Skocz do zawartości

Browar Domowy Biały Strug


RapTom

Rekomendowane odpowiedzi

#42 Havana Club Extra Stout (Tropical Stout)

Warzenie 28.12.2015

17,6°Blg / 23L / 50 IBU / 40 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 7,4 kg

Pale Ale Weyermann - 5,00 kg (67,6%)

Monachijski typ II Weyermann - 1,00 kg (13,5%)

Caraaroma® Weyermann - 0,50 kg (6,8%)

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40 kg (5,4%)

CARAFA® typ II Special Weyermann - 0,25 kg (3,4%)

Jęczmień palony Weyermann - 0,25 kg (3,4%)

Cukier trzcinowy Dark Muscavado - 0,50 kg (dodany na ostatnie 10 min. gotowania)

 

Woda i jej modyfikacje:

Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 120/5/30/60/60/290

RA = 152 / pH = 5,62 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3

zacieranie 1,7/1,3/3,0/8,9/2,8

gotowanie 0,8/0,6/1,4/3,8/1,1

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 23L o temperaturze 74°C

80 min - 67,0-65,0°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C
Bez pomiaru PH

 

Gotowanie: 70 min

60 min - 40g Nugget (15,3%)

10 min - 07g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

10 min - 500g cukier trzcinowy Dark Muscavado

 

Fermentacja:

Wyszło 22,5L - 17,3°Blg - słaba wydajność 78%, chyba spowodowane brakiem wysładzania (wody było tylko tyle co do zacierania i mash-out)

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 20 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 24,0L - (22,5L + starter 1,5L) - FM13 Irlandzkie Ciemności, strat po 6h

 

Fermentor schłodzony do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni w temperaturze 16°C - 17°C, następnie 7 dni w 18°C plus kolejne 6 dni w 20°C.

 

17.01.2016

Zlanie na cichą i dodanie chipsów dębowych z rumem (fermentor 2)

Pomiar 4,5°Blg (10,0 brix - refraktometr)

 

Fermentor 1 - 9,5L

Fermentor 2 - 14L - dodane płatki dębowe z rumem

 

23.01.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 4.5°Blg (refraktometr 10,0 brix)

Fermentor 2 - pomiar 4,5°Blg (refraktometr 10,0 brix)

 

Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 46g glukozy (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 20 butelki 0,5L

Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 66g glukozy (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 29 butelek 0,5L

 

Uwagi

Piwo na IV Karpacki KPD (10 litrów bez dodatków). Druga część pójdzie do leżakowania z 25g chipsów dębowych amerykańskich lekko opalanych, zalanych oryginalnym 7-letnim rumem Black Havana Club, przywiezionym w kwietniu z Kuby. Dodatkowo do gotowania pójdzie cukier trzcinowy Dark Muscavado z melasą, żeby uwypuklić rumowe posmaki.

23.01.2016

Z dodatkiem rumu i płatków dębowych jest kapitalne. Czekam, aż się nagazuje i ułoży.

02.04.2016

Piwo bez rumu i płatków dębowych wygrało w IV Karpackim KPD w kategorii otwartej Stout

post-8314-0-34442300-1449567537_thumb.jpg

post-8314-0-65929000-1451393159_thumb.jpg

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Piwo na IV Karpacki KPD

 

Jeśli dodasz płatki i będą wyraźnie wyczuwalne nie zmieścisz się w żadnej kategorii. Lepiej odlej parę litrów bez płatków i wystaw w konkursie, przy wypłenianiu formularza zgłoszeniowego (będzie on-line) będziesz musiał wybrać dokładny styl (patrząc na OG to będzie FES) i pod kątem tego co wybierzesz piwo zostanie ocenione.

