RapTom Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) #42 Havana Club Extra Stout (Tropical Stout) Warzenie 28.12.2015 17,6°Blg / 23L / 50 IBU / 40 SRM - Brewtarget Zasyp: 7,4 kg Pale Ale Weyermann - 5,00 kg (67,6%) Monachijski typ II Weyermann - 1,00 kg (13,5%) Caraaroma® Weyermann - 0,50 kg (6,8%) Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40 kg (5,4%) CARAFA® typ II Special Weyermann - 0,25 kg (3,4%) Jęczmień palony Weyermann - 0,25 kg (3,4%) Cukier trzcinowy Dark Muscavado - 0,50 kg (dodany na ostatnie 10 min. gotowania) Woda i jej modyfikacje: Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 120/5/30/60/60/290 RA = 152 / pH = 5,62 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3 zacieranie 1,7/1,3/3,0/8,9/2,8 gotowanie 0,8/0,6/1,4/3,8/1,1 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 23L o temperaturze 74°C 80 min - 67,0-65,0°C dolanie 15L wrzątku 10 min - 76°C Bez pomiaru PH Gotowanie: 70 min 60 min - 40g Nugget (15,3%) 10 min - 07g mech irlandzki (uwodniony 60 min) 10 min - 500g cukier trzcinowy Dark Muscavado Fermentacja: Wyszło 22,5L - 17,3°Blg - słaba wydajność 78%, chyba spowodowane brakiem wysładzania (wody było tylko tyle co do zacierania i mash-out) Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 20 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 24,0L - (22,5L + starter 1,5L) - FM13 Irlandzkie Ciemności, strat po 6h Fermentor schłodzony do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 7 dni w temperaturze 16°C - 17°C, następnie 7 dni w 18°C plus kolejne 6 dni w 20°C. 17.01.2016 Zlanie na cichą i dodanie chipsów dębowych z rumem (fermentor 2) Pomiar 4,5°Blg (10,0 brix - refraktometr) Fermentor 1 - 9,5L Fermentor 2 - 14L - dodane płatki dębowe z rumem 23.01.2016 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 4.5°Blg (refraktometr 10,0 brix) Fermentor 2 - pomiar 4,5°Blg (refraktometr 10,0 brix) Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 46g glukozy (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 20 butelki 0,5L Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 66g glukozy (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 29 butelek 0,5L Uwagi Piwo na IV Karpacki KPD (10 litrów bez dodatków). Druga część pójdzie do leżakowania z 25g chipsów dębowych amerykańskich lekko opalanych, zalanych oryginalnym 7-letnim rumem Black Havana Club, przywiezionym w kwietniu z Kuby. Dodatkowo do gotowania pójdzie cukier trzcinowy Dark Muscavado z melasą, żeby uwypuklić rumowe posmaki. 23.01.2016 Z dodatkiem rumu i płatków dębowych jest kapitalne. Czekam, aż się nagazuje i ułoży. 02.04.2016 Piwo bez rumu i płatków dębowych wygrało w IV Karpackim KPD w kategorii otwartej Stout Edytowane 25 Marca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Piwo na IV Karpacki KPD Jeśli dodasz płatki i będą wyraźnie wyczuwalne nie zmieścisz się w żadnej kategorii. Lepiej odlej parę litrów bez płatków i wystaw w konkursie, przy wypłenianiu formularza zgłoszeniowego (będzie on-line) będziesz musiał wybrać dokładny styl (patrząc na OG to będzie FES) i pod kątem tego co wybierzesz piwo zostanie ocenione. http://www.piwo.org/topic/18951-20160402-iv-karpacki-kpd-i-zlot-piwowar%C3%B3w-domowych/ Edytowane 28 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Tak, też ostatecznie myślałem. Wyszło 24L i pójdzie do słojów 10L bez dodatków i 14L z płatkami i rumem. Z drugiej strony, to miała być kategoria otwarta Stout 12-18°Blg i nie wiem w czym ta beczka będzie przeszkadzać. Edytowane 25 Marca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Można ale to już styl inny niż te które mieszczą się w