cieplyl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Uwarzyłem dziś dortmundera i chciałem zadać go starterem z drożdży saflager w 34/70 jednak zaniepokoił mnie jego smak i zapach. Starter robiłem tylko ze słodu pilźnieńskiego bez chmielu i niczego innego. Gęstość ładnie spadła do 3, powoli zaczął się już klarować (zrobiony w środę). Zaniepokoił mnie zapach i smak lekko kwaśny. Czy to normalne, że piwo bez chmielu jest lekko kwaśne? Wygląda bardzo ładnie, jest klarowne bez żadnej piany itp. I oczywiście drugie pytanie: Co z nim teraz zrobić? Poczekać i sprawdzić czy nie bedzie bardziej kwaśny i czy ukażą się oznaki zepsucia czy zadawać i modlić się żeby to nie było zakażenie. Domyślam się, że temat oklepany więc z góry przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Starter robiłem tylko ze słodu pilźnieńskiego bez chmielu i niczego innego. to znaczy zacieraleś na starter ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Tak. Zrobiłem mikro zacieranie w 67 stopniach przez godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 ile tego było ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zrobiłem tego w całości około 1,5 litra. Pół zamroziłem na inną warkę a z połowy zrobiłem starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zrobiłem tego w całości około 1,5 litra. Pół zamroziłem na inną warkę a z połowy zrobiłem starter. Że sie tobie chciało , nie lepiej kupic ekstrakt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Oczywiście, że lepiej ale z braku laku dobry i kit. Jak to mówią "skleroza nie boli tylko się trzeba nabiegać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Bardzo ciężko powiedzieć czy starter jest dobry czy nie. Pytanie, czy starter był na mieszadle magnetycznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Nie. Fermentował naturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 To powinien smakować jak zielone piwo. Ja bym się obawiał dodać to do piwa. Jeszcze jedno, czy móglbyś ten zapach/smak określić jako siarkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Ciężko powiedzieć ale raczej nie. Powinno tak smakować, tylko zastanawiałem się jak smakuje piwo bez chmielu, bo musi być chyba jakaś kolosalna różnica. Gdzieś czytałem, że piwo może być na początku kwaskowate i tak zastanawiałem się czy brak chmielu nie spotęguję kwaśnego posmaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Nastaw drugi starter jeśli masz z czego. Jeśli drugi wyjdzie taki sam, to najprawdopodobniej wszystko było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Bakeriom zwylke towarzyszą inne zjawiska jak kożuch na powierzchni i przykry zapach. Drożdże czasem mają kwaskowy zapaszek. A piwo bez chmielu powinno być chyba słodkie. Jak nie masz alternatywy to zadaj ten starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Cześć. Mam pytanie - zagotowałeś wysłodzoną brzeczkę na starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 No właśnie nie ma żadnego kożucha, drożdże opadły na dno i piwo na górze jest ładnie klarowne. Oczywiście gotowałem kilkadziesiąt minut . Dzięki za odpowiedzi zadam te drożdże i zobaczymy. Nie jestem przesądny ale to 13 warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Cześc coś moda na te 13 warki Aplloks też warzył ostatnio 13-ta warkę jak przegotowałęś brzeczką to powinno być wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się