 

http://www.piwo.org/topic/18951-20160402-iv-karpacki-kpd-i-zlot-piwowar%C3%B3w-domowych/ 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, też ostatecznie myślałem. Wyszło 24L i pójdzie do słojów 10L bez dodatków i 14L z płatkami i rumem. Z drugiej strony, to miała być kategoria otwarta Stout 12-18°Blg i nie wiem w czym ta beczka będzie przeszkadzać.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Red Rye IPA

Warzenie 06.01.2016

16,0°Blg / 35L / 65 IBU / 15 SRM - Brewtarget

16,1°Blg / 35L / 75 IBU / 13 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 10,25 kg

Pale Ale Maris Otter Fawcett - 8,0 kg (78,0%)

Żytni Weyermann - 1,20 kg (11,7%)

Crystal 160 EBC Fawcett - 1,00 kg (9,8%)

Jęczmień palony Weyermann - 0,05 kg (0,5%) - dodany na ostatnie 10 minut (mash-out)

 

Woda i jej modyfikacje:

Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 80/5/25/90/90/65

RA = - 5 / pH = 5,63 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 3,3/1,4/1,7/2,9/2,8

gotowanie 3,3/1,4/1,6/2,9/2,8

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

100 min - 66,5°C - 66,0°C

dolanie 11L wrzątku

10 min - 74°C


Wysładzanie 22L wody 76°C

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 60g Simcoe (11,4%)

30 min - 60g Cascade (6,9%)

15 min - 50g Centennial (8,5%)

05 min - 50g Centennial (8,5%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 35L - 16,0°Blg - idealnie trafione w punkt, szkoda tylko, że zostało w garze aż 7 litrów osadu. Słód żytni + 220g chmielu niestety zrobiło robotę. Wydajność 87% i tu znowu zasługa słodu Maris Otter.

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 18L - (17L + starter 1L) - Amerykański Sen FM52, start po 4h

Fermentor 2 - 18L - uwodnione 200 ml US-05, start po 12h

 

Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 16°C do 19°C w skrzyni i 10 dni w 19°C

 

23.01.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,9 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,9 brix)

 

26.01.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra

Fermentor 2 - 40g - Simcoe, 50g - Amarillo, 60g - Cascade

 

31.01.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 3.5°Blg (refraktometr 8,9 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,9 brix)

 

Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 89g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 33 butelki 0,5L

Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 89g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 33 butelki 0,5L

 

Uwagi

W trakcie gotowania piękny czerwony kolor. W fermentorach na razie jest brązowe. Mam nadzieję, że wróci to co było :)

23.01.2016

Jest czerwone, wytrawne i solidnie goryczkowe.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Cherry/Chokeberry Ale

Warzenie 10.01.2016

12,5°Blg / 10,5L + 3L sok wiśniowy + 0,5L sok z aronii / 12 IBU

 

Płynny ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,70 kg

Po odebraniu części gęstwy do nagazowania #41 Imperialnego Portera dodanie soków na dalszą część fermentacji.

Sok wiśniowy 100% - 2,5 L (12,0% cukrów)

Sok z aronii 100% - 0,5 L (8,0% cukrów)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/90/60/0

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2

gotowanie 1,6/1,1/0,3/3,8

12 litrów wody RO + 1,7 kg ekstraktu słodowego

 

Gotowanie: 50 min

30 min - 15g Cascade (6,9%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 10,5L - 12,5°Blg

 

Brzeczka schłodzona do 19°C w 2 godziny i od razu zadane drożdże, uwodnione w 200 ml Danstar Nottingham, strat po 18h

Fermentacja burzliwa 9 dni w 17-18°C (kotłownia) + 17 dni po dodaniu 3,5L soków w tej samej temperaturze.

 

19.01.2016

Zlanie na drugą fermentację, dodanie 3L soku wiśniowego i 0,5L z aronii

Odzyskanie gęstwy do nagazowania warki #41 Imperial Porter.

Po dodaniu soków, fermentuje 14L w 19°C

 

05.02.2016

Zlanie na cichą

13 litrów - pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,2 brix)

 

13.02.2016

Rozlew

Pomiar 2,0°Blg (6,2 brix) - 13L + 0,5L wody z dodatkiem 71g glukozy poszło do 27 butelek - nagazowanie 2,2 vol.

