gsb Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Pytanie jest takie, czy z dostępnych w polsce składników da się uważyć coś na kształt Guinness Draught (taki jak w pubie lub puszkowy), bo wydaje mi sie, ze przepisy, ktore czytalem to po prostu "guinnesowate" piwo typu Guinness Export czy tam Extra Stout. A one mi nie smakuja, nie maja tej słodyczy, drobnego gazu i są za ostre w smaku.. hm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Aby uzyskać mniej ostrego smaku, można zamienić słody czekoladowe jęczmienne na pszenne i/albo, dodać special b. Do tego dodać mniej palonego jęczmienia. Kremowy smak możesz uzyskać przez dodatek płatków owsianych i przez mieszankę gazów z azotem zamiast czystego co2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Nie mozna dokladnie skopiowac Guinnessa bez uzycia azotu (nitrogen). W Guinnessie oprocz normalnego CO2 dodany jest takze Azot, z tad te male "babelki". Co prawda mozesz zbudowac kegerator z butla CO2 i Azotem (widzialem takie), albo po prostu uwarzyc sobie innego stauta, bez azotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Z tym azotem to pasuje. A jakis dobry przepis na stouta takiego "mild"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Znalazlem takie receptury na BYO: Stout Sniadaniowy: prawie 0.5 kg slodu czekoladowego i ponad 100 g kawy http://www.byo.com/stories/recipes/recipeindex/article/recipes/114-stout/1911-founders-brewing-company-breakfast-stout-clone kilka wiecej receptur: http://www.byo.com/stories/recipes/article/indices/38-ingredients/318-brewing-with-coffee i jeszcze wiecej, m.in na stout owsiany http://www.byo.com/stories/recipes/recipeindex/article/recipes/114-stout/1194-oatmeal-stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Z tym azotem to pasuje. A jakis dobry przepis na stouta takiego "mild"? To uwarz dark mild. Wygląda jak stout, a jest delikatny w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Podbiję temat bo umarł śmiercią naturalna zatruwszy się azotem... Szukam dobrej recepturki i tips&tricks na takiego "pubowego" stouta... czarnego, gęstego, kremowego z prawie białą, "wieczną" gęstą pianą, pełne, jedwabiste... itp itd.. aż mi ślinka poleciała na wspomnienie... :rolleyes: Czy jakaś dobra dusza dopomoże spragnionemu...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 On 4/8/2010 at 10:37 PM, seler said: Podbiję temat bo umarł śmiercią naturalna zatruwszy się azotem... Szukam dobrej recepturki i tips&tricks na takiego "pubowego" stouta... czarnego, gęstego, kremowego z prawie białą, "wieczną" gęstą pianą, pełne, jedwabiste... itp itd.. aż mi ślinka poleciała na wspomnienie... :rolleyes: Czy jakaś dobra dusza dopomoże spragnionemu...? Troche odgrzewam kotleta, piszac w watku z 2009 roku ale w sumie nie było odpowiedzi na pytanie selera, a ja tez uwielbiam tego typu piwa przez ostatnie 10 lat, browarnictwo domowe troche sie zmienilo i rozwinelo. Moze ktos ma przepis na piwo ktore opisuje salar ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 19 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał: Troche odgrzewam kotleta, piszac w watku z 2009 roku ale w sumie nie było odpowiedzi na pytanie selera, a ja tez uwielbiam tego typu piwa przez ostatnie 10 lat, browarnictwo domowe troche sie zmienilo i rozwinelo. Moze ktos ma przepis na piwo ktore opisuje salar ? http://thebeervault.blogspot.com/2016/03/guinness-produkt-mysli-technicznej_10.html Bardzo ciekawy artykuł. Pownien Cię natchnąć ? Eurynomos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dzieki andy, ciekawy artykuł. Ale ja jestem poczatkujacy nawet bardzo i uzywam na razie tylko gotowych zestawow lub konkretnych szczegołowych przepisow bo nie znam podstaw aby jeszcze samemu tworzyc receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmzs Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Jeżeli tylko dla własnego zadowolenia to polecam takie zabawy ? chociaż piwo potraktowane w ten sposób w innym pomieszczeniu i szybko podane gościom, póki "magia trwa" robi wrażenie? jak na wyrób domowy, plus piana jak w oryginalnym Guinnessie MOV_0477_000.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się