klata Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Dorobek na razie niewielki ale karteczek z zapiskami robi się coraz więcej i trzeba to jakoś usystematyzować: 1. Pale Ale 2. Milk Stout 3. Grodziskie 4. AIPA 5. APA 6. American Bitter 7. Brown Porter 8. Galaxy Wheat 14°Blg 9. Polskie Pale Ale 14°Blg 10. Dunkelweizen 13.5°Blg 11. Irish Red Ale 13°Blg 12. Simcoe SMaSH 16°Blg 13. Nowozelandzkie Pale Ale 13.5°Blg 14. Imperial IPA 17.2°Blg 15. Pseudo Pils 14°Blg 16. Hefe-Weizen 14.3°Blg 17. Oatmeal Stout 13°Blg 18. Hefe-Weizen 14°Blg 19. Russian Imperial Stout 21°Blg 20. American Stout 15 Brix 21. Black IPA 19 Brix 22. Jarrylo APA 14.8°Blg 23. Simcoe West Coast IPA 16°Blg 24. Polski Pils "Wypadek przy pracy" 13.5°Blg 25. Marynka Pils 13°Blg 26. Weizenbock 17.5°Blg 27. APA 17°Blg 28. Roggenbier 12.5°Blg Edytowane 1 Lipca 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) #1 Pale Ale Słody:Pilzneński 2,65kgMonachijski 1,45kgKarmelowy jasny 0,35kg Chmiele:Marynka 40g - 60 minLubelski 40g - 5 min Drożdże:Danstar Nottingham Zacieranie:13 litrów wody 55°C50-52°C 10 minut68°C 80 minut76°C 10 minut Edytowane 17 Października 2015 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) #2 Milk StoutSłody:Pilzneński 1,8kgMonachijski 1,65kgKawowy 0,3Karmelowy 0,3kgCzekoladowy jasny 0,2kgJęczmień palony 0,3kg - dodany po negatywnej próbie jodowejChmiele:Marynka 30gDodatki:Laktoza 500gDrożdże:Danstar NottinghamZacieranie:14 litrów wody 72°C69-64°C 90 minutdodany jęczmień palony76°C 5 minut07.05.2015 Blg początkowe 13 (przed dodaniem laktozy), po dodaniu 1514.05.2015 8°Blg18.05.2015 8°Blg przelane na cicha27.05.2015 7.5°Blg butelkowanie Edytowane 17 Października 2015 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 #3 Grodziskie Słody: pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2,5kg Chmiel: Lubelski 40g 90 min Lubelski 20g 70 min Drożdże: Safbrew S-33 Zacieranie: 5 litrów wody 40°C 37°C 30 minut +2 litry wody 50°C 20 minut +3 litry wody 70°C 30 minut +2 litry wody 75°C 30 minut Problemy z wysładzaniem. Finalnie otrzymałem ok 15l 7°Blg 19.05.2015 warzenie 7°Blg 27.05.2015 4°Blg, cicha 02.06.2015 rozlew Piwo za bardzo goryczkowe (nie zmniejszyłem ilości chmielu pomimo uzyskania mniejszej ilości brzeczki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 #4 American India Pale Ale 16°Blg Słody: Pilzneński 4,2kg Wiedeński 1kg Monachijski typ II 0,6kg Caramunich typ I 0,2kg Chmiele: Warrior 20g 60 min Green Bullet 50g 20 min Mosaic 20g 5 min Centennial 30g 1 min Mosaic 60g na zimno Dodatki: mech irlandzki 5g 15 min Zacieranie: 20 litrów wody 56°C 52°C 10 minut 69-65°C 70 min 76°C 5 min 2015.06.30 Blg początkowe 16,5 2015.07.05 3,5°Blg 2015.07.07 3,5° przelew na cichą 2015.07.10 Chmielenie na zimno 2015.07.17 rozlew (38x0.5l + 3x0.3l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 #5 American Pale Ale Słody: Pale ale - 4 kg Wiedeński - 1 kg Pszeniczny - 0,5kg Chmiele: Chmiel Chinook 30g Chmiel Simcoe 30g Chmiel Equinox 30g Drożdże: suche: US-05 Zacieranie: 52°C - 15 min. - tylko słód pszeniczny 66-68°C - 60 min. podgrzewanie do 78°C. Chmiel Chinook 30g, 50 min. od 10 minuty wrzenia. Chmiel Simcoe 30g, 30 min. od 30 minuty wrzenia. Chmiel Equinox 30g, 5 min. od 55 minuty wrzenia. Czas gotowania: 60 minut. 2015.09.15/16 Blg początkowe 13. 