pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Za namowami zebrałem się na odwagę i opisuję... Warka nr 1 - Jedynka / Ale data warzenia 2008.03.01 wspólnie ze Szwagrem Surowce: ekstrakt słodowy płynny Viennared 2 kg Chmielenie 60' Chmiele : Marynka 25g - 60' Lubelski 25g - 10' Drożdże : S-04 Woda: 9L Fermentacja: Burzliwa - 2 tygodnie Cicha - 3 tygodnie Data butelkowania: 2008.03.29 Wyszło 9,5L piwa Refermentacja: po 4g cukru bezpośrednio do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Warka nr 2 - Turkish Bisquit / Ale data warzenia.2008.09.28 Surowce: słód pilzneński 2,5 kg słód Turkish Bisquit I* ? 0,25 kg Chmielenie 60' Chmiele : Marynka 25g - 60' Lubelski 25g - 10' Drożdże : US-05 Zacieranie: słody wsypane do 8 L wody - 73 stC, 30' 62-65stC, 30' - 70-72stC, 15' -75stC Fermentacja: Burzliwa - 1 tydzień ? 18st C Cicha - 3 tygodnie Brzeczka nastawna - 11 Blg Brzeczka końcowa - 3,5 Blg Data butelkowania: 2008.10.27 Wyszło 8,5L piwa Refermentacja: 70g cukru * -słód Turkish Bisquit I - (mój wynalazek) - słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC na 25' - dalej temp. zwiększona do 170stC na 10') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Warka nr 3 - Amber Dervish / Ale data warzenia 2008.11.18 Surowce: słód pilzneński 2,25 kg słód Turkish Bisquit I* ? 0,35 kg słód Turkish Bisquit II**? 0,3 kg rodzynki ? 5 łyżek stołowych dodane na końcowe 30?chmielenia Chmielenie 60' Chmiele : Marynka ? 1łyżka stołowa - 60' Lubelski - 1łyżka stołowa - 15' + 1łyżka stołowa - 5? Drożdże : US-05 - gęstwa Zacieranie: słody wsypane do 8 L wody 73stC - 120' próba jodowa podgrzanie do 75st Wysładzanie: 8 L wody ? temp 75stC Fermentacja: Burzliwa - 11 dni ? 19-20st C Cicha - 25 dni Brzeczka nastawna - 15 Blg Brzeczka końcowa - 3 Blg Data butelkowania:2008.12.24 Wyszło 18x0,5L + 2x0,33L piwa Refermentacja: 80g glukozy słód Turkish Bisquit I* - (mój wynalazek) słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC na 25' - dalej temp. zwiększona do 170stC na 10') słód Turkish Bisquit II* - (mój wynalazek) słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Warka nr 4 - Słońce Peru / Maibock data warzenia 2009.01.31 Surowce: słód pilzneński 3 kg słód Carahell ? 0,5 kg słód Caraamber? 0,05 kg Chmielenie 60' Chmiele : Marynka ? 13g - 60' Lubelski - 10g - 15' + 10g - 5? Drożdże : S-23 Zacieranie: słody wsypane do 10L wody o temp.70st spadło do 64-61 30 min, 75-71 - 40 min , >78, filtracja Wysładzanie: do 14 Blg Fermentacja: Burzliwa - 9dni ?9-13st C Cicha - 20 dni ?6-8st C Brzeczka przednia - 14 Blg Brzeczka nastawna - 15 Blg Brzeczka końcowa - 4,5 Blg Data butelkowania:2009.03.01 Wyszło 17x0,5L piwa Refermentacja: 40g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Warka nr 5 - Wieprzowy Książę / Marcowe data warzenia 2009.03.14 Surowce: słód pilzneński - 3,5 kg słód monachijski ? 1 kg słód Carapils? 0,25 kg słód Caramunich? 0,2 kg Chmielenie 60' Chmiele : Lubelski - 25g - 55' + 17g - 15? Drożdże : S-23 gęstwa Zacieranie: słody wsypane do 17,6L wody o temp. 59 C 55 - 54 C - 15' 65 -62 C - 30' 75 C - 15' - próba jodowa ok.. podgrzanie do 78 C i filtracja Wysładzanie: 3x5L -wyszło 22L + ok..4 L- 4 Blg Fermentacja: drożdże zadane do 19C objętośc początkowa 19,7 L Burzliwa - 10dni ?10st C Cicha - 23 dni ?10st C Brzeczka przednia - 13 Blg Brzeczka nastawna - 13,5 Blg Brzeczka końcowa - 3 Blg Data butelkowania:2009.04.16 Wyszło 19L piwa Refermentacja: 