kategorii otwartej. Na początku podany był tylko zakres ekstraktu ale docelowo dokładny spis stylów musiał być żeby mieć odniesienie oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Szkoda, mam wrażenie że ten "rumowy" będzie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) #43 Red Rye IPA Warzenie 06.01.2016 16,0°Blg / 35L / 65 IBU / 15 SRM - Brewtarget 16,1°Blg / 35L / 75 IBU / 13 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 10,25 kg Pale Ale Maris Otter Fawcett - 8,0 kg (78,0%) Żytni Weyermann - 1,20 kg (11,7%) Crystal 160 EBC Fawcett - 1,00 kg (9,8%) Jęczmień palony Weyermann - 0,05 kg (0,5%) - dodany na ostatnie 10 minut (mash-out) Woda i jej modyfikacje: Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/25/90/90/65 RA = - 5 / pH = 5,63 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 3,3/1,4/1,7/2,9/2,8 gotowanie 3,3/1,4/1,6/2,9/2,8 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C100 min - 66,5°C - 66,0°C dolanie 11L wrzątku 10 min - 74°C Wysładzanie 22L wody 76°C Gotowanie: 80 min 60 min - 60g Simcoe (11,4%) 30 min - 60g Cascade (6,9%) 15 min - 50g Centennial (8,5%) 05 min - 50g Centennial (8,5%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 35L - 16,0°Blg - idealnie trafione w punkt, szkoda tylko, że zostało w garze aż 7 litrów osadu. Słód żytni + 220g chmielu niestety zrobiło robotę. Wydajność 87% i tu znowu zasługa słodu Maris Otter. Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 18L - (17L + starter 1L) - Amerykański Sen FM52, start po 4h Fermentor 2 - 18L - uwodnione 200 ml US-05, start po 12h Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 16°C do 19°C w skrzyni i 10 dni w 19°C 23.01.2016 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,9 brix) Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,9 brix) 26.01.2016 Chmielenie na zimno Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra Fermentor 2 - 40g - Simcoe, 50g - Amarillo, 60g - Cascade 31.01.2016 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 3.5°Blg (refraktometr 8,9 brix) Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,9 brix) Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 89g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 33 butelki 0,5L Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 89g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 33 butelki 0,5L Uwagi W trakcie gotowania piękny czerwony kolor. W fermentorach na razie jest brązowe. Mam nadzieję, że wróci to co było 23.01.2016 Jest czerwone, wytrawne i solidnie goryczkowe. Edytowane 14 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) #44 Cherry/Chokeberry Ale Warzenie 10.01.2016 12,5°Blg / 10,5L + 3L sok wiśniowy + 0,5L sok z aronii / 12 IBU Płynny ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,70 kg Po odebraniu części gęstwy do nagazowania #41 Imperialnego Portera dodanie soków na dalszą część fermentacji. Sok wiśniowy 100% - 2,5 L (12,0% cukrów) Sok z aronii 100% - 0,5 L (8,0% cukrów) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/90/60/0 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 gotowanie 1,6/1,1/0,3/3,812 litrów wody RO + 1,7 kg ekstraktu słodowego Gotowanie: 50 min 30 min - 15g Cascade (6,9%) Fermentacja: Wyszło 10,5L - 12,5°Blg Brzeczka schłodzona do 19°C w 2 godziny i od razu zadane drożdże, uwodnione w 200 ml Danstar Nottingham, strat po 18h Fermentacja burzliwa 9 dni w 17-18°C (kotłownia) + 17 dni po dodaniu 3,5L soków w tej samej temperaturze. 