udarr Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Hej Znalazłem na zagranicznym forum, mam nadzieję, ciekawą recepturę na RIPA. Problem w tym, że mam jakiś niewytłumaczalny problem z dostosowaniem jej do moich parametrów. Jak widać niżej receptura jest na 12galonów, czyli ~45,5l nastawu. Pomijam przeliczenie potrzebnej ilości słodów bo z tym sobie poradziłem. Problem pojawia się przy chmieleniu. Skoro autor zaznacza, że z chmielu dodanego na FWH uzyskuje 55 IBU to według mnie powinien dodać ~145g chmielu Bravo 13,7% ak - liczę tak jak tłumaczy pod gwiazdką, czyli dane wklepuje do kalkulatora dla '20, stosuję Tinsetha ale nawet w Ragerze wychodzi prawie 45 ibu więc niewiele mniej. Gdyby rzeczywiście dodał 2,5oz jak w przepisie to miałby 26 IBU a nie deklarowane 55. Gdzie popełniam błąd? Czy rzeczywiście dla kalkulacji fwh obiera się wartości z chmielenia na '20? Do tej pory nie stosowałem tej metody. Sierra Nevada Ruthless Rye IPA (batch #151)Size: 12.0 gal (post-boil)Efficiency: 95%Attenuation: 80.6%Calories: 206 kcal per 12.0 fl ozOriginal Gravity: 1.062 (1.056 - 1.075)Terminal Gravity: 1.012 (1.010 - 1.018)Color: 12.3 (6.0 - 15.0)Alcohol: 6.6% (5.5% - 7.5%)Bitterness: 55 (40.0 - 70.0)Ingredients:17.7 lb Domestic 2-Row Malt (80.4%)2.9 lb Rye Malt (13.2%)1.3 lb Crystal Malt 75-80L (5.9%)0.1 lb Chocolate Malt (0.5%)2.5 oz Bravo Hops (14%) - added first wort*, boiled 60 min (54.6 IBU)1 Whirlfloc Tablet (Irish moss) - added during boil, boiled 15 min2.5 oz Chinook Hops (11.4%) - added during boil, boiled 0 min1.5 oz Amarillo Hops (10.1%) - added during boil, boiled 0 min1.5 oz Columbus Hops (12.3%) - added during boil, boiled 0 min36 g Fermentis Safale US-05 dry yeast3.0 oz Citra Hops (11.1%) - added dry to secondary fermenter1.0 oz Columbus Hops (12.3%) - added dry to secondary fermenter2.0 oz Chinook Hops (11.4%) - added dry to secondary fermenter1.0 oz Amarillo Hops (8.2%) - added dry to secondary fermenter*First wort hops are added to the boil kettle while you're sparging (before the wort is boiled). For IBU calculations, first wort hopping is said to be similar to a 20 minute addition. źródło: http://www.theelectricbrewery.com/forum/viewtopic.php?t=26124 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 2.5oz to jest ~70g ps w beersmith jest ustawienie first wort dla chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 2.5oz to jest ~70g ps w beersmith jest ustawienie first wort dla chmielu Wiem ile to jest 2,5oz, dlatego napisałem, że według wyliczeń kalkulatora dla gotowania brzeczki o takich parametrach należałoby sypnąć 145g (ponad 5oz) żeby uzyskać zaplanowane 55 IBU (licząc jak dla '20 zgodnie z tym co pisze autor jak już pisałem w pierwszym poście) dlatego dziwi mnie te 2,5oz i zastanawiam się co źle liczę/rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) sory nie zrozumiałem tego w takim razie wg BS2 - 70g na 20' chinooka 13,4aa daje 62,6IBU - 70g first wort tego samego chinooka daje 113,8IBU - to ma sens bo przecież ten chmiel się bedzie gotował od początku do końca nie wiem jak można porównywać first wort do chmielenia na 20' z tego co widzę to Twoja receptura jest trochę inna niż 2 które znalazłem na szybko dla tego klona http://www.piwo.org/topic/10556-klonowanie-piw-wykaz-receptur-z-magazynu-byo/?do=findComment&comment=220954 jest podobna do http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/64276/sierra-nevada-ruthless-ipa-clone-byo Edytowane 29 Października 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Też mnie dziwiło to porównaniu liczby ibu z fwh do tej uzyskiwanej z gotowania 20min... No to wszystko już jasne. Dzięki za te receptury, zastanawia mnie w nich tak mała ilość żyta. Czy 360g tego surowca wprowadzi cokolwiek charakterystycznego? W zasadzie zamówiłem już 1kg. Chciałbym uzyskać tę charakterystyczną teksturę/lepkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 nie zmarnuje się - jeśli klonujesz to trzymaj się receptury - najwyżej następnym razem sypniesz więcej piłem to piwo w