26l 2015.09.22 3°Blg 2015.09.25 przelane na cichą (kolor błota gliny , mętne) 2015.10.02 rozlew 48x.5 + 4x.33 wygląd nadal taki sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) #6 American Bitter Słody: pilzneński 2,3kg Wiedeński 1,6kg Karamel Pils Steinbach 0,55kg Chmiele: Citra 25g Cascade 50g Drożdże: Danstar Nottingham Dodatki: Mech irlandzki 5g Zacieranie: 13 litrów wody 55°C 50-52°C 10min 62°C 30min 72°C 30min (negatywna próba jodowa) 76°C 5min Chmielenie: gotowanie 60 min Citra 25g 60 min Cascade 20g 30min Mech irlandzki 15min Cascade 30g 5min 2015-10-10 początkowe 12.5°Blg 22l Fermentacja w 17-18°C 2015-10-17 przelane na cichą 3°Blg 2015-10-31 20l zabutelkowane z dodatkiem ok 90g glukozy rozpuszczonej w 680ml wody Edytowane 4 Listopada 2015 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) #7 Brown Porter Słody: Pale Ale Maris Otter 3kg Brown 0,5kg pszeniczny czekoladowy 0,25kg karmelowy czerwony 0,2kg Chmiele: Magnum 15g East Kent Goldings 15g Dodatki: mech irlandzki 5g pożywka dla drożdży 4g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 12 litrów wody + wszystkie słody 65°C 60 min (do negatywnej próby jodowej) 78°C 10 min Chmielenie: Gotowanie 75 minut 70 min Magnum 15g 10 min pożywka dla drożdży + mech irlandzki 5 min East Kent Goldings 15g 2015-10-10 Warzenie 12°Blg fermentacja 17-18°C 2015-10-17 3.2°Blg - na powierzchni pływało kilka wielkich skupisk drożdży 2015-10-20 3.2°Blg - zlane na cichą 2015-10-31 18l zabutelkowane z dodatkiem ok 90g glukozy rozpuszczonej w 680ml wody Edytowane 4 Listopada 2015 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) #8 Galaxy Wheat 14°Blg Słody: Pszeniczny 3kg Pilzneński 2,5kg Carapils 0,3kg Chmiel: Galaxy 60g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 15 litrów wody + wszystkie słody 65-68°C 80 min 78°C 5 min Chmielenie: Gotowanie 70 minut 70 min Galaxy 19g 0 min Galaxy 26g na zimno - Galaxy 15g 2015-11-07 Warzenie 12°Blg fermentacja 16°C wzrastająco do 18°C 2015-11-12 4°Blg 2015-11-16 4°Blg - coś słabo odfermentowało, zlane na cichą, chmielenie na zimno 15g Galaxy 2015-11-21 butelkowanie Edytowane 12 Lutego 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) #9 Polskie Pale Ale 14°BlgSłody:Pale Ale Strzegom - 4kgMonachijski Strzegom (typ I) - 0,5kgKarmelowy Jasny Strzegom - 0,25kgChmiel:Marynka - 30gSybilla - 30gDrożdże:US-05Dodatki:mech irlandzki 5gZacieranie:15 litrów wody + wszystkie słody67°C 80 min78°C 5 minChmielenie:Gotowanie 60 minut50 min Marynka 30g10 min mech irlandzki 5g5 min Sybilla 30g2016-02-10 Warzenie 18 litrów 14°Blg fermentacja 17°C 2016-02-24 Przelane na cichą 15°C2016-02-28 3,5°Blg rozlew 36 butelek 0.5l, refermentacja w 20°C Edytowane 28 Lutego 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) #10 Dunkelweizen 13.5°Blg Słody: Strzegom Pszeniczny 3-6 EBC - 3,1kg Strzegom Pilzneński 3,2-4,5 EBC - 1,4kg Strzegom Monachijski (typ I) 10-27 EBC - 0,5kg Strzegom Karmelowy 600 EBC- 0,3kg Chmiel: Hallertauer Tradition - 30g Drożdże: WB-06 Zacieranie: 15 litrów wody o temp 42°C + wszystkie słody 46°C - 10 min 53°C - 15 min 63°C - 30 min 67°C - 20 min (do negatywnej próby jodowej) 72°C - 10 min 78°C - 10 min Chmielenie: Gotowanie 90 minut 60 min Hallertauer Tradition 30g 2016-02-27 Warzenie, 18 litrów, 13.5°Blg, fermentacja w temp. 19-21°C 2016-03-05 3°Blg. przelane na cichą 2016-03-11 zabutelkowane z 150g glukozy Edytowane 11 Marca 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) #11 Irish Red Ale 