filippo2 Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Witam, Nabyłem gar 50 litrowy, celem warzenia 40 l piwa za jednym posiedzeniem. Do zacierania używam lodówki z kranikiem i wężem z oplotu (nie robię wygrzewu) o pojemności 35 l. Mam pytanie, jaką minimalną ilość wody mogę użyć do zacierania ? Bo jeśli mam to robić w proporcji 3/1 to max mogę użyć ok 9-10 kg słodu (nie do końca wiem jaka jest absorpcja wody przez słód, tj. o ile podniesie się pozom wody w stosunku do 1 kg słodu). Jak ktoś ma doświadczenie w zacieraniu np. 2,5 l/kg to proszę o info w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Nie ma z tym problemu, ja najczęściej zacieram 2,4-2,5 litra na kilo, mocne piwa nawet mniej, po 2 litry na kilo. Koledzy w UK tak mniej więcej zacierają. W zacieraniu na rzadko chodzi o to żeby móc mieszać, a w lodówce się przecież nie miesza. Edytowane 29 Września 2015 przez zgoda filippo2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 super, dziękuje za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Nie ma z tym problemu, ja najczęściej zacieram 2,4-2,5 litra na kilo, mocne piwa nawet mniej, po 2 litry na kilo. Koledzy w UK tak mniej więcej zacierają. W zacieraniu na rzadko chodzi o to żeby móc mieszać, a w lodówce się przecież nie miesza. A jaki poziom wody powstanie po podaniu 2,5 l na 1 kg słodu ? Tj, mam 25 l wody i dodaje 10 kg słodu, jaka będzie objętość całkowita ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) 1.8l/1kg to podobno wartość graniczna - cieżko grudki rozmieszać i temperatura bardzo powoli się 'ujednolica' - oczywiście jak dobrze rozmieszasz na początku problemy być nie powinno. W tym tygodniu będę zacierał 15-16 kg w lodówce 52qt EDIT: http://www.rackers.org/calcs.shtml tu masz kalkulator 'can i mash it' Edytowane 29 Września 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Nie ma z tym problemu, ja najczęściej zacieram 2,4-2,5 litra na kilo, mocne piwa nawet mniej, po 2 litry na kilo. Koledzy w UK tak mniej więcej zacierają. W zacieraniu na rzadko chodzi o to żeby móc mieszać, a w lodówce się przecież nie miesza. A jaki poziom wody powstanie po podaniu 2,5 l na 1 kg słodu ? Tj, mam 25 l wody i dodaje 10 kg słodu, jaka będzie objętość całkowita ? Do takich kalkulacji polecam PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki. W plikach gdzieś znajdziesz, wg. tego arkusza to 1 kg słodu podnosi objętość o około 0,85 l, ale najprościej powpisywać do arkusza dane i gotowe. A co do zacierania już napisano. Sam też raczej trzymam się proporcji 1 kg / 2,5 l i nigdy problemów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Mam tylko problem z tym, że temperatura wody w lodówce przed wsypaniem musi być chyba ok 80 stopni C aby uzyskać temperaturę zacierania ok 67 stopni jeśli założyć, że słód ma ok 20 stopni i będziemy zacierać w 2 l / kg. Przypomnę, iż to zacieranie w lodówce, bez możliwości podgrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Są na to kalkulatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Fakt, mam tylko nadzieje, że obliczenia są prawidłowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Mam tylko problem z tym, że temperatura wody w lodówce przed wsypaniem musi być chyba ok 80 stopni C aby uzyskać temperaturę zacierania ok 67 stopni jeśli założyć, że słód ma ok 20 stopni i będziemy zacierać w 2 l / kg. Przypomnę, iż to zacieranie w lodówce, bez możliwości podgrzewania. Jak już dostałeś informację powyżej ściągnij sobie plik pppp . Dzięki niemu policzysz większość potrzebnych Ci parametrów. http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Myślę, że możesz zaufać tym obliczeniom w 95% Edytowane 29 Września 2015 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 korzystałem - a raczej porównywałem wartości podawane przez trzy różne kalkulatory 'strike' w BT, w jakiejs apce na telefonie i gdzies na WWW. dla mnie apka na androida sprawdza sie najlepiej - ale i tak musisz mieć poprawkę na swój sprzęt - trzeba go poznać - ja pierwsze 10 warek miałem różne rozjazdy - ale jak się nauczyłem swojego sprzętu i przetestowałem kilka 'procesów' to w miarę działa. Oczywiście problem stanowią ekstrema ( zarówno niskie jak i wysokie zasypy ) jednak browar to nie apteka Skup sie na fazie zimnej i bedzie pyszne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się