120g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 6 - Nocne Kulturalne / Ale data warzenia 2009.06.20 Piwo warzone podczas pokazu warzenia na 6 Nocy Kulturalnej w Częstochowie http://www.bractwopiwne.pl/galeria/125_vi-noc-kulturalna--w-czestochowie-pokaz-warzenia-piwa-20062009.html Surowce: ekstrakt jasny WES- 3,4 kg ekstrakt bursztynowy WES- 0,5 kg ekstrakt pszeniczny WES- 0,5 kg Chmielenie 120' Drożdże : US-56 gęstwa Fermentacja: drożdże zadane do 28C objętośc początkowa 21 L Burzliwa - 10dni ?21-24st C Cicha - 28 dni ?18-20st C Brzeczka przednia - 17 Blg Brzeczka nastawna - 12 Blg Brzeczka końcowa - 3,5 Blg Data butelkowania:2009.07.28 Wyszło 20L piwa Refermentacja: 160g cukru Edytowane 25 Października 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 7 - Paulin Częstochowski / Hefeweizen data warzenia 2009.10.03 Piwo zdobyło I miejsce na I Poznańskim Konkursie Piw Domowych Surowce: słód pilzneński - 1,8 kg słód pszeniczny ? 2,1 kg słód monachijski? 0,1 kg Chmielenie ? 80? : pierwsze 10' bez chmielu +70' z chmielem Chmiele : Lubelski - 20g ? 70? Drożdże : 3068 Weihenstephan ? starter ok. 700 ml Zacieranie: 6L wody 49C + słód pszeniczny->47C - 30', dodałem 10Lwody 98C+reszta słodów->66C 70', w 40' próba jodowa - negatywna odebrałem 8L do dekokcji - gotowanie 10' zawróciłem i osiągnąłem 72C, od razu odebrałem 6L dekoktu i gotowanie 10' osiągnąłem 74C, dodałem 2L wody 98C -> 76C - filtracja (Jak widać moja pierwsza dekokcja i piewsze zacieranie w fermentorze a nie poprzez podgrzewanie całości na kuchence nie było wzorcowe ) Wysładzanie: aż do 11 Blg Fermentacja: Ponieważ objętość początkowa wyszła ok 23 L ? podzieliłem warkę po równo na dwa fermentory. Po pierwsze pouczony że te drożdże lubią wycieczki w czasie fermentacji na zewnątrz fermentora po drugie żeby sprawdzić czy wyczuję różnicę w piwie fermentowanym w niższej i wyższej temperaturze. starter podzielony na 2 x ok 350 ml i zadany do brzeczki 20C Warka 7A ? (fermentacja w wyższej temperaturze) Burzliwa ? 2 dni ?17st C + 8dni ?20st C Cicha - 7 dni ?21st C Warka 7B ? (fermentacja w niższej temperaturze) Burzliwa - 10dni ?17st C Cicha - 7 dni ?21st C Brzeczka przednia - 11 Blg Brzeczka nastawna - 12 Blg Brzeczka końcowa : Warka 7A ? 2 Blg, Warka 7B ? 2,5 Blg Data butelkowania:2009.10.21 Wyszło 23L piwa Refermentacja: Warka 7A (około 11,5 L)? 140 g glukozy Warka 7B (około 11,5 L)? 60 g glukozy + 60g cukru Uwagi: Do poznańskiego konkursu wystawiona była warka 7A. Podczas degustacji opisanej tutaj http://www.bractwopiwne.pl/artykul/9792_degustacja-piw-domowych-w-kregu-czestochowskim.html i uwiecznionej na zdjęciach tutaj http://www.bractwopiwne.pl/galeria/134_degustacja-piw-domowych-w-kregu-czestochowskim-9122009.html piwo fermentowane ?niżej? uzyskało słabszą ocenę od tego fermentowanego ?wyżej?. Edytowane 25 Października 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 8 - Warcisław / Weizenbock data warzenia 2009.11.03 Surowce: słód pilzneński - 1,6 kg słód pszeniczny ? 2,9 kg słód monachijski ? 1 kg słód karmelowy jasny ? 0,5 kg słód Caraamber ? 0,15 kg słód caramunich - 0,8 kg Chmielenie ? 80? : pierwsze 10' bez chmielu +70' z chmielem Chmiele : Lubelski - 40g ? 