13°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 4,6kg Strzegom Wiedeński 7-12 EBC - 0,5kg Strzegom Karmelowy 150 EBC - 0,275kg Strzegom Jęczmień Prażony 1000 EBC- 0,08kg Chmiel: Magnum - 30g Drożdże: S04 Zacieranie: 15 litrów wody o temp 65°C + jasne słody 64°C - 60 min (do negatywnej próby jodowej) 77°C - 10 min - jęczmień prażony Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Magnum 30g 2016-03-12 Warzenie, 25 litrów, 13°Blg, drożdże zadane w 20°C, fermentor przeniesiony do temp. 15°C 2016-03-25 Przeniesione do 20°C 2016-03-30 3°Blg, rozlew 50 butelek 0.5l z dodatkiem 144 g glukozy rozpuszczonej w 950 ml wody Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) #12 Simcoe SMaSH 16°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 6kg Chmiel: Simcoe - 160g Drożdże: US-05 Zacieranie: 18 litrów wody o temp 65°C + słód - 60 min (do negatywnej próby jodowej) 76°C - 0 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Simcoe 30g 15 min Simcoe 30g 2016-04-02 Warzenie, 22 litry, 16°Blg, drożdże zadane w 20°C 2016-04-08 3.2°Blg, przelane na cichą 2016-04-11 dodane 100g Simcoe 2016-04-15 zabutelkowane z dodatkiem 95g glukozy Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) #13 Nowozelandzkie Pale Ale 13.5°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 4.4kg Strzegom Pszeniczny 3-6 EBC - 0.5kg Strzegom Karmelowy 150 EBC - 0.1kg Chmiel: Pacific Gem - 30g Rakau - 60g Drożdże: US-05 Zacieranie: 15 litrów wody o temp 68°C + słód - 60 min (do negatywnej próby jodowej) 76°C - 0 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Pacific Gem 10g 10 min Pacific Gem 20g 2016-04-16 Warzenie, 22 litry, 13.5°Blg, drożdże zadane w 27°C, pojemnik przeniesiony do 16°C 2016-04-26 3.5°Blg przelane na cichą 2016-04-29 Chmielenie na zimno 60g chmielu Rakau 2016-05-02 Zabutelkowane 42 butelki z dodatkiem syropu glukozowego (120g glukozy i 880ml wody) Edytowane 4 Maja 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) #14 Imperial IPA 17.2°Blg Słody: Strzegom Pale Ale 5.5-7.5 EBC - 6.5kg Strzegom Wiedeński 7-12 EBC - 0.75kg Chmiele: Magnum - 60g Mosaic - 30g Simcoe - 30g Cascade - 30g Citra - 30g Drożdże: US-05 Zacieranie: 21 litrów wody 67°C + słód 65°C - 75 min (do negatywnej próby jodowej) 75°C - 0 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Magnum 30g 30 min Magnum 30g 15 min Mosaic 15g 0 min Mosaic 15g 2016-04-30 Warzenie, ok. 25 litrów, 17.2°Blg, uwodnione drożdże zadane w 19°C, pojemnik przeniesiony do 16°C 2016-05-14 3.2°Blg przelane na cichą 2016-05-19 Chmielenie na zimno: po 30g Simcoe, Cascade, Citra 2016-05-23 Zabutelkowane 47 butelek z dodatkiem 180g glukozy Edytowane 24 Maja 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) #15 Pseudo Pils 14°Blg Słody: Pilzneński - 3.5kg Monachijski - 0.5kg Chmiele: Marynka- 40g Lubelski - 30g Drożdże: Danstar Nottingham Ale Yeast Zacieranie: 12 litrów wody 46°C + słód 52°C - 30 min 63°C - 30 min (do negatywnej próby jodowej) 78°C - 10 min Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Marynka 20g 30 min Marynka 20g 20 min Lubelski 30g 2016-05-14 Warzenie, ok. 18 litrów, 14°Blg, uwodnione drożdże zadane w 20°C, pojemnik przeniesiony do 19°C 2016-05-23 3°Blg przelane na cichą 2016-06-02 Zabutelkowane z dodatkiem 110g glukozy Edytowane 4 Czerwca 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) #16 Hefe-Weizen 14.3°BlgSłody:Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 