Jump to content

Beri Brewery


Recommended Posts

Za namowami zebrałem się na odwagę i opisuję...

 

Warka nr 1 - Jedynka / Ale

data warzenia 2008.03.01 wspólnie ze Szwagrem :D

 

Surowce:

ekstrakt słodowy płynny Viennared 2 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka 25g - 60'

Lubelski 25g - 10'

 

Drożdże :

S-04

 

Woda:

9L

 

Fermentacja:

Burzliwa - 2 tygodnie

Cicha - 3 tygodnie

 

Data butelkowania: 2008.03.29

Wyszło 9,5L piwa

Refermentacja: po 4g cukru bezpośrednio do butelek

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 2 - Turkish Bisquit / Ale

data warzenia.2008.09.28

 

Surowce:

słód pilzneński 2,5 kg

słód Turkish Bisquit I* ? 0,25 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka 25g - 60'

Lubelski 25g - 10'

 

Drożdże :

US-05

 

Zacieranie:

słody wsypane do 8 L wody - 73 stC,

30' 62-65stC,

30' - 70-72stC,

15' -75stC

 

Fermentacja:

Burzliwa - 1 tydzień ? 18st C

Cicha - 3 tygodnie

Brzeczka nastawna - 11 Blg

Brzeczka końcowa - 3,5 Blg

 

 

Data butelkowania: 2008.10.27

Wyszło 8,5L piwa

Refermentacja:

70g cukru

 

* -słód Turkish Bisquit I - (mój wynalazek) - słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC na 25' - dalej temp. zwiększona do 170stC na 10')

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3 - Amber Dervish / Ale

data warzenia 2008.11.18

 

Surowce:

słód pilzneński 2,25 kg

słód Turkish Bisquit I* ? 0,35 kg

słód Turkish Bisquit II**? 0,3 kg

rodzynki ? 5 łyżek stołowych dodane na końcowe 30?chmielenia

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka ? 1łyżka stołowa :D - 60'

Lubelski - 1łyżka stołowa - 15' + 1łyżka stołowa - 5?

 

Drożdże :

US-05 - gęstwa

 

Zacieranie:

słody wsypane do 8 L wody 73stC - 120'

próba jodowa

podgrzanie do 75st

 

Wysładzanie:

8 L wody ? temp 75stC

 

Fermentacja:

Burzliwa - 11 dni ? 19-20st C

Cicha - 25 dni

Brzeczka nastawna - 15 Blg

Brzeczka końcowa - 3 Blg

 

Data butelkowania:2008.12.24

Wyszło 18x0,5L + 2x0,33L piwa

Refermentacja:

80g glukozy

 

słód Turkish Bisquit I* - (mój wynalazek) słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC na 25' - dalej temp. zwiększona do 170stC na 10')

słód Turkish Bisquit II* - (mój wynalazek) słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC )

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 4 - Słońce Peru / Maibock

data warzenia 2009.01.31

 

Surowce:

słód pilzneński 3 kg

słód Carahell ? 0,5 kg

słód Caraamber? 0,05 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka ? 13g - 60'

Lubelski - 10g - 15' + 10g - 5?

 

Drożdże :

S-23

 

Zacieranie:

słody wsypane do 10L wody o temp.70st

spadło do 64-61 30 min,

75-71 - 40 min ,

>78, filtracja

 

Wysładzanie:

do 14 Blg

 

Fermentacja:

Burzliwa - 9dni ?9-13st C

Cicha - 20 dni ?6-8st C

 

Brzeczka przednia - 14 Blg

Brzeczka nastawna - 15 Blg

Brzeczka końcowa - 4,5 Blg

 

Data butelkowania:2009.03.01

Wyszło 17x0,5L piwa

Refermentacja:

40g glukozy

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 5 - Wieprzowy Książę / Marcowe

data warzenia 2009.03.14

 

Surowce:

słód pilzneński - 3,5 kg

słód monachijski ? 1 kg

słód Carapils? 0,25 kg

słód Caramunich? 0,2 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Lubelski - 25g - 55' + 17g - 15?