70? Drożdże : 3068 Weihenstephan ? gęstwa z warki 7A Zacieranie: 9L wody 46C + słód pszeniczny-> 44C-30', dodano 8Lwody 98C+ reszta słodów ->63 C, po 30 ' odebrałem 1/3 zacieru dekokt i podniosłem temp do 72C-15' - dalej doprowadziłem do wrzenia na 10', zawróciłem dekokt do ustalenia temp 72 - 15' i próba jodowa, odebrałem 1/3 do dekokcji i doprowadziłem do wrzenia na 10' zawróciłem do uzyskania temp mash out Wysładzanie: 15 L wody o temp 75C Fermentacja: gęstwa zadana brzeczki o temp 21°C objętość początkowa 22 L Burzliwa - 14dni ?20-18st C Cicha - 19 dni ?18st C Brzeczka przednia - 17 Blg Brzeczka nastawna - 18,5 Blg Brzeczka końcowa : 4,9 Blg Data butelkowania:2009.12.05 Wyszło 22L piwa Refermentacja: Warka 8 - pominięta fermentacja cicha - około 2 L + po 3g cukru bezpośrednio do butelek Warka 8A - około 15 L + 200g cukru Warka 8B ? około 5 L + 5g cukru waniliowego + 67g cukru zwykłego Edytowane 12 Lutego 2013 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 słód caramunich - 0,8 kg który caramunich? I? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 słód caramunich - 0' date='8 kg[/quote']który caramunich? I? Tak, Słód Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann ® - 0,8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 (edytowane) Warka nr 9 - Żywisław / Münchner Helles data warzenia 2010.01.14 Surowce: słód pilzneński - 4 kg słód monachijski ? 0,2 kg Chmielenie ? 90? : pierwsze 20' bez chmielu +70' z chmielem Chmiele : Marynka ? 15g ? 70? Lubelski - 5g ? 5? Drożdże : Munich lager - gęstwa od Admiro - dzięki Zacieranie: 15L wody 35* - 30' 35*->65* 65* - (w 10' dekokcja, ->72*-15', 72*->100*, 100*- 10', zawrócenie dekoktu i podgrzanie do 72*) 72* - 30' 72*->76* 76* - 15' Wysładzanie: ok.10 L wody o temp 75C Fermentacja: gęstwa zadana po16h do 10°C objętość początkowa 22 L Burzliwa - 19dni ?temp.8*-12* C Cicha - 15 dni ?10* C Brzeczka przednia: 12,5 Blg Brzeczka nastawna:12,5 Blg Brzeczka po burzliwej: 4 Blg Brzeczka końcowa : 3 Blg Data butelkowania:2010.02.16 Wyszło 22L piwa Refermentacja: 100g glukozy Edytowane 2 Marca 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) Warka nr 10 - Coffeeart / Lager wiedeński data warzenia 2010.01.16 ? piwo warzone podczas pokazu zorganizowanego przez Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego http://www.bractwopiwne.pl/galeria/135_pokaz-warzenia-piwa-w-czestochowie-16-stycznia-2010-roku.html Surowce: słód wiedeński Steinbach ? 3,6 kg słód karmelowy jasny Steinbach ? 0,4 kg Chmielenie ? 60? Chmiele : Marynka ? 35g ? 80? Lubelski - 15g ? 5? Drożdże : S-23 Zacieranie: 15L wody 63* - 20' 63*->72* 72* - 40? 72*->76* 76* - 30' Wysładzanie: ok.10 L wody o temp 75C Fermentacja: objętość początkowa 20 L Burzliwa - 15dni ?temp.8*-12* C Cicha - 15 dni ?10* C Brzeczka przednia: 12 Blg Brzeczka nastawna:12Blg Brzeczka po burzliwej: 3,3 Blg Brzeczka końcowa : 2,7 Blg Data butelkowania:2010.02.16 Wyszło 20L piwa Refermentacja: 100g cukru Edytowane 25 Października 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Warka nr 8 - Warcisław / Weizenbock data warzenia 2009.11.03 Warka 8A - około 15 L + 200g cukru Kolejny raz próbuję tego piwa, i jest to bez wątpienia najlepsze piwo domowe jakie kiedykolwiek piłem! Robiłem klona ale trochę zmodyfikowanego i to nie to, muszę się zmusić do dekokcji + :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 No, jak tak reklamujesz to też je uwarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Warka nr 11 - Towarzysz pancerny / Münchner Dunkel data warzenia 2010.02.02 Piwo zajęło II miejsce w swej kategorii podczas I Konkursu o Puchar Piwo.org Surowce: słód pilzneński ? 1,3 kg słód monachiski ? 