 

Uwagi

Szybkie piwo warzone w celu uzyskania gęstwy do nagazowania warki #41 Imperial Porter.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyszły weekend pierwsze podejście do dolnej fermentacji. Niestety 7 lat temu jak budowałem dom pomyślałem po cholerę mi garaż. Nie wiedziałem wtedy, że będę warzył. Jeden pokój udało mi się zaadoptować na "browar" ale nie zrobię tam 8-10°C. Od czego są sąsiedzi. Jeden piwosz na szczęście udostępni mi na miesiąc dwa niewielką przestrzeń. Temperatury są tam odpowiednie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała zmiana planów. Pierwszy pójdzie Pilsner warka #45 z ekstraktów słodowych chmielony Magnum i Saazem podzielony do dwóch fermentorów 9 i 12 litrów. Na razie zamierzam przetestować lodówkę z temperaturami i rozkręcić gęstwy na dalsze dolniaki. 9-litrowy słój zadany w-34/70, 12-litrowy starterem FM30 Bohemska Rapsodia. Na razie temperatury stabilne. Przy nastawieniu 7°C w lodówce jest 8-9°C

post-8314-0-87281200-1452885095_thumb.jpg

post-8314-0-95127400-1452885100_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Pils

Warzenie 15.01.2016

11,5°Blg / 22L / 31 IBU / 7 SRM - Brewtarget

 

Płynny ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 3,40 kg

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 30/6/2/30/60/0 - woda bardzo miękka, siarczanowa

RA = - 23 / pH = 5,48 (Brewer's Friend)

 

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2

gotowanie 1,5/1,4/0,1/1,3

25 litrów wody RO + 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego Bruntal

 

Gotowanie: 50 min

40 min - 25g Magnum (10,6%)

20 min - 25g Saaz (2,9%)

10 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 30 min)

05 min - 25g Saaz (2,9%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 21,0L - 11,5°Blg (zostało 2L osadu)

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 35 minut i od razu zadane drożdże. Podzielone do dwóch słojów i przeniesione do lodówki.

 

Fermentor 1 - 9L - uwodnione 200 ml W-34/70

Fermentor 2 - 13L - (12L + starter 1L) - FM30 Bohemska Rapsodia

 

Fermentacja burzliwa - start w 12°C (lodówka) po pierwszych oznakach fermentacji (24-36h) temperatura obniżona do 8°C

Fermentacja burzliwa 14 dni w 8-9°C (lodówka) i 9 dni w 13-14°C

 

17.01.2016 (po 36h) - obniżanie temperatury do 8-9°C

Fermentor 1 - pierwsze oznaki piany

Fermentor 2 - mała piana na powierzchni (pierwsze oznaki były po 18h, na pewno zasługa startera)

 

18.01.2016 (po 72h) - temperatura 9°C

Fermentor 1 - lekka piana

Fermentor 2 - piana ok 1 cm

 

20.01.2016 - temperatura 9°C

Fermentor 1 - piana 1 cm

Fermentor 2 - piana 1 cm

 

23.01.2016 - temperatura 9°C

Fermentor 1 - piana 1 cm

Fermentor 2 - piana zaczyna powoli opadać

 

28.01.2016 - temperatura 9°C podnoszenie temperatury do 12°C

Fermentor 1 - piana 1 cm

Fermentor 2 - piana 0.5 cm

 

30.01.2016 - temperatura 13°C - zaczęło się solidnie odgazowywać

Fermentor 1 - piana 1 cm

Fermentor 2 - piana 1 cm

 

01.02.2016 - temperatura 14°C - powoli kończy się fermentacja

Fermentor 1 - piana minimalna

Fermentor 2 - piana minimalna

 

04.02.2016 - temperatura 14°C - praktycznie już po fermentacji, zaczyna się klarować

Fermentor 1 - brak piany

Fermentor 2 - brak piany

 

07.02.2016

Zlanie na cichą

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,1 brix)

Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,2 brix)

Poszło do jednego fermentora na cichą, w sumie 20L

 

09.02.2016

Chmielenie na zimno

100g Huell Melon DE

 

14.02.2016

Rozlew

Trafiło do kega i do lodówki z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara.

