Skocz do zawartości

Browar Klata


klata

Rekomendowane odpowiedzi

#23 Simcoe West Coast IPA 16°Blg

 

Słody:

Viking Malt Pilzneński 5.5kg

Wayermann Carahell 0.5kg

 

Chmiele:

Simcoe - 160g

 

Drożdże:

S-05 - gęstwa z warki #22

 

Zacieranie:

15 litrów wody 70°C + słody

65°C - 60 min

75°C - wygrzew. 10 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 minut

60 min - 30g Simcoe

15 min - 30g Simcoe

 

2017-01-14 Warzenie, ok. 22 litry, 16°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 19°C i zlana na drożdże z warki #22. Fermentacja w 19°C

2017-01-24 Zlane na cichą.

2017-01-27 Dodany chmiel (Simcoe 100g) na zimno

2017-02-04 Butelkowanie z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 40 * 0.5l

Edytowane przez klata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#24 Polski Pils "Wypadek przy pracy" 13.5°Blg

 

Miał być Pils ale pomyliłem się i dałem drożdże do pszenicznego więc będzie bananowy pils  :D

 

Słody:
Viking Malt Pilzneński 3.5kg
Viking Malt Monachijski I 0.5kg

Chmiele:
Marynka - 30g
Lubelski - 30g

Drożdże:
W 34/70 WB-06

Zacieranie:
12 litrów wody 60°C + słody
57°C - 10 min temperatura spadła do 56°C
64°C - 40 min temperatura spadła do 60°C
72°C - 20 min
76°C - wygrzew. 20 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

Chmielenie:
Gotowanie 80 minut
60 min - 15g Marynka
30 min - 15g Marynka
25 min - 15g Lubelski
0 min - 15g Lubelski

2017-04-01 Warzenie, ok. 19,5 litra, 13.5°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 13°C i dodane uwodnione drożdże. Po kilku godzinach gdy odkryłem swój błąd przeniosłem do 21°C

2017-04-11 2°Blg
2017-04-12 Butelkowanie z dodatkiem 160g glukozy rozpuszczonej w 1000ml wody. 39 * 0.5l

Edytowane przez klata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 Polski Pils Bananowy Pils 13.4°Blg

 

Miał być Pils ale pomyliłem się i dałem drożdże do pszenicznego więc będzie bananowy pils  :D

Słody:

Viking Malt Pilzneński 3.5kg

Viking Malt Monachijski I 0.5kg

 

Chmiele:

Marynka - 30g

Lubelski - 30g

 

Drożdże:

W 34/70 WB-06

 

Zacieranie:

12 litrów wody 60°C + słody

57°C - 10 min temperatura spadła do 56°C

64°C - 40 min temperatura spadła do 60°C

72°C - 20 min

76°C - wygrzew. 20 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

 

Chmielenie:

Gotowanie 80 minut

60 min - 15g Marynka

30 min - 15g Marynka

25 min - 15g Lubelski

0 min - 15g Lubelski

 

2017-04-01 Warzenie, ok. 19,5 litra, 13.5°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 13°C i dodane uwodnione drożdże. Po kilku godzinach gdy odkryłem swój błąd przeniosłem do 21°C

?2017-04-17 Zlane na cichą.

?2017-05-01 Butelkowanie z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 40 * 0.5l

Ktoś tutaj, dawno temu też się pomylił najwidoczniej :) Troszkę tej goryczki i chmielu będzie dużo, ale pamiętam że mój dampfbier był na tyle słodki od monacha, że może się to jakoś wyrówna. https://byo.com/mead/item/530-dampfbier-style-profile

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ooo nawet nie wiedziałem, że jest taki styl. Goryczka faktycznie będzie za duża żeby zmieścić się w widełki (celowałem w około 40IBU) ale mam nadzieję, że piwo będzie zdatne do wypicia. Dzisiaj ponowne warzenie pilsa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 Marynka Pils 13°Blg

 