2,6 kg słód karmelowy jasny (80-150 EBC) ? 0,3 kg słód Caraamber (60-80 EBC) ? 0,25 kg słód Caraaroma (300-400 EBC) ? 0,4 kg Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem Chmiele : Marynka ? 20g ? 60? Lubelski - 10g ? 10? Drożdże : Munich lager - gęstwa z warki 9 Zacieranie: 15L wody 35* - 30' 35*->64* 64* - 60? (w 30' dekokcja, ->72*-10', gotowanie 10') zawrócenie dekoktu (wyszło 70*) i podgrzanie do 72* 72* - 10? 72*->76* 76* - 15' Wysładzanie: ok.16 L wody o temp 75C Fermentacja: gęstwa zadana po17h do 14°C objętość początkowa 22 L Burzliwa - 13dni ?temp.11*-12* C Cicha - 25 dni ?10* C Brzeczka przednia: 14,1 Blg + 1,5 L wody i przelałem !!! Celowałem w 13 BLG a przez dolewkę wody wyleciało z widełek stylu . Po prostu rozbiegły się obliczenia objętości brzeczki w garze. Brzeczka nastawna:13Blg - (edycja) Brzeczka po burzliwej: 3,2 Blg Brzeczka końcowa : 3,2 Blg Data butelkowania:2010.03.13 Wyszło ok. 22L piwa Refermentacja: rezerwa - 0,7L-10BLG + 70g cukru (edycja) Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Brzeczka przednia: 14,1 Blg + 1,5 L wody i przelałem !!! Celowałem w 13 BLG a przez dolewkę wody wyleciało z widełek stylu . Po prostu rozbiegły się obliczenia objętości brzeczki w garze. Brzeczka nastawna:11Blg Nie bardzo rozumiem 20L brzeczki 14.1 Blg + 1.5L wody da 13.1 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 No właśnie. Twoje obliczenia się zgadzają. Mojego odczytu ballingomierza tzn. 14,1 Blg też jestem raczej pewien że dobrze odczytałem. I tego że dolałem 1,5 L wody też. Wynikało by że do rozcieńczenia brzeczki do 11 BLG powinienem dolać 5,5 L wody. Tyle na pewno jej nie było. Pozostaje błąd przy odczycie po rozcieńczeniu i błąd przy oszacowaniu objętość. Mnie też bardzo zaskoczyło to 11 BLG. Ostatecznie podczas butelkowania sklasyfikowałem to piwo jako smaczne i pięknie pachnące ale w konkursie o puchar piwo.org nie uczestniczące Chyba że ktoś mnie przekona że 11 BLG jest z "kapelucha" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) No właśnie. Twoje obliczenia się zgadzają. Mojego odczytu ballingomierza tzn. 14,1 Blg też jestem raczej pewien że dobrze odczytałem. I tego że dolałem 1,5 L wody też. Wynikało by że do rozcieńczenia brzeczki do 11 BLG powinienem dolać 5,5 L wody. Tyle na pewno jej nie było. Pozostaje błąd przy odczycie po rozcieńczeniu i błąd przy oszacowaniu objętość. Mnie też bardzo zaskoczyło to 11 BLG. Ostatecznie podczas butelkowania sklasyfikowałem to piwo jako smaczne i pięknie pachnące ale w konkursie o puchar piwo.org nie uczestniczące Chyba że ktoś mnie przekona że 11 BLG jest z "kapelucha" Coś pomyliłeś w odczytach na pewno, mój Munich Dunkel na tych samych drożdżach zjechał w 14 dni z 12,4°Blg na 3,1°Blg. Zakładając ten sam stopień odfermentowania przy twoim FG 3,2°Blg OG musiało być z grubsza takie jak moje, przyjmij 12,5°Blg. Założenie jest raczej pewne bo przerwę maltozową mieliśmy taką samą: 30 min i też w 64°C. No i już cię przekonałem i piwo na konkurs spokojnie może jechać Edytowane 15 Marca 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 pioturek: może nie zrobiłeś poprawki za temperaturę, albo nie przemieszałeś brzeczki przed pomiarem. I co rozumiesz przez brzeczkę przednią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 pioturek: może nie zrobiłeś poprawki za temperaturę, albo nie przemieszałeś brzeczki przed pomiarem. 