camilos Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jeśli ktoś jeszcze nie widział, alepiwo.pl wprowadził do oferty w/w słód: http://www.alepiwo.pl/?produkty%2Fslody%2Fpodstawowe%2Finne%2Fslod-pilznenski-obolon-25kg.html 25kg - 85zł Wysokiej jakości słód jęczmienny typu pilzneńskiego jest produkowany w nowoczesnej słodowni w Czemerowce, region Khmelnytsk. Słodownia powstała pod koniec 2008 roku, jest ona w stanie produkować 120 000 ton słodu rocznie.Do produkcji słodu są wykorzystywane najlepsze rodzaje Europejskich odmian jęczmienia browarnego.Stosownie do standardów regulacyjnych, słód produkowany w Czemerowce, spełnia ukraińskie (DSTU 4282: 2004) i międzynarodowe wymogi w odniesieniu do wskaźników organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych (kolor, wskaźnik wilgotności, zawartości ekstraktu, zawartość białka, itp).Może stanowić 100%zasypuBarwa EBC 3.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Oby mu było bliżej do słodu z Bruntala niż do ,,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Zamówiłem będzie test 50% Pilz z Obolona 50% pszeniczny Strzegomski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliwowica Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 piłem takie piwo na Ukrainie o nazwie obolon, więc pewnie jest też taki browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 w kraju też jest dostępne w większości marketów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 piłem takie piwo na Ukrainie o nazwie obolon, więc pewnie jest też taki browar Nie tylko browar, ale cała grupa przemysłowa produkująca napoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Mam 5kg, będę teścił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zamówiłem będzie test 50% Pilz z Obolona 50% pszeniczny Strzegomski Są już jakieś wnioski z testu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Z podanego wyżej zasypu wyszło mi 40l 13,5°Brix American Wheat Z filtracją problemów nie było z klarownością też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Z racji tego, że słód pilzneński z Obolona nie jest jeszcze dobrze znany i nie ma o nim zbyt wielu opini, mam dla Was propozycję: Dla chętnych osób, które zrobią testową warkę na tym słodzie (obojętnie jakie piwo) i podzielą się w tym wątku swoją opinią oraz spostrzeżeniami, oferuję 5 kg tego słodu gratis. W sumie do przetestowania przeznacze 50 kg słodu (10 x 5 kg). Jeden piwowar może dostać max. 5 kg czyli w teście w sumie może uczestniczyć 10 osób. Warunkiem otrzymianiu słodu jest wykonanie zamówienia w Alepiwo a ja przy tej okazji dołożę słód do zamówienia. Ważne jest aby opinie były szczere (pozytywne jak i negatywne). Osoby chętne do testowania proszę o informację na PW, po zebraniu 10 testerów ich listę umieszczę w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Będę niedługo robił zakupy więc się piszę na przetestowanie, zrobi się 2 jednakowe warki. Szczególnie interesuje mnie kwestia wydajności, po zeszłorocznych manewrach ze strzegomskim pilzneńskim kupuję tylko pilzneński Bruntala, z resztą u Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quraqus Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Oto pełna lista chętnych do testowania Obolona: Erikos Piop Camilos WujekStaszek WarmińskiMISIEK Rocaille`r Buszi Bellon Wlodek Dazhdbog Lista zamknięta, przepraszam wszystkich którzy się zgłosili i nie udało im się już załapać, ale kierowałem się kolejnością zgłoszeń. Tak jak pisałem wcześniej przy okazji zamówienia w Alepiwo dajcie znać na maila (sklepowego) lub nawet w uwagach do zamówienia, żebyśmy Wam dodali ten słód do zamówienia. