siwy99 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 monacha czyli monachijski ? a nie za mocno goryczkowe to piwo mi wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Vettis a możesz mi to rozpisać jakoś bo nie bardzo potrafię się posługiwać takim kalkulatorem , ostatnio dałem 10 kg pilzneńskiego + 1 kg carapils , czyli teraz powinienem dać 8kg pilzneński + 2 kg monachijski + 1 kg carapils tak ? o to ci chodziło ? 40 gram magnum dawałem i goryczka bardzo fajna i taka raczej mi wystarczy , czy ten aromatyczny chmiel też wpłynie na goryczkę ? Pozdrawiam siwy99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Monach = monachijski, tak skrót. Jak obliczysz sobie w kalkulatorze IBU do ok 40-45 biorąc pod uwagę zalecenia vettisa, to będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 jaki kalkulator możesz mi polecić tak żebym dał rade ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Ja się przyzwyczaiłem do tego, ale każdy inny będzie dobry, o ile używasz zawsze tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Vettis a możesz mi to rozpisać jakoś bo nie bardzo potrafię się posługiwać takim kalkulatorem , ostatnio dałem 10 kg pilzneńskiego + 1 kg carapils , czyli teraz powinienem dać 8kg pilzneński + 2 kg monachijski + 1 kg carapils tak ? o to ci chodziło ? 40 gram magnum dawałem i goryczka bardzo fajna i taka raczej mi wystarczy , czy ten aromatyczny chmiel też wpłynie na goryczkę ? Pozdrawiam siwy99 Nie wiem jaką masz wydajność, ale z tego powinno ci wyjść około 55l 11,2-11,5°Blg (przy wydajności 78%) 8kg - pilzneński 2kg - monachijski 1kg - carapils W załączniku masz chmielenie, nie wiem jakie masz A-A% chmielów, więc sobie zrób korektę na alakwasy, ale IBU pewnie się zmieni nie znacznie. IBU_Rager_Tinseth_v2.xls Edytowane 20 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Wielkie dzięki !!! a co do przerw to jak byś to widział ? ostatnio zacierałem 65st. 20 minut 72st. 40 minut i 78st 10 minut, to pozostawić bez zmian ? Pozdrawiam siwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 64C-40min 72C-30min 76C-mash out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Czyli otrzymam brzeczkę która w większym stopniu odfermentuje , ok dziś zamawiam słody , czy tak powinna wyglądać gęstwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Dużej różnicy w odfermentowaniu nie powonno być, ale pils nie moze być zbyt "gęsty". Gęstwa tak wygląda. Wystarczy że dodasz 1-1.5 słoika na 55l. Pamiętaj żeby temeratura gęstwy byla zbliżona do temperatury brzeczki do której bedziesz ją dodawał. Edytowane 20 Listopada 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Ja bym zamienił Magnum na Marynkę, bo mi się bardziej podoba jej goryczka. Ale to całkowicie subiektywna opinia, której kompletnie nie umiem uzasadnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 do warzenia mam jeszcze trochę czasu więc będę słuchał waszych podpowiedzi , ostatnio piłem piwko miłosław pilzner i bardzo mi odpowiada taki smak i aromat , a może gdzieś jest dostępna receptura na takiego pilsa ? Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Ja bym zamienił Magnum na Marynkę, bo mi się bardziej podoba jej goryczka. Ale to całkowicie subiektywna opinia, której kompletnie nie umiem uzasadnić. Robiłeś kiedyś pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Robił, przyjrzyj się dobrze recepturze http://www.netdo.pl/beerworks/011-lagerek/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Robił, ale to się chyba nie liczy bo ten lagerek miał 14blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Bardzo lubię to pytanie ! "Robiłeś kiedyś