method99 Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Cześć. Jakiś czas temu powiększyliśmy nasz "domowy browar" w lodówkę - taką mała, że akurat wchodzi wiadro. Moje pytanie - jak jej używać podczas fermentacji cichej ? w jakich temperaturach? piwa górnej fermentacji AIPA, Stouty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Również korzystam z takiej małej lodówki. Osobiście staram się fermentować z temperaturą lekko wzrastającą gdzie pod koniec burzliwej dochodzę do wartości temperatury powietrza otoczenia (nieogrzewany pokój), czyli obecnie 19-20st.C, wtedy też wyłączam lodówkę z zasilania i "cicha" (bo zwyczajowo nie przelewam) odbywa się już w tej temperaturze. Według mojej wiedzy nie ma potrzeby robienia cichej dla piw, o których wspomniałeś w jakiś niższych temperaturach ale poczekajmy aż ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Dodatkowo od 2-3 warek przed rozlewem całą warkę trzymam przez 1-2 doby w temperaturze 4st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Podłączę się... może ktoś podać jakieś modele chłodziarek / lodówek w których zmieści się bez przeróbek jeden fermentor z bulkadełkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 chyba każda podblatowa bez zamrażalnika czyli taka 85 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się