19.01.2016 Zlanie na drugą fermentację, dodanie 3L soku wiśniowego i 0,5L z aronii Odzyskanie gęstwy do nagazowania warki #41 Imperial Porter. Po dodaniu soków, fermentuje 14L w 19°C 05.02.2016 Zlanie na cichą 13 litrów - pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,2 brix) 13.02.2016 Rozlew Pomiar 2,0°Blg (6,2 brix) - 13L + 0,5L wody z dodatkiem 71g glukozy poszło do 27 butelek - nagazowanie 2,2 vol. Uwagi Szybkie piwo warzone w celu uzyskania gęstwy do nagazowania warki #41 Imperial Porter. Edytowane 13 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 W przyszły weekend pierwsze podejście do dolnej fermentacji. Niestety 7 lat temu jak budowałem dom pomyślałem po cholerę mi garaż. Nie wiedziałem wtedy, że będę warzył. Jeden pokój udało mi się zaadoptować na "browar" ale nie zrobię tam 8-10°C. Od czego są sąsiedzi. Jeden piwosz na szczęście udostępni mi na miesiąc dwa niewielką przestrzeń. Temperatury są tam odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Taki sąsiad to skarb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Taki sąsiad to skarb. Taaa Edytowane 10 Stycznia 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Mała zmiana planów. Pierwszy pójdzie Pilsner warka #45 z ekstraktów słodowych chmielony Magnum i Saazem podzielony do dwóch fermentorów 9 i 12 litrów. Na razie zamierzam przetestować lodówkę z temperaturami i rozkręcić gęstwy na dalsze dolniaki. 9-litrowy słój zadany w-34/70, 12-litrowy starterem FM30 Bohemska Rapsodia. Na razie temperatury stabilne. Przy nastawieniu 7°C w lodówce jest 8-9°C Edytowane 17 Stycznia 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) #45 Pils Warzenie 15.01.2016 11,5°Blg / 22L / 31 IBU / 7 SRM - Brewtarget Płynny ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 3,40 kg Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 30/6/2/30/60/0 - woda bardzo miękka, siarczanowa RA = - 23 / pH = 5,48 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 gotowanie 1,5/1,4/0,1/1,325 litrów wody RO + 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego Bruntal Gotowanie: 50 min 40 min - 25g Magnum (10,6%) 20 min - 25g Saaz (2,9%) 10 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 30 min) 05 min - 25g Saaz (2,9%) Fermentacja: Wyszło 21,0L - 11,5°Blg (zostało 2L osadu) Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 35 minut i od razu zadane drożdże. Podzielone do dwóch słojów i przeniesione do lodówki. Fermentor 1 - 9L - uwodnione 200 ml W-34/70 Fermentor 2 - 13L - (12L + starter 1L) - FM30 Bohemska Rapsodia Fermentacja burzliwa - start w 12°C (lodówka) po pierwszych oznakach fermentacji (24-36h) temperatura obniżona do 8°C Fermentacja burzliwa 14 dni w 8-9°C (lodówka) i 9 dni w 13-14°C 17.01.2016 (po 36h) - obniżanie temperatury do 8-9°C Fermentor 1 - pierwsze oznaki piany Fermentor 2 - mała piana na powierzchni (pierwsze oznaki były po 18h, na pewno zasługa startera) 18.01.2016 (po 72h) - temperatura 9°C Fermentor 1 - lekka piana Fermentor 2 - piana ok 1 cm 20.01.2016 - temperatura 9°C Fermentor 1 - piana 1 cm Fermentor 2 - piana 1 cm 23.01.2016 - temperatura 9°C Fermentor 1 - piana 1 cm Fermentor 2 - piana zaczyna powoli opadać 28.01.2016 - temperatura 9°C podnoszenie temperatury do 12°C Fermentor 1 - piana 1 cm Fermentor 2 - piana 0.5 cm 30.01.2016 - temperatura 13°C - zaczęło się solidnie odgazowywać Fermentor 1 - piana 1 cm Fermentor 2 - piana 1 cm 01.02.2016 - temperatura 14°C - powoli kończy się fermentacja Fermentor 1 - piana minimalna Fermentor 2 - piana minimalna 04.02.2016 - temperatura 14°C - praktycznie już po fermentacji, zaczyna się klarować Fermentor 1 - brak piany Fermentor 2 - brak piany 07.02.2016 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,1 brix) Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,2 