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez quraqus Bellon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Słód otrzymałem i jak obiecałem tak zrobiłem czyli uwarzyłem dwie jednakowe warki. Pierwsza wczoraj na słodzie pilzneńskim Bruntala, druga dziś na pilzneńskim Obolon'a Właśnie skończyłem na słodzie Obolon'a więc informacje są na świeżo. Warki to proste lagery: Słód pilzneński - 5kg (88%)Słód Carapils - 0,68kg (12%) Proces śrutowania słodu Obolon'a niczym nie odbiega od tego z Bruntala, to znaczy maszyna się nie męczy, czas śrutowania podobny, łuska w bardzo dobrym stanie. Filtrowanie bardzo szybkie, bez zmętnień. Gotowanie 60 minut, w obu przypadkach przełom był taki sobie (czytaj kiepski). Z wyżej wymienionego zasypu w obu warkach uzyskałem dokładnie po 31l brzeczki z ekstraktem 12Blg Obecnie różnica w sklepie Alepiwo na worku 25kg słodu Obolona w stosunku do Bruntala to 10zł, myślę że warto się pokusić. Ja na pewno jeszcze spróbuję. Za kilka miesięcy będę mógł napisać więcej jak dobiorę się do tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzisiaj odebrałem paczkę, ale test wykonam dopiero na przełomie stycznia i lutego - mam kilka wolnych dni, będzie więcej czasu na eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zasyp: 5 kg pilzneński 0,7 monachijski jasny 0,3 carapils Filtracja bardzo sprawnie. Po gotowaniu wyszło 32,5 litra 13,3 blg. Wydajność identyczna jak z Malteurop lager. Brzeczka bardzo klarowna. Sporo osadów po gotowaniu, ale podobnie jak z Malteurop. Ogólnie bardzo dobry słód pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Ja warzyłem na obolonie w piątek, słód bardzo czysty w worku, nie znalazłem śmieci, bardzo mało uszkodzonych, połamanych ziaren. Co prawda filtracja mi raz utknęła, ale to wina zbyt szeroko odkręconego kranu. Bardzo obfity przełom, nie pamiętam kiedy miałem podobny, chyba tylko przy jakimś wicie na strzegomskim pilzneńskim, ale to wtedy zasługa płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Gotowałem wczoraj warkę na Obolonie, wrażenia bardzo pozytywne. Przede wszystkim, tak jak Camilos wspomniał, słód czysty, zero śmieci. Filtracja też raz mi utknęła, ale nie wiem czy to wina słodu czy moja - całe szczęście to ostatnie dwa litry, szybko sobie poradziłem. I chyba największy pozytyw - brzeczka po filtracji bardzo klarowna, nie musiałem nawet zawracać pierwszych kilku litrów! Podczas gotowania przełom średni, wydajność na standardowym poziomie. Podsumowując - słód nie odbiega od renomowanych marek, więc skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? Zdecydowanie polecam jeżeli ktoś kupuje większe ilości - na pewno odczuje kilka złotych pozostałe w portfelu, a na jakości nie straci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Jestem po pierwszych, nieśmiałych testach. Wrzuciłem kilogram słodu na BIAB, brzeczka bardzo jasna, pełna klarowność. Niestety do innych zastosowań, niż piwo, ale w najbliższy weekend mam zamiar z nim trochę poszaleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 piłem takie piwo na Ukrainie o nazwie obolon, więc pewnie jest też taki browar Nie tylko browar, ale cała grupa przemysłowa produkująca napoje. Najbardziej to jest chyba taka dzielnica w Kijowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Również jestem zadowolony z warzenia na słodzie Obolon'a Robiłem AIPĘ: 11 kg pilzneński Obolon 2 kg przeniczny Weyermna 1 kg monachijski Weyerman 0.5 kg Cara Gold Podstawowa kwestia, wydajność: porównując do słodu ze Strzegomia - praktycznie brak różnicy, no może pół stopnia mniej na Obolonie, finalnie po gotowaniu wyszło: 55 litrów - 15.5 Blg, a tak to same już pozytywy: Zamówiłem słód śrutowany, śruta sama w sobie bardzo dobra, wszystkie ziarna przetrącone, sporo łuski i praktycznie brak mąki. I faktycznie filtracja przebiegła bardzo sprawnie, coś jakbym wodę z kaszy zlewał. Brzeczka klarowna i bardzo jasna - i to mnie bardzo ucieszyło, gdyż zasyp uzupełniłem Cara Gold'em co dało super pomarańczową barwę a zawsze wychodziły mi takie bardziej brązowe . Przełom: widoczny w postaci zbijających się równych kłaczków białek 0.5-1 cm długości, które bardzo ładnie opadły