adamm Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam! Tak sobie trochę poczytałem te i inne fora, smaku sobie narobiłem:) Czas coś uwarzyć. Doświadczenie zerowe, dotychczas tylko 3 brewkity przelałem do butelek, smakowało więc postanowiłem pójść trochę dalej:) Dysponuję 3 fermentatorami (dwa po rybach, jeden po psie;)), garnkiem 30l., areometrem uniwersalnym z BA. Palnik gazowy 4kW montuję dzisiaj. Termometr właśnie kupuję, kapslownica Greta jest, bo młotkowa parę butelek mi potłukła:( Surowców brak. Jakie piwko byście polecili na pierwsze warzenie? Skłaniam się ku jakiemuś zestawowi z BA z ześrutowanymi słodami - śrutownika jeszcze nie mam. Lubię stouty i pilsnery. Jakieś propozycje dla początkującego? pozdrawiam adamm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) sorki źle się wyraziłem więc mogło być żle odebrane chodziło mi o to żeby zrobić wersje ze słodów tego co już zrobiłeś z brewkita Edytowane 18 Grudnia 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Brewki wystarczy jeden na całe życie. Rób z zacieranie, stout będzie dużo łatwiejszy niż pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Dzięki za odzew. W takim razie kupię sobie jakiś zestaw stouta z BA. Pewnie po nowym roku ruszę z pierwszą warką Zaraz kupię stouta, btw co jako drugie? Kupię od razy 2 zestawy, przesyłka będzie tańsza. Przy okazji: dysponuję zimną piwnicą - temperature zmierzę może dzisiaj. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez adamm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Inne łatwe piwo to Pale Ale/Bitter. Pszeniczne nie jest już tak łatwe, ale zwykle dobrze wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jeśli masz w piwnicy temperaturę ok 10-12°C to możesz się pokusić o zrobienie pilsa. Nawet jeśli nie będzie to 100% przedstawiciel gatunku, to i tak powinien Ci wyjść smaczny lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zakupiłem stouta i bittera. Czas na pilsa przyjdzie po pomiarze temperatury w piwnicy - na podwórku mam -10°C. Do świąt, to święta, potem czas na warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Inne łatwe piwo to Pale Ale/Bitter. Pszeniczne nie jest już tak łatwe, ale zwykle dobrze wychodzi. Właśnie na jimsbeerkit.co.uk panuje przeświadczenie, że pszenica jest najłątwiejszym piwem do uwarzenia. Pod warunkiem użycia drożdży płynnych. Reszta aż tak nie jest istotna, bo przecież ani nie trzeba myśleć o balansie słodów, poziomie goryczki i nachmielenia. A co dopiero mieszanie różnych odmian chmielu by uzyskać wrażenie bogatego aromatu. Tylko, że to jest odwieczna dyskusja, łatwe piwo by wyszło dobre, czy łatwe piwo by wyszło wyśmienite. Jeśli tak to większość piw górnej fermentacji jest relatywnie łatwa do uwarzenia by wyszło dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 sorki źle się wyraziłem więc mogło być żle odebrane chodziło mi o to żeby zrobić wersje ze słodów tego co już zrobiłeś z brewkita Spoko;) Zrozumiałem dobrze. Dotychczas brewkity: ciemne BA, stout, pszeniczne, brown ale. Oops to 4 brewkity:( Poprawię opis. Tak przy okazji: warzył ktoś może coś na kształ piwa ciemnego z lat 70 i 80? Delikatne, słabiutkie (2-3%) piwko w sam raz na lato. Zerknę na swój zbiór etykiet to może więcej nformacji o °Blg i % dopiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Ja pierwsze dwa walnąłem z brewkita, oba stouty (bo lubię ). Wyszły dobre no i było już jakieś doświadczenie więc dokupiłem tanio gar na allegro i jazda z zacieraniem. Proponuję jak najszybciej zacząć zacieranie, to jest prawdziwa przyjemność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się