brix) Poszło do jednego fermentora na cichą, w sumie 20L 09.02.2016 Chmielenie na zimno 100g Huell Melon DE 14.02.2016 Rozlew Trafiło do kega i do lodówki z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara. Uwagi Szybkie piwo warzone w celu uzyskania gęstw do warek #48 Bohemian Pils i #49 German Rauchpils Edytowane 14 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzisiaj było w planach butelkowanie #41 Imperialnego Portera, niestety poddałem się po umyciu od podstaw (etykiety, NaOH itd..) 88 butelek 330 ml. Stojak do suszenia pełny. Poczekam kilka dni, aż mi wk.. przejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) #46 Brown IPA Warzenie 24.01.2016 15,7°Blg / 35L / 67 IBU / 21 SRM - Brewtarget 15,8°Blg / 35L / 70 IBU / 17 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 9,55 kg Pilzneński Castle Malting - 5,0 kg (52,4%) Pale Ale Castle Malting - 3,0 kg (31,4%) Crystal 150 EBC Castle Malting - 0,80 kg (8,4%) Coffee Light® 250 EBC Castle Malting - 0,50 kg (5,2%) Coffee® 500 EBC Castle Malting - 0,20 kg (2,1%) Jęczmień palony Weyermann - 0,05 kg (0,5%) - dodany na ostatnie 10 minut (mash-out) Woda i jej modyfikacje: Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/5/25/60/80/100 RA = 31 / pH = 5,55 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 2,9/1,4/1,7/1,2/4,4 gotowanie 2,9/1,4/1,7/1,2/4,4 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 25L o temperaturze 75°C 80 min - 66,0°C - 64,0°C dolanie 11L wrzątku 10 min - 74°C Wysładzanie 22L wody 76°C Gotowanie: 90 min 60 min - 50g Columbus (15,5%) 30 min - 25g Cascade (6,9%) 15 min - 50g Centennial (8,5%) 05 min - 50g Centennial (8,5%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) 10 min - 600g cukier trzcinowy Dry Demerara Fermentacja: Wyszło 35L - 15,8°Blg - wyszło jak założyłem, wydajność 86%, sporo bo aż 7L osadu. Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 17L + 150 ml gęstwy I pokolenie Amerykański Sen FM52 z warki #43, start po 6h Fermentor 2 - 18L w tym 1,2L starter Wyeast 1450 Denny's Favorite 50, start po 6h Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 16°C do 19°C w skrzyni i 11 dni w 19°C 11.02.2016 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 4,0°Blg (refraktometr 9,2 brix) Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg (refraktometr 9,0 brix) 14.02.2016 Chmielenie na zimno Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra Fermentor 2 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra 19.02.2016 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,8 brix) Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,8 brix) Fermentor 1 - dodanie 0,7L wody + 86g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 32 butelki 0,5L Fermentor 2 - dodanie 0,7L wody + 91g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 34 butelki 0,5L Uwagi Piwo na ćwierćfinał Karpackich Bitew Piwowarów. W założeniu miał być kolor 19 SRM, ale wydawało mi się że jest za jasno na Brown i dodałem 50g palonego jęczmienia przy mash-out. Brewtarget przeliczył na 21 SRM i teraz jest taki kolor jak chciałem. 