Tomasst Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Cześć Wam wszystkim! Chciałbym serdecznie się z Wami przywitać, ponieważ pewnie spędzę tutaj sporo swojego wolnego czasu:) Jeszcze troszeczkę o mnie. Ciągle jestem na etapie "macania się" z tematem domowego piwowarstwa, ale plan na ten rok mam taki, żeby przysiąść jak najbardziej systematycznie na ile mi czas pozwoli i mieć większą władzę nad tym co robię w kuchni. Plan do osiągnięcia to 2-4 warki w ciągu miesiąca, jeżeli na chmielach nie zbankrutuję... pozdrawiam, Tomek Edytowane 1 Października 2015 przez Tomasst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Witaj na forum, powodzenia :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Witam krajana:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Gdzie warzysz, w domu czy mieszkaniu? Nawet jedna warka w miesiącu wystarczy, chyba, że masz mega potrzeby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_M Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Także witam na forum i powodzenia w warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Cześć, nie licz warek... Browar to nie robota na akord. Warzenie ma sprawiać przyjemność. Jak będzie Cię to kręcić to warz i 8 warek w tygodniu Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 warzę w mieszkaniu, ale mam też do dyspozycji Dom od rodziców, gdybym się nie mieścił z produkcja w dodatku będę robił po 10l bo nie mieści mi się na piecu garnek większy niż 28cm średnicy:) A przyjemność sprawia dużą, wszystko wpływa na wszystko, nie widzę innej opcji, żeby opanować warzenie niż wyprodukować sporo hektolitrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Taboret gazowy jest błogosławieństwem. U mnie garnek się mieścił, ale dwupalnikowa płyta ceramiczna podgrzewała do wrzenia w kilka godzin. Co bym nie zrobił piwa wychodziły okropnie karmelowe. Co 9kw to 9kw. No i wyłączasz palnik to przestajesz grzać Inwestycja z gatunku tych dla "wkręconych" w temat, chociaż ostatnio zdarza mi się palnika używać poza piwowarstwem, np do smażenia w woku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasst Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 taboret gazowy to świetna sprawa. Mam i używam razem z garnkiem 50l gdy muszę wykarmić całą imprezę . A i do "psocenia" bardzo się nadaje:). Garnek na 10l warki uważam, że jest całkiem interesujący z kilku powodów. mniejsza warka to więcej rodzajów piwka w lodówce, minimalizacja ilości zepsutego piwa w razie infekcji i najważniejsze: mniej butelek do mycia i do kapslowania w jednym rzucie, co jest czynnością najbardziej irytującą. miesiąc temu wróciłem do warzenia i na start kupiłem sobie 2 zestawy AIPY z browamatora. W pierwszej warce 10l zle sobie policzyłem temperaturę i zacząłem zacieranie w 72 stopniach. Drugą zrobiłem celowo bardziej wytrawną i odfermentowałem obie warki osobno. Dzięki temu mogłem zobaczyć jak temperatura zacierania faktycznie wpływa na smak piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi