myszarafa Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Witam, proszę o poradę, mam w planie zrobić piwo pszeniczne na bazie ekstraktów nachmielonych z gozdawy, w zestawie są drożdze Bavarian Wheat 11 (niestety brak daty produkcji, jedynie data przydatności do spożycia, 05/2017, na spodzie puszki). Mam także drożdze Safbrew WB-06 na których data produkcji to 02/2015. Edytowane 30 Września 2015 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) BW11 - wyszły mi z nich bardzo smaczne pszeniczniaki.... również miałem bez daty produkcji. Jeden z pszeniczniaków był z puszki. WB06 - też bardzo dobre... Czego dotyczy pytanie? Bo zarówno na jednych i drugich zrobisz dobrego pszeniczniaka. No i PSZENICZNE a nie przeniczne:) Edit. oo poprawiłeś. Edytowane 30 Września 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Hmm tak sory za błąd ortograficzny. Pytanie dotyczy więc czy pomiędzy ww. drożdzami jest jakaś większa różnica w końcowym wyrobie ? Chętnie zrobiłbym porównanie ale mam tylko 2 puszki ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Nie mogąc się zdecydować, postanowilem podzielić warkę na dwie po 10l, przy 13blg i zadać zdrożdze obu gatunków. Przy okazji będę miał jakieś porównanie co jakie drożdze wnoszą do piwa pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Nie mogąc się zdecydować, postanowilem podzielić warkę na dwie po 10l, przy 13blg i zadać zdrożdze obu gatunków. Przy okazji będę miał jakieś porównanie co jakie drożdze wnoszą do piwa pszenicznego. daj znać jak już będziesz znał rezultat tego porównania... sam jestem ciekaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Wb06 ruszyły z kopyta i o 22 już rurka bulgotała, w BW11 cisza puki co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 W jakiej temperaturze stoją? P.S. pamiętaj aby pochwalić się też końcowym efektem - czyli smakiem piwek! (Zazdroszczę bo mam ochotę na pszeniczniaka ale ten dopiero drugi w kolejce... pierwszy jest Irish Stout ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Po 5 dniach fermentacji oba piwa mają po 7blg, także cały czas czekam, co ciekawe w BW11 rurka w ogóle nie bulka a drożdze widać coś tam przerabiają, fajna duża czapa piany w BW11, w WB06 piany praktycznie brak. Piwa stoją w temp. pokojowej czyli ok 21 - 22 st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 No piwo uznaje za udane Wyniki mnie zaskoczyły, oba piwa odfermentowały do poziomu ~3blg, pomimo że w BW11 rurka nie bulgotała. Kolor w obu piwach podobny, jasny słomkowy, piana w BW11 zdecydowanie lepsza, duża gęsta czapa w szklance utrzymuje się aż do końca, w WB06 lekki korzuch, zanika w połowie szklanki. W kwestii smaku zdecydowanie wygrały BW11, dałem do porównania znajomym, wszystkim bardziej smakuje piwo na BW11. Ciężko jest mi opisać "fachowo", ale po prostu wyszło bardzo pijalne. Piwo na drożdzach WB06, jakieś nijakie, smaku prawie nie ma, jakby było bardziej wodniste, do tego posmak metalu wyczuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Więc WB11 jednym słowem. Ja właśnie jutro będę butelkował pszeniczniaka z Gozdawy na WB06 . Zobaczymy, przy zlaniu na cichą zdegustowałem trochę i było nawet nawet; rzeczywiście trochę "wodniste" ale posmaki bananowe były. Wydaje mi się, że mocno odfermentowało bo zrobiłem nastaw 22l zamiast 24l a mimo wszystko takie trochę cienkie. No ale to dopiero zlewanie na cichą więc zobaczymy, może ułoży się w butelkach. Następnym razem zrobię na WB11 i nie gozdawę a Coopersa i dodam Brew Enhancera 2 (powinno dodać piwu ciałka z uwagi na częściową zawartość niefermentowalnych cukrów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 laniu na cichą Cicha dla pszeniczniaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 laniu na cichą Cicha dla pszeniczniaka? może inaczej - zlałem znad osadu 2-3 dni przed butelkowaniem do fermentora z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Ok, każdy robi tak jak lubi. Ja dotychczas nie widziałem sensu w takiej praktyce. Idziesz na kristall weizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 po prostu dużo syfu pływało na powierzchni i oczywiście spory osad na dnie; główny powód był jednak taki, że fermentowałem w fermentorze bez kranika... więc przelać trza było; przy przelewaniu jakoś specjalnie się nie starałem i trochę "syfu" oczywiście się przedostało więc kristalla raczej nie będzie co też nie było moim celem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Praktycznie każdy zlewa przed rozlewem, ale robi się to bezpośrednio przed samym butelkowaniem - najwięcej osób dekantuje od razu piwo do fermentora z kranikiem, w którym jest już przygotowany syrop cukrowy do refermentacji. Polecam na przyszłość nie utrudniać sobie życia Dla standardowej pszenicy to uniwersalnie 2 tygodnie burzliwej w odpowiednich warunkach i od razu butelki (oczywiście sprawdzamy dokładnie odfermentowanie, aby upewnić się czy rozlew po 2 tygodniach jest już możliwy). Po tygodniu refermentacji już do picia - smakuje wtedy najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 zlałem ciut wcześniej aby syf się trochę na dnie ułożył... ale ok, wezmę sobie to do serca. Dzięki. A cukier sypię bezpośrednio do butelek - miarką z biowinu (tą "potrójną") więc się nie martwię że się syrop dobrze nie rozmiesza; sypanie cukru do butelek (36-38 sztuk) zajmuje mi jakieś 3 minuty; po co sobie utrudniać życie preparowaniem jakiegoś syropu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 W miarkach na 0,5L zdaje się jest przeznaczone 4g - do pszenicy dla mnie OK, do reszty dla mnie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 ja zwykle do 0,5l daję miarkę jak na 0,33l i jest tak jak mi pasuje (no ale robię głównie ale i stouty). W niedzielę zlewam psznicę i zadam więcej czyli wg zaleceń na 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się