Pan Łyżwa Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Hej, Co sadzicie o zastosowaniu takiego worka jak ten z linku poniżej do dodatkowej filtracji, przy filtrowaniu oraz do fitracji i od razu lepszego napowietrzania przy przelewaniu brzeczki po warzeniu do wiadra? http://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426 Czy przy takiej siatce jak 150 mikronów nie będziemy czegoś tracili z piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Pytanie brzmi co konkretnie chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Pytanie brzmi co konkretnie chcesz osiągnąć? Przy fitracji, brak drobin ziarna. Przy przelewaniu brzeczki do wiadra brak chmielin i osadów białkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Obczaj sobie metodę BIAB na forum i na jołtiubie. Ma ona przy filtracji jedną wadę, mniejszą wydajność ale jakby ją stosować normalnie tzn. wysładzać na raty to niby daje rady. Co do oddzielania chmielin jak będziesz to dezynfekował? Gotować taką tkaninę średnio szybko się zniszczy, a zwykła dekantacja też daje dobre efekty. Pomyśl lepiej o hop stoper albo bazooka screan lub sam koczyk z drobnej siatki w którym gotujesz chmiel z brzeczką. Każda metoda ma plusy i minusy, na dobrą sprawę sam musisz ją sprawdzić czy Ci pasuje. Generalnie postępujemy tak na szkółce piwowarskiej https://www.facebook.com/Wroclawscy.Piwowarzy/photos/ms.c.eJxFj0EOxDAIA3~_0Agxx~_P~;HuiWKex3Zg3EvAmnkciT2zy~;I2OZWH7DORcYF3m~;CGgJ7HEGBdUBfEDmOkhQxCZfjDf2lVAU8QJWMcUBXMsdhLjC~;oPVLYSqxBI7021EzHZsP9eE2lw~-~-.bps.a.1157334030946776.1073741836.734536289893221/1157334587613387/?type=3&theater ale z gorącą brzeczką, która jest też natleniania, taka metoda na lenia i generalnie nie do końca prawidłowa (nie mamy jak schłodzić brzeczki), ale możliwe jest to na zimnej brzeczce. Z tym, że mówię dochodzi tutaj minus w postaci gotowania takiego worka (najlepiej podciśnieniem, żeby dokładnie wszystko odkazić) Edytowane 14 Października 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Obczaj sobie metodę BIAB na forum i na jołtiubie. Ma ona przy filtracji jedną wadę, mniejszą wydajność ale jakby ją stosować normalnie tzn. wysładzać na raty to niby daje rady. Co do oddzielania chmielin jak będziesz to dezynfekował? Gotować taką tkaninę średnio szybko się zniszczy, a zwykła dekantacja też daje dobre efekty. Pomyśl lepiej o hop stoper albo bazooka screan lub sam koczyk z drobnej siatki w którym gotujesz chmiel z brzeczką. Każda metoda ma plusy i minusy, na dobrą sprawę sam musisz ją sprawdzić czy Ci pasuje. Generalnie postępujemy tak na szkółce piwowarskiej https://www.facebook.com/Wroclawscy.Piwowarzy/photos/ms.c.eJxFj0EOxDAIA3~_0Agxx~_P~;HuiWKex3Zg3EvAmnkciT2zy~;I2OZWH7DORcYF3m~;CGgJ7HEGBdUBfEDmOkhQxCZfjDf2lVAU8QJWMcUBXMsdhLjC~;oPVLYSqxBI7021EzHZsP9eE2lw~-~-.bps.a.1157334030946776.1073741836.734536289893221/1157334587613387/?type=3&theater ale z gorącą brzeczką, która jest też natleniania, taka metoda na lenia i generalnie nie do końca prawidłowa (nie mamy jak schłodzić brzeczki), ale możliwe jest to na zimnej brzeczce. Z tym, że mówię dochodzi tutaj minus w postaci gotowania takiego worka (najlepiej podciśnieniem, żeby dokładnie wszystko odkazić) Mówiąc o użyciu do filtracji miałem na myśli włożenie w to wężyka, a filtrować złożem najprościej jak można na wężyku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Hej, Co sadzicie o zastosowaniu takiego worka jak ten z linku poniżej do dodatkowej filtracji, przy filtrowaniu oraz do fitracji i od razu lepszego napowietrzania przy przelewaniu brzeczki po warzeniu do wiadra? http://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426 Czy przy takiej siatce jak 150 mikronów nie będziemy czegoś tracili z piwa? Mówiąc o użyciu do filtracji miałem na myśli włożenie w to wężyka, a filtrować złożem najprościej jak można na wężyku. Z twojej wypowiedzi nijak to nie wynika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Właściciel sklepu z tego kożysta, rozmawiałem z nim na ten temat. Mówił że można to normalnie wygotować i jest rewelacyjne, każdy wie ile się traci z chmielinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Przy przelewaniu brzeczki do wiadra brak chmielin i osadów białkowych. dodam od siebie, że filtrowałem brzeczkę po studzeniu i whirlpoolu za pomocą worka 50 mikronów o pojemności 1,5l założonego na końcu wężyka do dekantacji - niestety worek po paru minutach był wyklejony szlamem od środka - dekantacja prawie stanęła a worek na końcu węża wyglądał jak balon ostatnio próbowałem też za pomocą hopstoppera 250um wsadzonego do gara po whirlpoolu - dekantacja poszła jak złoto, cały szlam i chmieliny zostały na siatce stalowej a ja odzyskałem prawie 100% brzeczki za to worek świetnie sobie radzi jako filtrator chmielin po chmieleniu na cichej Edytowane 15 Października 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wickham Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ja używam od dłuższego czasy takiego worka na stelażu. http://allegro.pl/worek-filtracyjny-do-moszczu-ze-stelazem-i5718084067.html Stosuję to tylko przy przelewaniu schłodzonej brzeczki po warzeniu do wiadra i faktycznie ułatwia to napowietrzenie, ale największą zaletą jest to, że do wiaderka leci czysta brzeczka bez chmielin. A chmiel sypę do gara luzem, bez żadnych woreczków. Nawet wirpool jest nie potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Kurcze, ten worek na stelażu wygląda całkiem całkiem... czy nie ma ryzyka, że się przechyli podczas przelewania brzeczki (jakoś ten stelaż wygląda trochę mało wiarygodnie...)? Chyba się zaopatrzę. Potrzebuję jeszcze tylko cwanego sposobu do filtracji po chmieleniu na cichej - obecnie zlewam wężykiem zakończonym antygwałtem (w sumie spełnia rolę ale szukam czegoś cwańszego) Edytowane 22 Października 2015 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się