3.1kgViking Malt Pilzneński 3.2-4.5 EBC - 0.5kgViking Malt Karmelowy Jasny 30 EBC - 0.3kgChmiele:Hallertauer Tradition - 30gDrożdże:Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i bananyZacieranie:15 litrów wody 45°C + słód45°C - 30 min63°C - 45 min72°C - 20 min78°C - wygrzewChmielenie:Gotowanie 60 minut60 min Hallertauer Tradition - 30g2016-08-22 Warzenie, ok. 18 litrów, 14.3°Blg, drożdże w temperaturze pokojowej zadane bezpośrednio z fiolki do brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C2016-08-24 Drożdże dzisiaj postanowiły wyjść przez rurkę bulkotę na spacer 2016-08-30 Zabutelkowane z dodatkiem 158g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody. Wyszło 35 butelek 0.5L Edytowane 22 Września 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Jak wyszedł ten pseudo pils z warki 15? Od pilsa różnił się tylko temperaturą fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Jak wyszedł ten pseudo pils z warki 15? Od pilsa różnił się tylko temperaturą fermentacji? Zasyp był na Pilsa ale drożdże i temperatura fermentacji wysoka. Piwo nie smakowało ani jak Pils ani jak Ale. Wyszło bardzo estrowe wyraźnie wyczuwalna guma balonowa i landrynki. Wielbiciele Tyskiego mówili że to najlepsze moje piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) #17 Oatmeal Stout 13°Blg Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 2.7kg Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 1.6kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4kg Viking Malt Karmelowy 150 EBC - 0.2kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.15kg Viking Malt Karmelowy 600 EBC - 0.1kg Chmiele: Marynka - 30g Drożdże: S04 Zacieranie: 15 litrów wody 70°C + słody jasne 68°C - 60 min Dodanie słodów ciemnych Czekoladowy Ciemny i Karmelowy 600 EBC podgrzanie do 76°C Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Marynka - 30g 2016-08-27 Warzenie, ok. 21 litrów, 13°Blg, drożdże rozsypane na powierzchni brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C 2016-09-07 Przelane na cichą. Piwo mętne i kolor ciemno brązowy. Chyba wrzucenie karmelowego na koniec nie było dobrym pomysłem i stąd ta mętność, bo się nie zatarł. Przydałoby się dodać jęczmienia palonego żeby uzyskać czarny kolor. 2016-09-13 Zabutelkowane 20 litrów z dodatkiem 117g glukozy rozpuszczonej w 783g wody Edytowane 14 Września 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) #18 Hefe-Weizen 14°Blg Słody: Viking Malt Pszeniczny 3-6 EBC - 3.1kg Viking Malt Pilzneński 3.2-4.5 EBC - 0.5kg Viking Malt Karmelowy Jasny 30 EBC - 0.3kg Chmiele: Hallertauer Tradition - 30g Drożdże: Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany ok 200ml - gęstwa z warki #16 - tylko przemyta Zacieranie: tym razem "na lenia" 15 litrów wody 72°C + słód 65°C - 60 min 78°C - wygrzew Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min Hallertauer Tradition - 30g 2016-09-14 Warzenie, ok. 19 litrów, 14°Blg, drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 19°C i przeniesione do ok 20°C 2016-09-28 Butelkowanie z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 1 litrze wody Edytowane 22 Października 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) #19 Russian Imperial Stout 21°Blg Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 6.5kg Viking Malt Monachijski typ II 16-24 EBC - 2kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0.5kg