Skocz do zawartości

Zbyt wysoka temperatura zadania drożdży


santa

Rekomendowane odpowiedzi

Taka lamerska akcja :). Pomyliłem wiadra i zadałem drożdże do tego, które miało 35C. Przeżyją? Suchary West Coast. Coś mi świta, że ktoś kiedyś pisał, że drożdże i 40C przeżyją, ale nie mogę teraz tego znaleźć.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeżyć przeżyją, ale mogą dostać trochę małpiego rozumu jak już zaczną pracować. Jeśli fermentor stał we w miarę chłodnym miejscu i temperatura brzeczki trochę spadła zanim drożdże zaczęły pracować, to nie powinno być tragedii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentor poleciał do lodówki na szybkie dochłodzenie. Zanim drożdże zaczęły robotę, było poniżej 20C. Zobaczymy. W każdym razie, jak się człowiek śpieszy, to się piwny diabeł cieszy ;).

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.