Skocz do zawartości

Browar KrotoMłyński


Rekomendowane odpowiedzi


08.01.2017

Warka #35 Biere De Garde


Wielkość warki: 25,000 L

 

Wydajność: 88% 

Gęstość początkowa: 17 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

Pale ale viking 3 kg  

Monachijski typ I 1,7 kg   

Wiedeński 1,7 kg   

Carabelge 170g

Abbey 40-50 170g

Carared 170g

 Waga słodów: 6,9 kg

 

Zacieranie 24L wody + 5ml kwasu mlekowego

63C 45'

73C 45'

Wysładzanie 12L wody 10ml kwasu mlekowego

 

Chmiele

================================================================================

Triskel 33 g 60,000 min 

Strisselsplat 33 g 30,000 min 

Aramis 33 g 0,000 min 

 

Drożdże

================================================================================

  

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale gęstwa I 300ml zadane w 22℃

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

26.01.2017

Warka #36 Biere De Garde
Wielkość warki: 24,500 L
 
Wydajność: 88% 
Gęstość początkowa: 17 P
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
Pale ale viking 3 kg  
Monachijski typ I 1,7 kg   
Wiedeński 1,7 kg   
Carabelge 170g
Abbey 40-50 170g
Carared 170g
 Waga słodów: 6,9 kg
 
Zacieranie 24L wody
63C 45'
73C 45'
Wysładzanie 12L wody 8ml kwasu mlekowego
 
Chmiele
================================================================================
Triskel 33 g 60,000 min 
Strisselsplat 33 g 30,000 min 
Aramis 33 g 0,000 min 
 
Drożdże
================================================================================
  
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale gęstwa II 300ml zadane w 18℃
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


28.01.2017

Warka #37 Grolsh Clone


Wielkość warki: 26,500 L

 

Wydajność: 85% 

Gęstość początkowa: 10,7 P

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

Pilzneński Viking Malt  4,5 kg  

Carapils 100 g   

 

Waga słodów: 4,600 kg


 

Zacieranie 24L wody + 4ml kwasu mlekowego

67C 90'

 

Wysładzanie 12L wody 5ml kwasu mlekowego


Chmiele

================================================================================

 

Norther Brewer 30 g 60 min 

Hallertauer Hersbrucker 20 g 15,000 min

Saaz 30 g 0,0 min

 

Drożdże

================================================================================

  

Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa II 350ml  zadane w 10℃

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

17.02.2017

Warka #38 FAH
Wielkość warki: 25,500 L
 
Wydajność: 80% 
Gęstość początkowa: 12 P
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Pilzneński Viking Malt  5 kg  
Carapils 150g
Melanoidowy 100 g   
 
Waga słodów: 5,250 kg
 
Zacieranie 24L wody + 5ml kwasu mlekowego
67C 90'
 
Wysładzanie 12L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Iunga 30 g 60 min 
Sybilla 30 g 30,000 min
Lubelski 30 g 0,0 min
 
Drożdże
================================================================================
  
Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa III 350ml  zadane w 15℃
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I tak, trochę niespodziewanie, bo zważyłem dopiero przy robieniu notatek, minęła mi 40-sta warka !!!!

Akurat przypadło to na Dortmundera, przypadkiem, ale też chyba znamienne, gdyż po tylu różnych warkach,stwierdzam że jednak bardziej pasuje mi klasyka niż  nowa fala.

 Po raz pierwszy też rzuciłem się na warzenie dwóch warek, tych samych co prawda, ale jedna po drugiej.

Stwierdzam że , choć jest to mocno męczące, to jednak się opłaca , gdyż ku mojemu zdziwieniu ,obie wraki zamknąłem się w 9h z wszystkim !!!

