dzeju Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Robiłem RISa 13l z płatkami, dałem około 15-20g na miesiąc cichej. Na początku jak i w aromacie, jak i w smaku płatki były zdecydowanie za mocne i dominujące. Teraz po ok 5 miesiącach od zabutelkowania, jest delikatny zapach (wciąż za duży jak się piwo ogrzeje), ale w smaku dalej przewaga dębu i to spora. Również wyczuwalne są mocne taniny, co też jest nie do końca najfajniejsze. Na te 3 litry nie przesadzałbym i dał max 5g, jak chcesz mieć mocny dąb. I robić to jak wspomniał kolega wyżej, bo może być za mocno. Płatki możesz dodawać w różny sposób, i wszystkie opisane są tu na forum. Ja trzymałem te płatki w Ballantines przez 2,5 miesiąca, i takie zadałem do piwa, troszkę whisky się też dodało. To było dla mnie optymalną metodą. Gdzieś scooby_brew pisał że gotował swoje płatki w Jack Daniel's i dodawał całość. Tylko gotowanie wytrąca taniny i garbniki z drewna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Najbardziej zależy mi na wanilii w aromacie i smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Dobrym patentem na zredukowanie tanin jest podobno zalanie pierw płatków jedną turą jakiegoś alkoholu, przetrzymanie parę dni, odcedzenie i dopiero zalanie jeszcze raz tym alkoholem, który pójdzie z całością do piwa. Ale osobiście tego nie testowałem, gdzieś tak wyczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Dodałem ostatecznie 3g płatków na 4l piwa. gotowałem płatki 5min. Zobaczymy jaki uzyskam efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Czy dodając płatki dębowe do piwa wrzucacie je luzem czy w jakimś woreczku do gotowania chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Czy dodając płatki dębowe do piwa wrzucacie je luzem czy w jakimś woreczku do gotowania chmielu?Obie metody są ok. Jak dasz luzem, to musisz dekantować w jakiś przemyślany sposób, żeby Ci rurki nie zapchało (np. przez wygotowany "drapak do garów" z nierdzewki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Dziekuję za odpowiedzi A taka gąbke drucianą to jak się dezynfekuje? Przez gotowanie? NaOH i OXI? Edytowane 8 Lutego 2016 przez ibrahim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Dziekuję za odpowiedzi A taka gąbke drucianą to jak się dezynfekuje? Przez gotowanie? NaOH i OXI?ja po prostu gotuję parę minut i tyle. oczywiście jest czysta i na co dzień nie służy do niczego innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Ja ostatnio przelałem bez problemu bez żadnego filtru. Zależy pewnie jakie masz płatki. Moje były w większość zbyt duże, żeby wejść do węża i wszystkie elegancko opadły na dno i się go trzymały, także problem nie istniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się