Skocz do zawartości

Hoppy Panda Brew


Rekomendowane odpowiedzi

#31 Weizenbock 15°, 30 IBU

 

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,92 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          1        60,0 %        
0,49 kg               Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)          Słód          3        6,0 %         
0,33 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          4        4,0 %         
0,25 kg               Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)    Słód          5        3,0 %         
0,16 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          6        2,0 %         
2,05 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          2        25,0 %        
30,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        7        30,2 IBUs     
1,0 pkg               Pszeniczny Łan (Fermentum Mobile #FM41)  Drożdże       8        -             
 
 
Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 8,20 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 24,54 l wody w 75,2 C                67,0 C       75 min    
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Low alcohol APA 5°, 30 IBU

 

Próba stworzenia nisko alkoholowego piwa o stosonkowo dużym nachmieleniu. Zasyp głównie żyto w celu uzyskania pełni. Carapils dla pełni i piany, a Caraaroma robi za element barwiący.

 

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,10 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          2        10,1 %        
0,04 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          3        4,1 %         
0,85 kg               Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC)           Słód          1        85,8 %        
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min     Chmiel        6        0,0 IBUs      
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        5        15,1 IBUs     
15,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        4        15,1 IBUs     
1,0 pkg               HotHead                                  Drożdże       7        -             
 
 
Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 0,99 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 3,53 l wody w 75,4 C                 68,0 C       30 min     
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej.

 

Hey. Domyślam się, że to na cichą. Na jak długo?

Czy w jakiś specjalny sposób je potraktowałeś (wymaczanie we wrzątku czy takie rozmrożone prosto do fermentora)?

 

Jakie wrażenia degustacyjne wniosły?

Czy zabarwiły w znaczący sposób piwo?

 

Pozdrawiam

G.

Edytowane przez gauron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej.

Hey. Domyślam się, że to na cichą. Na jak długo?

Czy w jakiś specjalny sposób je potraktowałeś (wymaczanie we wrzątku czy takie rozmrożone prosto do fermentora)?

 

Jakie wrażenia degustacyjne wniosły?

Czy zabarwiły w znaczący sposób piwo?

 

Pozdrawiam

G.

Niestety piwo miało infekcje od nich. Z perspektywy czasu polecalbym przygotować je w wodzie i dopiero zadac

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej.

Hey. Domyślam się, że to na cichą. Na jak długo?

Czy w jakiś specjalny sposób je potraktowałeś (wymaczanie we wrzątku czy takie rozmrożone prosto do fermentora)?

 

Jakie wrażenia degustacyjne wniosły?

Czy zabarwiły w znaczący sposób piwo?

 

Pozdrawiam

G.

Niestety piwo miało infekcje od nich. Z perspektywy czasu polecalbym przygotować je w wodzie i dopiero zadac

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Zabarwienie było znaczące, malinowo granatowe

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 American Brown Ale 12,2°, 32 IBU

Składniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,35 kg               Brown malt, Fawcett (180,0 EBC)          Słód          2        7,0 %         
3,76 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Słód          1        75,0 %        
0,35 kg               Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Słód          3        7,0 %         
0,20 kg               Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8  Słód          5        4,0 %         
18,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        6        20,5 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel        10       0,0 IBUs      
0,35 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        7,0 %         
20,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        7        6,9 IBUs      
15,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        8        3,1 IBUs      
20,00 g               Palisade [7,50 %] - Gotowanie 3,0 min    Chmiel        9        1,9 IBUs      

Profil zacierania: 
Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,02 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 16,57 l wody w 67,6 C                61,0 C       40 min        
dekstry                Dodaj 0,16 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       15 min        
mash out               Dodaj 0,16 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  18,18 l  wody o temp 75,6 C 
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Wheat Wine 25°, 79 IBU

 

Skladniki:

------------Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
7,15 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        59,1 %        
0,54 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)          Słód          4        4,5 %         
0,50 kg               Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC)         Słód          5        4,1 %         
20,00 g               Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 3,0 m Chmiel        11       3,7 IBUs      
21,50 g               Equinox [13,90 %] - Gotowanie 15,0 min   Chmiel        8        14,9 IBUs     
25,00 g               Equinox [13,90 %] - Gotowanie 5,0 min    Chmiel        9        7,0 IBUs      
50,00 g               Iunga [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        7        50,3 IBUs     
20,00 g               Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 3,0 min    Chmiel        10       3,8 IBUs      
3,30 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          3        27,3 %        
5,00 ml               Lactic Acid (Zacieraniu 60,0 mins)       Składnik wody 1        -             
0,60 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Cukier        6        5,0 %         
1,0 pkg               Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Drożdże       13       -             
1,0 pkg               Nottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 m Drożdże       12       -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 12,09 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 27,58 l wody w 74,1 C                65,0 C       75 min        

Wysladzanie: Wysładzanie  20,31 l  wody o temp 75,6 C 
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Belgian Pale Ale 11,2°, 22 IBU

Skladniki:

------------

Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU

3,08 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 59,5 %

0,51 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 9,9 %

0,26 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 6 4,9 %

0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 4 5,8 %

0,27 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 5 5,2 %

0,05 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 7 1,0 %

20,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 15 Chmiel 9 5,4 IBUs

15,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 17,0 IBUs

1,0 pkg Belgijskie pagórki (Fermentum Mobile #FM Drożdże 10 -

0,71 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 2 13,7 %

 

 

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out

Waga slodow: 5,18 kg

----------------------------

Nazwa Opis Temperatura Czas kroku

Mash In Dodaj 13,98 l wody w 73,5 C 65,0 C 45 min

Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,03 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min

mash out Dodaj -0,01 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C 1 min

 

Wysladzanie: Wysłdzanie 22,33 l wody o temp 75,6 C

 

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#36 Belgian IPA 17°, 78 IBU

 

Skladniki:

------------Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,42 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          3        5,0 %         
0,42 kg               Carabelge (32,0 EBC)                     Słód          4        5,0 %         
0,84 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        10,0 %        
36,00 g               Azacca [15,00 %] - Gotowanie 3,0 min     Chmiel        11       5,6 IBUs      
30,00 g               Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 3,0 min    Chmiel        12       4,7 IBUs      
10,00 g               Azacca [15,00 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        9        4,5 IBUs      
10,00 g               Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 10,0 min   Chmiel        10       4,5 IBUs      
30,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        6        27,5 IBUs     
30,00 g               Azacca [15,00 %] - Chmielenie na zimno 4 Chmiel        17       0,0 IBUs      
36,00 g               Jaryllo [15,00 %] - Chmielenie na zimno  Chmiel        16       0,0 IBUs      
1,0 pkg               Belgijskie pagórki (Fermentum Mobile #FM Drożdże       15       -             
20,00 g               Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 30,0  Chmiel        7        19,0 IBUs     
6,30 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        75,0 %        
20,00 g               Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie  Chmiel        8        10,8 IBUs     
15,00 g               Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie  Chmiel        13       2,0 IBUs      
5,00 g                Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Aromatyczn Chmiel        14       0,0 IBUs      
0,42 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Cukier        5        5,0 %         
10,00 g               Palisade [6,10 %] - Chmielenie na zimno  Chmiel        19       0,0 IBUs      
10,00 g               Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Chmielenie Chmiel        18       0,0 IBUs      
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Quadrupel 23,5°, 37 IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
1,21 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          2        9,8 %         
0,85 kg               Candi Syrup, Inwertowany 143°C           Ekstrakt      6        6,9 %         
0,36 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          5        2,9 %         
0,91 kg               CHĂTEAU ABBEY® (44,1 EBC)                Słód          3        7,3 %         
0,91 kg               Carabelge (32,0 EBC)                     Słód          4        7,3 %         
25,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 5, Chmiel        10       2,0 IBUs      
45,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 20 Chmiel        8        10,7 IBUs     
25,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        7        20,4 IBUs     
1,0 pkg               Belgijskie pagórki (Fermentum Mobile #FM Drożdże       11       -             
8,11 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        65,7 %        
10,00 g               Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 10 Chmiel        9        1,4 IBUs      
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#38 Ordinary Bitter 8,6°, 28IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,24 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          3        6,9 %         
0,27 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          2        7,7 %         
0,14 kg               Muscovado (197,0 EBC)                    Cukier        5        4,0 %                 
1,0 pkg               Brewlab 1508 Thames Valley Ale           Drożdże       12       -             
0,10 kg               Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Słód          4        2,9 %         
2,75 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        78,6 %        
20,00 g               Challenger [5,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel        6        13,7 IBUs     
15,00 g               Challenger [5,80 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel        8        7,9 IBUs      
20,00 g               Challenger [5,80 %] - Gotowanie 1,0 min  Chmiel        11       0,6 IBUs      
5,00 g                Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        7        6,5 IBUs      
3,50 g                Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    10       -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 3,50 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    Mash In                
Dodaj 10,16 l wody w 76,4 C                68,0 C       60 min        
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wystartowałem ze skosami, zabawa na razie wygląda owocnie mimo dość amatorskiego sprzętu. Poniżej efekty:

2016 10 26 21.05.35

 
Planuje na razie sukcesywnie powiększać bank o ciekawe szczepy. Na zdjęciu widać wyrośnięte hot head'y.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 California Common 12,5°, 44IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,50 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        85,0 %        
0,21 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          3        4,0 %         
0,21 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          4        4,0 %         
0,16 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          5        3,0 %         
0,21 kg               Biscuit Malt (45,3 EBC)                  Słód          2        4,0 %         
45,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        6        24,4 IBUs     
20,00 g               Cluster [7,00 %] - Gotowanie 5,0 min     Chmiel        8        2,8 IBUs      
32,00 g               Cluster [7,00 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        7        17,0 IBUs     
1,0 pkg               San Francisco Lager (White Labs #WLP810) Drożdże       9        -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,29 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 15,87 l wody w 71,7 C                64,0 C       60 min                     
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       15 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,20 l wody w -5981,7 C              7,0 C        1 min    
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#40 Rye IPA 14,5°, 64IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
3,71 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        60,2 %        
2,17 kg               Żytni (9,3 EBC)                          Słód          2        35,1 %        
0,29 kg               Biscuit Malt (45,3 EBC)                  Słód          3        4,7 %         
30,00 g               Galaxy [14,50 %] - Gotowanie 6,0 min     Chmiel        7        10,2 IBUs     
30,00 g               Galaxy [14,50 %] - Gotowanie 10,0 min    Chmiel        6        15,7 IBUs     
10,00 g               Galaxy [14,50 %] - Gotowanie 0,0 min     Chmiel        8        0,0 IBUs      
36,00 g               Galaxy [14,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        10       0,0 IBUs      
40,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        5        13,3 IBUs     
1,0 pkg               HotHead Ale (Omega #OYL-057)             Drożdże       9        -             
20,00 g               Columbus (Tomahawk) [12,50 %] - Gotowani Chmiel        4        25,0 IBUs     
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel        11       0,0 IBUs      
Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 6,17 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 16,03 l wody w 78,6 C                69,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       20 min        
Mash Out               Dodaj 0,10 l wody i ciepła do 78,0 C przez 78,0 C       1 min 
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 American Stout 16°, 63IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
5,27 kg               MEP@ALE (5,5 EBC)                        Słód          1        79,0 %        
0,33 kg               Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC)         Słód          3        5,0 %         
0,33 kg               Carafa III (1034,3 EBC)                  Słód          4        5,0 %         
0,07 kg               Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8  Słód          5        1,0 %         
0,67 kg               Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)     Słód          2        10,0 %        
30,00 g               Columbus (Tomahawk) [12,50 %] - Gotowani Chmiel        6        33,7 IBUs     
32,00 g               Palisade [6,10 %] - Gotowanie 0,0 min    Chmiel        12       0,0 IBUs      
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 30,0 min    Chmiel        7        9,5 IBUs      
25,00 g               Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min    Chmiel        8        7,5 IBUs      
26,00 g               Azacca [14,00 %] - Gotowanie 3,0 min     Chmiel        11       4,1 IBUs      
15,00 g               Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie  Chmiel        9        6,4 IBUs      
20,00 g               Palisade [6,10 %] - Gotowanie 5,0 min    Chmiel        10       2,2 IBUs      
1,0 pkg               HotHead Ale (Omega #OYL-057)             Drożdże       13       -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 6,68 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 17,23 l wody w 77,4 C                68,0 C       75 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,08 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       20 min        
Mash out               Dodaj 0,08 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       1 min         
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 Czech Premium Pale Lager 13°, 42IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,36 kg               Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)             Słód          4        4,9 %         
0,30 kg               Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)         Słód          5        4,8 %         
19,00 g               Saaz [2,90 %] - Gotowanie 60,0 min       Chmiel        7        5,2 IBUs      
40,00 g               Saaz [4,00 %] - Gotowanie 15,0 min       Chmiel        10       7,5 IBUs      
25,00 g               Saaz [4,00 %] - Gotowanie 60,0 min       Chmiel        6        9,5 IBUs      
20,00 g               Saaz [4,00 %] - Gotowanie 45,0 min       Chmiel        9        7,0 IBUs      
40,00 g               Saaz [4,00 %] - Gotowanie 5,0 min        Chmiel        12       3,0 IBUs      
5,00 kg               Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC)       Słód          1        78,9 %        
30,00 g               Saaz [4,00 %] - Aromatyczny (whirpool) M Chmiel        13       0,0 IBUs      
10,00 g               Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        8        10,4 IBUs     
0,36 kg               Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC)        Słód          3        5,7 %         
1,00 tsp              Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    11       -             
1,0 pkg               Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35,4 Drożdże       14       -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 6,33 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 16,52 l wody w 73,7 C                65,0 C       60 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,02 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C       20 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,12 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C       1 min         

