lgorek Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Witam Chce przeprowadzić doświadczenie. Jednak szukam informacji jakie ciśnienie panuje w butelce piwa i nie mogę nigdzie znaleźć. Interesują mnie widełki jakie mogą panować w butelce dla przykładu. Minimalnego nagazowania, czyli praktycznie kiedy nie ma dodanego cukru, poziom v/v 1,0 oraz dla bardzo dużego nagazowania na poziomie v/v 3,0 a nawet v/v 3,5. Czyli mamy rozrzut nagazowania od 1,0 do 3,5, moje pytanie to ile jest to w przeliczeniu na bary ? Da się to woogóle przeliczyć, czy jest to niemożliwe. Jeżeli jest to możliwe to te 3,5 to jest 1,5bara a może 4bary ? Pozdrawiam Edytowane 17 Października 2015 przez lgorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Zainstaluj w kapslu wentyl samochodowy, a potem to już proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) http://beertech.blogspot.com/2009/12/carbonation-test.html tu wątek http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=232641 psi -> bar http://www.asknumbers.com/psi-to-bar.aspx?fb_xd_fragment Edytowane 17 Października 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 http://beertech.blogspot.com/2009/12/carbonation-test.html tu wątek http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=232641 psi -> bar http://www.asknumbers.com/psi-to-bar.aspx?fb_xd_fragment Bardzo dobry artykuł. Co do tego to widać że gość użył 650ml butelek i tam gdzie zastosował 3g cukru miał ciśnienie 30psi=2,0bara, a przy 6g 35psi=2,4bara. Dodam że w przeliczeniu dał on odpowiednio 4,6g oraz 10g na litr piwa. Jak sprawdziłem dla piwa 12blg początkowe i końcowe 3blg jest to odpowiednio nagazowanie na poziomie 2,0 oraz 3,2. Czyli max ciśnienie można przyjąć te 2,6bara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Tabela nagazowania też będzie pomocna http://www.kegerators.com/carbonation-table.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Hmmm, wszystko pięknie, ładnie, ale w jakiej temperaturze? Przy 2% obj. CO2 w temperaturze 10°C to będzie ~1,5bar a przy 20°C to będzie już ~2,0-2,2 bar Więc bez zadbania o temperaturę badania to cały test jest bez sensu. Edytowane 17 Października 2015 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Hmmm, wszystko pięknie, ładnie, ale w jakiej temperaturze? Przy 2% obj. CO2 w temperaturze 10°C to będzie ~1,5bar a przy 20°C to będzie już ~2,0-2,2 bar Więc bez zadbania o temperaturę badania to cały test jest bez sensu. Miałem napisać że przy 20°C. Chodziło mi bardziej jakiego są to rzędu przedziały. Teraz wiem że jest to mniej więcej do 2,5bar a nie do 10bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się