NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Cześć, to moja pierwsza warka. Coopers European Lager + Gozdawa ekstrakt słodowy. Wstawione 19.09 o 21:00. Pomiar z teraz wskazuje 5 BLG, przelewać na cichą czy zostawić w obecnym wiadrze? Spróbowałem brzeczki (czy to nadal ta nazwa czy już zielone piwo?), jest dość smaczna, dobrze nagazowana, ma posmak sezamu. Raczej słodkie niż wytrawne. Niestety przez nieuwagę nie zmierzyłem początkowego BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Na cichą przelej, jak w ciągu 3 dni pomiar się nie zmieni. Albo nie przelewaj wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Albo nie przelewaj wcale. Wcale, to znaczy mam "kisić" z drożdżami do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Tak, możesz "kisić", skoro takie nazewnictwo Ci odpowiada. Eliminujesz przy tym dodatkowe ryzyko infekcji przy przelewaniu, szczególnie biorąc pod uwagę, że to pierwsza warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Na cichą przelej, jak w ciągu 3 dni pomiar się nie zmieni. no popatrz, a ja myślałem, że wtedy to można butelkować już. Tyle warek zepsułem, yhhh. Edytowane 26 Września 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Tak, możesz "kisić", skoro takie nazewnictwo Ci odpowiada. To rzecz jasna w ramach żartu, w moich stronach długie przebywanie z kimś, albo czegoś z czymś tak się określa Zakażenie rozumiem, choć raczej wszystko mam w tym względzie dopięte na ostatni guzik. Bardziej zastanawiam się czy resztki drożdży nie popsują smaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Na cichą przelej, jak w ciągu 3 dni pomiar się nie zmieni. no popatrz, a ja myślałem, że wtedy to można butelkować już. Tyle warek zepsułem, yhhh Skoro koniecznie chce przelewać na cichą to proszę bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Skoro koniecznie chce przelewać na cichą to proszę bardzo jeśli coś komuś radzisz to może poczytaj najpierw co i jak i nie myl fermentacji cichej z klarowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Skoro koniecznie chce przelewać na cichą to proszę bardzo jeśli coś komuś radzisz to może poczytaj najpierw co i jak i nie myl fermentacji cichej z klarowaniem. Czytałem to wielokrotnie. Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Czy Ty na prawdę nie wiesz co to jest fermentacja cicha ? Ja nie twierdzę, że łatwo jest rozpoznać kiedy się ona zaczyna, ale jestem pewien, że wtedy drożdże nadal pracują i blg spada. Myślę, że jednak powinieneś sobie usystematyzować nazewnictwo i znaczenie niektórych pojęć w zakresie piwowarstwa w przeciwnym przypadku trudno się będzie z Tobą rozmawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Czytałem to wielokrotnie. Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Nie chcę przelewać w butelki tylko dać na cicha na 1-2 tyg. Zatem: trzymać nadal w obecnym wiadrze jeszcze kilka dni czy przelać na cichą - grzecznie i sterylnie i niech się klaruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Czy Ty na prawdę nie wiesz co to jest fermentacja cicha ? Ja nie twierdzę, że łatwo jest rozpoznać kiedy się ona zaczyna, ale jestem pewien, że wtedy drożdże nadal pracują i blg spada. Myślę, że jednak powinieneś sobie usystematyzować nazewnictwo i znaczenie niektórych pojęć w zakresie piwowarstwa w przeciwnym przypadku trudno się będzie z Tobą rozmawiać. Doskonale wiem, że "cicha" przebiega tak czy owak, bez względu na to czy przelewasz piwo czy nie. Pytanie tylko, czy początkujący piwowar ma przelewać piwo? Biorąc pod uwagę pomiar 5blg zasugerowałem sprawdzenie blg za kilka dni i tyle. Masz jakieś obiekcje co do tej porady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 trzymać nadal w obecnym wiadrze jeszcze kilka dni czy przelać na cichą - grzecznie i sterylnie i niech się klaruje? rób jak uważassz. Na ten temat, na tym forum napisano już "epopeje". Obie opcje mają tak samo dużo zwolenników jak i przeciwników. Ja gdybym nie potrzebował gęstwy to bym nie przelewał piwa do osobnego fermentora (bez względu na to czy fermentacja cicha się skończyła czy nie), Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Pytanie tylko, czy początkujący piwowar ma przelewać piwo? Biorąc pod uwagę pomiar 5blg zasugerowałem sprawdzenie blg za kilka dni i tyle. Masz jakieś obiekcje co do tej porady? do takiego postawienia sprawy nie mam obiekcji. Mam tylko pytanie co do tego ma czy piwowar jest początkujący czy nie? Weź pod uwagę, że