 

Drożdże :

S-23 gęstwa

 

Zacieranie:

słody wsypane do 17,6L wody o temp. 59 C

55 - 54 C - 15'

65 -62 C - 30'

75 C - 15' - próba jodowa ok..

podgrzanie do 78 C i filtracja

 

Wysładzanie:

3x5L -wyszło 22L + ok..4 L- 4 Blg

 

Fermentacja:

drożdże zadane do 19C

objętośc początkowa 19,7 L

Burzliwa - 10dni ?10st C

Cicha - 23 dni ?10st C

 

Brzeczka przednia - 13 Blg

Brzeczka nastawna - 13,5 Blg

Brzeczka końcowa - 3 Blg

 

Data butelkowania:2009.04.16

Wyszło 19L piwa

Refermentacja:

120g cukru

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 6 - Nocne Kulturalne / Ale

data warzenia 2009.06.20

Piwo warzone podczas pokazu warzenia na 6 Nocy Kulturalnej w Częstochowie

http://www.bractwopiwne.pl/galeria/125_vi-noc-kulturalna--w-czestochowie-pokaz-warzenia-piwa-20062009.html

 

Surowce:

ekstrakt jasny WES- 3,4 kg

ekstrakt bursztynowy WES- 0,5 kg

ekstrakt pszeniczny WES- 0,5 kg

 

Chmielenie 120'

 

Drożdże :

US-56 gęstwa

 

Fermentacja:

drożdże zadane do 28C

objętośc początkowa 21 L

Burzliwa - 10dni ?21-24st C

Cicha - 28 dni ?18-20st C

 

Brzeczka przednia - 17 Blg

Brzeczka nastawna - 12 Blg

Brzeczka końcowa - 3,5 Blg

 

Data butelkowania:2009.07.28

Wyszło 20L piwa

Refermentacja:

160g cukru

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 7 - Paulin Częstochowski / Hefeweizen

data warzenia 2009.10.03

 

Piwo zdobyło I miejsce na I Poznańskim Konkursie Piw Domowych

 

Surowce:

słód pilzneński - 1,8 kg

słód pszeniczny ? 2,1 kg

słód monachijski? 0,1 kg

 

Chmielenie ? 80? : pierwsze 10' bez chmielu +70' z chmielem

Chmiele :

Lubelski - 20g ? 70?

 

Drożdże :

3068 Weihenstephan ? starter ok. 700 ml

 

Zacieranie:

6L wody 49C + słód pszeniczny->47C - 30',

dodałem 10Lwody 98C+reszta słodów->66C 70',

w 40' próba jodowa - negatywna

odebrałem 8L do dekokcji - gotowanie 10'

zawróciłem i osiągnąłem 72C,

od razu odebrałem 6L dekoktu i gotowanie 10' osiągnąłem 74C,

dodałem 2L wody 98C -> 76C - filtracja

(Jak widać moja pierwsza dekokcja i piewsze zacieranie w fermentorze a nie poprzez podgrzewanie całości na kuchence nie było wzorcowe :D )

 

Wysładzanie:

aż do 11 Blg

 

Fermentacja:

Ponieważ objętość początkowa wyszła ok 23 L ? podzieliłem warkę po równo na dwa fermentory. Po pierwsze pouczony że te drożdże lubią wycieczki w czasie fermentacji na zewnątrz fermentora po drugie żeby sprawdzić czy wyczuję różnicę w piwie fermentowanym w niższej i wyższej temperaturze.

starter podzielony na 2 x ok 350 ml i zadany do brzeczki 20C

 

Warka 7A ? (fermentacja w wyższej temperaturze)

Burzliwa ? 2 dni ?17st C + 8dni ?20st C

Cicha - 7 dni ?21st C

 

Warka 7B ? (fermentacja w niższej temperaturze)

Burzliwa - 10dni ?17st C

Cicha - 7 dni ?21st C

 

Brzeczka przednia - 11 Blg

Brzeczka nastawna - 12 Blg

Brzeczka końcowa : Warka 7A ? 2 Blg, Warka 7B ? 2,5 Blg

 

Data butelkowania:2009.10.21

Wyszło 23L piwa

Refermentacja:

Warka 7A (około 11,5 L)? 140 g glukozy

Warka 7B (około 11,5 L)? 60 g glukozy + 60g cukru

 

Uwagi:

Do poznańskiego konkursu wystawiona była warka 7A.

Podczas degustacji opisanej tutaj http://www.bractwopiwne.pl/artykul/9792_degustacja-piw-domowych-w-kregu-czestochowskim.html i uwiecznionej na zdjęciach tutaj http://www.bractwopiwne.pl/galeria/134_degustacja-piw-domowych-w-kregu-czestochowskim-9122009.html piwo fermentowane ?niżej? uzyskało słabszą ocenę od tego fermentowanego ?wyżej?.