A wyglądało to tak: 

 

 

11.03.2017

Warka #39 #40 Dortmunder Export
Wielkość warki: 2X 25 L
 
Wydajność: Pierwsze użycie nowego nabytku- mieszadła- i 90% 
Gęstość początkowa: 14,5 Br (za wysoko ale wynika z powyższego).
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Pilzneński Viking Malt  5 kg  
Carapils 100g
Monachijski I Viking Malt 500 g   
 
Waga słodów: 5,600 kg
 
Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego
63C 30'
73C 30'
 
Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Brewers Gold 30 g 60 min 
Brewers Gold 20 g 15,000 min
hallertauer mittelfruh 50 g 0,0 min
 
Drożdże
================================================================================
  
Wyeast 2042 Danish Lager Gęstwa IV po 150ml  zadane w 7℃
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

28.04.2017



Warka #41 EarlAle

Wielkość warki: 26,5 L


 

Wydajność: 84% 

Gęstość początkowa: 12,5 Brx 

Gęstość końcowa: ???

Zawartość alkoholu:???

 

Składniki fermentacji

 

Pilzneński Viking Malt  5 kg  

Carapils 60g

Pale Ale Viking Malt 500 g   

 

Waga słodów: 5,560 kg


 

Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego

67C 60'

 

 

Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego


Chmiele

================================================================================

 

Zeus 20 g 60 min 

 

EDIT : na cicha, jako że pani w sklepie "przygrała w kulki", zamiast pędów sosny, 100g Earl Grey

 

Drożdże

================================================================================

 FM42 Stare Nadreńskie  zadane w 15℃

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 
Zeus 20 g 60 min 
na cicha planowane młode pędy sosny
 
 

 

 

Ile chcesz dodać pędów? jakoś je wcześniej przygotujesz?

 

Własnie mam zamiar dzisiaj kupić ( nie ma czasu na samodzielne zbieranie), jutro zadać na cichą , tak myślę 50g , poszatkować,zalać nie dużą ilością spirytusu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.05.2017

Warka #42 DandelionAle
Wielkość warki: 27 L
 
Wydajność: 82% 
Gęstość początkowa: 12 Brx 
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Pilzneński Viking Malt  5 kg  
Carapils 60g
Pale Ale Viking Malt 500 g   
 
Waga słodów: 5,560 kg
 
Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego
67C 60'
 
 
Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Zeus 20 g 60 min 
 
Wyciąg 2L z ok.400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego 15 min
 
Drożdże
================================================================================
 FM42 Stare Nadreńskie  zadane w 15℃
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

27.05.2017

Warka #43 PineAle
Wielkość warki: 22 L
 
Wydajność: 74% 
Gęstość początkowa: 13,2 Brx 
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Pilzneński Viking Malt  5 kg  
Carapils 60g
Pale Ale Viking Malt 500 g   
 
Waga słodów: 5,560 kg
 
Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego
67C 60'
 
 
Wysładzanie 15L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Zeus 20 g 60 min 
 
Na cichą 50g młodych pędów sosny
 
Drożdże
================================================================================
 FM42 Stare Nadreńskie II gęstwa zadane w 17℃
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09.06.2017

Warka #44 Flower of elderberry Ale
Wielkość warki: 25 L
 
Wydajność: 76% 
Gęstość początkowa: 12 Brx 
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Pilzneński Viking Malt  5 kg  
Carapils 60g
Pale Ale Viking Malt 500 g   
 
Waga słodów: 5,560 kg
 
Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego
67C 60'
 
 
Wysładzanie 18L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Zeus 20 g 60 min 
 
100 baldachimów kwiatu czarnego bzu na 15'
Drożdże
================================================================================
 FM42 Stare Nadreńskie III gęstwa zadane w 17℃
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

23.06.2017

Warka #45 Citragrass and Yerba Mate Ale
Wielkość warki: 27 L
 
Wydajność: % 
Gęstość początkowa: 11,8 Brx 
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Pilzneński Viking Malt  5 kg  
Carapils 60g
Pale Ale Viking Malt 500 g   
 
Waga słodów: 5,560 kg
 
Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego
67C 60'
 
 
Wysładzanie 18L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Zeus 20 g 60 min 
 
5 pokrojonych łodyg trawy cytrynowej  na 15'
 
na cichą Yerba Mate 300g selecty
================================================================================
 FM42 Stare Nadreńskie IV gęstwa zadane w 17℃
 
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

22.09.2017

Warka #46 FruitBier
 

fruit-bier.bsmx

Na cichą dodane ok.2 kg malina z malinówki na czystym bimbrze :naughty:

Fruit Bier

Fruit Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 98%)
  2. 0.1kg Carared (Weyermann) - Weyermann (47.3 EBC, 2%)
  3. 20g ENIGMA 16.5AA (31.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 20g ENIGMA 16.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  5. Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-11
  6. 2kg Raspberry - Cicha 14 dni

 

Zacieranie:

  1. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 69°C 60min
  2. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

07.10.2017

Warka #47 Kolsch

kolsch.bsmx

Kolsch

Kölsch

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.6* (OG 1.0537)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.7%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 76.9%)
  2. 1kg Strzegom Monachijski typ I - (15 EBC, 19.2%)
  3. 0.2kg Splet malt orkiszowy - Weyermann (5 EBC, 3.8%)
  4. 30g Hallertauer 4.8AA (13.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Select Spalt 4.8AA (8.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Select Spalt 4.8AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  7. Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-11

 

Zacieranie:

  1. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 65°C 60min
  2. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

22.10.2017

Warka #48 American Rye Beer

American Rye Beer

American Wheat or Rye Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.2* (OG 1.0439)
  • Końcowe blg: 4.6* (FG 1.0177)
  • Alkohol objętościowo: 3.4%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Strzegom Żytni - (9 EBC, 78.4%)
  2. 1kg Strzegom Pale Ale - (5.5 EBC, 19.6%)
  3. 0.1kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70.9 EBC, 2%)
  4. 20g Amarillo 9.2AA (17.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Cascade 5.5AA (10.1IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. 30g Willamette 5.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  7. 10g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  8. 10g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  9. 10g Willamette 5.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 0 dni
  10. 1tsp Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  11. Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 2017-10-09

 

Zacieranie:

  1. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 63°C 30min
  2. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 73°C 30min
  3. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

04.11.2017

Warka #49 AltBier
Wielkość warki: 27 L
 
Wydajność: % 84
Gęstość początkowa: 12,9 Brx 
Gęstość końcowa: ???
Zawartość alkoholu:???
 
Składniki fermentacji
 
Monachijski typ Ii Viking Malt  5 kg  
Caramunch I 100g
Carafa special II 100 g   
 
Waga słodów: 5,200 kg
 
Zacieranie 21L wody + 2,5ml kwasu mlekowego
63C 30'
73C 30"
 
Wysładzanie 18L wody 5ml kwasu mlekowego
Chmiele
================================================================================
 
Magnum 30 g 60 min 
Select Spalt 20g 0' 
================================================================================
 Wyeast Kolsh 2565  IV gęstwa zadane w 17℃
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.11.2017

Warka #50 International Amber Lager

 

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12,2 
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 90min

 

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Strzegom Pilzneński - (3,2 EBC, 98%)
  2. 0,1kg Caraamber (Weyermann) - Weyermann (70,9 EBC, 2%)
  3. 15g Magnum 14AA (20,6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 20g Saaz 4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min

 

 

Zacieranie:

  1.  67°C 60min 
  2.  78°C 10min 

 

Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa V zadana w 18C

 

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

01.12.2017

Warka #51 Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 8 
  • Objętość: 25l
  • Wydajność 80%

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. Viking Malt pszeniczny wędzony dębem - 3,2kg
  2. Lomik 40g 60'
  3. Lomik 40g 30'
  4. Lomik 30g 0'

 

 

Zacieranie:

  1.  63°C 60min 
  2.  78°C 10min 

 

Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa VI zadana w 18C

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16.12.2017

Warka #52 WheatWine

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 22,75 
  • Objętość: 24,5l
  • Wydajność %

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. Viking Malt Pszeniczny 7kg
  2. Viking Malt Pale ale 1kg
  3. Viking Malt Pilzeński 1kg
  4. Weyermann pszeniczny ciemny 01 kg
  5. Weyermann pszenieczny czekoladowy 01kg
  6. Płynny ekstrakt słodowy pszeniczny  1,7kg
  7. Chmiel Columbus 60g 50'
  8. Chmiel Sterling 30g 0'
  9. Płatki dębowe średnio opiekane leżakowane w bourbonie 60g na cichą 14 dni
  10. laska wanilli na cichą 14 dni