Viking Malt Karmelowy 600 EBC - 0.3kg Viking Malt Jęczmień Prażony 1000 EBC - 0.4kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.2kg Chmiele: Iunga - 130g Drożdże: S04 - gęstwa z warki #17 Zacieranie: 19 litrów wody 72°C + słód 68°C - 80 min 75°C - wygrzew 5 min Chmielenie: Gotowanie 70 minut 60 min - 30g 45 min - 30g 30 min - 30g 5 min - 40g 2016-09-17 Warzenie, ok. 22 litrów, 21°Blg, drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 20°C i przeniesione do ok 20°C 2016-10-05 7°Blg, przelane na cichą 2016-10-21 Zabutelkowane 38*0.5l + 4 * 0.3l z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody Edytowane 22 Października 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) #20 American Stout 15°Brix Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 5kg Viking Malt Monachijski typ I 10-27 EBC - 0.5kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny 1100-1300 EBC - 0.2kg Viking Malt Jęczmień Prażony 1000 EBC - 0.3kg Viking Malt Karmelowy Jasny 60 EBC - 0.1kg Chmiele: Columbus - 30g Citra - 60g Drożdże: US 05 Zacieranie: 20 litrów wody 72°C + słody bez jęczmienia prażonego 66°C - 60 min 77°C - wygrzew. Na początku podgrzewania wsypany jęczmień prażony. Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 30g Columbusa 2016-10-22 Warzenie, ok. 22 litrów, 15 Brix, drożdże rozsypane na brzeczce o temperaturze 18°C i przeniesione do ok 17°C 2016-10-31 Zlane na cichą, 9 Brix -> ok. 4.5 Blg 2016-11-05 Dodane 60g Citry 2016-11-08 Zabutelkowane 42*0.5 + 2*0.3 z dodatkiem 110g glukozy Edytowane 10 Listopada 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) #21 Black IPA 19°Brix Słody: Viking Malt Pale Ale 5,5-7,5 EBC - 6kg Viking Malt Wiedeński 7-12 EBC - 1.1kg Weyermann Carafa typ III 1300-1500 EBC - 0.3kg Chmiele: Chinook - 40g Magnum - 30g Cascade - 60g Citra - 40g Drożdże: S-05 - gęstwa z warki #20 Zacieranie: 21 litrów wody 75°C + słody bez Carafa 66°C - 70 min 77°C - wygrzew. Po podgrzaniu wrzucona Carafa i po minucie przeniesione do filtracji Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 30g Magnum 45 min - 20g Chinook 15 min - 10g Citra 15 min - 10g Chinook 0 min - 30g Cascade 0 min - 10g Citra 2016-10-31 Warzenie, ok. 21 litrów, 19.2°Brix, schłodzona brzeczka do temperatury 20°C, zlana na drożdże z warki #20 i przeniesione do ok 17°C 2016-11-09 10.4 Brix -> ok 5.6Blg. Temperatura w piwnicy spadła mi do 13°C 2016-11-22 Dodane chmiele na zimno (Chinook 10g, Cascade 30g, Citra 20g) bez przelewania do nowego fermentora. 2016-11-27 Zabutelkowane 39*0.5l z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0.5l wody Edytowane 28 Listopada 2016 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) #22 Jarrylo APA 14.8°Blg Słody: Viking Malt Pilzneński 4kg Viking Malt Monachijski I 1kg Chmiele: Jarrylo - 60g Drożdże: S-05 - suchary Zacieranie: 15 litrów wody 69°C + słody 66°C - 60 min 75°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 10g Jarrylo 20 min - 10g Jarrylo 7 min - 10g Jarrylo 2017-01-06 Warzenie, ok. 21 litrów, 14.8°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 20°C, drożdże rozsypane na powierzchni. Fermentacja w 18°C 2017-01-14 Zlane na cichą. 2017-01-17 Dodany chmiel (Jarrylo 70g) na zimno 2017-01-23 Butelkowanie. Zabutelkowane 39 * 0.5L z dodatkiem 114g glukozy rozpuszczonej w 650ml wody Edytowane 24 Stycznia 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się