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 8 - Warcisław / Weizenbock

data warzenia 2009.11.03

 

 

Surowce:

słód pilzneński - 1,6 kg

słód pszeniczny ? 2,9 kg

słód monachijski ? 1 kg

słód karmelowy jasny ? 0,5 kg

słód Caraamber ? 0,15 kg

słód caramunich - 0,8 kg

 

Chmielenie ? 80? : pierwsze 10' bez chmielu +70' z chmielem

Chmiele :

Lubelski - 40g ? 70?

 

Drożdże :

3068 Weihenstephan ? gęstwa z warki 7A

 

Zacieranie:

9L wody 46C + słód pszeniczny-> 44C-30',

dodano 8Lwody 98C+ reszta słodów ->63 C,

po 30 ' odebrałem 1/3 zacieru

dekokt i podniosłem temp do 72C-15' - dalej doprowadziłem do wrzenia na 10',

zawróciłem dekokt do ustalenia temp 72 - 15' i próba jodowa,

odebrałem 1/3 do dekokcji i doprowadziłem do wrzenia na 10'

zawróciłem do uzyskania temp mash out

 

Wysładzanie:

15 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

gęstwa zadana brzeczki o temp 21°C

objętość początkowa 22 L

Burzliwa - 14dni ?20-18st C

Cicha - 19 dni ?18st C

 

Brzeczka przednia - 17 Blg

Brzeczka nastawna - 18,5 Blg

Brzeczka końcowa : 4,9 Blg

 

Data butelkowania:2009.12.05

Wyszło 22L piwa

Refermentacja:

Warka 8 - pominięta fermentacja cicha - około 2 L + po 3g cukru bezpośrednio do butelek

Warka 8A - około 15 L + 200g cukru

Warka 8B ? około 5 L + 5g cukru waniliowego + 67g cukru zwykłego

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 9 - Żywisław / Münchner Helles

data warzenia 2010.01.14

 

Surowce:

słód pilzneński - 4 kg

słód monachijski ? 0,2 kg

 

Chmielenie ? 90? : pierwsze 20' bez chmielu +70' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 15g ? 70?

Lubelski - 5g ? 5?

 

Drożdże :

Munich lager - gęstwa od Admiro - dzięki :)

 

Zacieranie:

15L wody 35* - 30'

35*->65*

65* -

(w 10' dekokcja, ->72*-15', 72*->100*, 100*- 10', zawrócenie dekoktu i podgrzanie do 72*)

72* - 30'

72*->76*

76* - 15'

 

Wysładzanie:

ok.10 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

gęstwa zadana po16h do 10°C

objętość początkowa 22 L

Burzliwa - 19dni ?temp.8*-12* C

Cicha - 15 dni ?10* C

 

Brzeczka przednia: 12,5 Blg

Brzeczka nastawna:12,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 4 Blg

Brzeczka końcowa : 3 Blg

 

Data butelkowania:2010.02.16

Wyszło 22L piwa

Refermentacja:

100g glukozy

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 10 - Coffeeart / Lager wiedeński

data warzenia 2010.01.16 ? piwo warzone podczas pokazu zorganizowanego przez Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

http://www.bractwopiwne.pl/galeria/135_pokaz-warzenia-piwa-w-czestochowie-16-stycznia-2010-roku.html

 

Surowce:

słód wiedeński Steinbach ? 3,6 kg

słód karmelowy jasny Steinbach ? 0,4 kg

 

Chmielenie ? 60?

Chmiele :

Marynka ? 35g ? 80?

Lubelski - 15g ? 5?

 

Drożdże :

S-23

 

Zacieranie:

15L wody 63* - 20'

63*->72*

72* - 40?

72*->76*

76* - 30'

 

Wysładzanie:

ok.10 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

objętość początkowa 20 L

Burzliwa - 15dni ?temp.8*-12* C

Cicha - 15 dni ?10* C

 

Brzeczka przednia: 12 Blg

Brzeczka nastawna:12Blg

Brzeczka po burzliwej: 3,3 Blg

Brzeczka końcowa : 2,7 Blg

 

Data butelkowania:2010.02.16

Wyszło 20L piwa

Refermentacja:

100g cukru

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

Warka nr 8 - Warcisław / Weizenbock

data warzenia 2009.11.03

Warka 8A - około 15 L + 200g cukru

Kolejny raz próbuję tego piwa, i jest to bez wątpienia najlepsze piwo domowe jakie kiedykolwiek piłem!

