Browarnik Sebol Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) 08.01.2017 Warka #35 Biere De Garde Wielkość warki: 25,000 L Wydajność: 88% Gęstość początkowa: 17 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pale ale viking 3 kg Monachijski typ I 1,7 kg Wiedeński 1,7 kg Carabelge 170g Abbey 40-50 170g Carared 170g Waga słodów: 6,9 kg Zacieranie 24L wody + 5ml kwasu mlekowego 63C 45' 73C 45' Wysładzanie 12L wody 10ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Triskel 33 g 60,000 min Strisselsplat 33 g 30,000 min Aramis 33 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 1388 Belgian Strong Ale gęstwa I 300ml zadane w 22℃ Edytowane 9 Stycznia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 26.01.2017 Warka #36 Biere De Garde Wielkość warki: 24,500 L Wydajność: 88% Gęstość początkowa: 17 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pale ale viking 3 kg Monachijski typ I 1,7 kg Wiedeński 1,7 kg Carabelge 170g Abbey 40-50 170g Carared 170g Waga słodów: 6,9 kg Zacieranie 24L wody 63C 45' 73C 45' Wysładzanie 12L wody 8ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Triskel 33 g 60,000 min Strisselsplat 33 g 30,000 min Aramis 33 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 1388 Belgian Strong Ale gęstwa II 300ml zadane w 18℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 30 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 28.01.2017 Warka #37 Grolsh Clone Wielkość warki: 26,500 L Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 10,7 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 4,5 kg Carapils 100 g Waga słodów: 4,600 kg Zacieranie 24L wody + 4ml kwasu mlekowego 67C 90' Wysładzanie 12L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Norther Brewer 30 g 60 min Hallertauer Hersbrucker 20 g 15,000 min Saaz 30 g 0,0 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa II 350ml zadane w 10℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 17.02.2017 Warka #38 FAH Wielkość warki: 25,500 L Wydajność: 80% Gęstość początkowa: 12 P Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 150g Melanoidowy 100 g Waga słodów: 5,250 kg Zacieranie 24L wody + 5ml kwasu mlekowego 67C 90' Wysładzanie 12L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Iunga 30 g 60 min Sybilla 30 g 30,000 min Lubelski 30 g 0,0 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa III 350ml zadane w 15℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 I tak, trochę niespodziewanie, bo zważyłem dopiero przy robieniu notatek, minęła mi 40-sta warka !!!! Akurat przypadło to na Dortmundera, przypadkiem, ale też chyba znamienne, gdyż po tylu różnych warkach,stwierdzam że jednak bardziej pasuje mi klasyka niż nowa fala. Po raz pierwszy też rzuciłem się na warzenie dwóch warek, tych samych co prawda, ale jedna po drugiej. Stwierdzam że , choć jest to mocno męczące, to jednak się opłaca , gdyż ku mojemu zdziwieniu ,obie wraki zamknąłem się w 9h z wszystkim !!! A wyglądało to tak: 11.03.2017 Warka #39 #40 Dortmunder Export Wielkość warki: 2X 25 L Wydajność: Pierwsze użycie nowego nabytku- mieszadła- i 90% Gęstość początkowa: 14,5 Br (za wysoko ale wynika z powyższego). Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 100g Monachijski I Viking Malt 500 g Waga słodów: 5,600 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 63C 30' 73C 30' Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Brewers Gold 30 g 60 min Brewers Gold 20 g 15,000 min hallertauer mittelfruh 50 g 0,0 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa IV po 150ml zadane w 7℃ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) 28.04.2017 Warka #41 EarlAle Wielkość warki: 26,5 L Wydajność: 84% Gęstość początkowa: 12,5 Brx Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 60g Pale Ale Viking Malt 500 g Waga słodów: 5,560 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 67C 60' Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Zeus 20 g 60 min EDIT : na cicha, jako że pani w sklepie "przygrała w kulki", zamiast pędów sosny, 100g Earl Grey Drożdże ================================================================================ FM42 Stare Nadreńskie zadane w 15℃ Edytowane 12 Maja 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Zeus 20 g 60 min na cicha planowane młode pędy sosny Ile chcesz dodać pędów? jakoś je wcześniej przygotujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Zeus 20 g 60 min na cicha planowane młode pędy sosny Ile chcesz dodać pędów? jakoś je wcześniej przygotujesz? Własnie mam zamiar dzisiaj kupić ( nie ma czasu na samodzielne zbieranie), jutro zadać na cichą , tak myślę 50g , poszatkować,zalać nie dużą ilością spirytusu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) 12.05.2017 Warka #42 DandelionAle Wielkość warki: 27 L Wydajność: 82% Gęstość początkowa: 12 Brx Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 60g Pale Ale Viking Malt 500 g Waga słodów: 5,560 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 67C 60' Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Zeus 20 g 60 min Wyciąg 2L z ok.400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego 15 min Drożdże ================================================================================ FM42 Stare Nadreńskie zadane w 15℃ Edytowane 29 Maja 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) 