 

Uwagi

Szybkie piwo warzone w celu uzyskania gęstw do warek #48 Bohemian Pils i #49 German Rauchpils

post-8314-0-58511300-1453143786_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj było w planach butelkowanie #41 Imperialnego Portera, niestety poddałem się po umyciu od podstaw (etykiety, NaOH itd..) 88 butelek 330 ml. Stojak do suszenia pełny. Poczekam kilka dni, aż mi wk.. przejdzie.

post-8314-0-88483900-1453041634_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Brown IPA

Warzenie 24.01.2016

15,7°Blg / 35L / 67 IBU / 21 SRM - Brewtarget

15,8°Blg / 35L / 70 IBU / 17 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,55 kg

Pilzneński Castle Malting - 5,0 kg (52,4%)

Pale Ale Castle Malting - 3,0 kg (31,4%)

Crystal 150 EBC Castle Malting - 0,80 kg (8,4%)

Coffee Light® 250 EBC Castle Malting - 0,50 kg (5,2%)

Coffee® 500 EBC Castle Malting - 0,20 kg (2,1%)

Jęczmień palony Weyermann - 0,05 kg (0,5%) - dodany na ostatnie 10 minut (mash-out)

 

Woda i jej modyfikacje:

Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/5/25/60/80/100

RA = 31 / pH = 5,55 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,9/1,4/1,7/1,2/4,4

gotowanie 2,9/1,4/1,7/1,2/4,4

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 25L o temperaturze 75°C

80 min - 66,0°C - 64,0°C

dolanie 11L wrzątku

10 min - 74°C


Wysładzanie 22L wody 76°C

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 50g Columbus (15,5%)

30 min - 25g Cascade (6,9%)

15 min - 50g Centennial (8,5%)

05 min - 50g Centennial (8,5%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

10 min - 600g cukier trzcinowy Dry Demerara

 

Fermentacja:

Wyszło 35L - 15,8°Blg - wyszło jak założyłem, wydajność 86%, sporo bo aż 7L osadu.

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 17L + 150 ml gęstwy I pokolenie Amerykański Sen FM52 z warki #43, start po 6h

Fermentor 2 - 18L w tym 1,2L starter Wyeast 1450 Denny's Favorite 50, start po 6h

 

Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 16°C do 19°C w skrzyni i 11 dni w 19°C

 

11.02.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - pomiar 4,0°Blg (refraktometr 9,2 brix)

Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg (refraktometr 9,0 brix)

 

14.02.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra

Fermentor 2 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra

 

19.02.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,8 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,8 brix)

 

Fermentor 1 - dodanie 0,7L wody + 86g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 32 butelki 0,5L

Fermentor 2 - dodanie 0,7L wody + 91g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 34 butelki 0,5L

 

Uwagi

Piwo na ćwierćfinał Karpackich Bitew Piwowarów. W założeniu miał być kolor 19 SRM, ale wydawało mi się że jest za jasno na Brown i dodałem 50g palonego jęczmienia przy mash-out. Brewtarget przeliczył na 21 SRM i teraz jest taki kolor jak chciałem.

02.04.2016

Piwo wygrało w IV Karpackim KPD w kategorii otwartej IPA - metryczka w załączniku

W ramach nagrody będzie uwarzone na większą skalę w Starym Browarze Rzeszowskim.