Słody:
Viking Malt Pilzneński 3.5kg
Viking Malt Monachijski I 0.4kg

Weyermann Carahell 0.2kg

Chmiele:
Marynka - 30g

Drożdże:
W 34/70

Zacieranie:
12 litrów wody 60°C + słody
60°C - 10 min
65°C - 40 min temperatura spadła do 60°C
72°C - 10 min
76°C - wygrzew. 10 min Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

Chmielenie:
Gotowanie60 minut
60 min - 20g Marynka
12 min - 10g Marynka

2017-04-05 Warzenie, ok. 21 litrów, 13°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 15°C i dodane uwodnione drożdże. Przeniesione do ok 10°C
2017-04-22 Zlane na cichą.
2017-05-02 Butelkowanie z dodatkiem 80 glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 40 * 0.5l

Edytowane przez klata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Weizenbock 17.5°Blg
 
Słody:
Viking Malt Pszeniczny 3.7kg
Viking Malt Monachijski II 3kg
Viking Malt Melanoidynowy 0.3kg
Viking Malt Karmelowy 300 0.3kg

Chmiele:
Perle - 30g

Drożdże:
WB 06 z warki nr 24

Zacieranie:
18 litrów wody 75°C + słody
69°C - 70 min
78°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

Chmielenie:
Gotowanie 60 minut
60 min - 30g Perle

2017-04-13 Warzenie, ok. 22 litrów, 17.4°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 16°C i dodane drożdże (ok 200ml) . Przeniesione do ok 20°C
2017-04-22 Zlane na cichą.
2017-05-02 Butelkowanie z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 700ml wody. 42 * 0.5l

Edytowane przez klata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#27 APA 17°Blg
 
Słody:
Viking Malt Pilzneński 5kg

Viking Malt Karmelowy 0.8kg
Viking Malt Pszeniczny 0.5kg

Chmiele:
Simcoe - 40g

Citra - 30g

Centennial - 30g

Cascade - 30g

Drożdże:
US-05

Zacieranie:
15 litrów wody 67°C + słody
66°C - 60 min
78°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji

Chmielenie:
Gotowanie 60 minut
15 min - 10g Centennial

15 min - 15g Simcoe

5 min - 12g Centennial

5 min - 12g Citra

5 min - 10g Cascade

 

Na zimno:

5 dni - 25g Simcoe

5 dni - 20g Cascade

5 dni - 18g Citra

5 dni -   8g Centennial
 

 

2017-06-28 Warzenie, ok. 20 litrów, 17°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 23°C i dodane nawodnione drożdże . Przeniesione do ok 19°C
2017-07-07 Zlane na cichą.

2017-07-09 Chmielenie na zimno
2017-07-15 Butelkowanie z dodatkiem 115g glukozy rozpuszczonej w 500ml wody. 49 * 0.5l

Edytowane przez klata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Roggenbier 12.5°Blg
 
Słody:
Viking Malt Żytni 2kg

Viking Malt Monachijski 1.1kg
Viking Malt Pilzneński 1kg

Caraaroma 0.2kg

Carafa II 0.1kg

Chmiele:
Lubelski - 40g

 


Drożdże:
WB-06

Zacieranie:
15 litrów wody 45°C + słody
44°C - 20 min

62°C - 40 min

64°C - 20 min
78°C - wygrzew. Po podgrzaniu przeniesione do filtracji (Filtracja to istna masakra, trwało to z 3 godziny)

Chmielenie:
Gotowanie 60 minut
60 min - 20g Lubelski

10 min - 20g Lubelski

 

 

2017-06-30 Warzenie, ok. 20 litrów, 12.5°Blg, brzeczka schłodzona do temperatury 21°C i dodane nawodnione drożdże . Przeniesione do ok 19°C
2017-07-15 Butelkowanie z dodatkiem 158g glukozy rozpuszczonej w 600ml wody. 44 * 0.5l

Edytowane przez klata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.