27.05.2017 Warka #43 PineAle Wielkość warki: 22 L Wydajność: 74% Gęstość początkowa: 13,2 Brx Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 60g Pale Ale Viking Malt 500 g Waga słodów: 5,560 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 67C 60' Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Zeus 20 g 60 min Na cichą 50g młodych pędów sosny Drożdże ================================================================================ FM42 Stare Nadreńskie II gęstwa zadane w 17℃ Edytowane 26 Czerwca 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) 09.06.2017 Warka #44 Flower of elderberry Ale Wielkość warki: 25 L Wydajność: 76% Gęstość początkowa: 12 Brx Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 60g Pale Ale Viking Malt 500 g Waga słodów: 5,560 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 67C 60' Wysładzanie 18L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Zeus 20 g 60 min 100 baldachimów kwiatu czarnego bzu na 15' Drożdże ================================================================================ FM42 Stare Nadreńskie III gęstwa zadane w 17℃ Edytowane 26 Czerwca 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) 23.06.2017 Warka #45 Citragrass and Yerba Mate Ale Wielkość warki: 27 L Wydajność: % Gęstość początkowa: 11,8 Brx Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Pilzneński Viking Malt 5 kg Carapils 60g Pale Ale Viking Malt 500 g Waga słodów: 5,560 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 67C 60' Wysładzanie 18L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Zeus 20 g 60 min 5 pokrojonych łodyg trawy cytrynowej na 15' na cichą Yerba Mate 300g selecty ================================================================================ FM42 Stare Nadreńskie IV gęstwa zadane w 17℃ Edytowane 24 Lipca 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) 22.09.2017 Warka #46 FruitBier fruit-bier.bsmx Na cichą dodane ok.2 kg malina z malinówki na czystym bimbrze Fruit Bier Fruit Beer Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 98%) 0.1kg Carared (Weyermann) - Weyermann (47.3 EBC, 2%) 20g ENIGMA 16.5AA (31.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g ENIGMA 16.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-11 2kg Raspberry - Cicha 14 dni Zacieranie: Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 69°C 60min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 12 Października 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) 07.10.2017 Warka #47 Kolsch kolsch.bsmx Kolsch Kölsch Parametry: Początkowe blg: 13.6* (OG 1.0537) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.7% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 76.9%) 1kg Strzegom Monachijski typ I - (15 EBC, 19.2%) 0.2kg Splet malt orkiszowy - Weyermann (5 EBC, 3.8%) 30g Hallertauer 4.8AA (13.4IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Select Spalt 4.8AA (8.9IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Select Spalt 4.8AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-11 Zacieranie: Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 65°C 60min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 12 Października 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) 22.10.2017 Warka #48 American Rye Beer arb.bsmx American Rye Beer American Wheat or Rye Beer Parametry: Początkowe blg: 11.2* (OG 1.0439) Końcowe blg: 4.6* (FG 1.0177) Alkohol objętościowo: 3.4% Objętość: 24l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Strzegom Żytni - (9 EBC, 78.4%) 1kg Strzegom Pale Ale - (5.5 EBC, 19.6%) 0.1kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70.9 EBC, 2%) 20g Amarillo 9.2AA (17.6IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Cascade 5.5AA (10.1IBU) granulat - Gotowanie 30min 30g Willamette 5.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min 10g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni 10g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni 10g Willamette 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni 1tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-09 Zacieranie: Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 63°C 30min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 73°C 30min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 4 Grudnia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 (edytowane) 04.11.2017 Warka #49 AltBier Wielkość warki: 27 L Wydajność: % 84 Gęstość początkowa: 12,9 Brx Gęstość końcowa: ??? Zawartość alkoholu:??? Składniki fermentacji Monachijski typ Ii Viking Malt 5 kg Caramunch I 100g Carafa special II 100 g Waga słodów: 5,200 kg Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego 63C 30' 73C 30" Wysładzanie 18L wody 5ml kwasu mlekowego Chmiele ================================================================================ Magnum 30 g 60 min Select Spalt 20g 0' ================================================================================ Wyeast Kolsh 2565 IV gęstwa zadane w 17℃ Edytowane 20 Listopada 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 (edytowane) 18.11.2017 Warka #50 International Amber Lager Parametry: Początkowe blg: 12,2 Objętość: 27l Czas gotowania: 90min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Strzegom Pilzneński - (3,2 EBC, 98%) 