Metryczka Brown IPA.pdf

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#47 Session IPA

Warzenie 03.02.2016

12,5°Blg / 42 L / 47 IBU / 9 SRM - Brewtarget

13,0°Blg / 42 L / 52 IBU / 7 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,5 kg

Pale Ale Weyermann - 7,00 kg (73,7%)

Pilzneński Steinbach - 1,50 kg (15,8%)

Caramunich I Weyermann - 1,00 kg (10,5%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

RA = - 25 / pH = 5,61 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5

gotowanie 2,8/1,5/0,4/3,9/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

90 min - 67°C - 66°C

dolanie 12L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 27L wody 76°C

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 20g Tomahawk (17,0%)

30 min - 30g Tomahawk (17,0%)

10 min - 50g Centennial (8,5%)

05 min - 50g Centennial (8,5%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 12,7°Blg + osad 7L - wydajność 87,5%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C w 35 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,5L - 100 ml gęstwy FM52 I pokolenie z warki #43 "obudzone" 8h wcześniej w 500 ml brzeczki, strat po 4h

Fermentor 2 - 21,5L - 100 ml gęstwy FM52 I pokolenie z warki #43 "obudzone" 8h wcześniej w 500 ml brzeczki, strat po 4h

 

Trochę za wcześnie je dałem do 500 ml brzeczki, bo po 4h zaczęły wychodzić z litrowego słoika i musiałem przelać do większego.

 

Fermentory schłodzone do 17°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni w 17°C do 19°C, następnie 8 dni w 19°C

 

18.02.2016

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,2 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,2 brix)

 

Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Equinox, 50g - Ahtanum

Fermentor 2 - 50g - Simcoe, 50g - Equinox, 50g - Ahtanum

 

23.02.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,5 brix) - 19L poszło do kegeratora do nagazowania (bez cukru)

Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,5 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 40g cukru

 

Uwagi

Jeden keg do degustacji na kwietniowy Zlot Piwowarów Domowych, drugi do bieżącego zużycia wyląduje w kegeratorze.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Bohemian Pils

Warzenie 07.02.2016

12,7°Blg / 27L / 40 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget

12,5°Blg / 27L / 46 IBU / 3.0 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 5,9 kg

Pilzneński Steinbach - 5,25 kg (89,0%)

Carapils Steinbach - 0,50 kg (8,5%)

Zakwaszający Weyermann - 0,15 kg (2,5%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO
- profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 13/3/3/15/15/15 - woda ekstremalnie miękka "Pilzneńska"

RA = - 43 / pH = 5,48 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2//MgCl2/CaCO3

zacieranie 0,6/0,5/0,2/0,5/0,5/0,9 - sole tylko do zacierania

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
Woda do zasypu 16L o temperaturze 71°C (miało być 15L ale musiałem zbić w dół 1°C)

30 min - 63,0-62,5°C

dolanie 8L wrzątku

15 min - 69,0°C (niestety dodałem za mało wrzątku i temperatura poszła tylko do 69,0°C, musiałem przygotować dodatkowe 3L)

dolanie 3L wrzątku

15 min - 72,0°C

dolanie 6L wrzątku

10 min - 76°C

Zmierzone pH 5,3-5,4

 

Wysładzanie 10L wody 76°C (całość wody 43L)

Filtracja utknęła w połowie. Musiałem zamieszać złoże, bo było zbite na beton. Po odczekaniu 5 min poszło bez problemu.

 

Gotowanie: 90 min - na początku wrzenia 10,2°Blg

60 min - 45g Sladek (6,2%)

30 min - 40g Sladek (6,2%)

10 min - 50g Saaz (3,0%)

10 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

zatrzymanie chłodzienia po 3 min

15 min - whirpool w 65°C - 50g Saaz (3,0%)

15 min - whirpool w 65°C - 15g Sladek (6,2%)

 

Fermentacja:

Wyszło 25L - 12,5°Blg + osad 6L - wydajność 85,7%

Miało być więcej brzeczki ale aż 6L trafiło do zlewu z chmielinami i gorącym osadem. 200g chmielu zrobiło swoje :)

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor - 25,0L - ok 250 ml gęstwy (cała) FM30 Bohemska Rapsodia z warki #45

 