1,5 l wody dolewałem do garnka z wystudzoną brzeczką. Następnie dekantowałem wężykiem całość do fermentora więc powinno się elegancko wymieszać. Dopiero wtedy wziąłem próbkę do zbadania gęstości. No i mogłem źle odczytać. Poprawka przy 14°C to o ile sie nie mylę 0,4 °Blg więc chyba także i tu nie jest "pies pogrzebany". I co rozumiesz przez brzeczkę przednią? Słusznie, mój błąd. Źle to nazwałem. Tu, dla mnie była to brzeczka po skończonym chmieleniu, więc powinna się nazywać nastawna a dokładniej "nastawna przed korektą gęstości" Powinno więc być: Brzeczka nastawna przed korektą gęstości: 14,1 Blg + 1,5 L wody Brzeczka nastawna po korekcie gęstości: 11 Blg (prawdopodobny błąd pomiaru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Warka nr 12 - Papcio chmiel / Pils bohemski data warzenia 2010.02.27 Piwo zajęło I miejsce w kategorii pils podczas V Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na VII WROCłAWSKICH WARSZTATACH PIWOWARSKICH Surowce: słód pilzneński ? 3,5 kg słód monachiski ? 0,5 kg Chmielenie ? 80? : pierwsze 20' bez chmielu + 60' z chmielem Chmiele : Marynka ? 20g ? 60? Marynka ? 20g ? 30? Saaz - 25g ? 10? Saaz - 5g ?0? Drożdże : Bohemian Lager ? starter ok.1 L Zacieranie: 53*-wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji Dekokt 1 : -> 62*-15' , 72*-15', gotowanie 10' zawrócenie dekoktu i mam 62* po 20' kolejna dekokcja Dekokt 2: ->72*-10', gotowanie 20', zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73* 73*-71* - 50' 72*->76* 76* - 15' Wysładzanie: ok.15 L wody o temp 75C do uzyskania 24 L - 11 Blg Fermentacja: objętość początkowa ok 20 L ( odlałem wcześniej 1,5l na starter) Burzliwa - 14dni ?temp.10*-12* C + 1 doba na koniec w 15°C Cicha - 23 dni ?10*-12* C Brzeczka nastawna:13,5 Blg Brzeczka po burzliwej: 3 Blg Brzeczka końcowa : 2,2 Blg Data butelkowania:2010.04.06 Wyszło ok. 20L piwa Refermentacja: 100g glukozy Edytowane 13 Lutego 2013 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Warka nr 13 - Sa-yo-na-ra / Fruit Beer data warzenia 2010.03.20 Surowce: słód pilzneński ? 1,8 kg słód monachiski ? 2,4 kg słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,2 kg słód Caraaroma (300-400 EBC)? 0,3 kg słód Carafa III (1300-1500 EBC)? 0,07 kg Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem Chmiele : Marynka ? 15g ? 60? Lubelski - 10g ? 10? Drożdże : Bochemian Lager (gęstwa z warki nr12) Zacieranie: infuzyjne 53*-wsypane słody 53*- 10' 63*- 40' 72*- 20' 76*- 45' Wysładzanie: ok.15 L wody o temp 75C do uzyskania 24 L ? 12,5 Blg Fermentacja: objętość początkowa ok 21 L Burzliwa - 15dni ?temp.11*-12* C Cicha - 22 dni ?12*-13* C - dodatek do fermentacji cichej - 0,86 kg wiśni pozostałych po nalewce + 0,5 L wody Brzeczka nastawna:14 Blg Brzeczka po burzliwej: 3,2 Blg Brzeczka końcowa : 3 Blg Data butelkowania:2010.05.01 Wyszło ok. 21L piwa Refermentacja: 100g glukozy Uwagi: Piwo miało mieć w założeniach czerwoną barwę która miała pasować do dodatku owoców ? wiśni. Nic z tego nie wyszło. Barwa to ciemny bursztyn a o owocach przypomina jedynie zapach (choć i tak nie bardzo wiadomo o jakich) Zobaczymy jak się wszystko z czasem ułoży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 (edytowane) Warka nr 14 - Windrose / Viena Lager data warzenia 2011.02.05 Surowce: słód pilzneński ? 2,0 kg słód monachijski ? 2,0 kg słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,4 kg Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem Chmiele : Marynka ? 35g ? 60? Lubelski - 15g ? 