Mateusz Furman Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Cześć wszystkim Jutro mam zamiar robić (pierwszy raz) rozlew i mam pewien problem a raczej brakuje mi wiedzy. Moja IPA po tygodniu burzliwej i dwóch tygodniach cichej zjechała tylko do 7,5 Blg. Mierzone refraktometrem optycznym. Czy to nie za mało?? Ale od początku. Zacierałem bardziej na słodko w temp. 66-67 C. Użyłem safale us-05 dwóch saszetek. Temperatura fermentacji wahała się od 18 - 22 C. Początkowo brzeczka miała 15 Blg. Po tygodniu fermentacji od fermentowało do około 8,2 Blg. A dziś sprawdzałem i wychodzi mi 7,5 Blg. Czy taki stopień od fermentowani jest ok?? Nie chcę mieć granatów. Pomoże ktoś?? Z góry Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Jak się bawisz zabawkami to ogarnij jak działają . Alkohol w piwie zmienia wskazania refraktometru. Beersmith dla powyższych danych pokazuje rzeczywiste 3 °Blg (OG 1,011) Edytowane 3 Listopada 2015 przez MichalW Pan Łyżwa i Mateusz Furman 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Furman Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Ojejku. Jak że ja ci dziękuję. Już zabieram się za zgłębienie tematu Dzięki za szybką odpowiedź i wybacz za głupie pytanie lecz to po prostu moja pierwsza warka i jeszcze się uczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Uczyć się będziesz jeszcze długo po pierwszej warce. Akurat w piaskownicy jest miejsce na takie pytania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Beersmith dla powyższych danych pokazuje rzeczywiste 3 °Blg (OG 1,011) Gdzie dokładnie jest tool do korekcji w beersmithie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Gdzie dokładnie jest tool do korekcji w beersmithie? Tools=>Refractometer. Pole Calculation "Fermenting Wort Gravity" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Czy naprawdę już każdy, kto zaczyna, ma na stanie refraktometr i nie umie z niego korzystać? Parafrazując znany utwór: "Gdzie się podziały... tamte spławiki?" Stefek i Pun kOmora 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Mam jeszcze pytanie o pomiar fermentującej brzeczki. Jak wielki wpływ na pomiar przefermentowanego piwa ma pobranie próbki pipetą z wierzchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Żaden. Pan Łyżwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Panowie nie chcę zaczynać nowego tematu więc się podepnę. Tydzień burzliwej, drożdże WY American Ale II. Start 12.5P teraz jest 2.60 P. Próba FFT wskazuje, że zejdzie do 1.9P. Chciałem przelewać na cichą, ale na wierzchu jest tak potężna czapa drożdży, że aż trudno się strzykawką przebić. Stąd moje pytanie. Mam zebrać łychą drożdże i na cichą, czy czekać aż same opadną. Fermentuję w komorze cały czas w 20C. Muszę zlewać na cichą bo potrzebuję gęstwy, a będę chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Panowie nie chcę zaczynać nowego tematu więc się podepnę. Tydzień burzliwej, drożdże WY American Ale II. Start 12.5P teraz jest 2.60 P. Próba FFT wskazuje, że zejdzie do 1.9P. Chciałem przelewać na cichą, ale na wierzchu jest tak potężna czapa drożdży, że aż trudno się strzykawką przebić. Stąd moje pytanie. Mam zebrać łychą drożdże i na cichą, czy czekać aż same opadną. Fermentuję w komorze cały czas w 20C. Muszę zlewać na cichą bo potrzebuję gęstwy, a będę chmielić na zimno. Na cichą przelewa się jak przestanie Ci fermentować piwo. Poczekaj do 2P. A apropo drożdży znajdź sobie wątek apropo konkretnej odmiany na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się