02.04.2016 Piwo wygrało w IV Karpackim KPD w kategorii otwartej IPA - metryczka w załączniku W ramach nagrody będzie uwarzone na większą skalę w Starym Browarze Rzeszowskim. Metryczka Brown IPA.pdf Edytowane 25 Marca 2019 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #47 Session IPA Warzenie 03.02.2016 12,5°Blg / 42 L / 47 IBU / 9 SRM - Brewtarget 13,0°Blg / 42 L / 52 IBU / 7 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 9,5 kg Pale Ale Weyermann - 7,00 kg (73,7%) Pilzneński Steinbach - 1,50 kg (15,8%) Caramunich I Weyermann - 1,00 kg (10,5%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30 RA = - 25 / pH = 5,61 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5 gotowanie 2,8/1,5/0,4/3,9/1,5Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C90 min - 67°C - 66°C dolanie 12L wrzątku 10 min - 75°CWysładzanie 27L wody 76°C Gotowanie: 80 min 60 min - 20g Tomahawk (17,0%) 30 min - 30g Tomahawk (17,0%) 10 min - 50g Centennial (8,5%) 05 min - 50g Centennial (8,5%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 42L - 12,7°Blg + osad 7L - wydajność 87,5% Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C w 35 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 21,5L - 100 ml gęstwy FM52 I pokolenie z warki #43 "obudzone" 8h wcześniej w 500 ml brzeczki, strat po 4h Fermentor 2 - 21,5L - 100 ml gęstwy FM52 I pokolenie z warki #43 "obudzone" 8h wcześniej w 500 ml brzeczki, strat po 4h Trochę za wcześnie je dałem do 500 ml brzeczki, bo po 4h zaczęły wychodzić z litrowego słoika i musiałem przelać do większego. Fermentory schłodzone do 17°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L Fermentacja burzliwa 7 dni w 17°C do 19°C, następnie 8 dni w 19°C 18.02.2016 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,2 brix) Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,2 brix) Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Equinox, 50g - Ahtanum Fermentor 2 - 50g - Simcoe, 50g - Equinox, 50g - Ahtanum 23.02.2016 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,5 brix) - 19L poszło do kegeratora do nagazowania (bez cukru) Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,5 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 40g cukru Uwagi Jeden keg do degustacji na kwietniowy Zlot Piwowarów Domowych, drugi do bieżącego zużycia wyląduje w kegeratorze. Edytowane 24 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Jutro mocne wyzwanie. Warzenie dwóch warek w ciągu jednego dnia. Będą to lagery. Konstrukcja do "wciśnięcia" dwóch fermentorów do lodówki gotowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) #48 Bohemian Pils Warzenie 07.02.2016 12,7°Blg / 27L / 40 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget 12,5°Blg / 27L / 46 IBU / 3.0 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 5,9 kg Pilzneński Steinbach - 5,25 kg (89,0%) Carapils Steinbach - 0,50 kg (8,5%) Zakwaszający Weyermann - 0,15 kg (2,5%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 13/3/3/15/15/15 - woda ekstremalnie miękka "Pilzneńska" RA = - 43 / pH = 5,48 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2//MgCl2/CaCO3 zacieranie 0,6/0,5/0,2/0,5/0,5/0,9 - sole tylko do zacierania Zacieranie, filtracja, wysładzanie:Woda do zasypu 16L o temperaturze 71°C (miało być 15L ale musiałem zbić w dół 1°C)30 min - 63,0-62,5°C dolanie 8L wrzątku 15 min - 69,0°C (niestety dodałem za mało wrzątku i temperatura poszła tylko do 69,0°C, musiałem przygotować dodatkowe 3L) dolanie 3L wrzątku 15 min - 72,0°C dolanie 6L wrzątku 10 min - 76°C Zmierzone pH 5,3-5,4 Wysładzanie 10L wody 76°C (całość wody 43L) Filtracja utknęła w połowie. Musiałem zamieszać złoże, bo było zbite na beton. Po odczekaniu 5 min poszło bez problemu. Gotowanie: 90 min - na początku wrzenia 10,2°Blg 60 min - 45g Sladek (6,2%) 30 min - 40g Sladek (6,2%) 10 min - 50g Saaz (3,0%) 10 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 60 min) zatrzymanie chłodzienia po 3 min 15 min - whirpool w 65°C - 50g Saaz (3,0%) 15 min - whirpool w 65°C - 15g Sladek (6,2%) Fermentacja: Wyszło 25L - 12,5°Blg + osad 6L - wydajność 85,7% Miało być więcej brzeczki ale aż 6L trafiło do zlewu z chmielinami i gorącym osadem. 