Kazimierz_W Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Można powiedzieć, że to moja specjalność zakładu. Bardzo lubię to piwo i koledzy również. Pomysł wziął się z Grodziskiego i z AIPA. Ciekawostką jest 100% słód pszeniczny oraz klarowność. Zasyp 5kg słód pszeniczny. Zacieranie z grodzisza: 39*-15min, 53*-25min, 70*-30min, 76* i filtracja.Wiadomo, że będzie lecieć nie za szybko, dlatego po zwrocie paru pierwszych litrów, dolewam ok 13l wody i na tym zazwyczaj kończę dzień. Następnego dnia wszystko pięknie przefiltrowane, klarowność nawet lepsza niż przy jęczmieniu.Warzenie: 20g Chinook na 60min, 10g Citra na 40min, 15g Chinook na 30min, 10g Citra na 15min, 15g Chinook na 10min + mech irlandzki, 30g Citra na 5min. Ten mech sprawia, że mamy piękną klarowność i nie trzeba używać żelatyny. Fermentujemy drożdżami do amerykańskiego ale. Na cichą dodałem jeszcze 50g Citry. Wyszło mi 23l, 14BLG, alko 5,3% po refermentacji. Piwo jest świetną, czystą podstawą do eksperymentowania chmielami. W tym sezonie jednak wracam do powyższego zestawu, bo wyszedł najcudniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Czyli w zasadzie American Wheat z samym słodem pszenicznym? Bo co tu jest z Grodzisza oprócz schematu zacierania to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Zasyp 100% pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Zasyp 100% pszenicy?been there done that got the t-shirt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Mi chodziło o odpowiedz dla Oskalibra - zasyp jest wspólny z grodziskim - słód tylko pszeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 najcudniej wow,przebija nawet cudowną wodę z Lichenia chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Pomysł na to piwo wziął się z moich zmagań z grodziskim. Podobała mi się czystość i rześkość grodzisza, poza wędzonką oczywiście. Stąd myśl by pozbyć się wędzonki i nachmielić cytrusowo po hamerykańsku. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się