andy1856 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Witam Kolegów, mam ok. 300 ml gęstwy po Wyeastach 1728. Gęstwa jest po piwie 20 BLG (był zrobiony starter). Wygląda ładnie, jest jasna. Zapach też OK. Chcę na niej zrobić Strong Scotch Ale'a też ca 20BLG. Czy drożdże poradzą sobie? Może zrobić na nich starter? Dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html sprawdź tutaj czy wystarczy Ci gęstwy na nowe piwo opcja "Repitching from slurry" jeśli gęstwy jest 300ml zbitej na dnie ustanej to zostaw ustawienia Yeast concentration i Non-yeast percentage domyślne Edytowane 16 Października 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Wygląda na to, że mam aż nadto. Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie z tej publikacji http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej mówiące o tym, żeby raczej nie używać gęstwy po piwach powyżej 15 BLG. Dzięki za pomoc. Edytowane 16 Października 2015 przez andy1856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie z tej publikacji http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowejmówiące o tym, żeby raczej nie używać gęstwy po piwach powyżej 15 BLG. raczej nie używaj ale jak użyjesz i będzie pyszne to chyba dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 15Blg to moim zdecydowaniem mocna przesada. 20Blg to już co innego, ale bez problemu znajdą się osoby, które tak robiły z podobno dobrym rezultatem. Twój wybór, nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja warki na płynnych drożdżach planuję tak, żeby nie dochodziło do takich sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Trochę się "cykam". Bo to i kupa roboty i "kupa" towaru do zacierania. Ale macie rację. Trzeba spróbować. Chętnie podzielę się rezultatem. Dam znać za ok. pół roku. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Nie wiem czy "trzeba", ja tam nie czuję potrzeby ryzykowania warki dla takiej drobnej oszczędności. Jednak te drożdże spędziły sporo czasu w bardzo toksycznym środowisku. Ale to oczywiście Twoje piwo, więc sam musisz ocenić czy ryzyko się kalkuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się