200g chmielu zrobiło swoje Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 30 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor - 25,0L - ok 250 ml gęstwy (cała) FM30 Bohemska Rapsodia z warki #45 Fermentacja burzliwa - start w 13°C, temperatura obniżana od razu do 9°C (lodówka dała radę schłodzić te 4°C w 12h) Fermentacja burzliwa 13 dni w 9-10°C (lodówka) i 5 dni w 12-14°C 07.02.2016 (po 6h) - temperatura 11°C Delikatne ciśnienie w rurce i wypchane wieko wiadra 08.02.2016 (po 24h) - temperatura 9°C Ciśnienie w rurce i pierwsze oznaki delikatnej piany 09.02.2016 (po 36h) - temperatura 9°C Piana na całości ok 1-2 mmm 09.02.2016 (po 48h) - temperatura 9°C Piana od 1 mm przy po obwodzie do 1 cm na środku fermentora 10.02.2016 (dzień 3) - temperatura 9°C Piana od 1 mm przy po obwodzie do 1 cm na środku fermentora 11.02.2016 (dzień 4) - temperatura 9°C j.w. 12.02.2016 (dzień 5) - temperatura 9°C j.w. 13.02.2016 (dzień 6) - temperatura 9°C j.w. 14.02.2016 (dzień 7) - temperatura 9°C j.w. 15.02.2016 (dzień 8) - temperatura 9°C j.w. 16.02.2016 (dzień 9) - temperatura 9°C j.w. 17.02.2016 (dzień 10) - temperatura 9°C j.w. 18.02.2016 (dzień 11) - temperatura 9°C piana zaczyna powoli opadać 19.02.2016 (dzień 12) - temperatura 9°C - podnoszenie temperatury do 13-14°C piana nadal opada 20.02.2016 (dzień 13) - temperatura 11°C j.w. 21.02.2016 (dzień 14) - temperatura 12°C j.w. 22.02.2016 (dzień 15) - temperatura 13°C piana minimalna 23.02.2016 (dzień 16) - temperatura 14°C piana minimalna 24.02.2016 (dzień 17) - temperatura 14°C piana minimalna 25.02.2016 (dzień 18) - temperatura 14°C brak piany 25.02.2016 Zlanie na cichą - utrzymywanie temperatury 4-5°C 24,5L - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,7 brix) 17.03.2016 Rozlew pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,4 brix) 18,5L poszło do kega z 50g cukru 6L - dodanie 0,3L wody + 41g glukozy (nagazowanie 2,6 vol.) / wyszło 12 butelek 0,5L Uwagi Mimo ekstremalnie miękkiej wody i bardzo małej ilości wapnia, wyszło idealnie klarowne. Teraz trzeba poczekać jakiś czas, aż się ułoży. Piwo pojechało na XIV KPD, nie przeszło eliminacji - było bez wad ale nie podeszło sędziom. Metryczka w załączniku. Metryczka Rauchpils.pdf Edytowane 19 Lipca 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Lepiej zrób Ca na 50 ppm. Wymagane dla drożdży,możesz też mieć problem z klarownością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Też się zastanawiałem, ale skoro taką wodę mają i się da to czego ma nie wyjść. Czytałem, że inni robią na takiej wodzie i nie ma problemów. Sporo minerałów jest w samym słodzie i są wypłukiwane. Sam nie wiem, mam czas do jutra jeszcze to zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 W sumie to zrób. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) #49 German Rauchpils Warzenie 07.02.2016 12,4°Blg / 28L / 43 IBU / 3.8 SRM - Brewtarget 12,4°Blg / 28L / 47 IBU / 3.4 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 5,9 kg Pilzneński Steinbach - 3,25 kg (55,1%) Wędzony Steinbach - 2,00 kg (33,9%) Carapils Steinbach - 0,50 kg (8,5%) Zakwaszający Weyermann - 0,15 kg (2,5%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 35/2/3/30/30/30 RA = - 45 / pH = 5,46 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 1,5/0,8/0,2/2,1/2,0 - sole tylko do zacierania Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 15L o temperaturze 72°C30 min - 62,5-62,0°C dolanie 9L wrzątku 30 min - 72,0-71,5°C dolanie 6L wrzątku 10 min - 75°CWysładzanie 15L wody 76°C (całość wody 45L) Filtracja utknęła dwa razy. Musiałem zamieszać złoże, znowu