Fermentacja burzliwa - start w 13°C, temperatura obniżana od razu do 9°C (lodówka dała radę schłodzić te 4°C w 12h)

Fermentacja burzliwa 13 dni w 9-10°C (lodówka) i 5 dni w 12-14°C

 

07.02.2016 (po 6h) - temperatura 11°C

Delikatne ciśnienie w rurce i wypchane wieko wiadra

08.02.2016 (po 24h) - temperatura 9°C

Ciśnienie w rurce i pierwsze oznaki delikatnej piany

09.02.2016 (po 36h) - temperatura 9°C

Piana na całości ok 1-2 mmm

09.02.2016 (po 48h) - temperatura 9°C

Piana od 1 mm przy po obwodzie do 1 cm na środku fermentora

10.02.2016 (dzień 3) - temperatura 9°C

Piana od 1 mm przy po obwodzie do 1 cm na środku fermentora

11.02.2016 (dzień 4) - temperatura 9°C

j.w.

12.02.2016 (dzień 5) - temperatura 9°C

j.w.

13.02.2016 (dzień 6) - temperatura 9°C

j.w.

14.02.2016 (dzień 7) - temperatura 9°C

j.w.

15.02.2016 (dzień 8) - temperatura 9°C

j.w.

16.02.2016 (dzień 9) - temperatura 9°C

j.w.

17.02.2016 (dzień 10) - temperatura 9°C

j.w.

18.02.2016 (dzień 11) - temperatura 9°C

piana zaczyna powoli opadać

19.02.2016 (dzień 12) - temperatura 9°C - podnoszenie temperatury do 13-14°C

piana nadal opada

20.02.2016 (dzień 13) - temperatura 11°C

j.w.

21.02.2016 (dzień 14) - temperatura 12°C

j.w.

22.02.2016 (dzień 15) - temperatura 13°C

piana minimalna

23.02.2016 (dzień 16) - temperatura 14°C

piana minimalna

24.02.2016 (dzień 17) - temperatura 14°C

piana minimalna

25.02.2016 (dzień 18) - temperatura 14°C

brak piany

 

25.02.2016

Zlanie na cichą - utrzymywanie temperatury 4-5°C

24,5L - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,7 brix)

 

17.03.2016

Rozlew

pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,4 brix)

 

18,5L poszło do kega z 50g cukru

6L - dodanie 0,3L wody + 41g glukozy (nagazowanie 2,6 vol.) / wyszło 12 butelek 0,5L

 

Uwagi

Mimo ekstremalnie miękkiej wody i bardzo małej ilości wapnia, wyszło idealnie klarowne. Teraz trzeba poczekać jakiś czas, aż się ułoży.

Piwo pojechało na XIV KPD, nie przeszło eliminacji - było bez wad ale nie podeszło sędziom. Metryczka w załączniku.

Metryczka Rauchpils.pdf

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też się zastanawiałem, ale skoro taką wodę mają i się da to czego ma nie wyjść. Czytałem, że inni robią na takiej wodzie i nie ma problemów. Sporo minerałów jest w samym słodzie i są wypłukiwane. Sam nie wiem, mam czas do jutra jeszcze to zmienić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 German Rauchpils

Warzenie 07.02.2016

12,4°Blg / 28L / 43 IBU / 3.8 SRM - Brewtarget

12,4°Blg / 28L / 47 IBU / 3.4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 5,9 kg

Pilzneński Steinbach - 3,25 kg (55,1%)

Wędzony Steinbach - 2,00 kg (33,9%)

Carapils Steinbach - 0,50 kg (8,5%)

Zakwaszający Weyermann - 0,15 kg (2,5%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO
- profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 35/2/3/30/30/30

RA = - 45 / pH = 5,46 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 1,5/0,8/0,2/2,1/2,0 - sole tylko do zacierania

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 15L o temperaturze 72°C

30 min - 62,5-62,0°C

dolanie 9L wrzątku

30 min - 72,0-71,5°C

dolanie 6L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 15L wody 76°C (całość wody 45L)

Filtracja utknęła dwa razy. Musiałem zamieszać złoże, znowu było zbite na beton. Pierwszy raz zacierałem na 100% pilzneńskim, może taki jego urok. Był też bardzo drobno ześrutowany.

