Wiatrol Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Poje właśnie swoją kolejną warke pils z gozdawy Piwo ma jakies 6 - 8 tygodni Jeszcze tydzień temu powiedziałbym że zrobiłem super piwo jak na początk i zabawy w piwowara. Teraz piwo jest strasznie nagazowane da die pić ale już nie z takim smakiem jak wcześniej . Czy nie uważacie że 4g glukozy na refermentacje na okres powyżej 8 tygodni to za dużo Glukoza sypana do każdej butelki z użyciem tej samej miarki Pije :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Czy nie uważacie że 4g glukozy na refermentacje na okres powyżej 8 tygodni to za dużo tak uważam i czas nie ma tu znaczenia Poczytaj trochę o nagazowaniu, a szybko zauważysz, że wielu sypie może 4-5g cukru na litr piwa, a nie te mityczne 4g (cukru/glukozy) na 0,5 litra. Swoją drogą ciekawe kto to wymyślił żeby tyle cukru/glukozy dawać do nagazowania? Edytowane 13 Listopada 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ja chyba domyślam sie kto wymyślił 4g cukru NIECIERPLIWI :-) Sam osobiście pijam bardzo dużo piwa każdego wieczora wypijam 2 oczywiście jak moge jest dużo wyjątków i osoboście w 99% przypadków zamienił bym wódke na Piwo :-) Kolejne warki bedą dostawac 3g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Ja chyba domyślam się kto wymyślił 4g cukru : NIECIERPLIWI :-) Sam osobiście pijam bardzo dużo piwa, każdego wieczora wypijam 2szt oczywiście jak mogę ale jest dużo wyjątków. Osobiście w 99% przypadków zamienił bym wódkę na Piwo :-) Kolejne warki bedą dostawac 3g glukozy Porównaj oryginał z korektą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 ja do 0,5l odmierzam cukier miarką (Biowin) przeznaczoną na 0,33l i nagazowanie jest idealne; wcześniej przegazowywałem i przed otwarciem musiałem mocno chłodzić aby nie było fontanny... Ostatnio tylko do pszenicy dałem miarkę dedykowaną do 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Te 4g na butelkę to chyba z instrukcji brewkita Coopersa. Jak dla mnie 2g na butelkę to wystarczająco dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Ja dodaje zawsze 3 gramy cukru w syropie i nigdy nie miałem przegazowanego piwa. Pewnie problem jest z butelkowaniem niedofermentowanego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Do swoich pierwszych warek wlewałem syrop cukrowy przed rozlewem do fermentora z kranikiem. Do ostatniej warki syrop cukrowy dodałem strzykawką do każdej butelki. Może i więcej pracy ale mogę mieć piwo o różnym stopniu nagazowaniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wiatrol - wracając do twojego pytania to zazwyczaj jest 6g na 1 litr, a 4g to sporo jak na butelkę dodatkowo nie wiadomo ile trwała fermentacja. Bo możliwe że fermentacja się jeszcze nie skończyła a ty jeszcze dodałeś cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Kolejne warki bedą dostawac 3g glukozy Do kolejnych warek to Ty zacznij używać kalkulatora, a nie sypać "na pałę" 3g na butelkę. lgorek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Metoda z przelaniem odfermentowanej brzeczki do roztworu cukru (tak by wirowało) się w moim przypadku sprawdza, choć nie do końca jej ufałem i nadal mam wątpliwości (czy cukier równomiernie się rozpuści), ale żadne piwo nie było przegazowane albo za słabo nagazowane. Ilość cukru z kalkulatora do danego poziomu nasycenia. Roboty na pewno mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Metoda z przelaniem odfermentowanej brzeczki do roztworu cukru (tak by wirowało) się w moim przypadku sprawdza, choć nie do końca jej ufałem i nadal mam wątpliwości (czy cukier równomiernie się rozpuści) To sobie zamieszaj jeszcze po zlaniu piwa - sam tak robię właśnie dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się