było zbite na beton. Pierwszy raz zacierałem na 100% pilzneńskim, może taki jego urok. Był też bardzo drobno ześrutowany. Gotowanie: 85 min - na początku wrzenia 10,2°Blg 65 min - 45g Hallertau Tradition (6,0%) 35 min - 40g Hallertau Tradition (6,0%) 15 min - 50g Tettnanger (3,8%) 15 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 60 min) zatrzymanie chłodzienia po 2 min 15 min - whirpool w 70°C - 50g Tettnanger (3,8%) 15 min - whirpool w 70°C - 15g Hallertau Tradition (6,0%) Fermentacja: Wyszło 27L - 12,5°Blg + osad 6L - wydajność 91,7% - jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiej Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 30 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor - 27,0L - ok 250 ml gęstwy (cała) W-34/70 z warki #45 Fermentacja burzliwa - start w 13°C, temperatura obniżana od razu do 9°C (lodówka dała radę schłodzić te 4°C w 12h) Fermentacja burzliwa 13 dni w 9-10°C (lodówka) i 5 dni w 14-15°C 08.02.2016 (po 12h) - temperatura 9°C Delikatne ciśnienie w rurce i wypchane wieko wiadra 08.02.2016 (po 24h) - temperatura 10°C Ciśnienie w rurce i pierwsze oznaki delikatnej piany 09.02.2016 (po 36h) - temperatura 10°C Piana na całości ok 1-2 mmm 09.02.2016 (po 48h) - temperatura 10°C Piana od 2 mm przy po obwodzie do aż 4 cm na środku fermentora 10.02.2016 (dzień 3) - temperatura 10°C Piana równomiernie ok 2 cm 11.02.2016 (dzień 4) - temperatura 11°C j.w. 12.02.2016 (dzień 5) - temperatura 11°C j.w. 13.02.2016 (dzień 6) - temperatura 10,5°C Piana zaczyna opadać ok 1 cm 14.02.2016 (dzień 7) - temperatura 10,5°C Piana dalej opada ok 0,5 cm 15.02.2016 (dzień 8) - temperatura 10,5°C j.w. 16.02.2016 (dzień 9) - temperatura 10,5°C piana ok 2-5 mm 17.02.2016 (dzień 10) - temperatura 10,5°C piana ok 2 mm 18.02.2016 (dzień 11) - temperatura 10,5°C j.w. 19.02.2016 (dzień 12) - temperatura 10,5°C - podnoszenie temperatury do 13-14°C piana ok 2 mm 20.02.2016 (dzień 13) - temperatura 12°C piana minimalna 21.02.2016 (dzień 14) - temperatura 14°C brak piany 22.02.2016 (dzień 15) - temperatura 15°C j.w. 23.02.2016 (dzień 16) - temperatura 15°C j.w. 24.02.2016 (dzień 17) - temperatura 15°C j.w. 25.02.2016 (dzień 18) - temperatura 15°C brak piany 25.02.2016 Zlanie na cichą - utrzymywanie temperatury 5-6°C 26,5L - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,6 brix) 17.03.2016 Rozlew pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,4 brix) 18,5L poszło do kega z 50g cukru 8L - dodanie 0,3L wody + 55g glukozy (nagazowanie 2,6 vol.) / wyszło 16 butelek 0,5L Uwagi Jest wędzone, idealnie klarowne i mam wrażenia że bez zbędnych aromatów i smaków jak przystało na lagera. Będę musiał go dać do degustacji komuś bardziej doświadczonemu. . . . Piwo pojechało na XIV KPD, nie przeszło eliminacji - było bez wad ale nie podeszło sędziom. Metryczka w załączniku. Metryczka Rauchpils.pdf Edytowane 23 Lipca 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 W sumie to zrób. Zobaczymy Zrobię tak, Pilsa na tej wodzie jak jest. Rauchpilsa z większą ilością Ca. Zobaczymy czy będzie różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Po 11 godzinach wreszcie koniec. Chyba ostatni raz dwie warki w jeden dzień. Myślałem, że pójdzie sprawniej. Efekt pracy już w lodówce. Edytowane 8 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Też robiłem sobie takie maratony. Szybko mi przeszło RapTom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Miałem dwie różne gęstwy dolniaków i chciałem na raz załadować lodówkę. Następnym razem zrobię po prostu 40L tego samego piwa, bo to masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się