Zamerstary Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Witam, mam pytanie odnoście drożdży suchych. Dajmy przykład US-05, ile muszę dać tych drożdży do piwa (ok. 40 litrów) 18blg aby nie martwić się o nic, a ile do piwa 14blg Proszę o odpowiedzi, jedni mówią, że jedna paczka wystarczy, inni, że mało, niektórzy zalecają nawet 3-4 paczki do osiemnastki, jak to w końcu jest z tymi suchymi drożdzami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Na 40L 14-stki dałbym 2 paczki sucharów, a do 18-stki 3 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html 30g = 2.6 paczki po 11g Natomiast przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce, więc 2 paczki powinny dać radę. A tak w ogóle to najrozsądniej zrobić słabsze piwo a potem użyć gęstwy. Edytowane 12 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Podobnie jak przedmówcy, do 14-tki dałbym 2 paczki a do 18 dałbym gęstwę po 14-tce a nie suchary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ile byś nie dał koniecznie je uwodnij w przegotowanej i ostudzonej wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 A i tak lepiej jest zrobic jakies ale 11blg z jednej paczki, a potem wykorzystac gestwe do 14 czy 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce 6 miliardów na gram (6*10^9/g) http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Tak ciągle słyszę: GĘSTWA GĘSTWA uber alles! A jedno mnie ciekawi: czy browary warzące na sucharach jak np. DR BREW zadają gęstwę czy sypią proszek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 czy browary warzące na sucharach jak np. DR BREW zadają gęstwę czy sypią proszek? Myślę, że gdyby mogli to choćby ze względów ekonomicznych używaliby gęstwy, a tak to z przyczyn technologicznych/organizacyjnych/itd. używają sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 przy US-05, z tego, co pamiętam, to producent deklaruje ok. 220 czy 250 milionów komórek drożdżowych w paczce 6 miliardów na gram (6*10^9/g) http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdf Fakt, źle przetłumaczyłem angielski "billion". Nie zmienia to jednak faktu, że w rzeczywistości tych komórek jest dużo więcej, niż deklaruje producent - wskazują na to chociażby doświadczenia wielu piwowarów (w tym tych "największych zza wielkiej wody"). Nie mogę odnaleźć dyskusji, gdzie Jamil z innymi osobami doszli do takich wniosków, ale polecam zgłębić chociażby: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=274340 I've read Jamil and others here on HBT referring to Safale US-05 packets containing 220+ billion cells (~20B/g). However, the datasheet for US-05 from Safale states: "Viable cells at packaging: > 6 x 10^9 / gramme". If I've done my math correctly, that's only 6B cells/gram, which gives only 6B x 11.5g = 69B cells per packet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Oczywiście, to jest dolna granica przy założeniu najgorszych dopuszczonych przez producenta warunków przechowywania. Chodziło mi o to że to są miliardy a nie miliony. Swoją drogą, przypomina mi to naszą niedawną rozmowę o overpitchingu - jak widać w paczce może być 66mld komórek, ale równie dobrze może być 3x więcej. Którą wartość przyjąć? Edytowane 14 Listopada 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Swoją drogą, przypomina mi to naszą niedawną rozmowę o overpitchingu - jak widać w paczce może być 66mld komórek, ale równie dobrze może być 3x więcej. Którą wartość przyjąć? Dobre pytanie. Wypadałoby zapytać kol. czeburaszka710m, który ewidentnie ma w swoim browarze laboratorium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi