Skocz do zawartości

Starter - coś z nim nie tak.


cieplyl

Rekomendowane odpowiedzi

Uwarzyłem dziś dortmundera i chciałem zadać go starterem z drożdży saflager w 34/70 jednak zaniepokoił mnie jego smak i zapach.

 

Starter robiłem tylko ze słodu pilźnieńskiego bez chmielu i niczego innego. Gęstość ładnie spadła do 3, powoli zaczął się już klarować (zrobiony w środę). Zaniepokoił mnie zapach i smak lekko kwaśny. Czy to normalne, że piwo bez chmielu jest lekko kwaśne? Wygląda bardzo ładnie, jest klarowne bez żadnej piany itp.

 

I oczywiście drugie pytanie: Co z nim teraz zrobić? Poczekać i sprawdzić czy nie bedzie bardziej kwaśny i czy ukażą się oznaki zepsucia czy zadawać i modlić się żeby to nie było zakażenie.

 

Domyślam się, że temat oklepany więc z góry przepraszam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciężko powiedzieć ale raczej nie. Powinno tak smakować, tylko zastanawiałem się jak smakuje piwo bez chmielu, bo musi być chyba jakaś kolosalna różnica. Gdzieś czytałem, że piwo może być na początku kwaskowate i tak zastanawiałem się czy brak chmielu nie spotęguję kwaśnego posmaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie ma żadnego kożucha, drożdże opadły na dno i piwo na górze jest ładnie klarowne.

 

Oczywiście gotowałem kilkadziesiąt minut :D.

 

Dzięki za odpowiedzi zadam te drożdże i zobaczymy. Nie jestem przesądny ale to 13 warka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.