bywają początkujący i świadomi (rzadkość ale bywa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Ja gdybym nie potrzebował gęstwy to bym nie przelewał piwa do osobnego fermentora (bez względu na to czy fermentacja cicha się skończyła czy nie), Bez względu na to, że lager spędzi z martwymi drożdżami dłuższy czas niż jakieś ALE? Mogę rzecz jasna dofermentować w tym i dopiero na cichą. Ale czy na cichej fermentacja też nie "zjedzie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 A noże by tak... Połówkę zostawiam w obecnym wiaderku, drugą przelewam na cichą. Zostawiam i zobaczę efekty "po". Choć maiłem nadzieję na odzyskanie wiadra i i upichcenie w nim czegoś kolejnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Bez względu na to, że lager spędzi z martwymi drożdżami dłuższy czas niż jakieś ALE? W jakiej temperaturze to fermentujesz i jakimi drożdżami? Mogę rzecz jasna dofermentować w tym i dopiero na cichą. "Cicha" to właśnie dofermentowanie (fermentacja nadal trwa, ale już bardzo powoli), a Ty chyba cały czas masz na myśli klarowanie, a to jednak dwie różne sprawy. Ale czy na cichej fermentacja też nie "zjedzie"? Z powodu podanego jak wyżej, jak najbardziej gęstość w trakcie fermentacji cichej nadal spada. NiezHuty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Bez względu na to, że lager spędzi z martwymi drożdżami dłuższy czas niż jakieś ALE? W jakiej temperaturze to fermentujesz i jakimi drożdżami? Mogę rzecz jasna dofermentować w tym i dopiero na cichą. "Cicha" to właśnie dofermentowanie (fermentacja nadal trwa, ale już bardzo powoli), a Ty chyba cały czas masz na myśli klarowanie, a to jednak dwie różne sprawy. Ale czy na cichej fermentacja też nie "zjedzie"? Z powodu podanego jak wyżej, jak najbardziej gęstość w trakcie fermentacji cichej nadal spada. 1. Obecnie jest to ok. 16 stopni (w nocy zapewne spada). Drożdże z zestawu (podałem w pierwszym poście). Są na pewno lagerowe (można poczytać o tym na anglojęzycznych forach). 2. Mam na myśli cichą w trakcie której siłą rzeczy zachodzi również klarowanie. 3. OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Obecnie jest to ok. 16 stopni IMHO, nie martw się za bardzo o przetrzymywanie piwa nad drożdżami bo 16°C dla lagera to i tak o wiele za wiele więc lager to i tak nie będzie. NiezHuty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Obecnie jest to ok. 16 stopni IMHO, nie martw się za bardzo o przetrzymywanie piwa nad drożdżami bo 16°C dla lagera to i tak o wiele za wiele więc lager to i tak nie będzie. To fakt, ale jest jeszcze jeden pozytyw dekantacji - odzyskam jedno wiadro i wstawię coś nowego. Mam cierpliwość do czekania na efekty, ale nie do zaczynania nowych rzeczy Chyba sprawdzę BLG i zadecyduję jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Chyba sprawdzę BLG i zadecyduję jutro. Blg już sprawdzałeś (więcej na chwilę obecną nie trzeba). Ja bym obserwował pianę i (wiem wielu się będzie burzyć ) bulkadełko. Na podstawie tych obserwacji można wnioskować czy fermentacja burzliwa się kończy, a zaczyna cicha fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiezHuty Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Chyba sprawdzę BLG i zadecyduję jutro. Blg już sprawdzałeś (więcej na chwilę obecną nie trzeba). Ja bym obserwował pianę i (wiem wielu się będzie burzyć ) bulkadełko. Na podstawie tych obserwacji można wnioskować czy fermentacja burzliwa się kończy, a zaczyna cicha fermentacja. Piany nie oglądałem w ogóle, bo wiadro nie otwierane, ale "bulkadełko" przestało pracować już 2-3 dni temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 "bulkadełko" przestało pracować już 2-3 dni temu. dla mnie samo bulkadełko niewiele może powiedzieć. Dopiero w połączeniu z innymi "wskazaniami" można wyciągnąć jakieś wnioski Mając jednak na względzie, że gęstość jest na poziomie 5 blg można by twierdzić, że fermentacja burzliwa się już skończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Obecnie jest to ok. 16 stopniIMHO,nie martw się za bardzo o przetrzymywanie piwa nad drożdżami bo 16°C dla lagera to i tak o wiele za wiele więc lager to i tak nie będzie. W 2002r lub 2003r roku kupiłem i zrobiłem oraz szybko znikło . Kapslownica na pamiątkę została Dr2, dodawaj swój tekst o piwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Dr2, dodawaj swój tekst o piwie... Grzesiu, ale to nie okazja ku temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się