bula20_00 Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Witam, Będę warzył swoje 2 piwo i mam takich kilka pytań: 1. Czy wyjdzie coś wypijalnego z: - BrewKit Belgian Gold Ale 1,7 kg - Ekstrakt Słodowy Jasny 1,7 kg - Kolendra Indyjska 20 g - Curacao (skórka słodkiej pomarańczy) 20 g ? 2. Kolendrę i Curacao z tego co sie dowiedziałem muszę dodać na koniec gotowania, na jakieś 10-15 min. Przy przelewaniu do fermentatora, wlewać z ww. składnikami ? czy wlewać przez sitko bez ww. składników ? 3. czy lepiej dodać ww. składniki na fermentację cichą ? Pozdrawiam, Bula20_00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 1 Nie wiem ale raczej tak. 2 Radzę przelać przez sitko.3 Akurat ten rodzaj przypraw daje się do gotowania, większość ludzi daje połowę Curacao i kolendry na 20 min przed końcem gotowania i drugą połowę na 10 min przed końcem gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 baardzo dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 a przy okazji curacao to skórka gorzkiej pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 a to dziwne bo kupiłem taką: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Curacao-20g-skorka-slodkiej-pomaranczy/233 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 A chciałem początkowo pisać, ze niektóre sklepy też sprzedają opisane jako skórka słodkiej pomarańczy. Zresztą, nazwa ma mniejsze znaczenie, jeśli wiesz co to w zasadzei jest (słodka czy gorzka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (słodka czy gorzka). jedno drugiego nie wyklucza.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Dobry efekt daje jeszcze dodanie skórek ze świeżej pomarańczy i cytryny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 polecam zalanie wysuszonych skórek pomarańczy alkoholem, ja zalewałem 70% spirytusem. Miesiąc się moczyły a później samą esencje dodałem do paru butelek. Efekt fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bula20_00 Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 polecam zalanie wysuszonych skórek pomarańczy alkoholem, ja zalewałem 70% spirytusem. nie było czuć spirytusu później w piwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 polecam zalanie wysuszonych skórek pomarańczy alkoholem, ja zalewałem 70% spirytusem. nie było czuć spirytusu później w piwie ? W takiej ilości nic bylo czuć spirytusu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się