joe Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witam wszystkich za pare dni chce popelnic moja pierwsza warke (zacierajac) wybor padl na zestaw surowców Kolsch 11,5 Blg 20 litrow. Po zakupie otrzymalem instrukcje warzenia i dopiero w domu przeczytalem ze burzliwa nalezy przeprowadzac w temp. 15-17 a cicha 10-12 natomiast drozdze dodajemy w temp. 14-16. Obawa moja wynika z tego iz w pokoju w ktorym mialem trzymac piwo jest 20 (najzimniejszy) a w piwnicy tez cos kolo 20 i chcialem sie poradzic doswiadczonych czy mozna w takich temperaturach prowadzic fermentacje czy szkoda surowcow i lepiej poczekac az bedzie troche zimniej wtedy w piwnicy tez spadnie temperatura. Z gory dzieki za porade Pozdrawiam P.S. mam jeszcze jedno pytanie zrobilem wezyk filtracyjny z oplotu tylko przepleciony jest kolorami niebieskim i czerwonym czy mozna go uzywac czy lepiej poszukac w sklepie bez kolorow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Przefermentować można, ale kolsch to nie będzie. Wężyk może być kolorowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 joe używam wężyka kolorowego od 4 warek i nic dziwnego nie zauważyłem. Jedyną rzeczą którą powinieneś się zainteresować to jego długością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Witam wszystkich za pare dni chce popelnic moja pierwsza warke (zacierajac) wybor padl na zestaw surowców Kolsch 11,5 Blg 20 litrow. Po zakupie otrzymalem instrukcje warzenia i dopiero w domu przeczytalem ze burzliwa nalezy przeprowadzac w temp. 15-17 a cicha 10-12 natomiast drozdze dodajemy w temp. 14-16. Obawa moja wynika z tego iz w pokoju w ktorym mialem trzymac piwo jest 20 (najzimniejszy) a w piwnicy tez cos kolo 20 i chcialem sie poradzic doswiadczonych czy mozna w takich temperaturach prowadzic fermentacje czy szkoda surowcow i lepiej poczekac az bedzie troche zimniej wtedy w piwnicy tez spadnie temperatura. Z gory dzieki za porade Pozdrawiam P.S. mam jeszcze jedno pytanie zrobilem wezyk filtracyjny z oplotu tylko przepleciony jest kolorami niebieskim i czerwonym czy mozna go uzywac czy lepiej poszukac w sklepie bez kolorow Przede wszystkim gratuluje dobrego wyboru piwa na pierwsze zacieranie. Jakie drożdże wrzucili Ci do tego zestawu? Pewnie S33. Kolsch z tych drożdży i w tej temperaturze to nie będzie, ale to nie znaczy, że piwo będzie do wylania. Postaraj się obniżyć temperaturę fermentacji. Może na szybko zorganizujesz jakąś skrzynie do fermentacji? Na forum znajdzie wiele informacji na temat jak ją zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Witam bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi Oskaliner mnie troche zmartwil ale poszukalem ze mozna pudlo stworzyc i wkladami obnizac temperature juz mam plan blok mi wlasnie ocieplaja Drozdze to Old German Altbier 9 Gozdawa Przy chlodzeniu bedzie cos z tego? Jeszcze mam pytanie jaka jest roznica pomiedzy temp otoczenia a temp fermentujacego piwa Jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Różnica w temp. między fermentującym piwem a otoczeniem zależy od szybkości pracy drożdży ale przeważnie wynosi +2C dla pracującego piwa. EDIT: Sam z powodzeniem używałem skrzyni, polecam. U mnie nawet nie trzeba było często wymieniać wkładów chłodzących dla uzyskania w miarę stabilnych 16C. Edytowane 1 Października 2015 przez HerrOs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Witam dzisiaj zaczynam Dzieki jeszcze raz za odpowiedzi Pudlo wczoraj posklejalem wiec moze bedzie ok mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji jest zapis ze drozdze nalezy dodac w temp 14-16 OC obawiam sie ze ciezko bedzie schlodzic do tej temp czy mozna je dodac w okolicach 20 a potem do pudla i tam juz chlodzenie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dobrze by było jednak schłodzić do tylu do ilu trzeba, ale jak nie masz innego wyjścia to co zrobisz, dodaj w 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 No i stalo sie brzeczka w fermentorze w skrzyni. Wysladzalem do 4 BLG wyszlo 21 litrow Potem chmiel gotowanie i po schlodzeniu ( udalo sie do 20) przelalem do fermentora wyszlo jakies 16 litrow Dolalem 2 schlodzone mineralne temperatura spadla do 17 zbadalem BLG 11 wrzucilem drozdze i do skrzyni. I tu moje pytanie przed drozdzami sprobowalem i bylo bardzo goryczkowe powinienem dolac wiecej mineralnej bo w instrukcji stalo zeby dolac wody do 20 litrow ale balem sie ze za bardzo rozciencze. Nie panikuje co wyjdzie pewnie i tak wypije Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Chłodziłeś w wannie czy czy chłodnicą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Jak rozcieńczysz to rozcieńczysz też ekstrakt, nie kombinuj. Próbowanie brzeczki mija się z celem, to będzie zupełnie inaczej smakować po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Chlodnica ale w kranie 20 wanny nie posiadam Oskaliber czyli nastepnym razem nic nie dolewac mineralnej wiecej wysladzac i pilnowac zeby BLG nie spadlo ponizej 2-3 Jeszcze raz wielkie dzieki za podpowiedzi Aha skrzynia dziala jedna butelka i 17 jest Edytowane 8 Października 2015 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Witam chcialem poradzic sie doswiadczonych czy to normalne, po 5 dniach otwarlem fermentor zeby zbadac BLG wyszlo 5,5 mam nadzieje ze jeszcze zejdzie oczywiscie sprobowalem po badaniu i czulem posmaki bimbru czy to normalne aha na pianie byly drozdze i nadal pracuje a wyglada to tak zdjecie Czy to normalne i czy czekac az blg ustabilizuje sie i przelewac na cicha Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jaką masz temp. fermentacji? Każdy się skupia na zacieraniu, wysładzaniu, chmieleniu, odkażanie sprzętu itp. A najważniejszym czynnikiem jest temperatura fermentacji. Zostaw wiadro w spokoju na 2-3 tygodnie. Nie otwieraj, nie grzeb, nie kosztuj czy dobre. Wymieniaj tylko pety i utrzymuj temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Witam chcialem poradzic sie doswiadczonych czy to normalne, po 5 dniach otwarlem fermentor zeby zbadac BLG wyszlo 5,5 mam nadzieje ze jeszcze zejdzie oczywiscie sprobowalem po badaniu i czulem posmaki bimbru czy to normalne aha na pianie byly drozdze i nadal pracuje a wyglada to tak zdjecie Czy to normalne i czy czekac az blg ustabilizuje sie i przelewac na cicha Pozdrawiam Otwórz skrzynię za kolejne 5 dni i znów zmierz blg. Duży spokój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Dzieki za podpowiedz a mozecie napisac co sie dzieje bo rozumie ze to przez skoki temeratury (nauka na przyszlosc) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się