5? Drożdże : German Lager (White Labs #WLP830) gęstwa od Admiro, dzięki Andrzej Zacieranie: infuzyjne 67*-wsypane słody 62*- 25' 72*- 40' 76*- 15' Wysładzanie: ok.12,5 L wody o temp 75C do uzyskania 23 L ? 13 Blg Fermentacja: Brzeczka nastawna przed korektą gęstości: 14 Blg + 1,5 L wody Brzeczka nastawna po korekcie gęstości: 13 Blg objętość początkowa ok 21 L Burzliwa - 16dni ?temp.10*-12* C Cicha - 30 dni ?7*-8* C Brzeczka nastawna:13 Blg Brzeczka po burzliwej: 3,5 Blg Brzeczka końcowa : 3,2 Blg Data butelkowania:2011.03.21 Wyszło ok. 21L piwa Refermentacja: 110g glukozy Uwagi: Nareszcie :D . Pierwsze piwo po prawie rocznej przerwie i co najważniejsze są już plany na kolejne warki. Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 (edytowane) Warka nr 15 - Krzakomiąch / Porter Bałtycki data warzenia 2011.02.26 Piwo zajęło II miejsce w swojej kategorii podczas II Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego Surowce: słód pilzneński ? 1,8 kg słód monachijski ? 2,7 kg słód karmelowy jasny - ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,2 kg słód karmelowy ciemny - ( Strzegom 300-400 EBC)? 0,15 kg słód Żywiecki palony - 0,2 kg płatki owsiane błyskawiczne ? 0,1 kg Chmielenie ? 60? : Chmiele : Marynka ? 20g ? 60? Lubelski - 10g ? 15? Drożdże : German Lager (White Labs #WLP830) gęstwa Zacieranie: infuzyjne 66*-wsypane słody 62*- 30' 62* -> 72* 72*- 35' 76*- 15' Wysładzanie: ok.7 L wody o temp 75C do uzyskania: 16 L ? 17,5 Blg w kotle warzelnym oraz 1,3 L o gęstości 10,5 BLg jako rezerwa do refermentacji Fermentacja: Brzeczka nastawna : 19,5 Blg objętość początkowa ok 14 L Burzliwa - 23dni ?temp.8*-12* C Cicha - 20 dni ?7*-10* C Brzeczka nastawna: 19,5 Blg Brzeczka po burzliwej: 6,5 Blg Brzeczka końcowa : 6,0 Blg Data butelkowania:2011.04.10 Wyszło ok. 13L piwa Refermentacja: 65g glukozy Edytowane 7 Czerwca 2011 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka nr 16 - Żytomir / Żytnie / Roggenbier data warzenia 2011.04.09 Surowce: słód żytni - 2,5 kg słód pilzneński - 1,2 kg słód monachijski - 0,1 kg słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,4 kg słód palony z Żywca- 0,1 kg Chmielenie - 60' Chmiele : Lubelski - 30g - 60' Drożdże : 3068 Weihenstephan - starter ok. 900 ml Zacieranie: dekokcyjne 12L wody 47C + słód żytni->46C÷45C- 15', dodałem reszta słodów+ 9Lwody 98C od razu odebrałem 8L do dekokcji - 72*-15', gotowanie 10' zawróciłem, dodałem 2L wody 98* i jeszcze dodatkowo podgrzałem do 72C, (czyli 64* ~ 70' ) dodałem słód żywiecki palony 72*-20? -> 79C - filtracja Wysładzanie: ok.9 L wody o temp 85 C do uzyskania 22 L -12 Blg przed chmieleniem oraz 3L - 9 Blg jako rezerwa do refermentacji Fermentacja: objętość początkowa ok -18 L - 13,8 Blg Burzliwa - 10 dni temp.18*-19* C Ponieważ odfermentowało tylko do 5,5 °Blg zrobiłem fermentację cichą Cicha - 7 dni 19*-20* C Brzeczka nastawna: 13,8 Blg Brzeczka po burzliwej: 5,5 Blg Brzeczka końcowa : 5,5 Blg Refermentacja: 2,5 L rezerwy o gęstości 9 °Blg + 30g glukozy + 0,5L wody, co łącznie dało objętość 3 L -wg. kalkulatora jkocurka Data butelkowania:2011.04.27 Wyszło ok. 19L piwa Kilka wniosków z warzenia Żytomira: Sporo odeszło brzeczki z powodu glutowatych osadów po schłodzeniu brzeczki. Objętość początkowa jest sprawą niejasną ponieważ miałem chyba źle naniesioną podziałkę w każdym razie na cichej było 16 L piwa. Edytowane 4 Marca 2014 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się