 

 

Zacieranie:

  1.  67°C 75min 
  2.  78°C 10min 

 

 

 

 

Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa VII zadana w 17C

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

16.12.2017

Warka #53  American RyeWheat

Parametry:

  • Początkowe blg: 11 
  • Objętość: 18l
  • Wydajność %

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. Viking Malt Pszeniczny 7kg
  2. Viking Malt Pale ale 1kg
  3. Viking Malt Pilzeński 1kg
  4. Weyermann pszeniczny ciemny 01 kg
  5. Weyermann pszenieczny czekoladowy 01kg
  6. Płynny ekstrakt słodowy żytni 1,7kg
  7. Chmiel Magnum 15g 60'
  8. Chmiel Enigma 30g 0'
  9. Chmiel Enigma 17g na cichą 3 dni

 

 

Zacieranie:

  1.  67°C 75min 
  2.  78°C 10min
  3. Drożdże Wyeast Labs Kolsch Yeast 2565 gęstwa VII zadana w 17C
Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Saaz.bsmx

13.01.2018

#54 Full Aroma Hops Saaz

Czech Premium Pale Lager

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.4* (OG 1.049)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.1%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 95.2%)
  2. 0.15kg Carapils - Weyermann (4 EBC, 2.9%)
  3. 0.1kg Melanoidin (Weyermann) - Weyermann (59.1 EBC, 1.9%)
  4. 60g Saaz 4AA (22.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Saaz 4AA (6.7IBU) granulat - Gotowanie 40min
  6. 20g Saaz 4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  7. Wyeast Labs Bohemian Lager 2124 2017-10-12

 

Zacieranie:

  1. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 63°C 45min
  2. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 73°C 45min
  3. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

02.02.2018

 Vienna Lager.bsmx

#55 Vienna Lager (miał być mittelfruth zamiast tennager)

Vienna Lager

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.7* (OG 1.05)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.2%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Strzegom Wiedeński - (9.5 EBC, 98%)
  2. 0.1kg Carafa Special III (Weyermann) - Weyermann (925.9 EBC, 2%)
  3. 40g Hallertau 4.8AA (17.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 30g Saaz 4AA (6.7IBU) granulat - Gotowanie 20min
  5. Wyeast Labs Bohemian Lager 2124 2017-10-12

 

Zacieranie:

  1. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 67°C 60min
  2. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

marcowe.bsmx

02.03.2018

#56 Marcowe

Märzen

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.9* (OG 1.055)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.9%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Strzegom Wiedeński - (9.5 EBC, 63.5%)
  2. 1.5kg Strzegom Monachijski typ II - (22 EBC, 23.8%)
  3. 0.8kg Strzegom Pilzneński - (3.2 EBC, 12.7%)
  4. 40g Hallertauer 4.8AA (17.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Tettnang 4.5AA (6.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  6. Wyeast Labs Bohemian Lager 2124 2017-10-13

 

Zacieranie:

  1. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 0min) 63°C 40min
  2. Nazwa kroku Zacierania (Infuzja 10min) 73°C 30min Dodano 0l wody 73°C
  3. Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

24.03.2018

Warka #57- Doppelbock

================================================================================
 
Wydajność:  % 
Gęstość początkowa: 1,065
Gęstość końcowa: ?
Objętość 27 L
 
Składniki fermentacji
================================================================================
  
 Strzegom - Wiedeński       2,5  kg   
 Strzegom - Monachijski II  2,5 kg
 Strzegom - Pilzneński       2,5  kg   
 
Zacieranie
================================================================================
63 ℃ 15 min
73 ℃ 45 min
78 ℃   5 min
 
Chmiele
================================================================================
 
Northern Brewer       20,000 g  60,000 min 
Northern Brewer       20,000 g  30,000 min 
Hallertauer Tradition 10,000 g  0,000 min 
  
 
 
Drożdże
================================================================================
  
Wyeast 2124 bohemian lager gęstwa   zadane w 9℃ 
Edytowane przez Browarnik Sebol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.