Pierwsze 10 dni fermentacji prowadzone w 6-7°C. Natępnie to co widać poniżej i cold crush:

42 Pils

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Low Alcohol APA 4,5°, 42IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,81 kg               Żytni (9,3 EBC)                          Słód          1        71,8 %        
0,06 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          4        5,0 %         
0,11 kg               Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC)        Słód          3        10,0 %        
1,0 pkg               HotHead Ale (Omega #OYL-057)             Drożdże       8        -             
7,00 g                Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie  Chmiel        7        0,0 IBUs      
15,00 g               Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie  Chmiel        6        19,1 IBUs     
8,00 g                Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min     Chmiel        5        23,6 IBUs     
0,15 kg               Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC)           Słód          2        13,3 %        

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 1,13 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 2,98 l wody w 79,7 C                 70,0 C       75 min        
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Flanders Red Ale 14°, 24IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
3,20 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        52,5 %        
1,22 kg               Vienna (BestMalz) (8,0 EBC)              Słód          2        20,0 %        
0,73 kg               Maize, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Słód          3        12,0 %        
0,46 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          5        7,5 %         
0,49 kg               Pszeniczny (3,0 EBC)                     Słód          4        8,0 %         
50,00 g               Fuggles [4,00 %] - Gotowanie 600,0 min   Chmiel        6        24,1 IBUs     
1,0 pkg               SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) [23,66 Drożdże       8        -             
1,0 pkg               Belgian Sour Mix                         Drożdże       7        -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 6,10 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 15,88 l wody w 60,5 C                54,0 C       15 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,10 l wody i ciepła do 64,0 C przez 64,0 C       40 min        
Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,26 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C       20 min        
Mash Out               Dodaj 0,26 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C       2 min         

Dodano 60 gram płatków francuskich średnio opiekanych macerowanych w winie Pellegrino.

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#45 Oud Bruin 18°, 22IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,99 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          2        12,7 %        
0,38 kg               Vienna (BestMalz) (8,0 EBC)              Słód          5        4,9 %         
0,83 kg               Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC)   Słód          4        10,7 %        
0,18 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          6        2,3 %         
0,92 kg               Wheat, Flaked (3,2 EBC)                  Słód          3        11,9 %        
0,08 kg               Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód          7        1,0 %         
50,00 g               Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        8        18,9 IBUs     
5,00 g                Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        9        3,8 IBUs      
4,40 kg               Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)            Słód          1        56,5 %        
1,0 pkg               SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) [23,66 Drożdże       12       -             
1,0 pkg               Lochristi Brettanomyces Blend (Yeast Bay Drożdże       11       -             
1,00 tsp              Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    10       -             

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 7,79 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 20,09 l wody w 71,4 C                63,0 C       40 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez          72,0 C       30 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez          76,0 C       10 min      
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#46 Seison 13,5°, 20IBU

Skladniki:
------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,21 kg               Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)         Słód          5        4,0 %         
0,66 kg               Rye, Flaked (3,9 EBC)                    Słód          2        12,6 %        
0,66 kg               Vienna (BestMalz) (8,0 EBC)              Słód          3        12,6 %        
0,22 kg               Special B Malt (354,6 EBC)               Słód          4        4,2 %         
1,0 pkg               Farmhouse Sour Ale (Yeast Bay #-)        Drożdże       8        -             
30,00 g               Experimental P10-9 [6,90 %] - Gotowanie  Chmiel        6        20,2 IBUs     
35,00 g               Experimental P10-9 [6,90 %] - Aromatyczn Chmiel        7        0,0 IBUs      
3,50 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        66,7 %        

