udarr Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Hej Byłbym wdzięczny za rzuceniem okiem na moją recepturę na owsianego stouta i ewentualnie jakieś wskazówki lub propozycje zmian. Piwo warzę bo zakochałem się w Czarnej Wołdze od Artezana, fajnie gdybym chociaż w połowie zrobił tak zacne piwo. Niestety na etykiecie brak informacji co do zasypu. Najbardziej zależy mi na uzyskaniu takiej aksamitnej tekstury. Planowane parametry 25l 14blg 35-40IBU Zacieranie [~60min, infuzyjne 67st.C] 5kg Pale Ale (Maris Otter|) 1kg Płatki Owsiane (uprzednio lekko podpieczone w pierkaniku) 0.4kg Biscuit 0.4kg Chocolate (EBC 560-690) 0.4kg Crystal (EBC 90) 0.2kg Jęczmień Palony *dodatkowo do zacieru 7g CaCO3 Gotowanie [60min] 50g EKG 6%ak Fermentacja S-04 20st.C ze stopniowym podnoszeniem, nie przewiduję zlewania na cichą, ostatnia doba 10st.C Mam od razu takie pytania: 1) Czy warto w przypadku tego piwa płacić prawie 2x więcej za maris otter w stosunku do strzegomia? Czytałem, że o ile pils ze strzegomia daje radę to trochę osób ma wątpliwości co do pale ale. 2) Czy 50g EKG nie będzie mało? Tinseth mi wylicza ledwie 26 IBU, wiem, że większość tutaj stosuja Ragera a ten wskazuje 36 IBU jednak do tej pory wszystkie moje piwa robiłem z wykorzystaniem Tinsetha i zawsze goryczka była na miarę oczekiwań (lubię gorzkie). Dodatkowo to piwo będzie miało mega kontrę słodowo-karmelową więc boję się czy jakakolwiek gorycz będzie wyczuwalna. 3) Drożdże dobre czy sugerujecie coś innego? Tylko sucharki wchodzą w grę. 4) Wrzucenie 0.2kg palonego jęczmienia od początku zacierania wprowadzi mocną spaleniznę czy ledwie wyczuwalną? Bo mam problem z ustaleniem ilości i momentu wrzucenia. Dzięki za pomoc Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Planujesz użyć zwykłych płatków czy błyskawicznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Prawdopodobnie zwykłe, skleikuje je dla zasady chociaż i tak temperatura zacierania pozwala na ominięcie tej czynności z tego co czytałem na blogu Dori. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Jak na stout owsiany trochę mało owsa. Owies stwarza problemy przy filtracji, ale warto się pomęczyć, aby potem rozkoszować się aksamitnym i gładkim piwem. Ja robiłem z 30 % udziałem owsa i brzeczka sączyła się jak krew z nosa ale z efektu jestem zadowolony. Kolejną warkę planuję zrobić z jeszcze większym udziałem owsa ale zamiast płatków, które są pozbawiane łuski wezmę pełne ziarno. Drożdże dobre, fermentację lepiej zacząć w niższej temperaturze. Ja zaczynałem w 17 a kończyłem na 20. W stoucie owsianym goryczka odgrywa drugorzędną rolę, ale lepiej chmielenie podzielić na goryczkę smak i aromat. Warto także smak i aromat wzbogacić choć odrobinę chmielowymi akcentami. Słód pale ale w tym piwie będzie przykryty słodami ciemnymi więc bardziej opłaca się zainwestować w najlepsze słody palone. Ja cały czas kupuje słody ze Strzegomia choć w ubiegłym roku nie byłem z nich zadowolony. Obiektywnie trudno ocenić czy droższe rzeczywiście warte są swojej ceny. Ja patrzę przede wszystkim czy ziarna są bardzo duże i równe oraz czy nie ma w słodzie ziaren innych roślin oraz plew i słomek, co jednoznacznie świadczy, że słód został zrobiony z zanieczyszczonego zboża lub zboże zostało źle wyczyszczone. W ubiegłym roku taki sód ze Strzegomia mi się trafił ale w tym roku kupiłem bardzo ładny i czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Za mało owsu? Byłem pewien, że to już całkiem spora ilość. Większość przepisów opiera się na dodatku rzędu 10%. W tym również receptura na wzorcowego oatmeal'a, o tutaj: http://byo.com/hops/item/2815-oatmeal-stout-style-profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Pisałeś, że zależy Ci na aksamitnej teksturze - a to można uzyskać zwiększając ilość owsa. Można też zrobić mocniejsze piwo 16 blg i wówczas odczucie gładkości na mniej wodnistym piwie powinno być większe. Zrób pierwsze piwo wg. wzorcowej receptury i sam ocenisz, czy uzyskałeś zakładany efekt. Korektę zsypu możesz zrobić w kolejnej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Jak chcę mieć jedwabiście, to na 20 litrów sypię 800 g płatków i pół kilo laktozy do gotowania. Wychodzi extra smooth. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Zgoda, jak intensywnie potem jest wyczuwalna taka ilość laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się