Robiłem klona ale trochę zmodyfikowanego i to nie to, muszę się zmusić do dekokcji :beer:

 

+ :D:lol::D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 11 - Towarzysz pancerny / Münchner Dunkel

data warzenia 2010.02.02

 

Piwo zajęło II miejsce w swej kategorii podczas I Konkursu o Puchar Piwo.org

 

Surowce:

słód pilzneński ? 1,3 kg

słód monachiski ? 2,6 kg

słód karmelowy jasny (80-150 EBC) ? 0,3 kg

słód Caraamber (60-80 EBC) ? 0,25 kg

słód Caraaroma (300-400 EBC) ? 0,4 kg

 

Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 20g ? 60?

Lubelski - 10g ? 10?

 

Drożdże :

Munich lager - gęstwa z warki 9

 

Zacieranie:

15L wody 35* - 30'

35*->64*

64* - 60? (w 30' dekokcja, ->72*-10', gotowanie 10')

zawrócenie dekoktu (wyszło 70*) i podgrzanie do 72*

72* - 10?

72*->76*

76* - 15'

 

Wysładzanie:

ok.16 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

gęstwa zadana po17h do 14°C

objętość początkowa 22 L

Burzliwa - 13dni ?temp.11*-12* C

Cicha - 25 dni ?10* C

 

Brzeczka przednia: 14,1 Blg + 1,5 L wody i przelałem !!!

Celowałem w 13 BLG a przez dolewkę wody wyleciało z widełek stylu . Po prostu rozbiegły się obliczenia objętości brzeczki w garze.

Brzeczka nastawna:13Blg - (edycja)

Brzeczka po burzliwej: 3,2 Blg

Brzeczka końcowa : 3,2 Blg

 

Data butelkowania:2010.03.13

Wyszło ok. 22L piwa

Refermentacja:

rezerwa - 0,7L-10BLG + 70g cukru (edycja)

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

Brzeczka przednia: 14,1 Blg + 1,5 L wody i przelałem !!!

Celowałem w 13 BLG a przez dolewkę wody wyleciało z widełek stylu . Po prostu rozbiegły się obliczenia objętości brzeczki w garze.

Brzeczka nastawna:11Blg

Nie bardzo rozumiem 20L brzeczki 14.1 Blg + 1.5L wody da 13.1 Blg

Link to comment
Share on other sites

No właśnie. Twoje obliczenia się zgadzają. Mojego odczytu ballingomierza tzn. 14,1 Blg też jestem raczej pewien że dobrze odczytałem. I tego że dolałem 1,5 L wody też. Wynikało by że do rozcieńczenia brzeczki do 11 BLG powinienem dolać 5,5 L wody. Tyle na pewno jej nie było. Pozostaje błąd przy odczycie po rozcieńczeniu i błąd przy oszacowaniu objętość. Mnie też bardzo zaskoczyło to 11 BLG. Ostatecznie podczas butelkowania sklasyfikowałem to piwo jako smaczne i pięknie pachnące ale w konkursie o puchar piwo.org nie uczestniczące :D Chyba że ktoś mnie przekona że 11 BLG jest z "kapelucha" :)

Link to comment
Share on other sites

No właśnie. Twoje obliczenia się zgadzają. Mojego odczytu ballingomierza tzn. 14,1 Blg też jestem raczej pewien że dobrze odczytałem. I tego że dolałem 1,5 L wody też. Wynikało by że do rozcieńczenia brzeczki do 11 BLG powinienem dolać 5,5 L wody. Tyle na pewno jej nie było. Pozostaje błąd przy odczycie po rozcieńczeniu i błąd przy oszacowaniu objętość. Mnie też bardzo zaskoczyło to 11 BLG. Ostatecznie podczas butelkowania sklasyfikowałem to piwo jako smaczne i pięknie pachnące ale w konkursie o puchar piwo.org nie uczestniczące :D Chyba że ktoś mnie przekona że 11 BLG jest z "kapelucha" :)

Coś pomyliłeś w odczytach na pewno, mój Munich Dunkel na tych samych drożdżach zjechał w 14 dni z 12,4°Blg na 3,1°Blg.

Zakładając ten sam stopień odfermentowania przy twoim FG 3,2°Blg OG musiało być z grubsza takie jak moje, przyjmij 12,5°Blg.

Założenie jest raczej pewne bo przerwę maltozową mieliśmy taką samą: 30 min i też w 64°C.

 

No i już cię przekonałem i piwo na konkurs spokojnie może jechać :)

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

pioturek: może nie zrobiłeś poprawki za temperaturę, albo nie przemieszałeś brzeczki przed pomiarem.