pilsa.? " ! przepraszam że raz poruszam temat warki którą mam warzyć a za chwilkę pisze o tej która już jest , wczoraj zlałem na cichą bo od 5-ciu dni nie spadało blg i ostało się na 3 ! koledzy podpowiadali mi że powinienem zrobić przerwę diacetylową czyli na dwa dni podnieść temp. o 2 stopnie (chyba dobrze zrozumiałem ), więc zlałem piwko z nad drożdży , do fermentorów przedostało się trochę drożdży w postaci takiej delikatnej mgiełki ,zatkałem fermentory pokrywą bez otworów a tu rano pokrywy tak wydęte jak by miały zaraz wybuchnąć ! czy to sprawa podniesienia temp o dwa stopnie ? jutro rano przenoszę fermentory do lodóweczki i ustawiam ponownie 10 stopni . Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Robił, przyjrzyj się dobrze recepturze http://www.netdo.pl/beerworks/011-lagerek/ To przepraszam SZACUN! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Panowie jeszcze jedno pytanie odnośnie zacierania , podczas zacierania mojego pilsa sugerowałem sie zasadą że 3 części wody do jednej części słodu , dałem 35 litrów wody i 11 kg słodu , zacier był strasznie gesty , wysładzanie trwało długo dolałem ok 25-30 litrów wody żeby spadło do 2 blg , pytanie czy błędem by było na początku dać więcej wody do zacierania np.45 litrów a później mniej do wysładzania ? jak to wygląda z praktycznej strony ? pozdrawiam siwy Edytowane 21 Listopada 2015 przez siwy99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 http://www.wiki.piwo.org/Ilo%C5%9B%C4%87_i_rodzaj_wody NIe jest to problemem, oczywiście zależy o jakiej ilości mówimy. Ja zwykle zacieram 1:3.5, niektórzy nawet 1:4. Ale lepiej wysłodzić troszkę więcej niż zacierać w za dużej ilości wody, bo jak wlejesz dużo wody do zacierania i później wysładzasz do 2 blg, to możesz zostać z za dużą ilością rzadkiej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 aha , ale to u mnie nie jest problem bo podczas warzenia mogę dużo odparować 8-10 % , moc grzałek 6kw , tylko która metoda jest lepsza ? czy więcej wody podczas zacierania czy wysładzania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Daj tak średnio do zacierania słód-woda 1:3 - 1:3.5 i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Czasem zacieram 1:2,5 a nawet odrobinę mniej (mały gar, większe zasypy) i da się to zrobić Gęsty zacier nie jest aż tak gęsty po zatarciu i wygrzewie (78C), nie miałem jeszcze problemów z filtracją na sraczwężu. Co do poprzedniego pytania - tak, po podniesieniu temperatury na przerwie diacetylowej fermentor zacznie puchnąć - z piwa uwolni się po prostu część CO2 (im wyższa temp. cieczy, tym niższa rozpuszczalność). Ma to również wpływ w późniejszym etapie na nagazowanie - jeżeli trzymasz cały czas fermentację w niższej temperaturze, to musisz dać mniej surowca do refermentacji. Jak będziesz liczył w kalkulatorze nagazowanie, to w polu temperatury piwa podajesz najwyższą, w jakiej piwo się znalazło, aby ustalić jaka jest zawartość CO2 przed dodanie surowca. Edytowane 21 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) Robił, przyjrzyj się dobrze recepturze http://www.netdo.pl/beerworks/011-lagerek/ To przepraszam SZACUN! Nie bez powodu o nim nie wspominałem. Nie robiłem pilsa, to piwo gdzieś w okolicach stylu pils... A nawet jeśli to zakwalifikować, to fakt, że raz robiłem nie znaczy, że się na tym znam, ale mam swoje opinie o tym na podstawie innych piw jakie piłem w tym stylu i myślę. Myślę, że daje mi to jakieś podstawy do własnych opinii. A w opisie umieściłem też info dlaczego więcej dolniaków nie robiłem - nie mam warunków do tego. Edytowane 22 Listopada 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się