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 5,25 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
44                     Dodaj 19,30 l wody w 48,6 C                45,0 C       15 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 64,0 C przez 15 min   64,0 C       40 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać do 72,0 C             72,0 C       15 min        
Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C                76,0 C       1 min         

Wysladzanie: Wysładzanie  18,62 l  wody o temp 75,6 C 

Początek fermentacji jak poniżej, następnie w 22°C

46 Saison

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Grape lager 9°, 33IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość:                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
1,37 kg               Grape extract (5,9 EBC)                  Ekstrakt      5        34,7 %        
1,37 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          1        34,7 %        
0,20 kg               Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC)        Słód          4        5,0 %         
0,39 kg               Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC)        Słód          3        9,9 %         
1,0 pkg               Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35,4 Drożdże       10       -             
20,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Gotowanie 0,0  Chmiel        9        0,0 IBUs      
15,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Gotowanie 5,0  Chmiel        8        3,6 IBUs      
15,00 g               Nelson Sauvin [12,00 %] - Gotowanie 10,0 Chmiel        7        6,6 IBUs      
20,00 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        18,3 IBUs     
0,63 kg               Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC)       Słód          2        15,8 %        

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 3,96 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 10,31 l wody w 77,2 C                70,0 C       60 min        
Mah Out                Dodaj -0,11 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C       1 min     

47 Grape

Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Low Alcohol APA 6°, 38IBU

 

Skladniki:

------------
Ilość:                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,05 kg               Żytni (9,3 EBC)                          Słód          1        81,7 %        
0,12 kg               Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)        Słód          3        4,7 %         
1,0 pkg               HotHead Ale (Omega #OYL-057)             Drożdże       8        -             
24,50 g               Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        5        24,3 IBUs     
20,00 g               Citra [13,50 %] - Gotowanie 10,0 min     Chmiel        6        11,5 IBUs     
30,00 g               Citra [13,50 %] - Gotowanie 0,0 min      Chmiel        7        0,0 IBUs      
0,24 kg               Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC)        Słód          2        9,6 %         
0,10 kg               Pilsner Liquid Extract (6,9 EBC)         Ekstrakt      4        4,0 %         

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 2,51 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 7,24 l wody w 78,8 C                 70,0 C       75 min        
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#49 Jopejskie 52°, 7 IBU

 

Część pierwsza projektu jopen, ta jest prawnie niechmielona. Wyszło 10 litrów o plato 60, następnie dodałem 2 litrowy starter. Gotowanie trwało 41 godzin.

 

Skladniki:

------------
Ilość;                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
0,91 kg               Wędzony wiśnią (10,0 EBC)                Słód          3        7,7 %         
0,72 kg               Karmelowy 150 (100,0 EBC)                Słód          4        6,1 %         
6,15 kg               Monachijski typ II (16,0 EBC)            Słód          1        51,9 %        
0,26 kg               Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC)        Słód          5        2,2 %         
5,00 g                Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        7        7,6 IBUs      
3,50 kg               Colorado Crystal 10L (20,0 EBC)          Słód          2        29,6 %        
0,30 kg               Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC)         Cukier        6        2,5 %         

Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 11,84 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
Mash In                Dodaj 27,70 l wody w 72,9 C                64,0 C       75 min        

04-05-2017 Dodałem około 280ml gęstwy po Seisonie. Praca nadal nie stwierdzona w petainerze.
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 Lambic 13°, 2 IBU

 

Piwo jest zlane na resztkę piwa Johny Sour z porzeczka. Podobno był tam zadany belgian sour mix. Poza tym saszetka S-33.

Chmiel to wyleżakowane niskogoryczkowe odmiany które dostałem w prezencie.

 

Skladniki:

------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
2,43 kg               Wheat, Niesłodowana (4,0 EBC)            Słód          3        40,0 %        
65,00 g               Lubelski [1,00 %] - Zacieranie 60,0 min  Chmiel        1        1,2 IBUs      
3,64 kg               MEP Pilsner (4,1 EBC)                    Słód          2        60,0 %        
Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out
Waga slodow: 6,07 kg
----------------------------
Nazwa                  Opis                                       Temperatura  Czas kroku    
60                     Podgrzej aby uzyskać 60,0 C przez 0 min    60,0 C       0 min         
Pszenica plus 10% pils Dodaj 15,17 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C      30 min        
70                     Dodaj 4,25 l wody i ciepła do 70,0 C przez 70,0 C       120 min   
Edytowane przez Pan Łyżwa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.