1,5 l wody dolewałem do garnka z wystudzoną brzeczką. Następnie dekantowałem wężykiem całość do fermentora więc powinno się elegancko wymieszać. Dopiero wtedy wziąłem próbkę do zbadania gęstości. No i mogłem źle odczytać.

Poprawka przy 14°C to o ile sie nie mylę 0,4 °Blg więc chyba także i tu nie jest "pies pogrzebany".

 

I co rozumiesz przez brzeczkę przednią?

Słusznie, mój błąd. Źle to nazwałem. Tu, dla mnie była to brzeczka po skończonym chmieleniu, więc powinna się nazywać nastawna a dokładniej "nastawna przed korektą gęstości"

Powinno więc być:

Brzeczka nastawna przed korektą gęstości: 14,1 Blg

+ 1,5 L wody

Brzeczka nastawna po korekcie gęstości: 11 Blg (prawdopodobny błąd pomiaru)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 12 - Papcio chmiel / Pils bohemski

data warzenia 2010.02.27

 

Piwo zajęło I miejsce w kategorii pils podczas V Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na

VII WROCłAWSKICH WARSZTATACH PIWOWARSKICH

 

Surowce:

słód pilzneński ? 3,5 kg

słód monachiski ? 0,5 kg

 

Chmielenie ? 80? : pierwsze 20' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 20g ? 60?

Marynka ? 20g ? 30?

Saaz - 25g ? 10?

Saaz - 5g ?0?

 

Drożdże :

Bohemian Lager ? starter ok.1 L

 

Zacieranie:

53*-wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji

Dekokt 1 : -> 62*-15' , 72*-15', gotowanie 10' zawrócenie dekoktu i mam 62*

po 20' kolejna dekokcja

Dekokt 2: ->72*-10', gotowanie 20', zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73*

73*-71* - 50'

72*->76*

76* - 15'

 

Wysładzanie:

ok.15 L wody o temp 75C do uzyskania 24 L - 11 Blg

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 20 L ( odlałem wcześniej 1,5l na starter)

Burzliwa - 14dni ?temp.10*-12* C + 1 doba na koniec w 15°C

Cicha - 23 dni ?10*-12* C

 

Brzeczka nastawna:13,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3 Blg

Brzeczka końcowa : 2,2 Blg

 

Data butelkowania:2010.04.06

Wyszło ok. 20L piwa

Refermentacja:

100g glukozy

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 13 - Sa-yo-na-ra / Fruit Beer

data warzenia 2010.03.20

 

Surowce:

słód pilzneński ? 1,8 kg

słód monachiski ? 2,4 kg

słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,2 kg

słód Caraaroma (300-400 EBC)? 0,3 kg

słód Carafa III (1300-1500 EBC)? 0,07 kg

 

Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 15g ? 60?

Lubelski - 10g ? 10?

 

Drożdże :

Bochemian Lager (gęstwa z warki nr12)

 

Zacieranie: infuzyjne

53*-wsypane słody

53*- 10'

63*- 40'

72*- 20'

76*- 45'

 

Wysładzanie:

ok.15 L wody o temp 75C do uzyskania 24 L ? 12,5 Blg

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 21 L

Burzliwa - 15dni ?temp.11*-12* C

Cicha - 22 dni ?12*-13* C

- dodatek do fermentacji cichej - 0,86 kg wiśni pozostałych po nalewce + 0,5 L wody

 

Brzeczka nastawna:14 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3,2 Blg

Brzeczka końcowa : 3 Blg

 

Data butelkowania:2010.05.01

Wyszło ok. 21L piwa

Refermentacja:

100g glukozy

 

Uwagi:

Piwo miało mieć w założeniach czerwoną barwę która miała pasować do dodatku owoców ? wiśni. Nic z tego nie wyszło. Barwa to ciemny bursztyn a o owocach przypomina jedynie zapach (choć i tak nie bardzo wiadomo o jakich) :) Zobaczymy jak się wszystko z czasem ułoży...

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Warka nr 14 - Windrose / Viena Lager

data warzenia 2011.02.05

 

Surowce:

słód pilzneński ? 2,0 kg

słód monachijski ? 2,0 kg

słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,4 kg

 

 

Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 35g ? 60?

Lubelski - 15g ? 5?

