klata Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) #23 Simcoe West Coast IPA 16°Blg Słody: Viking Malt Pilzneński 5.5kg Wayermann Carahell 0.5kg Chmiele: Simcoe - 160g Drożdże: S-05 - gęstwa z warki #22 Zacieranie: 15 litrów wody 70°C + słody 65°C - 60 min 75°C - wygrzew. 10 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracji Chmielenie: Gotowanie 60 minut 60 min - 30g Simcoe 15 min - 30g Simcoe 2017-01-14 Warzenie, ok. 22 litry, 16°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 19°C i zlana na drożdże z warki #22. Fermentacja w 19°C 2017-01-24 Zlane na cichą. 2017-01-27 Dodany chmiel (Simcoe 100g) na zimno 2017-02-04 Butelkowanie z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 40 * 0.5l Edytowane 6 Lutego 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) #24 Polski Pils "Wypadek przy pracy" 13.5°Blg Miał być Pils ale pomyliłem się i dałem drożdże do pszenicznego więc będzie bananowy pils Słody:Viking Malt Pilzneński 3.5kgViking Malt Monachijski I 0.5kgChmiele:Marynka - 30gLubelski - 30gDrożdże:W 34/70 WB-06Zacieranie:12 litrów wody 60°C + słody57°C - 10 min temperatura spadła do 56°C64°C - 40 min temperatura spadła do 60°C72°C - 20 min76°C - wygrzew. 20 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracjiChmielenie:Gotowanie 80 minut60 min - 15g Marynka30 min - 15g Marynka25 min - 15g Lubelski0 min - 15g Lubelski2017-04-01 Warzenie, ok. 19,5 litra, 13.5°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 13°C i dodane uwodnione drożdże. Po kilku godzinach gdy odkryłem swój błąd przeniosłem do 21°C 2017-04-11 2°Blg2017-04-12 Butelkowanie z dodatkiem 160g glukozy rozpuszczonej w 1000ml wody. 39 * 0.5l Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 #24 Polski Pils Bananowy Pils 13.4°Blg Miał być Pils ale pomyliłem się i dałem drożdże do pszenicznego więc będzie bananowy pils Słody: Viking Malt Pilzneński 3.5kg Viking Malt Monachijski I 0.5kg Chmiele: Marynka - 30g Lubelski - 30g Drożdże: W 34/70 WB-06 Zacieranie: 12 litrów wody 60°C + słody 57°C - 10 min temperatura spadła do 56°C 64°C - 40 min temperatura spadła do 60°C 72°C - 20 min 76°C - wygrzew. 20 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracji Chmielenie: Gotowanie 80 minut 60 min - 15g Marynka 30 min - 15g Marynka 25 min - 15g Lubelski 0 min - 15g Lubelski 2017-04-01 Warzenie, ok. 19,5 litra, 13.5°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 13°C i dodane uwodnione drożdże. Po kilku godzinach gdy odkryłem swój błąd przeniosłem do 21°C ?2017-04-17 Zlane na cichą. ?2017-05-01 Butelkowanie z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 40 * 0.5l Ktoś tutaj, dawno temu też się pomylił najwidoczniej Troszkę tej goryczki i chmielu będzie dużo, ale pamiętam że mój dampfbier był na tyle słodki od monacha, że może się to jakoś wyrówna. https://byo.com/mead/item/530-dampfbier-style-profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Ooo nawet nie wiedziałem, że jest taki styl. Goryczka faktycznie będzie za duża żeby zmieścić się w widełki (celowałem w około 40IBU) ale mam nadzieję, że piwo będzie zdatne do wypicia. Dzisiaj ponowne warzenie pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) #25 Marynka Pils 13°Blg Słody:Viking Malt Pilzneński 3.5kgViking Malt Monachijski I 0.4kg Weyermann Carahell 0.2kgChmiele:Marynka - 30gDrożdże:W 34/70Zacieranie:12 litrów wody 60°C + słody60°C - 10 min65°C - 40 min temperatura spadła do 60°C72°C - 10 min76°C - wygrzew. 10 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracjiChmielenie:Gotowanie60 minut60 min - 20g Marynka12 min - 10g Marynka2017-04-05 Warzenie, ok. 21 litrów, 13°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 15°C i dodane uwodnione drożdże. Przeniesione do ok 10°C2017-04-22 Zlane na cichą.2017-05-02 Butelkowanie z dodatkiem 80 glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 40 * 0.5l Edytowane 3 Maja 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) #26 Weizenbock 17.5°Blg Słody:Viking Malt Pszeniczny 3.7kgViking Malt Monachijski II 3kgViking Malt Melanoidynowy 0.3kgViking Malt Karmelowy 300 0.3kgChmiele:Perle - 30gDrożdże:WB 06 z warki nr 24Zacieranie:18 litrów wody 75°C + słody69°C - 70 min78°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracjiChmielenie:Gotowanie 60 minut60 min - 30g Perle2017-04-13 Warzenie, ok. 22 litrów, 17.4°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 16°C i dodane drożdże (ok 200ml) . Przeniesione do ok 20°C2017-04-22 Zlane na cichą.2017-05-02 Butelkowanie z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 700ml wody. 42 * 0.5l Edytowane 3 Maja 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) #27 APA 17°Blg Słody:Viking Malt Pilzneński 5kg Viking Malt Karmelowy 0.8kgViking Malt Pszeniczny 0.5kgChmiele:Simcoe - 40g Citra - 30g Centennial - 30g Cascade - 30gDrożdże:US-05Zacieranie:15 litrów wody 67°C + słody66°C - 60 min78°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracjiChmielenie:Gotowanie 60 minut15 min - 10g Centennial 15 min - 15g Simcoe 5 min - 12g Centennial 5 min - 12g Citra 5 min - 10g Cascade Na zimno: 5 dni - 25g Simcoe 5 dni - 20g Cascade 5 dni - 18g Citra 5 dni - 8g Centennial 2017-06-28 Warzenie, ok. 20 litrów, 17°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 23°C i dodane nawodnione drożdże . Przeniesione do ok 19°C2017-07-07 Zlane na cichą. 2017-07-09 Chmielenie na zimno2017-07-15 Butelkowanie z dodatkiem 115g glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 49 * 0.5l Edytowane 26 Lipca 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klata Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) #28 Roggenbier 12.5°Blg Słody:Viking Malt Żytni 2kg Viking Malt Monachijski 1.1kgViking Malt Pilzneński 1kg Caraaroma 0.2kg Carafa II 0.1kgChmiele:Lubelski - 40g Drożdże:WB-06Zacieranie:15 litrów wody 45°C + słody44°C - 20 min 62°C - 40 min 64°C - 20 min78°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji (Filtracja to istna masakra, trwało to z 3 godziny)Chmielenie:Gotowanie 60 minut60 min - 20g Lubelski 10 min - 20g Lubelski 2017-06-30 Warzenie, ok. 20 litrów, 12.5°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 21°C i dodane nawodnione drożdże . Przeniesione do ok 19°C2017-07-15 Butelkowanie z dodatkiem 158g glukozy rozpuszczonej w 600ml wody. 44 * 0.5l Edytowane 26 Lipca 2017 przez klata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się