0,1kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70,9 EBC, 2%) 15g Magnum 14AA (20,6IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Saaz 4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min Zacieranie: 67°C 60min 78°C 10min Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa V zadana w 18C Edytowane 21 Listopada 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Edytowane 4 Grudnia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) 01.12.2017 Warka #51 Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 8 Objętość: 25l Wydajność 80% Składniki / schemat chmielenia: Viking Malt pszeniczny wędzony dębem - 3,2kg Lomik 40g 60' Lomik 40g 30' Lomik 30g 0' Zacieranie: 63°C 60min 78°C 10min Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa VI zadana w 18C Edytowane 3 Grudnia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) 16.12.2017 Warka #52 WheatWine Parametry: Początkowe blg: 22,75 Objętość: 24,5l Wydajność % Składniki / schemat chmielenia: Viking Malt Pszeniczny 7kg Viking Malt Pale ale 1kg Viking Malt Pilzeński 1kg Weyermann pszeniczny ciemny 01 kg Weyermann pszenieczny czekoladowy 01kg Płynny ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7kg Chmiel Columbus 60g 50' Chmiel Sterling 30g 0' Płatki dębowe średnio opiekane leżakowane w bourbonie 60g na cichą 14 dni laska wanilli na cichą 14 dni Zacieranie: 67°C 75min 78°C 10min Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa VII zadana w 17C Edytowane 17 Grudnia 2017 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) 16.12.2017 Warka #53 American RyeWheat Parametry: Początkowe blg: 11 Objętość: 18l Wydajność % Składniki / schemat chmielenia: Viking Malt Pszeniczny 7kg Viking Malt Pale ale 1kg Viking Malt Pilzeński 1kg Weyermann pszeniczny ciemny 01 kg Weyermann pszenieczny czekoladowy 01kg Płynny ekstrakt słodowy żytni 1,7kg Chmiel Magnum 15g 60' Chmiel Enigma 30g 0' Chmiel Enigma 17g na cichą 3 dni Zacieranie: 67°C 75min 78°C 10min Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa VII zadana w 17C Edytowane 8 Stycznia 2018 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Saaz.bsmx 13.01.2018 #54 Full Aroma Hops Saaz Czech Premium Pale Lager Parametry: Początkowe blg: 12.4* (OG 1.049) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.1% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 95.2%) 0.15kg Carapils - Weyermann (4 EBC, 2.9%) 0.1kg Melanoidin (Weyermann) - Weyermann (59.1 EBC, 1.9%) 60g Saaz 4AA (22.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Saaz 4AA (6.7IBU) granulat - Gotowanie 40min 20g Saaz 4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min Wyeast Labs Bohemian Lager 2124 2017-10-12 Zacieranie: Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 63°C 45min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 73°C 45min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 14 Stycznia 2018 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) 02.02.2018 Vienna Lager.bsmx #55 Vienna Lager (miał być mittelfruth zamiast tennager) Vienna Lager Parametry: Początkowe blg: 12.7* (OG 1.05) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.2% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5kg Strzegom Wiedeński - (9.5 EBC, 98%) 0.1kg Carafa Special III (Weyermann) - Weyermann (925.9 EBC, 2%) 40g Hallertau 4.8AA (17.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 30g Saaz 4AA (6.7IBU) granulat - Gotowanie 20min Wyeast Labs Bohemian Lager 2124 2017-10-12 Zacieranie: Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 67°C 60min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 7 Lutego 2018 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) marcowe.bsmx 02.03.2018 #56 Marcowe Märzen Parametry: Początkowe blg: 13.9* (OG 1.055) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 5.9% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 4kg Strzegom Wiedeński - (9.5 EBC, 63.5%) 1.5kg Strzegom Monachijski typ II - (22 EBC, 23.8%) 0.8kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 12.7%) 40g Hallertauer 4.8AA (17.8IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Tettnang 4.5AA (6.4IBU) granulat - Gotowanie 30min Wyeast Labs Bohemian Lager 2124 2017-10-13 Zacieranie: Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 63°C 40min Nazwa kroku Zacierania (Infuzja 10min) 73°C 30min Dodano 0l wody 73°C Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 3 Marca 2018 przez pingwin71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) 24.03.2018 Warka #57- Doppelbock ================================================================================ Wydajność: % Gęstość początkowa: 1,065 Gęstość końcowa: ? Objętość 27 L Składniki fermentacji ================================================================================ Strzegom - Wiedeński 2,5 kg Strzegom - Monachijski II 2,5 kg Strzegom - Pilzneński 2,5 kg Zacieranie ================================================================================ 63 ℃ 15 min 73 ℃ 45 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 20,000 g 60,000 min Northern Brewer 20,000 g 30,000 min Hallertauer Tradition 10,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2124 bohemian lager gęstwa zadane w 9℃ Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Browarnik Sebol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się