demonik83 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No zależy mi na treściwym piwie, bardziej goryczkowym niż słodowym posmaku cytrusów coś jak np Browar Brodacz "Primavera" http://pijepiwo.pl/2015/05/premiera-piwa-primavera-z-browaru-brodacz.html Tu np masz skład tego piwa oraz jego parametry. Prosty zasyp - nie przesadź z monachijskim. Pobaw się z BrewTarget i masz swoją Primavere Drożdże możesz wziąć suche US-05. A zacieranie jak proponujesz bo ja tak warka na 10-11 L Pale Ale 2,6 kg Monachijski 0,4 kg Zacieranie 60 minut w 68 stopniach 75 wygrzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Cos tkaiego znalazłem trudno nie było mozna nieco zmodyfikować zamiast Carapillsa to monachijski i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Na taką warkę wydaje mi się, że 2,1 kg pale ale i 0,2 kg monachijskiego będzie ok by uzyskać blg zbliżone do Primawery. Ja lubię zacierać dwutemperaturowo. Dałbym 40 minut w 62 st C i 20 minut w 72 st C. 78 st. C wygrzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Chce otrzymać przy tym taka goryczke do 60 IBU mam do dyspozycji chmiele: Kohatu, Wai-iti i Dr Rudi po 50 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 No to rudi na pewno na goryczkę bo ma dużo alfa a pozostałe pododawaj na smak i aromat w odpowiednich ilościach. Użyj Brew target do obliczenia pożądanego IBU. Fajne chmiele btw Przy takim ekstrakcie początkowym (11,7 BLG) 60 IBU może być trochę za wysokie. Ja bym jednak do 45 IBU dojechał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Problem w tym ze na BrewTargecie nie ma tych chmieli znalazlem specyfikacje Dr Rudiego reszty nie mam poza alfa i beta kwasami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Alfa kwasy wystarczą by wyliczyć IBU. Dodaj te chmiele do BrewTarget i wpisz wartości dla alfa kwasów posiadanej przez Ciebie partii chmieli. Program wyliczy IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 A jakie gotowanie proponujesz 60 minut starczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Wymyśliłem tak 2,6 kg słodu Pale Ale 0,4 g słodu monachijskiego Zacieranie 64-66 stopniach przez 45-60 minut Chmielenie i tutaj zrobie dwie warki: 60 minut dr rudi 30 g 5 minut Wai-iti 20g na ostatnia minute 10 g Wai-iti a reszta na zimno druga warka to samo tyle że z chmielem dr rudi i kohatu co myślicie jakieś sugestie byle do soboty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Już po sobocie.Opowiadaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Z pewnych przyczyn dopiero w tą sobote więc jak masz jakąś sugestie to śmiało:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się