oryginale i było pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Robiłeś może rozpoznanie skąd te 20 minut? Zaciekawiło mnie to. BS2 wylicza IBU dla FWH jakoś o 5-10% więcej względem samego gotowania, więc na pewno nie wartość dla 20 minut. Co do żyta, 15% jest optymalne. Jaką ilość plamujesz, że Ci tylko 360 gr. wyszło? W kwestii receptury, przepisom z Electric Brewery zdecydowanie można ufać . Osobiście uważam, że może i IBUsów z FWH jest więcej, ale goryczka jest inna, łagodniejsza. Powoli się przekonuję, że muszę jednak patrzeć na FWH w kategorii niedoszacowania tych kilku procent, czyli w drugą stronę. Innymi słowy, piwa z FWH wydają się mieć zbyt małą odczuwalną goryczkę. EDIT: https://m.reddit.com/r/Homebrewing/comments/2u17mg/first_wort_hopping_fwh_ibu_contribution_conundrum/ http://www.brewersfriend.com/2009/05/09/first-wort-hopping/ EDIT2: Przestawię sobie w pierwszym kroku FWH w BS2 na -10% i zobaczymy jakie będą odczucia przy kolejnym piwie. Edytowane 25 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Ja o tych 20 min słyszałem od Gordona Stronga (grandmaster BJCP judge, 3 x Ninkasi) w którymś odcinku BeerSmith Podcast, nie pamiętam dokładnie w którym. Oczywiście, mierzona goryczka (IBU w laboratorium) będzie wyższa (właśnie o te 5-10%), ale odczucie goryczki, jej jakość będzie bardziej odpowiadała odczuciu, które uzyskasz wrzucając taką ilość chmielu na 20 min. EDIT: znalazłem https://youtu.be/0w0BfUARazw?list=PLmt3Is-jbBLXos-tmhHJ2e_tCMQooh7gj&t=2190 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Cześć !Podpinam sie pod temat. Co powiecie o mojej recepturze na Rye New Zealand IPA ?Warka 25 litrów5,4 kg słód pils1,5 kg słód żytni0,4 kg carared50 g słod czekoladowychmiele:pacific jade 40g 60 min rakau 35g 15 minwai-iti 30 g 0 minrakau 30 g 0 minchmielenie na zimno wai-iti 30g przez 7 dniDrozdze Wyeast american ale II, 67,8 IBU , 6,6 % alk, zacieranie w temp. 64 stopni Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Swaróg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 a nie masz już nic do wrzucenia na zimno? Tego chmielu akurat nie znam, ale mimo wszystko 30g to jednak trochę mało... Ja to jak nie nachmielę na zimno to jestem chory. Wg. mojej praktyki najlepsze efekty daje wrzucenie chmielu na 4 ostatnie dni cichej, aczkolwiek zdarzało się trzymać dłużej i też było OK. Rakau fajny chmiel, dla mnie daje trochę tytoniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Przerzuć ten chmiel z 15 min i jeden z 0 min na zimno, będzie lepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Przerzuć ten chmiel z 15 min i jeden z 0 min na zimno, będzie lepszy efekt. efekt czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 a nie masz już nic do wrzucenia na zimno? Tego chmielu akurat nie znam, ale mimo wszystko 30g to jednak trochę mało... Ja to jak nie nachmielę na zimno to jestem chory. Wg. mojej praktyki najlepsze efekty daje wrzucenie chmielu na 4 ostatnie dni cichej, aczkolwiek zdarzało się trzymać dłużej i też było OK. Rakau fajny chmiel, dla mnie daje trochę tytoniem To piwo to moje pierwsze spotkanie z chmielami z NZ, wiec generalnie bede sugeruje sie opisami chmieli ze strony ychhops.com, wybralem wai- iti bo podobno daje bardzo intensywny aromat cytrusowy, Chmiel bede specjalnie kupowal do tego piwa, tylko pytanie ile wrzucic na zimna ? 50 g ? 60 g ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) W zamiarze chcialem uwarzyc piwo o bardzo cytrusowo-owocowym aromacie z zytnia gladkoscia Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez Swaróg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Jak chcesz poszaleć, to bez 200 gr. chmielu na smak/aromat/zimno bym w ogóle nie podchodził, a i to wydaje się raczej minimem minimów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Okej, to co powiecie na to ?Pacific Jade 40g na 60 minRakau 40 g na 15 minRakau 60 g na 5 minWai-iti 40 g na 0 minWai- iti 60 g na zimno - 4 dniWyjdzie jakies 83 IBU ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się