To jaki słód wędzony polecasz do mocno wędzonego? Tylko nie Whisky, chciałbym żeby było czuci szynkę, kiełbasę, ognisko itp. a nie palone kable. I najlepiej z alepiwo.pl lub z Centrum piwowarstwa bo tam najczęściej wszystko zamawiam. Przy większości słodów przy 60% by było dobrze wędzone. Przy Wayermannie niekoniecznie. Wędzony Bestmaltz około 35% i powinieneś być zadowolony. Chodzi mi o to żeby pasowało do tych samych drożdży, chyba najlepiej jakieś jasne albo bursztynowe może być też lekko wędzone. No i jeszcze jakie drożdże do tego wybrać, te FM51 będą dobre? Używałem tych drożdży tylko raz do grodziskiego, nie wiem jak sprawdzą się w innych piwach, ale są stosunkowo neutralne, więc pole do manewru dalej pozostaje dosyć duże. Znajdź sobie jakąś gotową recepturę jak nie wiesz czego chcesz. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) A co myślisz o takich zasypach? Grodziskie: Weyermann - Grodziski 2kg Steinbach - Wędzony 0,5kg Pilzneński 0,5kg Chmiel: Iunga 20g na 60 min Mocno wędzone: Steinbach - Wędzony 3 kg Pilzneński 2 kg Pale Ale 1 kg Chmiel: Iunga 40g na 60 min Lubelski 20g na 10min Powyżej 20blg z dodatkiem cukru: Pale Ale 4 kg Pilzneński 2 kg Steinbach - Wędzony 1,5 kg Cukier od 0,5 do 1 kg (jeszcze nie wiem) Chmiel: Chinook 50g 60m Motueka 20g 40m Sybilla 30g 10m Kiedy jest najlepiej dodać cukier na początku gotowania, pod koniec gotowania, jak fermentacja ruszy czy jak fermentacja będzie zwalniać? A czy drożdże FM52 Amerykański sen albo FM12 W szkocką kratę będą pasować do tych trzech piw? Edytowane 27 Września 2015 przez cen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Kiedy jest najlepiej dodać cukier Pod koniec gotowania , tak na ostatnie 10-15 minut cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Jak chcesz warzyć dobre piwa to zawsze używając drożdży płynnych rób starterLekkie wędzone jak 'grodziskie' nie musi być ze startera, 8blg ok 18 litrów saszetka lub fiolka ruszy cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Ale tylko ruszy, czy masz na myśli że nie będzie różnicy w smaku porównując ze starterem i bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Jak chcesz warzyć dobre piwa to zawsze używając drożdży płynnych rób starterLekkie wędzone jak 'grodziskie' nie musi być ze startera, 8blg ok 18 litrów saszetka lub fiolka ruszy Ruszyć to ruszy i z pół fiolki, pytanie jaki będzie rezultat. Dlatego napisałem 'jak chcesz warzyć dobre piwa' jak chcesz tylko warzyć piwa to można lać z fiolki. Zasypy wyglądają dosyć monotonnie. Trzy prawie takie same piwa różniące się ekstraktem i paroma detalami. Mi by się nie chciało tego pić, ale co kto lubi. Edytowane 27 Września 2015 przez Oskaliber cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Zasypy wyglądają dosyć monotonnie. Trzy prawie takie same piwa różniące się ekstraktem i paroma detalami. Mi by się nie chciało tego pić, ale co kto lubi. No i dlatego właśnie napisałem ten temat, dzięki za sugestie że piwa wyjdą bardzo podobne, teraz napisz jeszcze co byś zmienił żeby nie były takie monotonne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Cen, zrozumiałem, że zaczynasz fermentację dżordżami płynnymi i nie wiesz czy mieszać w kolbie czy zrobić plum . Może kiedyś zrobię starter (kupno kolby i dipolka) ale na razie zadaję bezpośrednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Tak, zaczynam fermentacje na drożdżach płynnych ale mam kolbę litrową, mieszadło i rdzeni więc jeśli jest jakaś różnica w smaku tak słabego piwa jak Grodziskie to mogę zrobić, jeżeli niema to wolałbym nie ryzykować infekcji w starterze ale z tego co pisze Oskaliber to warto zrobić starter. Może podpowiesz które drożdże wybrać i co pozmieniać w zasypach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Cokolwiek żeby to urozmaicić. Np. jakieś brown ale albo wędzony stout zrobić zamiast tego drugiego. Albo w ogóle kombinować inaczej i iść w inną stronę niż 3 wędzonki pod rząd. Chyba, że jesteś ich fanem i tak chcesz. Na tych FM52 pewnie wyjdzie Ci jako taki grodzisz, a potem możesz kombinować z jakimiś AIPA etc. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 A może te dwa wędzone zostawić tak jak są a trzecie zrobić jakieś imperial india pale ale? Ile warek można zrobić na jednych drożdżach jeśli przelewa się gęstwę bezpośrednio z jednego piwa do drugiego? (oczywiście tak żeby było dobre) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Można i tak, chociaż ja bym dodał jakieś słody specjalne i z tego drugiego zrobił smoked brown ale dla urozmaicenia. Zrobiłem kiedyś coś w ten deseń i całkiem fajne piwo to było. Ciężko dokładnie powiedzieć, kilka można. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 A coś takiego? Mocno wędzone: Steinbach - Wędzony 3 kg Pilzneński 1 kg Pszeniczny 1 kg Monachijski typ II 1 kg Chmiel: Iunga 40g na 60 min Lubelski 20g na 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ciężko mi powiedzieć, jakoś szczególnie zachęcąjąco taki zasyp dla mnie nie wygląda, ale może się mylę. Ja kiedyś zrobiłem coś takiego: Składniki:Słód Pale Ale – 2.0kgSłód wędzony Bestmaltz – 1.7kg (35%)Słód pszeniczny – 0.5kgSłód karmelowy 150EBC Strzegom – 0.3kgSłód Biscuit 50EBC – 0.25kgSłód pszeniczny czekoladowy – 0.1kgZacieranie:66-69~C - 60'Chmielenie (60min):55' - 28g Target (10,5%ak) Wyszło mi z tego 12blg wtedy, bo coś za bardzo rozcieńczyłem i piwu brakowało ciała, ale poza tym było bardzo fajne. Zrób jakąś 14stke w tym stylu i powinieneś być zadowolony. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Zernij na sygnaturkę 'wędzone piwo'. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Nie wiem czy z zasypu niecałe 5 kg wyciągnę 20 L 14 blg A czy było mocno wędzone szynką albo ogniskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To był zasyp na 13stkę, dorzuć trochę pale ale żeby Ci wyszło 14 przy Twojej wydajności i będzie ok. Wędzonka była wyraźna, pierwszoplanowa, ale fajnie uzupełniona nutami typowymi dla piw brązowych. Jakiego charakteru to już nie pamiętam, chyba bardziej w stronę szynki. Tylko bierz pod uwagę to, że słody wędzone poszególnych słodowni mocno się miedzy sobą różnią. Słodu Steinbacha nie używałem, nie wiem czy przy 35% zasypu do on taki efekt jak Bestmaltz. cen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się