 

Gotowanie: 85 min - na początku wrzenia 10,2°Blg

65 min - 45g Hallertau Tradition (6,0%)

35 min - 40g Hallertau Tradition (6,0%)

15 min - 50g Tettnanger (3,8%)

15 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

zatrzymanie chłodzienia po 2 min

15 min - whirpool w 70°C - 50g Tettnanger (3,8%)

15 min - whirpool w 70°C - 15g Hallertau Tradition (6,0%)

 

Fermentacja:

Wyszło 27L - 12,5°Blg + osad 6L - wydajność 91,7% - jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiej

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor - 27,0L - ok 250 ml gęstwy (cała) W-34/70 z warki #45

 

Fermentacja burzliwa - start w 13°C, temperatura obniżana od razu do 9°C (lodówka dała radę schłodzić te 4°C w 12h)

Fermentacja burzliwa 13 dni w 9-10°C (lodówka) i 5 dni w 14-15°C

 

08.02.2016 (po 12h) - temperatura 9°C

Delikatne ciśnienie w rurce i wypchane wieko wiadra

08.02.2016 (po 24h) - temperatura 10°C

Ciśnienie w rurce i pierwsze oznaki delikatnej piany

09.02.2016 (po 36h) - temperatura 10°C

Piana na całości ok 1-2 mmm

09.02.2016 (po 48h) - temperatura 10°C

Piana od 2 mm przy po obwodzie do aż 4 cm na środku fermentora

10.02.2016 (dzień 3) - temperatura 10°C

Piana równomiernie ok 2 cm

11.02.2016 (dzień 4) - temperatura 11°C

j.w.

12.02.2016 (dzień 5) - temperatura 11°C

j.w.

13.02.2016 (dzień 6) - temperatura 10,5°C

Piana zaczyna opadać ok 1 cm

14.02.2016 (dzień 7) - temperatura 10,5°C

Piana dalej opada ok 0,5 cm

15.02.2016 (dzień 8) - temperatura 10,5°C

j.w.

16.02.2016 (dzień 9) - temperatura 10,5°C

piana ok 2-5 mm

17.02.2016 (dzień 10) - temperatura 10,5°C

piana ok 2 mm

18.02.2016 (dzień 11) - temperatura 10,5°C

j.w.

19.02.2016 (dzień 12) - temperatura 10,5°C - podnoszenie temperatury do 13-14°C

piana ok 2 mm

20.02.2016 (dzień 13) - temperatura 12°C

piana minimalna

21.02.2016 (dzień 14) - temperatura 14°C

brak piany

22.02.2016 (dzień 15) - temperatura 15°C

j.w.

23.02.2016 (dzień 16) - temperatura 15°C

j.w.

24.02.2016 (dzień 17) - temperatura 15°C

j.w.

25.02.2016 (dzień 18) - temperatura 15°C

brak piany

 

25.02.2016

Zlanie na cichą - utrzymywanie temperatury 5-6°C

26,5L - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,6 brix)

 

17.03.2016

Rozlew

pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,4 brix)

 

18,5L poszło do kega z 50g cukru

8L - dodanie 0,3L wody + 55g glukozy (nagazowanie 2,6 vol.) / wyszło 16 butelek 0,5L

 

Uwagi

Jest wędzone, idealnie klarowne i mam wrażenia że bez zbędnych aromatów i smaków jak przystało na lagera. Będę musiał go dać do degustacji komuś bardziej doświadczonemu.

.

.

.

Piwo pojechało na XIV KPD, nie przeszło eliminacji - było bez wad ale nie podeszło sędziom. Metryczka w załączniku.

 

Metryczka Rauchpils.pdf

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.