 

Drożdże :

German Lager (White Labs #WLP830) gęstwa od Admiro, dzięki Andrzej :)

 

Zacieranie: infuzyjne

67*-wsypane słody

62*- 25'

72*- 40'

76*- 15'

 

Wysładzanie:

ok.12,5 L wody o temp 75C do uzyskania 23 L ? 13 Blg

 

Fermentacja:

 

Brzeczka nastawna przed korektą gęstości: 14 Blg

+ 1,5 L wody

Brzeczka nastawna po korekcie gęstości: 13 Blg

 

objętość początkowa ok 21 L

 

Burzliwa - 16dni ?temp.10*-12* C

Cicha - 30 dni ?7*-8* C

 

Brzeczka nastawna:13 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3,5 Blg

Brzeczka końcowa : 3,2 Blg

 

Data butelkowania:2011.03.21

Wyszło ok. 21L piwa

Refermentacja:

110g glukozy

 

Uwagi:

Nareszcie :D :D :D . Pierwsze piwo po prawie rocznej przerwie i co najważniejsze są już plany na kolejne warki.

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr 15 - Krzakomiąch / Porter Bałtycki

data warzenia 2011.02.26

 

Piwo zajęło II miejsce w swojej kategorii podczas II Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego

 

Surowce:

słód pilzneński ? 1,8 kg

słód monachijski ? 2,7 kg

słód karmelowy jasny - ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,2 kg

słód karmelowy ciemny - ( Strzegom 300-400 EBC)? 0,15 kg

słód Żywiecki palony - 0,2 kg

płatki owsiane błyskawiczne ? 0,1 kg

 

Chmielenie ? 60? :

Chmiele :

Marynka ? 20g ? 60?

Lubelski - 10g ? 15?

 

Drożdże :

German Lager (White Labs #WLP830) gęstwa

 

Zacieranie: infuzyjne

66*-wsypane słody

62*- 30'

62* -> 72*

72*- 35'

76*- 15'

 

Wysładzanie:

ok.7 L wody o temp 75C do uzyskania:

16 L ? 17,5 Blg w kotle warzelnym

oraz 1,3 L o gęstości 10,5 BLg jako rezerwa do refermentacji

 

 

Fermentacja:

Brzeczka nastawna : 19,5 Blg

objętość początkowa ok 14 L

 

Burzliwa - 23dni ?temp.8*-12* C

Cicha - 20 dni ?7*-10* C

 

Brzeczka nastawna: 19,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 6,5 Blg

Brzeczka końcowa : 6,0 Blg

 

Data butelkowania:2011.04.10

Wyszło ok. 13L piwa

Refermentacja:

65g glukozy

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 16 - Żytomir / Żytnie / Roggenbier

data warzenia 2011.04.09

 

Surowce:

słód żytni - 2,5 kg

słód pilzneński - 1,2 kg

słód monachijski - 0,1 kg

słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,4 kg

słód palony z Żywca- 0,1 kg

 

Chmielenie - 60'

Chmiele :

Lubelski - 30g - 60'

 

Drożdże :

3068 Weihenstephan - starter ok. 900 ml

 

Zacieranie: dekokcyjne

12L wody 47C + słód żytni->46C÷45C- 15',

dodałem reszta słodów+ 9Lwody 98C

od razu odebrałem 8L do dekokcji -

72*-15', gotowanie 10'

zawróciłem, dodałem 2L wody 98* i jeszcze dodatkowo podgrzałem do 72C,

(czyli 64* ~ 70' )

dodałem słód żywiecki palony

72*-20?

-> 79C - filtracja

 

Wysładzanie:

ok.9 L wody o temp 85 C do uzyskania

22 L -12 Blg przed chmieleniem

oraz 3L - 9 Blg jako rezerwa do refermentacji

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok -18 L - 13,8 Blg

 

Burzliwa - 10 dni temp.18*-19* C

Ponieważ odfermentowało tylko do 5,5 °Blg zrobiłem fermentację cichą

Cicha - 7 dni 19*-20* C

 

Brzeczka nastawna: 13,8 Blg

Brzeczka po burzliwej: 5,5 Blg

Brzeczka końcowa : 5,5 Blg

 

Refermentacja:

2,5 L rezerwy o gęstości 9 °Blg + 30g glukozy + 0,5L wody, co łącznie dało objętość 3 L -wg. kalkulatora jkocurka

 

Data butelkowania:2011.04.27

Wyszło ok. 19L piwa

 

Kilka wniosków z warzenia Żytomira:

Sporo odeszło brzeczki z powodu glutowatych osadów po schłodzeniu brzeczki.

Objętość początkowa jest sprawą niejasną ponieważ miałem chyba źle naniesioną podziałkę :D w każdym razie na cichej było 16 L piwa.

Edited by pioturek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.