po whirlpoolu. Ciekawostką dla mnie było to, że piana która utworzyła się jeszcze przed przełomem była śnieżno biała. Kolejne spostrzeżenie, że "nasmrodziłem" mniej niż zazwyczaj - chodzi mi o aromaty kukurydzy podczas gotowania, było ich mniej i szybciej uleciały. Teraz następuje proces fermentacji (jeden fermentor na FM52, drugi na US-05), jak nigdy nie mogę się już doczekać końcowego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wlodek Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Zasyp: 4,90 kg pilzneński Obolon, 0,90 kg pszenica niesłodowana, 0,45 kg monachijski I Strzegom, 0,10 kg zakwaszający Weyermann 13.02.2016 warzyłem na Obolonie. W porównaniu do wcześniej używanego słodu podstawowego z Malteurop (typ: lager): - filtracja bezproblemowa, bez zmian, - brzeczka o podobnej klarowności, - większy przełom, - wydajność taka sama, - zapach podczas procesu mniej intensywny, ale zarazem mniej przyjemny, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Wczoraj butelkowałem piwo na tym słodzie - pięknie się sklarowało bez dodatku żelatyny (3 tygodnie w wiadrze, tydzień w ok 6°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Pora na mnie i relacje z testowania 5 kg słodu Obolon dostarczonego przez alepiwo.pl Na warsztat poszło Irish Red Ale: - 5,00 kg - słód pilzneński (Obolon) - 0,20 kg - słód Crystal (Fawcett) - 0,20 kg - słód Caraaroma (Weyermann) - 0,08 kg - jęczmień palony (Weyermann) - słód zakupiłem ześrutowany - możliwe, że zbyt drobno bo dwa razy filtracja utknęła i musiałem wzburzyć złoże, - z podanego zasypu otrzymałem 22,5 litra brzeczki 15,5 BLG, ale mogłoby być odrobinę więcej bo trochę za dużo wlałem wody do wysładzania, - brzeczka bardzo klarowna, zarówno po filtracji jak i w wiadrze, - przełom średni, raczej w stronę słabego, - ogólnie jestem zadowolony, myślę, że skuszę się na ten słód przy kolejnych warkach, - więcej napiszę po degustacji P.S. część piwa nachmieliłem na zimno Marynką (45g/15 litrów). Aromat przy butelkowaniu - obłędny. Nie bez powodu mówi się o dobrym zbiorze z tamtego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Dziś butelkowałem piwo na Obolonie, ogólnie wszystko wygląda dobrze. Podzieliłem warkę na dwa fermentory, jeden został zaszczepiony drożdżami gęstwą FM52 a drugi fermentor na suchych US-05. Z doświadczenia wiem, że piwo na US-05 nie sklaruje się tak ładnie jak to na FM'ach. W butelkach, może przez jakiś dłuższy czas by osiadły, ale nie zdążą - bo za dwa tygodnie konsumpcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 AIPA na Obolonie, przypomnę zasyp: 11 kg pilzneński Obolon 2 kg przeniczny Weyermna 1 kg monachijski Weyerman 0.5 kg Cara Gold Receptura już wielokrotnie przeze mnie robiona, także przećwiczyłem już wiele wariantów (słody, chmiele), ale tym razem jestem naprawę usatysfakcjonowany. Świeże chmiele, do tego pierwszy raz chmielem na zimno poprzez wsypanie granulaty to fermentora (a nie w woreczkach). Na goryczkę chmieliłem Bravo (50g na 52 litry) - delikatna, krótka goryczka, taka trochę mineralna. Wyraźna podstawa słodowa, podczas zacierania uciekła mi ze 2 stopnie temperatura, ale nie sądzę, żeby to było przyczyną, po za tym jest to inna słodycz niż dekstrynowa ... taka słodycz jak właśnie w piwach Obalono, lekka, jabłkowa, mentolowa. Nawet moja twarda woda wypłukująca garbnik z młóta, co mi zawsze bardzo przeszkadzało w moich poprzednich piwach, daje się we znaki dopiero po jakimś czasie od spożycia. Czyli garbniki dalej są (cudów nie ma), ale piwo daje radę je zamaskować. Jest to najbardziej udana rewizja tego piwa jaka mi się do tej pory udała! Jednak nie jestem do końca zadowolony i zamierzam je powtórzyć, nadal stosując słód Obolona, ale na nowej wodzie: woda modyfikowana RO. Barwa, zostaje. Piana jeszcze słaba bo piwo jest dopiero 8 dni po butelkowaniu, ale lacing ładny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się